Wist je dat suikervrije chocolade wel suiker kan bevatten? In Nederland mag een product het label suikervrij hebben als het niet meer dan een halve gram suiker per 100 gram bevat. Als er niet meer dan 5 gram suiker per 100 gram in zit dan mag het suikerarm worden genoemd.
Suikervrije chocolade is chocolade dat wordt gemaakt zonder toevoeging van traditionele geraffineerde suiker. In plaats van gewone suiker te gebruiken worden alternatieve zoetstoffen gebruikt om de chocolade zoeter te maken. Het eten van suikervrije chocolade word voornamelijk gedaan door mensen die hun suikerinname willen verminderen, hun bloedsuikerspiegel willen beheersen of een suikerarm of suikervrij dieet willen volgen.
Alternatieve zoetstoffen die vaak worden gebruikt in suikervrije chocolade zijn:
Stevia
Stevia is een natuurlijke zoetstof afkomstig van de bladeren van de Stevia plant. Het is aanzienlijk zoeter dan suiker en heeft weinig invloed op de bloedsuikerspiegel. Het is één van de beste suikervervangers omdat het geen verhoging van je bloedsuikers- en insulinespiegel veroorzaakt. Daarnaast heeft het een Glychemische index van 0.
Erythritol
Dit is een suikeralcohol die voor zoetheid zorgt zonder pieken in de bloedsuikerspiegel te veroorzaken. Vanwege de lage glycemische index wordt het vaak gebruikt in suikervrije producten.
Monk Fruit Extract
Deze zoetstof is afgeleid van de monniksvrucht en is zeer geconcentreerd in zoetheid en heeft geen grote invloed op je bloedsuikerspiegel.
Xylitol
Xylitol is een andere suikeralcohol die vaak wordt gebruikt als suikervervanger in suikervrije chocolade. Het heeft een glycemische index van 13 en dit is veel lager dan gewone suiker.
Inuline
Dit is een oplosbare vezel afkomstig van planten en kan worden gebruikt als zoetstof en draagt ook bij aan de textuur van suikervrije chocolade.
Maltilol
Maltilol word op synthetische wijze uit maltose gehaald. Het is een suikeralcohol met 0,9 keer de zoetkracht van suiker. De stof word voornamelijk gebruikt als suikervervanger in bewerkte voedingsmiddelen.
Wel of geen suiker?
Je hebt suikervrije chocolade waar geen extra suiker aan is toegevoegd en er bestaat ook suikervrije chocolade waar alleen van nature voorkomende suikers in zitten waardoor er altijd een kleine hoeveelheid suiker in zit. Een voorbeeld hiervan is een chocoladereep met stukjes fruit erin.
Suikervrije chocolade kan in verschillende vormen voorkomen zoals repen, bonbons, truffels en andere zoetwaren. Het is ook verkrijgbaar in verschillende smaken zoals pure chocolade, melkchocolade, witte chocolade en gearomatiseerde varianten zoals munt, sinaasappel of amandel.
De smaak, textuur en zoetheid van suikervrije chocolade kan verschillen van traditionele chocolade vanwege de afwezigheid van suiker. Sommige suikervrije chocolaatjes kunnen extra cacao, melkbestanddelen, notenmeel of andere ingrediënten bevatten om een uitgebalanceerde smaak en textuur te krijgen.
Als je overweegt suikervrije chocolade te kopen, lees dan het etiket en kijk goed naar de ingrediënten om de gebruikte zoetstoffen en eventuele andere toevoegingen te begrijpen.
”Chocolade met maltitol komt dicht in de buurt van de smaak van echte suiker”