Magnesium is een mineraal die belangrijk is voor enorm veel functies en bij een tekort zijn er ook heel veel symptomen en klachten die voorkomen. Het is dan ook gebruikelijk dat het mineraal word ingezet bij een wijde reeks aan klachten en aandoeningen.
Wij hebben de bekendste klachten die vrouwen ervaren voor je op een rij gezet die allemaal een verband hebben met magnesium. We laten niet alleen zien wat het verband is maar in de meeste gevallen word hier al vele jaren onderzoek naar gedaan en is het ook bewezen dat er een verband bestaat.
Waar gebruiken vrouwen magnesium voor?
Spierkramp en rusteloze benen
Ruim 70 procent van de vrouwen heeft regelmatig last van kramp in de benen. Het zorgt voor ergernis en vaak slapen mensen er slechter door. Magnesium heeft een belangrijke rol bij het aanspannen van de spieren en doorgeven van neuromusculaire signalen. Onderzoekers hebben laten zien dat een tekort aan magnesium kan zorgen voor problemen in de spiercontractie en het doorgeven van signalen via de zenuwen. Dit kan zorgen voor vervelende kramp.
Ook bij rusteloze benen kan extra magnesium samen met kalium en vitamine B helpen om de krampen te verminderen. Ondanks dat het in onderzoeken niet altijd word bewezen zijn er veel vrouwen die baat hebben bij deze mineralen om hun spieren te ontspannen en beter te kunnen slapen.
Zwangerschap
Magnesium is belangrijk voor de groei en ontwikkeling. Sommige vrouwen hebben baat bij extra magnesium omdat ze voor of tijdens de zwangerschap een tekort hebben opgelopen. Door extra magnesium te nemen kunnen typische klachten die horen bij de zwangerschap verlicht worden en krijgt het ongeboren kind voldoende van het mineraal binnen om te ontwikkelen.
Een voetbad met magnesium chloride helpt je lichaam ontspannen en de spierpijn in de benen verlichten.
Spierpijn en fibromyalgie
Magnesium is betrokken bij het ontspannen van je spieren, spierkracht en ook het uithoudingsvermogen van de spieren. Zonder voldoende magnesium heb je sneller last van spierpijn en spierkramp wat een veelvoorkomend symptoom is bij vrouwen.
Een onderzoek onder mensen met fibromyalgie heeft aangetoond dat het mineraal een rol speelt bij fibromyalgiesymptomen. Zo werd er ontdekt dat extra magnesium via voeding en supplementen kon bijdragen aan het verminderen van pijn, gevoeligheid en ook ontstekingen aangetoond in het bloed verbeterde. Er moet nog meer onderzoek naar worden gedaan wat de beste behandeling is maar er is inmiddels bewezen dat veel vrouwen met deze klachten een tekort hebben aan het mineraal en baat hebben om het aan te vullen.
Chronische vermoeidheid
Magnesium is een belangrijke schakel bij het aanmaken van energie in alle cellen van het lichaam. Zo helpt het kalium in de cel en calcium er weer buiten te houden. Lage energie, zwakte en vermoeidheid zijn veelvoorkomende symptomen van een magnesiumtekort.
Wanneer je langer dan 6 maanden vermoeid voelt dan spreekt men van chronisch vermoeidheid en deze aandoening komt steeds vaker voor bij vrouwen.
De meeste vrouwen met het chronisch vermoeidheidssyndroom hebben dan ook een magnesiumtekort. Iedere dag 300 tot 1000 milligram magnesium kan helpen om de klachten te verminderen. Zorg wel dat je de dosering verdeelt over de dag omdat een teveel kan zorgen voor diarree. Mocht je toch last hebben van deze bijwerking dan kun je de dosering verlagen tot het niet meer voorkomt.
Osteoporose
De meeste vrouwen krijgen in Nederland ruim voldoende calcium binnen en toch hebben ze last van osteoporose. Vaak nemen ze erboven op nog extra calcium supplementen en vergeten dat ze magnesium nodig hebben voor het behoud van sterke botten.
Wist je dat ruim de helft van alle magnesium in het lichaam in de botten zit? Het mineraal is enorm belangrijk voor de botten en mensen met osteoporose hebben vaker een tekort aan magnesium dan calcium. Magnesium helpt namelijk calcium goed op te nemen en dit kan dan ook één van de redenen zijn waarom de botten zwakker worden.
Een onderzoek heeft onlangs aangetoond dat extra magnesium de ontwikkeling van osteoporose aanzienlijk vertraagde in slechts een maand tijd. Als je last hebt van osteoporose neem dan naast magnesium extra vitamine D en vitamine K2 om de botdichtheid op natuurlijke wijze te verbeteren.
Migraine en hoofdpijn
Migraine komt drie keer zo vaal voor bij vrouwen dan bij mannen. Tijdens de menstruatie, zwangerschap en overgang word deze kans nog eens vergroot. Men denkt dan ook dat een verandering van de hormonen kan bijdragen aan migraine.
Ook een tekort aan magnesium is in verband gebracht met migraine en hoofdpijn omdat het te maken heeft met het balanceren van neurotransmitters in het lichaam. Een onderzoek waarbij vrouwen 300 tot 600 milligram magnesium kregen toegediend liet zien dat de veelvuldigheid van migraine tot ruim 40% verminderde.
Diabetes type 2
Naast een veel voorkomende symptoom is diabetes type 2 één van de vier hoofdoorzaken van een magnesiumtekort. Een studie in Engeland liet zien dat onder ruim 1400 volwassenen een te laag magnesiumgehalte ruim tien keer vaker voor kwam bij nieuwe diabetici en ruim acht keer vaker bij mensen die de ziekte al enige tijd hadden.
Dit geeft aan dat er een duidelijk verband is tussen diabetes type 2 en een tekort aan magnesium. Extra magnesium via de voeding hielp het risico op diabetes type 2 aanzienlijk verlagen vanwege de belangrijke rol van het mineraal in het suikermetabolisme. Een andere studie liet zien dat slechts een kleine suppletie met 100 milligram magnesium per dag het risico op diabetes type 2 met ruim 15% verlaagde.
Laat daarom je suikerwaardes controleren als je een tekort hebt aan magnesium en je magnesium waardes als je diabetes hebt.
Sport
Niet alleen atleten maar ook recreatieve sporters gebruiken magnesium om hun uithoudingsvermogen, kracht, spieren, botten en herstel te bevorderen. Daarnaast helpt het mineraal bij de aanmaak van energie en dit heb je natuurlijk ook nodig als je sport.
Het is inmiddels bewezen dat het de sportieve prestaties ondersteunt en daarom is het mineraal niet meer weg te denken als je sport.
Stress
Magnesium staat bekend als het antistress mineraal omdat het enorm belangrijk is tijden van stress. Wist je dat je tijdens stress tot wel vier keer meer magnesium uit plast dan normaal? Dit is dan ook een grote reden waarom mensen die veel stress ervaren vaak een tekort hebben aan het mineraal. Daarnaast kan een tekort aan het mineraal je weer vatbaarder maken van stress en je wilt deze vicieuze cirkel zo snel mogelijk doorbreken.
Zorg dat je extra veel magnesium via voeding binnen krijgt en vul het aan met een supplement wanneer je veel stress of een tekort hebt.
Overgang
Tijdens de overgang zijn de hormonen van vrouwen ontregelt en dit brengt verschillende klachten met zich mee. Magnesium speelt een belangrijke taak bij de botopbouw, energiestofwisseling, hersenen, slaap en aanmaak van hormonen. Hierdoor kan het bijdragen aan de vermindering van overgangsverschijnselen zoals:
• Opvliegers
• Stemmingswisselingen
• Lusteloosheid
• Moeite met slapen
• Hoofdpijn
• Obstipatie
• Hartkloppingen
• Botontkalking
Slaap
Het mineraal is betrokken bij de aanmaak van het hormoon melatonine. Deze stof is belangrijk voor je slaap/waakritme en zonder voldoende melatonine kan je hier last van krijgen. Een tekort aan magnesium is gelinkt aan slaapstoornissen en onderzoek heeft laten zien dat het mineraal kan helpen om slaap te verbeteren.
Het helpt je niet alleen beter in slaap te vallen maar je slaapt vaak beter door en word uitgerust wakker. Het mineraal is ook verantwoordelijk voor een goede werking van de neurotransmitter GABA die je hersenen helpt ontspannen. Wanneer je last hebt van slaapproblemen dan is het belangrijk om voldoende voedsel met magnesium te consumeren.
Daarnaast kan het gebruik van magnesiumbisglycinaat of een andere vorm van magnesium in de avond de slaap helpen bevorderen. Neem 400 milligram voor het slapen gaan en je zult merken dat de spieren en hersenen ontspannen en eventuele spanning vermindert.
”Een tekort zal via een bloedtest niet altijd zichtbaar zijn”