De beste en misschien wel de lekkerste manier om van suikervrij ijs te genieten is door het zelf te maken. Het creëren van een suikervrij ijs doe je simpel door het gebruik maken van alternatieve zoetstoffen om zo de gewenste zoetheid te bereiken zonder traditionele geraffineerde suikers te gebruiken.
Hier zijn drie recepten die je kunt gebruiken voor het maken van suikervrije ijs met natuurlijke smaken en zoetstoffen:
Suikervrij vanille-ijs:
Ingrediënten:
2 kopjes suikervrije slagroom
1 kopje ongezoete amandelmelk of melk naar keuze
1/2 kop erythritol of andere suikervervanger
1 theelepel vanille-extract
Snufje zout
Bereidingswijze:
1) Meng in een kom de slagroom, amandelmelk, erythritol, vanille-extract en een snufje zout. Roer tot de erythritol grotendeels is opgelost.
2) Proef het mengsel en pas de zoetheid naar wens aan door indien nodig meer suikervervanger toe te voegen.
3) Plaats het mengsel in een ijsmachine en volg de instructies van de fabrikant voor het karnen. Dit duurt meestal ongeveer 20 tot 30 minuten.
4) Het ijs zal zacht zijn na het karnen. Als je de voorkeur geeft aan een stevigere textuur, doe het dan in een bakje met deksel en plaats het een paar uur in de vriezer of totdat het de gewenste consistentie heeft bereikt.
Vergeet niet om het ijs uit de vriezer te halen en een paar minuten zacht te laten worden voordat je het schept en serveert.
Suikervrij chocolade ijs
Ingrediënten:
2 kopjes suikervrij slagroom
1 kopje ongezoete amandelmelk of melk naar keuze
1/2 kopje erythritol in poedervorm of een andere suikervervanger naar keuze
1/4 kop ongezoet cacaopoeder
1 theelepel vanille-extract
Snufje zout
Bereidingswijze:
1) Klop in een mengkom de slagroom, amandelmelk, erythritolpoeder, cacaopoeder, vanille-extract en een snufje zout tot alles goed gemengd is.
2) Proef het mengsel en pas de zoetheid indien nodig aan door meer erythritolpoeder toe te voegen.
3) Giet het mengsel in een ijsmachine en draai volgens de instructies van de fabrikant, meestal ongeveer 20 tot 30 minuten.
4) Als het ijs eenmaal gekarnd is doe je het in een bak met deksel en plaats je het een paar uur in de vriezer om op te stijven.
Laat het ijs voor het serveren een paar minuten op kamertemperatuur komen om iets zachter te worden, zodat het scheppen gemakkelijker wordt.
Suikervrij aardbeienijs
Ingrediënten:
2 kopjes suikervrij slagroom
1 kopje ongezoete amandelmelk of melk naar keuze
1/2 kopje gegranuleerde stevia of monniksfruitzoetstof naar smaak aanpassen
1 kopje verse of bevroren aardbeien, gepeld en in stukjes gesneden
1 theelepel vanille-extract
Bereidingswijze:
1) Combineer de slagroom, amandelmelk, zoetstof, gehakte aardbeien en vanille-extract in een blender of keukenmachine. Mix tot het mengsel glad is en de aardbeien volledig zijn geblend.
2) Proef het mengsel en pas de zoetheid indien nodig aan door meer zoetstof toe te voegen.
3) Giet het mengsel in een ijsmachine en laat draaien volgens de instructies van de fabrikant, meestal gedurende ongeveer 20 tot 30 minuten.
4) Doe het gekarnde ijs in een bak met deksel en plaats het een paar uur in de vriezer totdat het de gewenste stevigheid heeft bereikt.
Laat het ijs een paar minuten zacht worden voordat je het serveert.
Je kunt deze recepten aanpassen door andere ingrediënten toe te voegen zoals gehakte noten, suikervrije chocoladeschilfers, fruitpuree of extracten voor verschillende smaken. Houd rekening met het koolhydraatgehalte van eventuele toevoegingen, vooral als je een koolhydraatarm of keto-dieet volgt.
Hoe bewaar ik ijs het beste?
Gebruik een luchtdichte, diepvriesbestendige bak om de vorming van ijskristallen te voorkomen en de kwaliteit van het ijs te behouden.
* Bij het maken van suikervrije ijsdesserts zoals sorbet, gelato of bevroren yoghurt, bestaat het basisproces uit het vervangen van suiker door de gekozen suikervervanger met behoud van de gewenste smaak en textuur. De specifieke verhoudingen en methoden kunnen variëren op basis van het dessert dat je maakt en het type zoetstof dat je er voor gebruikt.