symptomen magnesium tekort

Symptomen magnesium tekort

Symptomen magnesium tekort

Magnesium tekort komt bij ruim 60% van de Nederlanders voor. Veel van deze mensen ervaren wel klachten, maar hebben vaak niet door dat het aan een magnesium tekort ligt.

In deze blog gaan we het hebben over hoe ontstaat een magnesium tekort, klachten bij magnesium tekort en verschillende symptomen magnesium tekort.  

Hoe ontstaat magnesium tekort?

Een tekort aan magnesium kan onstaan door verschillende factoren. Je krijgt niet genoeg magnesium binnen via je voeding. Door veelvuldig gebruik van kunstmest, raffinagetechnieken en bodemverarming zit er steeds minder magnesium in ons voedsel.

Ook een slecht eetpatroon kan hieraan bijdragen.

Je darmen kunnen de magnesium niet goed uit je voeding halen. Dit komt veel voor bij mensen met een darmziekte of aandoening waarbij de darmen niet goed werken en voedingsstoffen uit het eten kunnen halen.

En sommige mensen hebben een verhoogde behoefte aan extra magnesium omdat ze zwanger zijn, veel sporten, medicijnen gebruiken die de opname van magnesium hinderen of een ziekte hebben waardoor ze extra magnesium nodig zijn.

Magnesium tekort klachten

Magnesium tekort klachten vallen in eerste instantie niet direct op als magnesium tekort. Toch heeft het hier vaak wel mee te maken. Een extreem magnesium tekort komt het meeste voor bij mensen met darmproblemen en ziektes.

De darmen kunnen niet genoeg voeddingsstoffen en dus ook magnesium uit de voeding halen waardoor er een groot tekort ontstaat. Vaak begint het bij kleine klachten en als je daar niet op let kan het uitgroeien tot meer klachten. Enkele symptomen van magnesium tekort zijn:

Hoofpijn / migraine – (Over)vermoeidheid / lusteloosheid – Spierpijn / spierkramp – Trillende oogleden – Koude handen / voeten – Prikkelbaar / emotioneel – Hoge bloeddruk – Slechte concentratie

Als je deze symptomen negeert en je magnesium tekort wordt groter dan kun je last krijgen van:

Astmatische symptomen – Tinnitus/oorsuizen – Fibromyalgie – Nierstenen /  Verkalking nieren – Osteoporose  – Vaatverkramping/vernauwing – Bloedsuiker problemen – Hartritmestoornis – Diabetes

Magnesium tekort bij ouderen

Als je ouder wordt dan zul je merken dat je minder grote porties eet en ook je lichaam neemt minder goed voeddingsstoffen op dan toen je nog jonger was. Extra vitaminen en mineralen supplementeren is dan belangrijk om je lichaam gezond te houden.

Helemaal voor senioren en vrouwen die in de overgang zitten is dit erg belangrijk. Als je in de overgang zit dan heb je last van hormonale schommelingen en stress waardoor je meer magnesium verbruikt en dus nodig bent.

Als je de zeventig bent gepasseerd dan neemt je lichaam vaak niet genoeg magnesium meer op via je darmen ook dan is extra magnesium noodzakelijk. Een magnesium tekort bij ouderen die medicijnen slikken komt vaak voor.

Deze mensen slikken bijvoorbeeld maagzuurremmers die de maag belasten waardoor de darmen minder magnesium uit voeding kunnen halen wat resulteert in een tekort.

Drie keer in de week een magnesium voeten bad kan helpen om je magnesium status in balans te houden.

Teveel magnesium symptomen

Een teveel aan magnesium heet hypermagnesiƫmie. Een gemiddelde man heeft minstens 350mg magnesium per dag nodig en een vrouw 300mg. Als je meer dan 250 milligram magnesium bovenop de 300/350 mg die je dagelijks nodig bent binnenkrijgt kun je hypermagnesiƫmie krijgen.

Normaal gesproken plas je een teveel aan magnesium weer uit. Wanneer je last van je nieren of een nierziekte hebt dan kun je hier sneller last van krijgen en raden wij je aan eerst contact op te nemen met je arts, voordat je extra magnesium tot je neemt.

Veel magnesium in je bloed kan misselijkheid en braken veroorzaken. Dit komt zelden voor.

Magnesium tekort test

Mocht je nou twijfelen of je een magnesium tekort hebt dan kun je via je huisarts een test laten doen. Magnesium komt maar voor 1% voor in je bloed en als het wordt gemeten dan is daar weer 0,3 % van te meten. Dit terwijl de rest van het magnesium in je botten en organen zit.

Het is dus lastig te meten vandaar dat er bij een bloedtest vaak niet de juiste uitslag uitkomt. Je zou een haartest of urinetest kunnen doen, deze zijn nauwkeuriger. Bij een intraveneuze test krijg je in 8 tot 12 uur tijd magnesium via een infuus toegediend en wordt er gekeken hoeveel je lichaam in de 24 uur daarna weer uitplast.

Als je minder dan 75% magnesium uitplast heb je een tekort. 

Magnesium tekort aanvullen

Je magnesium tekort aanvullen kan op verschillende manieren. Je zou supplementen kunnen slikken in een capsule vorm. Dit is een van de meest gebruikelijke manieren van magnesium gebruik.

Toch is deze methode niet voor iedereen geschikt omdat het via je maag gaat en op deze manier belast je je darmen wat kan leiden tot diarree. Je zou ook kunnen floaten. Floaten is gewichtloos drijven in een isolatietank op een laag zeer zout water.

Dit water bevat magnesium dat je lichaam opneemt wanneer je ligt te drijven. Je hebt ook halotherapie, dit wordt ook wel zouttherapie genoemd. Je ademt in een kamer of via een masker droog medicinaal zout wat in de lucht zit in. Op deze manier krijg je ook magnesium binnen.

Deze therapie wordt veel gebruikt bij mensen met luchtwegaandoeningen. Dan heb je nog een voet- of ligbad met magnesium. Hier zit je gedurende 20 tot 40 minuten in. Je vult niet alleen je magnesium aan deze methode heeft ook een ontspannende en ontzurend effect op je lichaam.

Op deze manier belast je je maag en darmen niet en ook na het sporten werkt deze methode vrijwel direct voor je spieren. 

Vond je deze blog interessant? Zou je hem willen delen met vrienden en familieleden? Misschien kan je er iemand mee helpen en op deze manier kan ook jouw netwerk profiteren van dit artikel.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *