suikervrije chocolade
Expert: Jaap Gerrijts | 21 augustus 2023 | Leestijd: 7 minuten

Suikervrije chocolade

Suikervrije chocolade is een soort chocolade die geen toegevoegde suikers bevat. Het wordt gemaakt van cacaobonen, cacaoboter en soms andere ingrediënten of zoetstoffen. Suikervrije chocolade kan voordelen hebben voor mensen die diabetes hebben, een koolhydraatarm dieet volgen of gewoon minder suiker willen consumeren.

Is suikervrije chocolade een goed alternatief? In dit uitgebreide artikel leggen we dat aan je uit en vertellen we hoe je zelf suikervrije chocolade kunt maken. Lees je mee?!

Je kunt met suikervrije chocolade als diabetespatiënt gewoon genieten van chocolade

Suikervrije chocolade

Wist je dat suikervrije chocolade wel suiker kan bevatten? In Nederland mag een product het label suikervrij hebben als het niet meer dan een halve gram suiker per 100 gram bevat. Als er niet meer dan 5 gram suiker per 100 gram in zit dan mag het suikerarm worden genoemd.

Suikervrije chocolade is chocolade dat wordt gemaakt zonder toevoeging van traditionele geraffineerde suiker. In plaats van gewone suiker te gebruiken worden alternatieve zoetstoffen gebruikt om de chocolade zoeter te maken. Het eten van suikervrije chocolade word voornamelijk gedaan door mensen die hun suikerinname willen verminderen, hun bloedsuikerspiegel willen beheersen of een suikerarm of suikervrij dieet willen volgen.

Alternatieve zoetstoffen die vaak worden gebruikt in suikervrije chocolade zijn:

Stevia

Stevia is een natuurlijke zoetstof afkomstig van de bladeren van de Stevia plant. Het is aanzienlijk zoeter dan suiker en heeft weinig invloed op de bloedsuikerspiegel. Het is één van de beste suikervervangers omdat het geen verhoging van je bloedsuikers- en insulinespiegel veroorzaakt. Daarnaast heeft het een Glychemische index van 0.

Erythritol

Dit is een suikeralcohol die voor zoetheid zorgt zonder pieken in de bloedsuikerspiegel te veroorzaken. Vanwege de lage glycemische index wordt het vaak gebruikt in suikervrije producten.

Monk Fruit Extract

Deze zoetstof is afgeleid van de monniksvrucht en is zeer geconcentreerd in zoetheid en heeft geen grote invloed op je bloedsuikerspiegel.

Xylitol

Xylitol is een andere suikeralcohol die vaak wordt gebruikt als suikervervanger in suikervrije chocolade. Het heeft een glycemische index van 13 en dit is veel lager dan gewone suiker.

Inuline

Dit is een oplosbare vezel afkomstig van planten en kan worden gebruikt als zoetstof en draagt ook bij aan de textuur van suikervrije chocolade.

Maltilol

Maltilol word op synthetische wijze uit maltose gehaald. Het is een suikeralcohol met 0,9 keer de zoetkracht van suiker. De stof word voornamelijk gebruikt als suikervervanger in bewerkte voedingsmiddelen.

Wel of geen suiker?

Je hebt suikervrije chocolade waar geen extra suiker aan is toegevoegd en er bestaat ook suikervrije chocolade waar alleen van nature voorkomende suikers in zitten waardoor er altijd een kleine hoeveelheid suiker in zit. Een voorbeeld hiervan is een chocoladereep met stukjes fruit erin.

Suikervrije chocolade kan in verschillende vormen voorkomen zoals repen, bonbons, truffels en andere zoetwaren. Het is ook verkrijgbaar in verschillende smaken zoals pure chocolade, melkchocolade, witte chocolade en gearomatiseerde varianten zoals munt, sinaasappel of amandel.

De smaak, textuur en zoetheid van suikervrije chocolade kan verschillen van traditionele chocolade vanwege de afwezigheid van suiker. Sommige suikervrije chocolaatjes kunnen extra cacao, melkbestanddelen, notenmeel of andere ingrediënten bevatten om een uitgebalanceerde smaak en textuur te krijgen.

Als je overweegt suikervrije chocolade te kopen, lees dan het etiket en kijk goed naar de ingrediënten om de gebruikte zoetstoffen en eventuele andere toevoegingen te begrijpen. 

 

 

”Chocolade met maltitol komt dicht in de buurt van de smaak van echte suiker”

Wat zijn de voordelen van suikervrije chocolade?

Suikervrije chocolade biedt verschillende potentiële voordelen, vooral voor mensen die hun suikerinname willen verminderen of gezondheidsproblemen zoals diabetes willen beheersen. 

Hier zijn enkele voordelen van het eten van suikervrije chocolade:

Verminderde suikerinname

Het meest voor de hand liggende voordeel is dat suikervrije chocolade je laat genieten van de smaken van chocolade zonder het hoge suikergehalte. Dit is vooral belangrijk voor mensen die om gezondheidsredenen hun suikerconsumptie proberen te beperken.

Bloedsuiker 

Voor mensen met diabetes kan suikervrije chocolade een manier zijn om een zoete trek te stillen zonder snelle pieken in de bloedsuikerspiegel te veroorzaken. Alternatieve zoetstoffen die in suikervrije chocolade worden gebruikt hebben meestal een minimale invloed op de bloedglucose.

Gewicht

Suikervrije chocolade kan een onderdeel zijn van een strategie voor gewichtsbeheersing omdat het een caloriearme optie biedt in vergelijking met gewone chocolade. Het kan daarom nuttig zijn voor degenen die op hun calorie-inname willen letten.

Tanden

Minder suiker is over het algemeen beter voor de gezondheid van je gebit. Suikervrije chocolade vermindert het risico op tandbederf en gaatjes die gepaard gaan met het eten van producten waar suiker in zit.

Alternatieve zoetstoffen

Suikervrije chocolade wordt vaak gezoet met alternatieve zoetstoffen zoals stevia, erythritol of extract van monniksfruit. Deze zoetstoffen bevatten mogelijk minder calorieën en een lagere glycemische index dan suiker.

Gezonde levensstijl

Suikervrije chocolade is geschikt voor mensen die een suikerarm, suikervrij of koolhydraatarm dieet volgen. Het is ook een goede optie voor mensen die om andere redenen minder suiker willen gebruiken.

Bloeddruk

Sommige onderzoeken suggereren dat het eten van minder suiker een positief effect kan hebben op de bloeddruk. Hierdoor kan suikervrije chocolade bijdragen aan een gezonde bloeddruk door de suikerinname te verminderen.

Stabiele energieniveau

Suikervrije chocolade kan de energie schommelingen helpen voorkomen die kunnen optreden na het eten van suikerrijk voedsel.

 

 

”Zorg ervoor dat je het etiket controleert op mogelijke allergenen”

Wat zijn de nadelen van suikervrije chocolade?

Hoewel suikervrije chocolade bepaalde voordelen biedt, zijn er ook potentiële nadelen en overwegingen waarmee je rekening moet houden. 

Hier zijn enkele nadelen verbonden aan het eten van suikervrije chocolade:

Smaak en textuur

Suikervrije chocolade kan door de afwezigheid van suiker een andere smaak en textuur hebben dan gewone chocolade. Sommige mensen vinden dat alternatieve zoetstoffen een lichte nasmaak kunnen hebben.

Spijsvertering

Suikeralcoholen zoals erythritol en xylitol die vaak worden gebruikt in suikervrije chocolade kunnen bij sommige mensen spijsverteringsproblemen veroorzaken zoals:

Een opgeblazen gevoel

Winderigheid

Diarree

Dit komt vooral bij overmatig gebruik.

Calorische inhoud

Hoewel suikervrije chocolade meestal minder calorieën bevat dan gewone chocolade, is het belangrijk om te onthouden dat het niet noodzakelijkerwijs een calorievrije optie is. Overconsumptie kan daarom nog steeds bijdragen aan de calorie-inname.

Misleidende etiketten

Sommige suikervrije chocoladeproducten bevatten soms nog steeds kleine hoeveelheden suiker of verborgen bronnen van koolhydraten. Daarom is het goed lezen van etiketten belangrijk om er zo zeker van te zijn dat je echt een suikervrij product koopt.

Allergische reacties

Suikervrije chocolade kan allergenen bevatten zoals noten of zuivelproducten. Mensen met allergieën moeten de ingrediënten op de etiketten daarom zorgvuldig lezen om mogelijke reacties te voorkomen.

Tanden 

Hoewel suikervrije chocolade beter is voor de gezondheid van de tanden dan gewone chocolade, kan het toch ingrediënten bevatten die bijdragen aan tandbederf. Matiging en goede mondhygiëne zijn daarom enorm belangrijk.

Afhankelijkheid van zoetheid

Het eten van suikervrije chocolade kan een afhankelijkheid van zoetheid in stand houden, waardoor het moeilijker wordt om het algehele verlangen naar zoet voedsel te verminderen.

Voedselkeuzes

Het eten van suikervrije lekkernijen kan mogelijk afbreuk doen aan het kiezen van meer voedzame voedingsmiddelen die essentiële vitamines en mineralen bevatten.

Persoonlijke tolerantie

Niet alle mensen tolereren alternatieve zoetstoffen goed. Sommige mensen kunnen hoofdpijn, spijsverteringsproblemen of andere klachten ervaren.

Glycemische respons

Hoewel veel alternatieve zoetstoffen een lage glycemische index hebben, kunnen individuele reacties variëren. Het is daarom belangrijk voor mensen met diabetes om hun bloedsuikerspiegel te controleren bij het eten van suikervrije producten.

Overconsumptie

De gedachte dat suikervrije producten “gezonder” zijn kan leiden tot overconsumptie, wat onbedoelde effecten kan hebben op de algehele gezondheid en gewichtsbeheersing.

 

 

 ”Het verwijderen van alle suiker is niet echt lekker want dan wordt chocolade heel bitter”

Hoe maak je suikervrije chocolade?

Het maken van suikervrije chocolade doe je simpel door het gebruik van alternatieve zoetstoffen in plaats van geraffineerde suiker om zo toch een zoet eindproduct te krijgen. 

Hier is een basisrecept om thuis je eigen suikervrije chocolade te maken:

 

Ingrediënten:

1 kopje ongezoete cacaopoeder 

1/2 kopje gesmolten kokosolie of cacaoboter 

1/4 kopje erythritol of stevia in poedervorm, zelf naar smaak aanpassen

1 theelepel vanille-extract, optioneel

Snufje zout

Bereidingswijze:

1) Bekleed een kleine ovenschaal of chocoladevormpjes met bakpapier

2) Smelt de kokosolie of cacaoboter in een magnetronbestendige kom of op het fornuis tot het een vloeistof wordt

3) Klop in een aparte kom het cacaopoeder, de erythritol- of stevia-poeder en een snufje zout bij elkaar

4) Voeg geleidelijk de gesmolten kokosolie of cacaoboter toe aan het droge mengsel, onder voortdurend roeren zodat het goed gemengd word. Als je vanille-extract gebruikt, voeg dit dan ook toe

5) Proef het mengsel en pas de zoetheid aan je eigen voorkeur aan door indien nodig meer zoetstof toe te voegen

6) Giet het chocolademengsel in de voorbereide ovenschaal of vormen. Tik de schaal zachtjes op het aanrecht om zo luchtbellen te verwijderen

7) Plaats de schaal of vormen in de koelkast om de chocolade te laten stollen. Dit duurt meestal een paar uur

8) Zodra de chocolade stevig en gestold is haal je hem uit de vormen of snijd je hem in stukjes als je een ovenschaal gebruikt

Geniet van je zelfgemaakte suikervrije chocolade!

Onthoud dat dit een basisrecept is en dat je het ook kunt aanpassen. Je kunt bijvoorbeeld gehakte noten, gedroogd fruit, extracten of andere smaakstoffen toevoegen om verschillende variaties te creëren. Experimenteren kan nodig zijn om de gewenste smaak en textuur te bereiken.

 

 

”Het lekkerste dessert maak je gemakkelijk zelf”

Hoe maak je een suikervrije chocolade dessert?

We hebben een speciaal recept voor een heerlijk suikervrije chocolade dessert die je op een vrij simpele manier kunt maken.

Het is een suikervrije chocolade-avocadomousse wat een romig en rijk dessert is waarvoor geen geraffineerde suiker nodig is.

Dit dessert is niet alleen heerlijk maar het biedt ook gezonde vetten uit avocado’s en de antioxidantrijke voordelen van cacaopoeder. Het is een goede manier om je trek in chocolade te stillen zonder de toegevoegde suikers.

Suikervrije chocolade-avocadomousse:

Ingrediënten:

2 rijpe avocado’s

1/4 kop ongezoet cacaopoeder

1/4 kopje erythritol of stevia in poedervorm naar smaak aanpassen

1 theelepel vanille-extract

Snufje zout

Optionele toppings: slagroom, gehakte noten, bessen

Bereidingswijze:

1) Snijd de rijpe avocado’s doormidden, verwijder de pitten en schep het vruchtvlees in een blender of keukenmachine

2) Voeg het ongezoete cacaopoeder, erythritol- of steviapoeder, vanille-extract en een snufje zout toe aan de avocado’s in de blender of keukenmachine

3) Mix het mengsel totdat alles goed gecombineerd en glad is. Mogelijk moet je tussendoor even stoppen en langs de zijkanten van de blender schrapen om alles zo gelijkmatig mogelijk te mengen

4) Proef de mousse en pas de zoetheid aan door indien gewenst meer zoetstof toe te voegen

5) Breng het chocolade-avocadomengsel over op serveerschalen of glazen en zet het minstens 1 tot 2 uur in de koelkast om de smaken te laten versmelten en de mousse te laten stollen

6) Voor het serveren kun je optionele toppings toevoegen zoals een klodder suikervrije slagroom, gehakte noten of verse bessen

Serveer en geniet van je suikervrije chocolademousse met avocado!

 

* Voel je vrij om het recept aan te passen door andere smaakstoffen toe te voegen zoals een scheutje kaneel of een vleugje sinaasappelschil. Pas zoals altijd de zoetheid aan naar je eigen smaak door de juiste hoeveelheid alternatieve zoetstof te gebruiken.

 

 

”Probeer verschillende merken om re kijken wat je lekker vind”

Welke merken bieden suikervrije chocolade aan?

Bijna iedere chocolade fabrikant heeft biedt ook suikervrije chocolade aan. De volgende merken staan erom bekend dat ze verschillende producten aanbieden op suikervrije basis.

Cavalier

Cavalier biedt een assortiment suikervrije chocolaatjes aan in verschillende smaken zoals  pure, melk- en witte chocolade. Ze gebruiken natuurlijke zoetstoffen zoals stevia en erythritol.

Chokay

Chokay maakt chocoladeproducten met alternatieve zoetstoffen zoals stevia en erythritol. Ze bieden een verscheidenheid aan opties zoals suikervrije chocoladerepen en met chocolade omhulde noten.

Bonvita

Bonvita produceert biologische en veganistische chocoladeproducten zoals suikervrije chocolaatjes gezoet met rijstsiroop of maltitol.

Lovechock

Lovechock biedt rauwe en biologische chocoladerepen waarvan sommige zijn gezoet met kokosbloesemnectar waardoor ze minder suikers bevatten in vergelijking met traditionele chocolaatjes.

De Bron

De Bron biedt een selectie van suikervrije chocolaatjes, snoepjes en zoetigheden. Hun producten worden meestal gezoet met maltitol.

 

Lees bij het kopen van suikervrije chocolade altijd goed de etiketten om de ingrediënten, gebruikte zoetstoffen en de voedingswaarde te controleren. 

Tips:

1) Stevia, Xylitol, Isomalt, Lactitol, Mannitol en Erythritol zijn zoetstoffen die laag staan op de glychemische index. Dit betekent dat ze je bloedsuikerspiegel niet zo verhogen als gewone suiker en glucose dat zal doen

2) Hoe lichter chocolade van kleur is, hoe minder cacaopoeder en hoe meer suiker aan de chocolade is toegevoegd

3) Kies gerenommeerde merken die bekend staan ​​om het produceren van suikervrije chocolade van hoge kwaliteit. Zoek naar opties met een hoger cacaogehalte voor een rijkere smaak en potentiële gezondheidsvoordelen

4) Verschillende merken kunnen verschillende zoetstoffen gebruiken en verschillende smaakprofielen hebben. Experimenteer met een paar merken om degene te vinden die je het lekkerste vindt

5) Als je diabetes, voedselallergieën of andere gezondheidsproblemen hebt dan is het een goed idee om een ​​arts of geregistreerde diëtist te raadplegen voordat je suikervrije chocolade gaat eten

Suikervrije chocolade is een lekker alternatief als je van chocolade houdt

Tot slot

Suikervrije chocolade stond centraal in dit artikel. Ben jij dol op chocolade? En welke soort chocolade eet je dan het liefst? Wij vinden het fijn als je een reactie achterlaat onderaan deze pagina. 

Als je dit artikel waardevol vindt voor je gezondheid en vitaliteit, help dan mee dit te verspreiden door het te delen op social media. Dit kan doormiddel van de social media knoppen. We zijn je zeer erkentelijk!

Anderen lezen ook

Suikervrij snoep

Suikervrije koeken

Suikervrij ijs

Bronnen:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *