Tapioca is een soort extract dat is afgeleid van de zetmeelrijke groente cassavewortel en komt voor in meel, zetmeel, parels en vlokken. Cassave is een tropische plant afkomstig uit Zuid-Amerika en tegenwoordig wordt cassave voornamelijk verbouwd in Afrika, Azië en Zuid-Amerika en wordt beschouwd als een belangrijk gewas dat vele miljoenen mensen voorziet van een aanzienlijk deel van hun dagelijkse calorieën.
Tapiocameel, parels of andere producten bevatten niet veel essentiële voedingsstoffen naar het is wel glutenvrij, graanvrij en notenvrij.
Het meel wordt vaak gebruikt als verdikkingsmiddel bij het koken en bakken. Het heeft een neutrale smaak en een enigszins taaie textuur als het wordt gekookt. Tapioca word veel gebruikt in recepten zoals mousses, puddingen, yoghurt, jello, sauzen, crockpot recepten en nog veel meer zonder het gebruik van gewone meel of andere sterk bewerkte ingrediënten.
Tapiocameel wordt bij glutenvrij bakken gebruikt als vervanging voor tarwemeel en het kan ook worden gebruikt om noedels, brood en andere glutenvrije producten te maken.
In sommige delen van de wereld wordt tapiocameel zelfs gebruikt om flatbread, korstjes, cakes, koekjes, chips, tortilla’s en een melkwitte vloeistof te maken dat lijkt op kokos- of zuivelmelk.
Als je een allergie hebt voor noten, kokosnoot of andere glutenvrije granen en volg je een low-FODMAP dieet of glutenvrij dieet, dan zal je ontdekken dat tapioca echt van pas kan komen!
Hoe word tapioca gemaakt?
Om tapioca te maken worden de cassavewortels eerst geoogst en verwerkt. De buitenste schil wordt verwijderd en de wortels worden geraspt of vermalen tot pulp. Deze pulp wordt vervolgens geperst om de zetmeelrijke vloeistof te extraheren. De vloeistof blijft staan zodat het zetmeel vervolgens naar de bodem kan zakken. De resterende vloeistof wordt verwijderd en het zetmeel wordt verder verwerkt om tapiocaparels, vlokken of bloem te maken.
Tapioca parels worden ook wel boba genoemd en vaak gebruikt in bubbelthee of andere drankjes waar ze een unieke textuur toevoegen.
Voedingswaarde tapioca
Een portie tapiocameel van een kwart kopje bevat ongeveer:
100 calorieën
26 gram koolhydraten
Bijna nul % suiker, vet en eiwit
Tapioca bestaat uit bijna alle koolhydraten en is zeer laag in alle soorten vetten, suiker, vezels, eiwitten, natrium en essentiële vitamines of mineralen.
Over het algemeen is tapioca een veelzijdig ingrediënt met verschillende culinaire toepassingen en gewaardeerd om zijn verdikkende eigenschappen en glutenvrije karakter.
”Tapioca staat ook bekend als cassavemeel of tapiocazetmeel”