Heb je nieuwe ideeën nodig om een lekker gerecht met sumak te maken? Hier zijn een paar eenvoudige maar heerlijke recepten waarin de kruiden zijn verwerkt:
Kikkererwten Salade
Ingrediënten:
3 kopjes ongekookte kikkererwten
1 eetlepel sumak
4 teentjes geperste knoflook
1 grote dun gesneden rode ui
1 theelepel chilipoeder
1 theelepel zout
1 bosje fijngehakte Italiaanse peterselie
5 tot 6 takjes verse munt
1 grote uitgeperste citroen van ongeveer 3 eetlepels
2 eetlepels granaatappelsiroop
2 eetlepels extra vergine olijfolie
Vers gemalen zwarte peper
Bereidingswijze:
1) Bedek de kikkererwten met water in een grote kom en laat ze een nacht weken.
Je kunt het ook snel weken:
Bedek het met 2,5 cm water in een pan en breng aan de kook. Zet het vuur uit, dek af en laat 1 uur weken.
2) Giet de geweekte kikkererwten af. Bedek met vers water en roer de teentjes knoflook en een paar snufjes zout en peper erdoor. Breng het aan de kook, zet het vuur lager en laat 60 minuten tot 2 uur sudderen, of tot het net gaar is maar niet uit elkaar valt.
Je kunt ze ook ongeveer 40 minuten in de snelkookpan koken. Wanneer het gaar is, spreid je het uit op een grote bakplaat om af te laten koelen.
3) Terwijl de kikkererwten afkoelen, schil je de ui en snijd je deze in vieren. Snij het zo dun mogelijk in een grote kom, met behulp van een zeer scherp mes.
4) Roer vervolgens de sumak, chilipoeder en zout erdoor. Gebruik je handen om de kruiden en het zout enkele minuten in de uien te masseren. Giet alle vloeistof af die zich op de bodem van de kom ontwikkelt.
5) Voeg nu de kikkererwten en gehakte peterselie toe aan de uien en gebruik je handen of twee vorken om alles goed te roeren.
6) Meng het citroensap, de olijfolie en de granaatappelsiroop door elkaar en meng het door de salade. Breng het op smaak met zout en peper. Blijf roeren totdat de uien volledig zijn opgenomen.
7) Zet het in de koelkast tot het serveren want deze salade wordt beter als je het een nachtje laat staan.
8) Snijd vlak voor het serveren de muntblaadjes fijn en strooi ze over de salade.
Opmerking:
Je kunt ook 4 blikjes kikkererwten uit blik vervangen voor de gedroogde erwten. Giet ze af en spoel ze grondig voordat je het gebruikt. Je kunt echter het beste vers gekookte kikkererwten gebruiken want deze zijn romig en zacht en lekkerder dan ingeblikte erwten.
Geroosterde kip met sumak en citroenen
Geroosterde Sumak kip met citroenen is een smaakvol kiprecept met wortels uit de Midden-Oosterse keuken en smaakt heerlijk pittig en aards.
Ingrediënten:
3 kilo hele kip, of koop stukjes kip met bot
2 citroenen
1 eetlepel sumak kruiden
5 teentjes fijngehakte knoflook
1/8 kop olijfolie
6 tot 8 takjes verse tijm
Chilivlokken
1 theelepel koosjer zout
Bereidingswijze:
1) Verwarm de oven voor op 190 graden
2) Spoel de kip af en dep hem droog. Verwijder met een keukenschaar de ruggengraat van de kip en snijd de kip in vieren.
3) Meng in een kleine kom de knoflook, olie, zout, sumak en sap van ½ citroensap, ongeveer ⅛ kopje.
4) Snijd de resterende 1,5 citroenen in plakjes van en spreid ze uit op een bakplaat met randen. Voeg een paar takjes tijm toe over de schijfjes citroen.
5) Wrijf elk stuk kip in, bestrijk alle kanten goed met de sumakmarinade en plaats het met de velzijde naar boven over de gesneden citroenen en tijm, met voldoende ruimte rondom elk stuk.
6) Plaats het in het midden van een hete oven en braad gedurende 50 minuten of langer totdat de kip gaar is en een temperatuur van 170 graden Celsius in de dij bereikt en de schil knapperig is. Om de knapperigheid te vergroten rooster je het een paar minuten onder zorgvuldig toezicht en pas op dat het niet verbrand.
7) Schep voor het serveren een beetje saus uit de pan over de kip en garneer het met verse takjes tijm en bestrooi met chilivlokken als je dat lekker vind.
Toast met feta, sumak en gepocheerd ei
Ingrediënten:
100 gram pompoen, geschild en in blokjes van 1 cm gesneden
25 gram verkruimelde feta
4 tomaatjes in vieren gedeeld
2 theelepels sumak
1 theelepel granaatappelmelasse
1 theelepel witte wijnazijn
1 ei
1 sneetje geroosterd brood naar keuze
Bereidingswijze:
1) Doe de pompoen in een magnetronbestendige schaal met 4 eetlepels water, de melasse en wat kruiden. Meng het goed en dek goed af met huishoudfolie. Zet de magnetron op de hoogste stand gedurende 5 tot 10 minuten tot ze gaar zijn. Verwijder de huishoudfolie en laat het een paar minuten afkoelen. Giet eventueel het water af.
2) Voeg een snufje sumak toe en prak het fijn met een vork.
3) Breng een kleine, diepe pan met water aan de kook en voeg de azijn toe. Laat het water in een cirkel ronddraaien en breek het ei in het midden. Pocheer gedurende 2 tot 3 minuten tot het eiwit gestold is, maar de dooier vloeibaar is. Giet het ei af met een schuimspaan en droog het vervolgens af met keukenpapier.
4) Pureer de pompoen op de toast, bestrooi met feta en voeg de tomaten toe. Bestrijk met het ei, een snufje sumak en breng het op smaak.
Perzische Linzensoep
Een gezonde en vullende veganistische linzensoep boordevol kruiden en smaken uit het Midden-Oosten. Het is een heerlijke soep voor die dagen waarop we allemaal een beetje zielsverwarming nodig hebben!
Ingrediënten:
1 kopje gespoelde linzen
8 kopjes groentebouillon
1 grote fijngehakte ui
4 teentjes geplette knoflook
1 blik gestoofde en gepelde tomaten
2 theelepels sumak
1/2 theelepel peper
1/4 theelepel cayennepeper
3 theelepels 7 spice kruiden
Sap van 1 verse citroen
1 eetlepel olijfolie
1 bosje fijngehakte peterselie
1/4 kopje ongekookte bruine basmati rijst – optioneel
2 theelepels zout
Bereidingswijze:
1) Voeg olijfolie toe aan een pan van 5 liter en fruit de uien en knoflook aan.
2) Voeg de linzen en bouillon toe aan dit mengsel en breng het aan de kook. Zet het vuur vervolgens lager, dek het af en laat het 25 minuten op middelhoog vuur sudderen.
3) Voeg de tomaten, peterselie en alle kruiden toe en kook het 5 minuten.
4) Voeg de rijst toe en zet het vuur lager en laat het ongeveer 25 tot 30 minuten op middelhoog vuur koken tot de linzen en rijst gaar zijn. Voeg op dit punt het citroensap toe. Proef en breng op smaak met extra zout, peper en citroen naar eigen voorkeur.
5) Giet het mengsel in een kom en garneer met feta en gehakte peterselie.