striae
Expert: Jaap Gerrijts | 8 augustus 2023 | Leestijd: 8 minuten

Striae

Stiae zijn lijnvormige littekens die ontstaan wanneer de huid te snel uitrekt of krimpt. Ze komen vaak voor tijdens de zwangerschap, de pubertijd of door gewichtstoename of -verlies. Striae komt vaker voor bij vrouwen dan bij mannen en verschijnt meestal op de buikstreek, borsten, buitenkant van de dijen, billen en de bovenarmen. Striae is niet schadelijk voor de gezondheid, maar sommige mensen vinden ze ontsierend of storend.

Striae kun je niet laten verwijderen. In dit uitgebreide artikel leggen we uit welke natuurlijke remedies je kunt gebruiken om het uiterlijk te verbeteren. Lees je mee?!

Striae ontstaan door een snelle gewichtstoename

Striae

Ook al veroorzaakt striae zelden grote medische problemen, het kan vervelend, verontrustend en gênant zijn en brengt vaak het zelfvertrouwen van iemand naar beneden. Daarnaast lijk het vaak alsof er geen manier is om er vanaf te komen.

Wat zijn striae precies?

Je huid bestaat uit een bovenste laag genaamd de opperhuid, de middelste laag genaamd de lederhuid en vervolgens het onderhuids bindweefsel. Striae ontstaat doordat de lederhuid gescheurd is. In wezen worden striae veroorzaakt doordat de huid overbelast raakt en uitrekt wat kan voorkomen bij: 

Zwangerschap

Overgewicht

Groei tijdens de periode van het volwassen worden

Het weefsel raakt uiteindelijk beschadigd door uitrekken van de huid en dit veroorzaakt littekens wat men striae noemt. Er word ook gesuggereerd dat striae kan worden veroorzaakt door het gebruik van steroïde hormonen bij steroïdetherapie of de ziekte van Cushing. Hoge steroïde hormoonspiegels kunnen namelijk een effect hebben op de afname van collageen. Striae komt ook voor bij patiënten met chronische leverziekte, HIV, cachectische toestanden en anorexia nervosa.

Er zijn 3 fasen van striae

Fase één is de acute fase en wordt gekenmerkt door rode en licht verheven striae

Fase twee wordt gekenmerkt door een paarse of roodachtige vlek

Fase drie wordt gekenmerkt door afgeplatte delen van de huid met een roze en rode tint wat kan jeuken en vatbaar voor verlenging en het verkrijgen van een donkerpaarse tint

Uiteindelijk kunnen ze een wit of zilverachtig uiterlijk krijgen en plat en glanzend worden.

Striae wordt van de normale huid gescheiden door een dicht opeengepakt gebied van dunne collageenbundels. Talrijke onderzoeken naar striae laten zien dat uitgerekte collageenvezels evenwijdig aan het huidoppervlak zijn uitgelijnd, gevolgd door verlies van collageen en toegenomen afvlakking.

Fibrilline is een glycoproteïne dat belangrijk is voor de vorming van elastische vezels in bindweefsel en hier zijn er minder van als je last hebt van striae. Ook verminderde elastine in de huid wat weer bijdraagt aan het geatrofieerde uiterlijk van striae. Studies hebben daarnaast ook aangetoond dat de kleurvariaties van striae vergelijkbaar zijn met het wondgenezingsproces van regelmatige littekenvorming.

 

 

”Striae komt heel vaak voor na een zwangerschap”

Wat is de oorzaak van striae?

Genetica kan een rol spelen bij het bepalen of iemand vatbaarder is voor het ontwikkelen van striae maar het wordt niet alleen bepaald door genetica. Hoewel bepaalde genetische factoren van invloed kunnen zijn op hoe je huid reageert op veranderingen in gewicht en groei, dragen ook andere factoren bij aan de ontwikkeling van striae. 

Deze factoren zijn:

 

Zwangerschap

Een studie stelt dat zwangerschap een periode is waarin meer dan 90 procent van de vrouwen aanzienlijke en complexe huidveranderingen doormaken die een grote invloed kunnen hebben op het leven van de vrouw. Wanneer de huid gedurende lange tijd wordt uitgerekt kan dit striae veroorzaken.

Een andere studie toonde aan dat striae ernstiger kan zijn en vaker voorkomt tijdens de zwangerschap op jongere leeftijd. Twintig procent van de tieners had last van ernstige striae en dit komt minder vaak voor bij vrouwen ouder dan 30 jaar.

 

Gewichtstoename of gewichtsverlies

Het is heel gebruikelijk om striae te zien bij gewichtstoename of gewichtsverlies als gevolg van het snel uitrekken van de huid. Dit kan gebeuren door gewichtstoename door middel van overgewicht maar ook door gewichtheffen. Daarnaast kan ook gewichtsverlies striae aan het licht brengen.

Hoe werkt dit precies?

Wanneer je lichaam te snel in omvang toeneemt dan kan de huid niet ver genoeg uitrekken en kunnen er markeringen ontstaan als gevolg van de spanning die op je huid wordt uitgeoefend. Als spieren echter in een langzamer tempo worden ontwikkeld dan is de kans op striae kleiner. Wanneer je lichaam snel gewicht verliest dan kunnen striae juist duidelijker worden. Dit komt omdat het overtollige vet of de toename van spieren de huid gedurende een lange periode heeft uitgerekt.

 

Snelle groei tijdens de adolescentie

Striae begint normaal gesproken tussen de 14 en 20 jaar bij mannen en tussen 10 en 16 jaar bij vrouwen. 

Een factor die kan bijdragen aan de ontwikkeling van striae zijn de intense hormonale veranderingen die een verhoogd niveau veroorzaken van bepaalde hormonen. Deze hormonen worden glucocorticoïden genoemd en worden geproduceerd door de bijnieren. Steroïde hormonen die de lichaamsgroei tijdens de puberteit ondersteunen stromen in de bloedbaan waardoor wordt voorkomen dat de lederhuid voldoende collageen- en elastinevezels produceert die de elasticiteit van de huid zouden moeten ondersteunen.

Striae komt tijdens de adolescentie meestal voor bij gezonde personen met een normaal gewicht rond de puberteit, in combinatie met typische groeispurten. De ontwikkeling van striae valt samen met de gebruikelijke lichamelijke veranderingen bij jong volwassenen zoals:

Vergroting van de testikels

Ontwikkeling van de borsten

Groei van het schaamhaar 

Menstruatie 

Het komt in deze periode vaker voor bij jongens, vermoedelijk omdat jongens tijdens de puberteit sneller groeien dan meisjes.

 

Verhoogde cortisone in het lichaam

We hebben vastgesteld dat striae meestal het gevolg is van het uitrekken van de huid, maar het kan ook worden veroorzaakt door een toename van cortison in het lichaam. Cortison is een hormoon dat van nature wordt geproduceerd door de bijnieren, maar als er te veel van dit hormoon aanwezig is dan kan het ervoor zorgen dat de huid haar elasticiteit verliest en dunner wordt.

Corticosteroïde crèmes, lotions, pillen en chronisch gebruik van orale of systemische steroïden kunnen de hoeveelheid van dit hormoon in het lichaam aanzienlijk verhogen. Dit kan striae veroorzaken omdat ze het vermogen van de huid om uit te rekken verminderen en de huid uitdrogen waardoor striae ontstaat. Sommige aandoeningen of ziekten zoals het syndroom van Cushing, het syndroom van Marfan, het syndroom van Ehlers-Danlos en andere bijnieraandoeningen kunnen ook striae veroorzaken door de hoeveelheid cortison in het lichaam te verhogen.

 

 

”Vitamines, oliën, microneedling en gelatine”

Wat kan je doen tegen striae?

Om striae te verminderen, het uiterlijk ervan te verbeteren of te voorkomen dat het überhaupt ontstaat, zijn er meerdere therapieën in ontwikkeling. Men heeft onlangs een onderzoek uitgevoerd naar de ervaring van 20 patiënten met striae die een plaatselijke behandeling gebruikten. Van de 16 patiënten die het onderzoek voltooiden, vertoonden er 15 een aanzienlijke verbetering van hun klinische beeld.

De behandeling van striae varieert en omvat verschillende crèmes, plaatselijke oliemassages en glycolzuur om er maar een paar te noemen. Hoewel lasers als een effectieve behandeling worden beschouwd, zijn er ook veel natuurlijke manieren die je kunt gebruiken om striae kwijt te raken.

 

Vitamine K

Vitamine K kan zeer nuttig zijn bij het helpen verminderen van striae. Je vindt vitamine K in voeding zoals snijbiet, lente uitjes, boerenkool, broccoli, spinazie, spruitjes, kip, boter en kaas om er maar een paar te noemen.

 

Etherische oliën 

Essentiële oliën komen voor in planten en worden meestal koud geperst uit de zaden. Rozenbottelolie is bijvoorbeeld een niet-vette olie wat boordevol essentiële vetzuren zit die de stevigheid en elasticiteit van de huid kan verbeteren. Het staat bekend als de beste bron voor trans-retinoïnezuur wat een natuurlijke vorm van vitamine A is die de huid stimuleert om sneller te regenereren.

Vanwege de regeneratieve eigenschappen van zowel wierook als helichrysum zijn deze etherische oliën ook een uitstekende keuze om striae te verminderen. Je kunt deze oliën mengen met olijfolie of kokosolie en aanbrengen met een dermaroller om het effect te maximaliseren en de genezingstijd te minimaliseren.

Kokosolie

Kokosolie is een geweldige manier om striae te verminderen. Hoewel het een verzadigd vet is onderscheidt kokosolie zich van de typische verzadigde vetten omdat het voornamelijk bestaat uit middellange keten triglyceride laurinezuur.

Kokosolie staat erom bekend een lange lijst met voordelen te hebben. Als je kijkt naar striae kan de olie helpen bij:

De elasticiteit van de huid verbeteren

Celregeneratie te verhogen

Infecties bestrijden 

Breng de kokosolie direct op de striae aan of vlak voordat je een dermaroller gebruikt.

 

Gelatine

Het verlies van collageen heeft vaak striae tot gevolg. Daarom zou het logisch zijn dat gelatine, één van de beste beschikbare voedingsbronnen voor collageen kan helpen het risico op striae te verminderen en de reeds bestaande te verminderen.

Wanneer gelatine via de mond wordt ingenomen kan het helpen bij:

Verstevigen van de huid

Groei van nieuwe cellen bevorderen

De gewrichten ondersteunen

Spijsvertering verbeteren 

Haar en nagels ondersteunen

Collageen-eiwit is een goede bron en ook bottenbouillon zit boordevol collageen.

 

Aloë Vera

Aloë Vera staat al tientallen jaren bekend dat het een positieve werking heeft op de huid. Aloë vera-gel is een uitstekende bron van vitamines en het is een geweldige natuurlijke vocht inbrengende crème. Aloë Vera is erg zacht en kan zo vaak worden gebruikt als je maar wilt. Zorg er wel voor dat je pure aloë Vera gel gebruikt.

 

Microneedling

Microneedling word ook wel collageen inductie therapie genoemd en dit is een minimaal invasieve huidbehandeling waarbij een dermatoloog of schoonheidsspecialist opzettelijk kleine gaatjes in de bovenste huidlaag maakt met behulp van fijne micro naalden. Het kan helpen littekens te verminderen en het uiterlijk van striae te verbeteren.

 

Droge peeling

Droge peeling kan helpen de cellen in je huid te stimuleren en gifstoffen van onder de huid af te breken. Daarnaast kan het kan striae helpen verminderen en het kan ook werken als een natuurlijke remedie tegen cellulitis.

 

 

* Onthoud dat hoewel deze tips het uiterlijk van striae kunnen helpen verbeteren maar ze misschien niet volledig elimineren. Het omarmen van je lichaam en het oefenen van zelfacceptatie is enorm belangrijk voor het bevorderen van een positief lichaamsbeeld. Als je je zorgen maakt over striae dan is het altijd een goed idee om een dermatoloog te raadplegen voor persoonlijk advies en behandelingsopties.

 

 

”Koffiedik bevat chlorogeenzuur en arabinogalactan”

Koffie scrub tegen striae

Wanneer collageenvezels tot voorbij hun limiet worden uitgerekt, ontstaat er een opening die vervolgens wordt opgevuld door littekenweefsel. 

Koffiescrub is één van de beste remedies tegen striae! Om een koffiescrub te maken neem je twee volle eetlepels biologisch koffiedik en meng je die met een eetlepel olijfolie. Breng het mengsel aan op je huid en wrijf zachtjes gedurende vijf minuten. Laat het vervolgens 20 minuten op je huid zitten en spoel het daarna af onder de douche.

Waarom werkt koffiedik?

Koffiedik bevat chlorogeenzuur en dit kan littekenweefsel herstellen. Het bevat ook arabinogalactan en dit is een stof dat helpt de elasticiteit van de huid terug te krijgen. Olijfolie bevat vitamine E en veel fytonutriënten die ook goed zijn voor je huid.

 

 

”De beste crème voor striae met kokosolie en sheaboter”

Zelfgemaakte crème voor striae

Deze zelfgemaakte crème voor striae zorgt voor goede hydratatie en kan zelfs als handcrème worden gebruikt. Het is samengesteld uit verschillende ingrediënten zoals kokosolie, sheaboter en essentiële lavendelolie.

Ingrediënten:

80 gram ongeraffineerde kokosolie

20 gram ongeraffineerde cacaoboter

20 gram ongeraffineerde sheaboter

3 eetlepels zoete amandelolie

2 theelepels vitamine E olie

10 druppels grapefruit etherische olie

20 druppels essentiële lavendelolie

6 eetlepels water

Bereidingswijze:

1) Smelt in een kleine sauspan de kokosolie, cacaoboter, sheaboter en amandelolie op heel laag vuur

2) Zodra de olie volledig is gesmolten meng je het water erdoor tot de olie en het water zijn gecombineerd en een mooi geheel vormen

3) Haal het pannetje van het vuur en blijf olie en water mengen tot het mengsel afkoelt tot kamertemperatuur en een romige consistentie vormt

4) Als het mengsel op kamertemperatuur is, roer dan de vitamine E-olie, essentiële oliën van lavendel en grapefruit erdoor

Bewaar de crème in een donkere glazen pot op kamertemperatuur. Als je een doorzichtige glazen pot gebruikt, bewaar deze dan op een donkere plaats. Het blijft gemiddeld twee maanden houdbaar.

Je kunt ook zelf een scrub maken en deze aanbrengen op de plekken. Dit is een goedkope en makkelijke manier om je eigen scrub te maken!

Deze zelfgemaakte scrub voor striae is gebaseerd op ruwe suiker en sheaboter en het is een natuurlijke manier om de tekenen van striae te verminderen. Het is gemakkelijk te maken en kan meerdere keren per week worden gebruikt voor het beste resultaat.

 

Ingrediënten:

½ kopje biologische ruwe rietsuiker

¼ kopje biologische kokosolie

1 eetlepel rauwe sheaboter

½ theelepel vitamine E-olie

5 druppels essentiële lavendelolie

1 theelepel biologisch citroensap of 3 druppels etherische citroenolie

 

Bereidingswijze:

1) Meng alle ingrediënten in een kleine kom tot ze goed gemengd zijn. Plaats het in een pan  op zeer laag vuur en roer het tot een gladde massa

2) Doe de ingrediënten in een glazen pot of bak met deksel

Hoe gebruik ik de zelfgemaakte scrub?

Wrijf het twee tot drie keer per week in op de aangetaste plekken, bijvoorbeeld tijdens het douchen of erna. Nadat je de huid droog hebt gemaakt kun je de zelf gemaakte striae crème gebruiken om je huid extra de kans te geven om te herstellen!

Tips:

1) Drink voldoende water om je huid gehydrateerd te houden en de elasticiteit te verbeteren. Een goed gehydrateerde huid heeft minder kans op striae

2) Een gezond eetpatroon en intermitterend vasten kan ook een gezonde huid ondersteunen en striae helpen verwijderen. Eidooiers en boerenkool zitten boordevol vitamine A wat essentieel is voor herstel van de huid

3) Bescherm je huid tegen schadelijke UV stralen door zonnebrandcrème aan te brengen. Blootstelling aan de zon kan collageenvezels verzwakken waardoor striae meer opvalt

4) Vermijd snelle gewichtstoename of gewichtsverlies omdat deze veranderingen kunnen bijdragen aan de ontwikkeling van striae. Streef naar een geleidelijke en duurzame benadering van gewichtsbeheersing

5) Raadpleeg een dermatoloog voor advies over laserbehandelingen zoals fractionele lasertherapie of intens gepulseerd licht therapie. Deze kunnen de productie van collageen stimuleren en striae doen vervagen

6) Crèmes en lotions die retinoïden, hyaluronzuur of peptiden bevatten kunnen het uiterlijk van striae na verloop van tijd helpen verbeteren

Striae komt vaak voor tijdens de zwangerschap

Tot slot

Striae stond centraal in dit artikel. Heb jij striae gehad? En wat heb je eraan gedaan om het te verminderen? Wij vinden het fijn als je een reactie achterlaat onderaan deze pagina. 

Als je dit artikel waardevol vindt voor je gezondheid en vitaliteit help dan mee dit te verspreiden door het te delen op social media. Dit kan doormiddel van de social media knoppen. We zijn je zeer erkentelijk!

Anderen lezen ook

Droge lippen

Opvliegers

Gehoorschade

Bronnen:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *