suikervrij snoep
Expert: Jaap Gerrijts | 2 augustus 2023 | Leestijd: 8 minuten

Suikervrij snoep

Suikervrij snoep is een soort snoep die geen toegevoegde suikers bevat. Het heeft verschillende voordelen voor de gezondheid, zoals tandbederf en diabetes. Suikervrij snoep kan ook helpen om de calorie-inname te beperken en de bloedsuikerspiegel te stabiliseren. Het is echter niet altijd ‘gezonder’ dan gewone snoep omdat het nog steeds andere ingrediënten kan bevatten die schadelijk kunnen zijn voor het lichaam.

Suikervrij snoep is niet altijd gezonder dan gewone snoep. In dit uitgebreide artikel leggen we uit waarom dat zo is en vertellen we wat de nadelen van kunstmatige zoetstoffen zijn. Lees je mee?!

Suikervrij snoep bevat vaak evenveel koolhydraten als traditioneel snoep

Suikervrij snoep

Suikervrij snoep wordt gemaakt zonder het gebruik van traditionele suiker. In plaats daarvan worden suikervrije snoepjes gezoet met alternatieve zoetstoffen zoals suikervervangers of kunstmatige zoetstoffen om zo een vergelijkbaar niveau van zoetheid te bereiken zonder de toegevoegde suikers.

In principe kan ieder soort snoep suikervrij gemaakt worden en je ziet het ook steeds meer in de supermarkt liggen. 

Deze snoepjes zijn samengesteld met kunstmatige zoetstoffen of suikervervangers, waardoor mensen iets zoets kunnen eten terwijl de calorie-inname tot een minimum wordt beperkt. Met een groeiende nadruk op gezondheidsbewuste keuzes en dieetbeperkingen, hebben suikervrije snoepjes aan populariteit gewonnen als een schuldvrije traktatie. Ze zijn geschikt voor mensen met diabetes, mensen die de suikerconsumptie willen verminderen of iedereen die gewoon op zoek is naar een caloriearm alternatief. 

In deze verkenning duiken we in de wereld van suikervrij snoep waarbij we de ingrediënten, voordelen en overwegingen onderzoeken voor diegenen die willen genieten van zoetigheid zonder afbreuk te doen aan de gezondheid.

 

‘”Stevia is de beste suikervervanger”

Welke stoffen zitten in suikervrij snoep?

Er zijn verschillende soorten suikervervangers en kunstmatige zoetstoffen die worden gebruikt in suikervrij snoep, elk met zijn eigen eigenschappen en mate van zoetheid. Enkele veel voorkomende suikervervangers en zoetstoffen zijn:

Xylitol

Xylitol is een suikeralcohol die vaak wordt gebruikt in suikervrije snoepjes en kauwgom. Het heeft een zoetheid die lijkt op suiker en het is algemeen bekend dat het voordelen heeft voor de gezondheid van de tanden.

Aspartaam

Aspartaam is een kunstmatige zoetstof die wordt gebruikt in suikervrije snoepjes. Het is aanzienlijk zoeter dan suiker en daarom is er maar een kleine hoeveelheid van nodig.

Erythritol

Erythritol is een suikeralcohol dat van nature voorkomt in sommige soorten fruit. Het heeft een zoete smaak vergelijkbaar met suiker en geeft volume en textuur aan suikervrije snoep.

Stevia

Stevia is een natuurlijke zoetstof die wordt gewonnen uit de bladeren van de steviaplant. Het is intens zoet en wordt vaak gebruikt in combinatie met andere ingrediënten om de smaak in evenwicht te brengen.

Sucralose

Sucralose is een andere kunstmatige zoetstof die wordt gebruikt om suikervrije snoepjes te maken. Het is hittebestendig waardoor het geschikt is voor bakken en koken.

Sacharine

Sacharine is een van de oudste kunstmatige zoetstoffen en wordt gebruikt in sommige suikervrije snoepjes. Het is erg zoet en heeft een uitgesproken smaak.

Acesulfaam-kalium / Ace-K 

Acesulfaam-kalium wordt vaak gebruikt in combinatie met andere zoetstoffen om de zoetheid te verbeteren. Het is hittebestendig en bestand tegen hoge temperaturen.

Deze suikervervangers en zoetstoffen worden gebruikt om de zoete smaak van suiker na te bootsen in suikervrije snoepjes. Fabrikanten formuleren vaak suikervrije snoepjes om de smaak en textuur van traditionele snoepjes nauwkeurig na te bootsen en tegelijkertijd de calorische en glycemische impact te verminderen. Het is echter belangrijk op te merken dat sommige suikervrije snoepjes een iets andere smaak of mondgevoel kunnen hebben in vergelijking met hun zoete tegenhangers.

Daarnaast kan je denken dat het een gezondere optie is maar helaas is dit niet helemaal waar. Volgens verschillende onderzoeken blijkt dat veel kunstmatige zoetstoffen vaak schadelijker kunnen zijn dan gewone suiker en daarom is het belangrijk om goed op de verpakking te kijken wat er precies in een product zit.

 

 

”Suikervrij snoep bevat nog steeds calorieën”

Wat zijn de voordelen van suikervrije snoep?

Het kiezen van suikervrij snoep kan verschillende voordelen bieden afhankelijk van je voedingsbehoeften en persoonlijke voorkeuren. Hier zijn enkele redenen waarom je zou kunnen overwegen om voor suikervrij snoep te kiezen:

 

Verminderde suikerinname

Eén van de belangrijkste redenen waarom mensen voor suikervrij snoep kiezen, is om hun suikerinname te verminderen. Overmatige suikerconsumptie is in verband gebracht met verschillende gezondheidsproblemen zoals:

Obesitas

Diabetes type 2 

Tandbederf

Suikervrije snoepjes kunnen je helpen je trek in zoetigheid te stillen zonder de negatieve gezondheidseffecten die gepaard gaan met een hoge suikerconsumptie.

 

Gewichtsbeheersing

Als je probeert je gewicht te beheersen of af te vallen dan kan suikervrij snoep een caloriearm alternatief zijn voor traditionele zoete lekkernijen. Dit kan vooral gunstig zijn in combinatie met een uitgebalanceerd eetpatroon en regelmatige lichaamsbeweging.

 

Diabetes

Voor personen met diabetes of mensen die hun bloedsuikerspiegel in de gaten houden kan suikervrij snoep een veiligere optie zijn. Omdat suikervrij snoep soms wordt gemaakt met zoetstoffen met een lage glycemische waarde hebben ze een kleinere invloed op de bloedglucosewaarden in vergelijking met gewoon snoep.

 

Gebit

Suikervrije snoepjes dragen minder snel bij aan tandbederf en gaatjes. Bacteriën in de mond voeden zich met suiker en produceren zuren die het tandglazuur aantasten. 

 

Bloedlipideniveaus

Overmatige suikerinname kan de bloedlipiden niveaus beïnvloeden en daarmee de gezondheid van het hart beïnvloeden. Door te kiezen voor suikervrij snoep kun je je suikerinname helpen verminderen en mogelijk een betere cardiovasculaire gezondheid bevorderen.

 

Spijsvertering

Sommige mensen ervaren spijsverteringsproblemen of gastro-intestinale problemen bij het eten van suikerhoudend voedsel. Suikervrije snoepjes kunnen een zoete traktatie zijn zonder deze symptomen te veroorzaken.

 

Dieetbeperkingen

Als je een suikerarm of suikerbeperkt dieet volgt vanwege gezondheidsproblemen of voedingsvoorkeuren dan kan suikervrij snoep een geschikte optie zijn om af en toe van zoete lekkernijen te genieten.

 

Verscheidenheid aan smaken

Suikervrije snoepjes zijn er in een breed scala aan smaken net zoals snoep met suiker. Hierdoor kun je genieten van verschillende smaken en texturen terwijl je je suikerinname minimaliseert.

 

* Het is belangrijk op te merken dat hoewel suikervrije snoepjes potentiële voordelen hebben, ze vaak suikervervangers of kunstmatige zoetstoffen bevatten. Deze zoetstoffen kunnen mogelijke bijwerkingen hebben en daarom is het belangrijk om ze met mate te consumeren.

 

 

”Je eigen snoep maken is niet alleen lekker maar ook makkelijk”

Hoe maak je suikervrij snoep?

Suikervrij snoep maken kun je doen door het gebruik van alternatieve zoetstoffen in plaats van suiker om zo de gewenste zoetheid te bereiken. Hier is een basisrecept voor het maken van suikervrije harde snoepjes!

Ingrediënten:

1 kopje water

Suikervrije zoetstof zoals stevia 

Smaakextracten of oliën bijv. Pepermunt, kaneel, fruitsmaken

Kleurstof voor levensmiddelen / optioneel

Snoepvormen of siliconenvormen

Thermometer

Bereidingswijze:

Vormen voorbereiden

Vet de snoepvormen of siliconenvormen licht in met een anti-aanbakspray om plakken te voorkomen.

Kook suikervervanger

Combineer in een pan 1 kopje water en de door jou gekozen suikervrije zoetstof. Verwarm het mengsel al roerend op middelhoog vuur tot de zoetstof volledig is opgelost.

Aan de kook brengen

Bevestig een thermometer aan de zijkant van de pan. Verhoog het vuur tot middelhoog en breng het mengsel aan de kook. Ga door met koken zonder te roeren tot de temperatuur 150°C bereikt op de thermometer.

Voeg smaak en kleur toe

Zodra het mengsel de gewenste temperatuur heeft bereikt dan kun je de pan van het vuur halen. Roer voorzichtig de gekozen smaakextracten of oliën en kleurstof voor levensmiddelen erdoor. Wees voorzichtig want het mengsel kan opborrelen als de extracten worden toegevoegd.

Giet in mallen

Giet snel het hete snoepmengsel in de voorbereide snoepvormen. Wees voorzichtig, want het mengsel is extreem heet.

Koel 

Laat het snoep afkoelen en uitharden in de mallen bij kamertemperatuur. Dit kan enkele uren duren.

Haal de snoepjes uit de vorm

Als de snoepjes volledig zijn afgekoeld en uitgehard dan haal je de snoepjes voorzichtig uit de vormen. Je kunt op de vormen tikken of de siliconenvormen buigen om zo de snoepjes eruit te halen.

Hoe bewaar ik het snoep?

Bewaar de suikervrije snoepjes in een luchtdichte verpakking bij kamertemperatuur. Zorg ervoor dat je de lagen snoepjes van elkaar scheidt met vetvrij papier om eventueel plakken te voorkomen.

 

 

”Kunstmatige zoetstoffen kunnen de gezondheid schaden”

Wat zijn de nadelen van kunstmatige zoetstoffen?

Kunstmatige zoetstoffen zijn suikervervangers die worden gebruikt om zoetheid te geven aan voedingsmiddelen en dranken zonder toevoeging van calorieën. Hoewel ze over het algemeen als veilig worden beschouwd voor consumptie door de Europese Autoriteit voor voedselveiligheid zijn er zorgen en debatten geweest over hun mogelijke gezondheidseffecten. Individuele reacties kunnen verschillen en sommige mensen zijn gevoeliger voor bepaalde kunstmatige zoetstoffen dan andere.

Hier zijn enkele mogelijke gevaren en zorgen in verband met kunstmatige zoetstoffen:

Allergische reacties en gevoeligheden

Sommige mensen zijn mogelijk allergisch of gevoelig voor bepaalde kunstmatige zoetstoffen. Dit kan leiden tot bijwerkingen zoals:

Huiduitslag

Hoofdpijn

Migraine

Gastro-intestinale problemen 

 

Gastro-intestinale klachten

Overmatige consumptie van bepaalde kunstmatige zoetstoffen zoals sorbitol en mannitol kan leiden tot gastro-intestinale problemen zoals:

Opgeblazen gevoel

Winderigheid

Diarree

 

Invloed op de darmflora

Sommige onderzoeken hebben gesuggereerd dat bepaalde kunstmatige zoetstoffen de samenstelling van de darmmicrobiota kunnen veranderen. Dit kan ervoor zorgen dat de spijsvertering en de algehele gezondheid negatief wordt beïnvloed.

 

Metabole effecten

Er is een voortdurende discussie over de vraag of kunstmatige zoetstoffen het metabolisme en de insulinegevoeligheid kunnen beïnvloeden. Sommige onderzoeken hebben een mogelijk verband gesuggereerd tussen de consumptie van kunstmatige zoetstoffen en een verhoogd risico op stofwisselingsstoornissen zoals obesitas en diabetes type 2. Er is echter meer onderzoek nodig om causaliteit vast te stellen.

 

Regulering van eetlust en voedselinname

Kunstmatige zoetstoffen zorgen voor intense zoetheid zonder calorieën wat mogelijk het vermogen van het lichaam om eetlust en voedselinname te reguleren zou kunnen verstoren. Sommige studies hebben gesuggereerd dat het kan leiden tot overeten of hunkeren naar zoet voedsel.

 

Risico op kanker

De veiligheid van kunstmatige zoetstoffen van met name aspartaam is een punt van zorg en controverse geweest. Hoewel veel onderzoeken geen definitief verband hebben gevonden tussen kunstmatige zoetstoffen en kanker bij mensen zijn er onderzoeken geweest die mogelijke associaties suggereren. Regelgevende instanties zoals de EFSA hebben het beschikbare bewijsmateriaal beoordeeld en zijn over het algemeen tot de conclusie gekomen dat kunstmatige zoetstoffen veilig zijn voor consumptie bij aanvaardbare dagelijkse innameniveaus.

 

Migraine

Sommige mensen melden dat bepaalde kunstmatige zoetstoffen zoals aspartaam migraine kan veroorzaken of hoofdpijn verergeren.

Welke zoetstoffen zijn het gevaarlijkst?

Wat betreft de gevaarlijkste kunstmatige zoetstoffen is het belangrijk op te merken dat regelgevende instanties aanvaardbare dagelijkse inname niveaus hebben vastgesteld voor elke kunstmatige zoetstof. Deze ADI-niveaus zijn bedoeld om ervoor te zorgen dat de consumptie ruim onder potentieel schadelijke niveaus blijft. 

Enkele veelgebruikte kunstmatige zoetstoffen en hun ADI-waarden zijn:

Aspartaam

ADI van 40 mg per kg lichaamsgewicht

Sucralose

ADI van 15 mg per kg lichaamsgewicht

Sacharine

ADI van 5 mg per kg lichaamsgewicht

Stevia 

ADI van 4 mg per kg lichaamsgewicht

Tips:

1) Voedingsmiddelen waarvan de koolhydraten lager zijn dan 55 op de glycemische index kunnen door diabetici gegeten worden. Kijk daarom op de verpakking van suikervrije snoep of het gegeten kan worden door mensen met diabetes

2) Het is belangrijk om suikervrij snoep met mate te consumeren en je bewust te zijn van je individuele tolerantie voor suikervervangers en kunstmatige zoetstoffen

3) Lees altijd goed de etiketten op suikervrije snoep. Controleer op voedingswaarde en houd rekening met portiegroottes wanneer je suikervrije snoepjes gaat eten

4) De beste snoep die je kunt eten is donkere chocolade. Hier zit minder suiker in en het bevat vaak bacterie bestrijdende bestanddelen die gaatjes tegengaan

5) Stevia is één van de beste en meest gezondste suikervervangers die er is

Suikervrij snoep kan winderigheid en buikloop veroorzaken

Tot slot

Suikervrij snoep stond centraal in dit artikel. Eet jij graag snoep? En welk snoep eet je dan graag? Wij vinden het fijn als je een reactie achterlaat onderaan deze pagina. 

Als je dit artikel waardevol vindt voor je gezondheid en vitaliteit help dan mee dit te verspreiden door het te delen op social media. Dit kan doormiddel van de social media knoppen. We zijn je zeer erkentelijk!

Anderen lezen ook

Suikervrije chocolade

Suikervrije koeken

Suikervrij ijs

Bronnen:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *