Symptomen Parkinson

We hebben het allemaal wel eens, een moment waarop je wat onhandig of stijf bent of waarop je het overzicht kwijtraakt. Maar bij de ziekte van Parkinson is er veel meer aan de hand. Het zijn geen losse momenten meer en de klachten worden ook steeds ernstiger. In dit artikel gaan we dieper in op de symptomen Parkinson in de verschillende fases van deze ziekte. Hoe herken je Parkinson? Wat kun je doen als je Parkinson hebt? En hoe magnesium je helpt als je Parkinson hebt. Je leest het allemaal in onderstaand artikel. 

Parkinson cijfers:

In Nederland hebben ruim 55.000 mensen parkinson (bron). 
De ziekte treft vooral mensen boven de 50 jaar. 
Helaas zijn er alarmerende stijgingen onder 30 en 40 jarigen.
Een klein percentage heeft erfelijke Parkinson.
symptomen parkinson

Symptomen Parkinson

Parkinson is een ingewikkelde ziekte wat niet te genezen is en die zich uit in allerlei symptomen. Deze zijn te onderscheiden in twee soorten kenmerken: problemen met het bewegen (zoals moeite met lopen) en andere problemen, zoals stemmingswisselingen of problemen met slapen. De symptomen verschillen per persoon, dus niet iedereen zal alle klachten ervaren.

Hoe herken je Parkinson?

In het begin stadium van de ziekte van Parkinson kun je last hebben van symptomen waarbij men niet altijd direct denkt aan Parkinson. Klachten als verminderde reuk, depressie (40% van alle mensen), slaapstoornissen en obstipatie zijn hier voorbeelden van. 
Welke symptomen iemand krijgt, verschilt per persoon. Dat geldt ook voor de ernst van de klachten. Om een duidelijk beeld te geven van de verschillende symptomen Parkinson hebben we het hier ingedeeld in verschillende fases.
Fase 1: Klachten beginnen meestal aan één kant van je lichaam. Vaak kun je één arm minder meebewegen tijdens het lopen. Ook licht trillen in rust, traagheid in het bewegen en stijfheid van je spieren treden op aan één kant van je lichaam. 
Fase 2: Tijdens de tweede fase zijn de klachten merkbaar aan beide zijden van je lichaam. Je hebt tijdens deze fase nog geen last van evenwichtsstoornissen.
Fase 3: Nu zijn de eerste tekenen van evenwichtsstoornissen te zien. Dit kan je beperken in je dagelijkse activiteiten. 
Fase 4 : Tijdens deze fase zijn de klachten dusdanig verergerd dat je dagelijks hulp nodig hebt bij dagelijkse activiteiten zoals boodschappen doen en het huishouden. 
Fase 5: Dit is de eindfase van de ziekte waarbij de klachten zo ernstig zijn dat je gebonden bent aan je bed en/of rolstoel. Hulp van verpleging is nu een noodzaak geworden.
Andere symptomen Parkinson zijn: Een scheef of voorover gebogen lichaam, moeite met planning en ordenen, prikkelbaar, angstig, ongeremd gedrag, agressief, verminderd ziekte-inzicht, overmatig zweten, lage bloeddruk tijdens het opstaan, plasproblemen, stijfheid, langzaam bewegen en schuifelend lopen.
Ook trager denken, vermoeidheid, trillen tijdens rust, moeite met praten (monotoom/zacht), verkrampt schrijven, vlakke gelaatsuitdrukking, oogproblemen, pijn in ledematen, emotionele instabiliteit, moeite met evenwicht houden en coördinatie, hallucinaties, dementie, geheugenstoornissen, blokkade tijdens lopen, rusteloze benen, moeite met slikken, meer speekselvorming en kwijlen en huidproblemen zijn Parkinson symptomen. .

Wat kun je doen tegen Parkinson?

Medicijnen kunnen je niet genezen of de ziekte afremmen. Er zijn wel medicijnen die je klachten kunnen verminderen. Je neuroloog kan je medicijnen voorschrijven die het bewegen versoepelen en ook het trillen verminderen. Het meest bekende medicijn is Levodopa maar je kan ook een dopamineagonist voorgeschreven krijgen. 
Deze medicijnen kunnen bijwerkingen geven en deze klachten kunnen hetzelfde zijn als die je bij Parkinson ook hebt. Bekende bijwerkingen zijn: verwardheid, duizeligheid, misselijkheid, droge mond, constipatie, overdag in slaap vallen of slapeloosheid, ongeremd gedrag en onwillekeurige bewegingen. 
Je neuroloog kan je ook andere medicijnen voorschrijven die andere klachten helpen te verminderen. In de meeste gevallen krijg je een combinatie van medicijnen. Het beste is om met zekere regelmaat de medicatie in te nemen en Parkinsonmedicatie werkt juist het beste op een nuchtere maag.
Een fysiotherapeut kan je ook helpen bij het verminderen van problemen tijdens het bewegen en stabiliseren van je lichaam. Ook kan een fysiotherapeut je assisteren bij het verbeteren van je conditie en het verbeteren van bepaalde dagelijkse activiteiten zoals traplopen. Het is namelijk erg belangrijk om te blijven bewegen met deze ziekte. 
Als je moeite hebt met bepaalde lichaamsbewegingen te doen, moeite met lopen, opstaan, in de auto stappen, bang bent om te vallen, pijn in je nek en schouders hebt en/of wilt leren hoe je het beste met deze ziekte om kan gaan dan is het verstandig om een fysiotherapeut in te schakelen. 
Er zijn naast de fysiotherapeut wel 20 verschillende professionele disciplines die een bijdrage aan de Parkinson zorg kunnen leveren. Enkele hier van zijn logopedie, ergotherapie, oefentherapie Cesar en Mensendieck en een diëtist. Het is verstandig om deze in te schakelen voor extra hulp en advies. Ook zijn er chirurgische behandelingen mogelijk voor een geselecteerde groep mensen met Parkinson.

Parkinson en magnesium

Parkinson is een van de meest voorkomende zenuwstelselaandoeningen van ouderen. Recent onderzoek heeft aangetoond dat een tekort aan magnesium gedurende enkele generaties in verband wordt gebracht met de ontwikkeling van de ziekte van Parkinson. Er is toenemend bewijs dat te weinig magnesium bijdraagt aan zware metalen afzetting in de hersenen van mensen die aan Parkinson lijden. 
In het onderzoek is naar voren gekomen dat het waarschijnlijk samen lijkt te gaan met een verlaging van de TRMP7- genen. Dit zijn genen die het transport van het magnesium aansturen en verantwoordelijk zijn voor de regulering van je magnesiumbalans. Iedere verstoring in het evenwicht van het cellulaire magnesium dat afhankelijk is van TRMP7 kan mogelijk invloed hebben op de gevoeligheid van je hersenen of op een ziekte als Parkinson. 
Wanneer je een magnesiumtekort hebt dan verhoogt dit het risico op het ontwikkelen van Parkinson wanneer er een vermindering is van de transportfunctie. Symptomen van deze ziekte kunnen worden verholpen of verlicht door hoge doseringen magnesium. Denk bijvoorbeeld aan trillen en beven en ook de starheid kan worden vermindert. 
Magnesium biedt goede bescherming met een hoog behoud effect op neurologische functie na hersenletsel of bij het helen van chronische gestoorde disfunties, zoals bij de ziekte van Parkinson. 
Ook zien neurologen steeds vaker dat er een verband bestaat tussen Parkinson en vitamine D3 tekort. Magnesium en vitamine D3 werken synergetisch en bij een tekort aan magnesium kunnen ze niet goed samenwerken wat tot meer klachten kan leiden. 
Als je Parkinson hebt dan kan je lichaam moeilijk nieuwe dopamine aanmaken. Magnesium, ijzer, foliumzuur, vitamine B3 en B6 zijn allemaal betrokken bij de synthese van dopamine in je lijf. Zorg er daarom voor dat je genoeg van deze vitamines en mineralen binnen krijgt. 
Magnesium verlicht bijkomende zenuwstoringen door je hele lichaam, zoals spiersamentrekkingen, migraine, gastro-intestinale spasmen, en kuit-, voet- en teenkrampen. Magnesium kan ook gebruikt worden bij de behandeling van duizeligheid en verwardheid wat vaak voorkomt bij de ziekte van Parkinson.

Tot slot

We zetten alles nog één keer voor je op een rij. In dit artikel hebben we uitgelicht welke symptomen parkinson heeft in welke fase van de ziekte. Ze zijn vaak te onderscheiden in motorische ( beweging) en niet-motorische klachten zoals depressieve gedachten. Deze symptomen verschillen per persoon en niet iedereen zal last hebben van dezelfde klachten. Extra magnesium kan helpen bij het verminderen en soms voorkomen van bepaalde klachten zoals rusteloze benen, depressie, angst, duizeligheid en verwardheid. Probeer het uit en ervaar de werking van magnesium zelf. 
Als je twijfelt of je de ziekte van Parkinson hebt neem dan altijd direct contact op met je huisarts!

Aanbevolen product

Over dit product

Dit pakket is speciaal ontwikkeld voor jou als nieuwe gebruiker.
Je bent nieuwsgierig naar de werking van een magnesium voetenbad of ligbad met badkristallen van MagnesiumOnly.  
Met dit pakket heb je ruim voldoende voor 6 voetenbaden of 2 ligbaden. 
Het pakket past door de brievenbus. Je hoeft er dus niet speciaal voor thuis te blijven.
MagnesiumOnly badkristallen bestaan uit magnesiumchloride in vaste vorm (47% concentratie).  

Ons advies

Wij adviseren om 2 a 3 keer per week een magnesium voetenbad te nemen van minimaal 20 minuten en optimaal 40 minuten. Zorg dat je minimaal 150 gram magnesium badkristallen gebruikt en het water 37 graden Celsius is. 
Voor een ligbad neem je 500 gram tot 1000 gram magnesium badkristallen en een temperatuur van 37 graden Celsius. Ook voor een ligbad geldt minimaal 20, optimaal 40 minuten. 
Voor kinderen raden wij aan om de gebruiksaanwijzing alvorens je begint met een magnesium behandeling.