tarwekiemolie
Expert: Jaap Gerrijts | 17 september 2023 | Leestijd: 8 minuten

Tarwekiemolie

Tarwekiemolie is een olie de wordt geperst uit de kiemen van tarwekorrels. Deze olie bevat veel vitamines, mineralen, eiwitten en vetzuren die goed zijn voor de gezondheid van de huid, het haar, het hart en de hersenen. Tarwekiemolie kan ook helpen om stress te verminderen en je energie te verhogen. Het heeft een donkere amberkleurig en een nootachtige geur.

Tarwekiemolie kent een aantal gezondheidsvoordelen. In dit uitgebreide artikel leggen we uit welke dat zijn en vertellen we hoe je tarwekiemolie kunt bewaren. Lees je mee?!

Tarwekiemolie wordt gebruikt bij een droge en schilferige huid

Tarwekiemolie

Tarwekiemolie is een populair product dat bestaat uit de olie die wordt gewonnen uit tarwekiemen. Het bevat vooral veel vitamine E, en slechts één eetlepel is voldoende om  de hele dag aan je vitamine E-behoefte te voldoen. 

Vitamine E bezit krachtige antioxiderende eigenschappen die je cellen kunnen helpen beschermen tegen schade waardoor het vooral nuttig kan zijn bij het ondersteunen van de weerstand en het verlichten van ontstekingen. 

Terwijl tarwekiemen meestal als voedingssupplement worden gebruikt, is tarwekiemolie zowel een geweldig ingrediënt bij het koken als een natuurlijke manier om de gezondheid van je huid en haar te verbeteren wanneer het plaatselijk wordt aangebracht.

De tarwekiemen zijn het kleine deel van de tarwekorrel dat eigenlijk het embryo van de tarweplant is en daarom bevat het zo’n geconcentreerde megadosis aan voeding. Het bevat namelijk alle voedende vitaminen, mineralen en voedingsstoffen uit de tarwekorrel.

In feite kan slechts 28 gram een aanzienlijk deel van de thiamine, foliumzuur, fosfor, mangaan en selenium die je de hele dag nodig hebt bevatten.

Helaas wordt de tarwekorrel die de tarwekiemen bevat verwijderd tijdens het raffinageproces waarbij volkoren granen worden omgezet in witte bloem. Voedselproducenten doen dit omdat het vet in de tarwekorrel ranzig kan worden en de houdbaarheid van producten kan verkorten.

Dit betekent dat tenzij het gespecificeerd is als 100 procent volkoren, de meeste tarweproducten die je doorgaans consumeert zoals brood, gebak, ontbijtgranen en pasta’s de voedingsrijke stoffen missen die in de tarwekiemen wordt aangetroffen.

Deze manier van graanverwerking is echter vrij nieuw. In het verleden produceerden steenmolens meel door granen tussen grote stenen te malen zodat de heilzame voedingsstoffen van de tarwekorrel behouden bleven. Stoomwalsmolens en geautomatiseerde korenmolens werden later geïntroduceerd en konden de efficiëntie en snelheid verhogen zonder het voedingsprofiel op te offeren.

Met de Industriële Revolutie kwam de introductie van de walsmolen en dit was een nieuwe uitvinding die de productie van witte bloem hielp versnellen door de kiemen en zemelen te verwijderen. Dit zorgde ervoor dat er weinig overbleef behalve lege koolhydraten en calorieën. Dat is de reden waarom een groot deel van de tarwe tegenwoordig bijdraagt aan buikvet.

Er zijn echter veel opties beschikbaar om tarwekiemen weer aan je voedsel toe te voegen, en er zijn genoeg redenen waarom dit goed voor je is. Tarwekiemen zijn zeer voedzaam en gemakkelijk in je voedsel te verwerken en er zitten verschillende voordelen aan waardoor het een uitstekend voedingssupplement is.

 

 

”Antioxidanten, bloedsuiker, hart, kanker, huid en haar”

Wat zijn de voordelen van tarwekiemolie?

Tarwekiemolie is een voedingsrijke olie dat bekend om zijn hoge voedingswaarde en potentiële gezondheidsvoordelen. 

Hier zijn enkele van de voordelen van tarwekiemolie:

Rijke bron van vitamine E

Tarwekiemolie is één van de beste voedingsbronnen van vitamine E. Vitamine E helpt cellen te beschermen tegen oxidatieve schade, ondersteunt de gezondheid van de huid en kan het risico op chronische ziekten verminderen.

Huid

Het vitamine E gehalte in tarwekiemolie kan je huid ten goede komen. Het kan je huid helpen hydrateren en voeden, de tekenen van veroudering verminderen en de algehele gezondheid van je huid bevorderen. Sommige mensen gebruiken het plaatselijk als een natuurlijke vocht inbrengende crème.

Haar

De olie wordt vaak gebruikt in haarverzorgingsproducten vanwege het hoge vitamine E-gehalte. Het kan helpen:

Het haar te versterken

Haaruitval te verminderen 

Haartextuur te verbeteren

Sommige mensen brengen het op de hoofdhuid aan of voegen het toe aan haarmaskers.

Hart

De onverzadigde vetzuren in tarwekiemolie zoals omega 6 vetzuren kunnen de gezondheid van het hart ondersteunen door het LDL-cholesterolgehalte te verlagen en de algehele cardiovasculaire functie te verbeteren.

Ondersteuning van het immuunsysteem

Vitamine E en andere antioxidanten in tarwekiemolie kunnen het immuunsysteem helpen versterken en het risico op infecties verminderen.

Ontstekingsremmend

Sommige onderzoeken suggereren dat de verbindingen in tarwekiemolie ontstekingsremmende eigenschappen kunnen hebben wat gunstig kan zijn voor mensen met ontstekingsaandoeningen.

Potentiële eigenschappen tegen kanker

Er wordt voortdurend onderzoek gedaan naar de potentiële kanker bestrijdende eigenschappen van tarwekiemolieverbindingen zoals fytosterolen en bepaalde fytochemicaliën. Er moet nog meer onderzoek gedaan worden om te kijken hoe het effectief kan worden toegepast in deze gevallen.

Energie Booster

De olie bevat veel calorieën en biedt een snelle energiebron. Atleten en actieve mensen kunnen het gebruiken om hun energieniveau te verhogen.

 

We hebben je net al verteld hoe voedzaam tarwekiemen zijn en ze zijn ook vaak onderzocht op deze kwaliteiten. Hieronder staan de grootste voordelen die onderzocht zijn in wetenschappelijke studies gedaan onder mensen en dieren.

Rijk aan antioxidanten

De olie in tarwekiemen is rijk aan een vorm van vitamine E dat bekend staat als tocoferol. De stof werkt als een krachtige antioxidant. Antioxidanten zijn verbindingen die je lichaam helpen beschermen tegen vrije radicalen wat schadelijke stoffen zijn die schade aan cellen veroorzaken en zich kunnen ophopen waardoor in de loop van de tijd chronische ziekten kunnen ontstaan. 

Het binnenkrijgen van voldoende antioxidanten via voedingsmiddelen zoals tarwekiemen is enorm belangrijk voor je gezondheid omdat antioxidanten in verband zijn gebracht met de preventie van chronische aandoeningen zoals kanker, diabetes en hartziekten. 

In een studie uit 2008 gaven onderzoekers ratten een dieet dat voor 20 procent uit tarwekiemen bestond. Dit bleek de vitamine E niveaus aanzienlijk te verbeteren en tegelijkertijd de antioxidantstatus te verhogen. 

Een ander dieronderzoek uit Turkije liet zien dat tarwekiemen met succes de activiteit van antioxiderende enzymen in fruitvliegjes hielpen verhogen. 

Het eten van tarwekiemen in combinatie met een gezond eetpatroon met veel antioxidantrijke groenten en fruit kan helpen de antioxidanten te leveren die je lichaam nodig heeft om chronische ziekten af te weren en een betere algehele gezondheid te bereiken.

 

Bevorderen van de regelmaat 

Wist je dat 28 gram tarwekiemen maar liefst vier gram vezels bevat? Het toevoegen van een scheutje tarwekiemen aan havermout, yoghurt of smoothie is een goede manier om de inname van voedingsvezels te verhogen en de regelmaat te bevorderen. 

Wanneer je vezels eet dan verplaatsen deze zich onverteerd door je lichaam en voegen volume toe aan de ontlasting om de doorgang ervan te vergemakkelijken en overbelasting en verstopping te voorkomen. 

Het wordt aanbevolen dat mannen tussen de 30 en 38 gram en vrouwen tussen de 21 en 25 gram vezels binnenkrijgen. Door elke dag 20 tot 50 gram tarwekiemen te combineren met een flinke hoeveelheid fruit, groenten en volle granen kun je gemakkelijk aan de vezelbehoeften voldoen en je darmen in beweging te krijgen en constipatie te voorkomen.

 

Stabiliseert de bloedsuikerspiegel

Naast het voorkomen van constipatie kan het verhogen van de vezelinname via voedingsmiddelen zoals tarwekiemen ook de bloedsuikerspiegel ten goede komen. Vezels vertragen namelijk de opname van suiker in de bloedbaan en helpen de bloedsuikerspiegel te reguleren en voorkomen hiermee het pieken en dalen. 

In een studie kregen proefpersonen met diabetes gedurende acht weken een vezelrijk of vezelarm dieet. Aan het einde van het onderzoek ontdekten de onderzoekers dat een hogere vezelinname de nuchtere bloedsuikerspiegel meer verlaagde dan de vezelarme diëten. 

In een ander onderzoek kregen 34 mannen met diabetes gedurende acht weken tweemaal daags een vezelsupplement. Dit hielp niet alleen de bloedsuikerspiegel te verbeteren, maar verlaagde ook de concentraties van zowel het totale als het slechte LDL-cholesterol. 

Omdat tarwekiemen veel vezels bevatten kan het gebruik ervan doormiddel van de vezelinname te verhogen gunstig zijn voor je bloedsuikerspiegel. Zorg ervoor dat je het combineert met veel zetmeelvrije groenten, magere eiwitbronnen en vezelrijke volle granen voor het beste resultaat.

 

Verbetert de gezondheid van het hart

Dankzij het uitstekende voedingsprofiel kunnen tarwekiemen ook een extra dosis voordelen bieden als het gaat om de gezondheid van je hart.

Volle granen zijn in verband gebracht met een verminderd risico op hartziekten en daarom kan het eten van tarwekiemen of volkorenproducten die tarwekiemen bevatten daadwerkelijk helpen om hartziekten te voorkomen.

Uit een uitgebreide analyse waarbij naar de resultaten van 45 onderzoeken werd gekeken, bleek dat een hogere inname van volkoren graan verband hield met een lager risico op hartziekten en beroertes. 

Om deze reden is het vooral belangrijk om te kiezen voor volkorenproducten die de kiemen en zemelen bevatten in plaats van geraffineerde en verwerkte producten die alleen witte bloem bevatten.

Tarwekiemen bevatten ook veel antioxidanten die hartziekten kunnen helpen verminderen en slagaderverkalking kan helpen voorkomen. Dit komt vaak voor als gevolg van de ophoping van vet en cholesterol en kan het risico op hartaandoeningen aanzienlijk verhogen.

 

Helpt bij gewichtstoename

Als je wilt aankomen dan kan het helpen om een paar porties tarwekiemen toe te voegen aan je dagelijkse eetpatroon. Elke 28 gram bevat 101 calorieën dus een paar porties per dag kunnen je calorie-inname helpen verhogen en in de loop van de tijd tot gewichtstoename leiden.

Als je echter meer geïnteresseerd bent in gewichtsverlies of gewichtsbehoud en toch tarwekiemen wilt eten wees dan niet bang. Tarwekiemen kunnen een gezond onderdeel zijn van elk eetpatroon, ongeacht je gewichtsdoelen.

Als je echter je gewicht wilt verliezen of behouden, zorg er dan voor dat je rekening houdt met de toename van de calorieën uit tarwekiemen door de inname van ander voedsel gedurende de dag aan te passen.

 

Kan de groei van kanker helpen blokkeren

Hoogstwaarschijnlijk kunnen tarwekiemen en de componenten ervan vanwege het hoge gehalte aan antioxidanten gunstig zijn bij de preventie en behandeling van kanker.

Vooral Avemar dat ook wel bekend staat als gefermenteerd tarwekiemextract, heeft veelbelovende resultaten laten zien als het gaat om de behandeling en preventie van kanker. Uit een reageerbuisonderzoek bleek bijvoorbeeld dat Avemar in staat was celdood te veroorzaken en de groei van darmkankercellen te stoppen. 

Een ander onderzoek toonde aan dat Avemar krachtige antitumorale eigenschappen bezat en celdood kon helpen veroorzaken bij verschillende soorten menselijke kankercellen. 

Hoewel er meer onderzoek moet worden gedaan naar de effectiviteit van tarwekiemen op de behandeling van kanker bij mensen, suggereren deze onderzoeken dat het potentiële bescherming tegen kanker zou kunnen bieden. Onderzoek in de toekomst zal moeten uitwijzen hoe het in de praktijk zou kunnen worden toegepast.

 

 

 

”Tarwekiemolie bevat enorm veel vitamine E”

Wat is de voedingswaarde van tarwekiemen en tarwekiemolie?

Tarwekiemen zitten boordevol vezels, eiwitten en voedingsstoffen zoals mangaan, selenium, thiamine, foliumzuur en zink.

28 gram tarwekiemen bevatten gemiddeld: 

101 calorieën

14,5 gram koolhydraten

2,7 gram vet

6,5 gram eiwit

3,7 gram vezels

Mangaan                        3,7 milligram 

Riboflavine                    0,1 milligram  

Niacine                           1,9 milligram 

Thiamine                        0,5 milligram 

Pantotheenzuur           0,6 milligram 

Vitamine B6                  0,4 milligram 

Foliumzuur                   78,6 microgram 

Magnesium                  66,8 milligram 

IJzer                               1,8 milligram 

Kalium                           250 milligram  

Fosfor                            236 milligram 

Koper                            0,2 milligram 

Selenium                      22,1 microgram 

Zink                                3,4 milligram 

Wat is de voedingswaarde van tarwekiemolie?

Het grootste gedeelte van de vetzuren in tarwekiemolie is meervoudig onverzadigd. Wist je dat de olie de hoogste dosis vitamine E bevat van alle voedingsmiddelen per 100 milliliter?

Tarwekiemolie bevat maar liefst 149 milligram vitamine E per 100 milliliter en dat is extreem hoog! Het bevat ook veel policosanol en octacosanol dat volgens onderzoekers mogelijk de fitheid en energie in het lichaam kan verbeteren.

Daarnaast bevat het gemiddeld 61 gram omega 6 vetzuren per 100 milliliter.

Tarwekiemen en tarwezemelen

Tarwezemelen worden ook wel molenaarszemelen genoemd en dit is een ander deel van de tarwekorrel dat wordt verwijderd tijdens de verwerking bij de productie van witte bloem.

Terwijl tarwekiemen het embryo zijn van de tarwekorrel en een geconcentreerde dosis vitamines en mineralen leveren, zijn tarwezemelen de harde buitenste schil van de tarwe die boordevol vezels zit.

Sterker nog, het wordt vaak toegevoegd aan warme en koude ontbijtgranen, smoothies, ovenschotels en gebak als een gemakkelijke manier om het vezel- en voedingsgehalte te verhogen.

Wat de voedingswaarde betreft vertonen zowel de kiem als de zemel enkele overeenkomsten. Beide bevatten bijvoorbeeld veel selenium, mangaan, fosfor en magnesium.

Maar tarwekiemen bieden een groter scala aan vitamines en mineralen, terwijl tarwezemelen minder calorieën bevatten en drie keer zoveel vezels bevatten.

Als je de regelmaat wilt bevorderen en/of de verzadiging vergroten dan zijn tarwezemelen de juiste keuze. Maar als je ervoor wilt zorgen dat je de vitamines en mineralen binnenkrijgt die je nodig hebt, kies dan voor tarwekiemen.

Wat zijn de risico's en bijwerkingen van tarwekiemolie?

Tarwekiemolie wordt voor de meeste mensen als veilig beschouwd als het met mate wordt gebruikt als onderdeel van een uitgebalanceerd eetpatroon of voor plaatselijke huidverzorgingsdoeleinden. Er zijn echter enkele potentiële risico’s en bijwerkingen verbonden aan tarwekiemolie waarvan je op de hoogte moet zijn.

Degenen met een gevoeligheid voor gluten, tarweallergie of degenen die aan coeliakie lijden kunnen het consumeren het beste vermijden omdat dit een bijwerking kan veroorzaken.

Zelfs andere varianten zoals ontvette tarwekiemen kunnen ook gluten bevatten. Hoewel het raffinageproces gluten uit producten zoals tarwekiemolie zou moeten verwijderen, kunnen ze nog steeds kleine hoeveelheden bevatten en moeten ze worden vermeden door mensen met een gevoeligheid of intolerantie.

Als je negatieve symptomen ervaart zoals:

Spijsverteringsproblemen

Misselijkheid

Diarree

Jeuk 

Dan moet je het gebruik onmiddellijk staken en een arts raadplegen.

Huidgevoeligheid

Bij plaatselijk gebruik kunnen sommige mensen huidirritatie of allergische reacties ervaren. Het is in dit geval een goed idee om eerst een test op een klein deel van je huid uit te voeren voordat je tarwekiemolie op een groter gebied aanbrengt.

Interacties met medicijnen

Als je bepaalde medicijnen gebruikt zoals bloedverdunnende medicijnen, bloedplaatjesaggregatieremmende medicijnen of medicijnen tegen diabetes dan kan het vitamine K-gehalte in tarwekiemolie een wisselwerking hebben met deze medicijnen. Het is belangrijk om een arts te raadplegen als je je zorgen maakt over mogelijke interacties.

* Zoals bij product kunnen de individuele reacties variëren. Het is daarom belangrijk om aandacht te besteden aan hoe je lichaam reageert en weloverwogen keuzes te maken op basis van je specifieke behoeften en omstandigheden. Als je bijwerkingen of ongemak ervaart, stop dan met het gebruik en zoek indien nodig medisch advies.H2

 

 

”Bewaar het koel en donker om oxidatie te voorkomen”

Hoe bewaar je tarwekiemolie?

Net als andere oliën kan tarwekiemolie na verloop van tijd ranzig worden als het niet op de juiste manier wordt bewaard. Ranzige olie kan een onaangename smaak en geur hebben en biedt mogelijk niet dezelfde gezondheidsvoordelen.

Tarwekiemolie kan het beste koel worden bewaard omdat de olie gevoelig is voor oxidatie. Als je de olie in de koelkast bewaart, houd er dan rekening mee dat de olie dik en troebel kan worden als deze koud is. Dit is normaal en zal terugkeren naar de normale consistentie wanneer het weer op kamertemperatuur wordt gebracht.

Bewaar de olie daarom ook niet langer dan een paar maanden. Zorg ervoor dat de verpakking goed is afgesloten om te voorkomen dat er lucht binnendringt. Gebruik schroefdeksels of doppen die een veilige afdichting creëren.

Voordat je de olie gebruikt kun je het beste er even aan ruiken. Als het een vieze of ranzige geur heeft, gooi het dan weg. Verse tarwekiemolie moet een mild, nootachtig aroma hebben. Het is daarnaast niet aan te raden om de olie te verhitten. 

Op de juiste manier opgeslagen tarwekiemolie kan zijn kwaliteit enkele maanden tot een jaar behouden, afhankelijk van factoren zoals de opslagomstandigheden en de oorspronkelijke kwaliteit van de olie. Houd rekening met het uiterlijk, de geur en de smaak van de olie als indicatoren voor de versheid ervan. Als je je zorgen maakt over de versheid of kwaliteit van de olie dan is het veiliger om deze te vervangen voor een nieuwe fles.

 

 

”Kies altijd voor een biologische en koudgeperste variant”

Waar kan je tarwekiemolie kopen?

Tarwekiemolie is te koop in verschillende vormen zoals:

Olie voor huid en haar

Capsules 

Gel

Je kunt het bij de meeste biologische supermarkten en natuurwinkels kopen. Je kunt het ook online en bij een aantal drogisterijen kopen. Kies altijd voor de biologische en koudgeperste variant want deze bevat de meeste gezonde stoffen.

Tips:

1) Verdun tarwekiemolie met een dragerolie zoals amandel- of kokosolie en gebruik deze voor een ontspannende massage. Het kan vermoeide spieren helpen kalmeren en de huid voeden

2) Gebruik tarwekiemolie als basis voor zelfgemaakte saladedressings. Combineer het met azijn of citroensap, kruiden en smaakmakers voor een gezonde en smaakvolle dressing

3) Sprenkel na het stomen of braden van groenten een beetje tarwekiemolie erover voordat je ze serveert. Het voegt een rijke, nootachtige smaak toe

4) Voeg een theelepel tarwekiemolie toe aan je smoothie voor extra voedingsstoffen en een subtiele nootachtige smaak

5) Breng voor een natuurlijke haarbehandeling een kleine hoeveelheid tarwekiemolie aan op je haar en hoofdhuid. Laat het 30 minuten intrekken voordat je het wast

6) De olie kan ook worden gebruikt als een natuurlijke huidbevochtiger. Breng een kleine hoeveelheid aan op de droge huid, of voeg een paar druppels toe aan je badwater voor extra hydratatie van de huid

Tarwekiemolie wordt toegepast bij littekens en bij droog haar

Tot slot

Tarwekiemolie stond centraal in dit artikel. Heb jij last van droog haar of een droge huid? En hoe behandel je dat? Wij vinden het fijn als je een reactie achterlaat onderaan deze pagina. 

Als je dit artikel waardevol vindt voor je gezondheid en vitaliteit help dan mee dit te verspreiden door het te delen op social media. Dit kan doormiddel van de social media knoppen. We zijn je zeer erkentelijk!

Anderen lezen ook

Bacopa

Teunisbloemolie

Hop plant

Bronnen:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *