
Stress symptomen
Stress symptomen herkennen is belangrijk! Iedereen heeft weleens last van stress of een stressvolle situatie meegemaakt. Stress helpt je om scherp te blijven en alert te reageren bijvoorbeeld in een noodsituatie. Teveel stress of langdurige stress is echter erg slecht voor je gezondheid. Het uit zich in lichamelijke of geestelijke klachten en het verhoogt het risico op hart- en vaatziekten.
Er zijn 21 duidelijke signalen die je moet kennen zodat je weet of je last hebt van teveel of langdurige stress en wat je eraan kunt doen!
Stress symptomen zijn herkenbaar. In dit uitgebreide artikel bespreken we ze allemaal en praten we je helemaal bij over het onderwerp stress. Lees je mee?!
Stress
Stress is niet erg als je het nodig bent in een situatie waar gevaar dreigt, je een deadline hebt of tijdens een kampioenswedstrijd van je favoriete voetbalclub.
Bij stress maakt je lichaam allemaal hormonen aan die je lichaam helpen om goed door de situatie te komen.
Bij langdurige stress ontstaat er het gevaar dat deze hormonen minder goed aangemaakt kunnen worden en je lichaam in onbalans raakt.
Wanneer je voor een langere periode stress hebt dan wordt het ongezond en kan het zelfs gevaarlijk zijn voor je gezondheid.
Je hart gaat er sneller van kloppen en daarmee stijgt je bloeddruk. Ook je immuunsysteem werkt niet zoals het moet en dit kan op de lange termijn allerlei ziektes veroorzaken en zelfs een hartaanval.
Vroeger had je meestal korte periodes van stress en dit hielp je te overleven.
Vandaag de dag is stress van een andere orde.
Mensen ervaren nu vaak stress door:
Werk
Relatieproblemen
Geld
Te weinig slaap
Teveel trainen en lichamelijke inspanning
Verkeerd voedsel eten en alcohol drinken
Social media
Nieuwsberichten
Pandemiën
Je lichaam maakt tijdens stress onder andere noradrenaline, adrenaline en cortisol aan.
Iedere keer als je lichaam stress ervaart, produceren je bijnieren cortisol.
Cortisol is net zoals adrenaline en noradrenaline een stresshormoon. Het hormoon zorgt ervoor dat je lichaam tijdens een stressvolle situatie goed functioneert en kan anticiperen op wat er op dat moment moet gebeuren.
Cortisol zorgt voor extra energie tijdens stress maar is ook betrokken bij het regelen van je immuunsysteem en je slaap-waakritme.
Wanneer je voor een langere periode teveel cortisol aanmaakt dan kan dit je slaap negatief beïnvloeden maar ook je weerstand is niet zoals het moet zijn.
Veel mensen in Nederland hebben last van chronische stress. Bijna 90% van alle mensen in Nederland ervaart stress in het dagelijks leven.
Als je dagelijks teveel cortisol aanmaakt dat is dit enorm slecht voor je gezondheid. Problemen die gerelateerd zijn aan verhoogde cortisolwaardes zijn:
Hart- en vaatziekten
Verhoogde bloedsuikerwaarden
Verhoogde cholesterolwaarde
Verstoorde hormoonbalans
”Vrouwen tussen de 25 en 35 jaar ervaren gemiddeld de meeste stress”
Stress symptomen
Iedereen heeft wel eens last van stress en gaat er anders mee om. De één krijgt sneller een griepje door slecht slapen en veel piekeren. De ander heeft meer psychologische problemen en raakt sneller in een depressie.
En zo heb je ook mensen die enorm goed met stress om kunnen gaan en hier minder last van hebben.
Zo heb je allerlei stress symptomen waaruit blijkt dat je lichaam reageert op de druk en spanning die je ervaart.
Wanneer je stress ervaart dan kun je last hebben van de volgende stress symptomen:
Zweten
Snellere ademhaling
Verhoogde bloeddruk
Hartslag gaat omhoog
Gespannen spieren in je nek, schouders, onderrug en kaken
Spijsvertering stopt en je krijgt een raar gevoel in je buik
Tijdens een lange periode van stress worden je klachten steeds groter en kun je last krijgen van:
Slapeloosheid
Vermoeidheid
Hartkloppingen
Hoge bloeddruk
Geheugenverlies
Oorsuizen
Beperkt zicht
Verward- of duizeligheid
Stemmingswisselingen
Dissociatie
Angst- en paniekklachten
Neiging tot verslaving
Hoe weet je of je klachten van stress komen?
Om je te helpen bij deze vraag hebben we 21 signalen van teveel stress voor je op een rij gezet.
Tekenen van te veel stress:
1. Slechte effecten op de hersenen
Ons lichaam is niet bestand voor chronische stress. Door cortisol blijf je bezig met piekeren en wil je 24 uur per dag problemen oplossen. Als dit te lang aanhoudt dan kan je stress steeds moeilijker tolereren en wordt je enorm prikkelbaar en op de lange termijn kan je zelfs een burn-out krijgen.
2. Je bent geen ochtendmens
Door adrenaline problemen wordt je ‘s ochtends moeilijk wakker en duurt het lang voordat je je fit voelt. Je hebt daarom vaak koffie nodig om echt wakker te worden en ook meer dan één kop. Teveel cafeïne zal je stress op de lange termijn erger kunnen maken doordat je lichaam steeds minder stresshormonen aanmaakt.
3. Slecht slapen
Je slaap-waakritme raakt verstoort. Je kunt merken dat je overdag vaak moe bent en ‘s avonds of midden in de nacht klaar wakker bent. Als je weinig slaapt krijgt dan verhoogt het je stress omdat je er nog gevoeliger voor wordt.
4. Hoge bloedsuikers
Door het aanmaken van glucocorticoïde worden er bloedsuikers vanuit je spieren en lever vrijgemaakt. Hierdoor wordt er ook proteïne en vet omgezet in bloedsuikers. Door te hoge cortisolwaardes in je lichaam voor een te lange tijd krijg je veel teveel bloedsuikers en dit kan zelfs diabetes type 2 veroorzaken.
Je cholesterolwaardes gaan enorm omhoog en ook lichaamsvet en een vette lever zijn hier een gevolg van.
5. Meer buikvet
Door hoge niveaus aan cortisol in je lichaam stapelt het vet zich rondom je organen in je buik op. Dit komt omdat cortisol je bloedsuiker verhoogt waardoor je insuline ook enorm piekt. Tegelijkertijd neemt je spiermassa af in dit proces omdat je lichaam dat verbruikt. Je benen worden slanker en je buik wordt dikker en dikker.
6. Zware benen die een helling opgaan
Als je zware benen hebt tijdens het lopen van een trap of helling dan kan dit het gevolg zijn van stress.
Ook merk je dat je sneller buiten adem bent tijdens traplopen of het lopen op een helling. Je kunt ook duizelig worden wanneer je snel op staat.
Je kunt dit testen door je bloeddruk te meten wanneer je ligt. Als je ineens gaat staan dan moet je bloeddruk normaal gezien 6 punten stijgen. Wanneer het ruim 20 punten stijgt of daalt, dan komt dit omdat je bijnieren veel te verduren hebben. Je lichaam reageert daarom op deze manier en sommige mensen kunnen zelfs flauwvallen door het te snel opstaan.
7. Ontsteking
Cortisol is een natuurlijke ontstekingsremmer. Bij hoge vormen van stress dan worden de cortisolreceptoren in je lichaam resistent. Net zoals je ziet bij insulineresistentie zul je merken dat het aanmaken van cortisol niet meer goed werkt. Je zult dan wel hoge cortisolwaardes in je lichaam hebben echter het effect van het hormon op je lichaam neemt af.
Doordat je te weinig ontstekingsremmende stoffen hebt die goed werken kun je overal in je lichaam last krijgen van kleine ontstekingen. Dit kan zorgen voor aandoeningen zoals artritis, proctitis en tinnitus. Je lichaam vertoond allerlei pijntjes en is gevoeliger voor ziektes.
Daarom zie je dat het middel prednison wat een synthetische versie van cortisol is vaak wordt gebruikt bij verschillende ontstekingen en ziektes.
8. Verlies van elektrolyten
Als je onder veel stress staat dan verlies je sneller elektrolyten. Mineralen zoals kalium en magnesium verlies je enorm veel van. Dit zie je terug in een verhoogde bloeddruk, hartritmestoornissen en je kan je moeilijk ontspannen.
Ook spierkramp in je benen en oedeem door het te lage kalium en te hoge natrium in je lichaam kan een symptoom zijn.
9. Zouthonger
Je bijnieren produceren stresshormonen en werken alleen maar goed als je genoeg zout in je lichaam hebt.
Je zult niet alleen veel zin in suiker hebben als je last hebt van stress maar ook in zout.
Als je te weinig zout binnen krijgt tijdens stress dan zal dit een zwak gevoel geven en je bent sneller vermoeid.
Vergeet niet genoeg kalium binnen te krijgen in combinatie met zout. Anders is je lichaam uit balans en dat veroorzaakt alleen nog maar meer stress en problemen. Je hebt dagelijks minimaal twee keer zoveel kalium nodig dan zout.
10. Gevoeligheid voor infecties
Cortisol is een immuunsysteem onderdrukkend hormoon. Het helpt je immuunsysteem onderdrukken en een eventuele overreactie uit te zetten.
Daarom wordt de synthetische variant van cortisol prednison ook gebruikt bij auto-immuunziektes, allergieën en een overdreven reactief immuunsysteem waar veel ontstekingen zijn.
Door teveel aanmaak van cortisol werkt het onderdrukken niet meer en heb je veel sneller last van infecties en andere aandoeningen.
11. Auto-immuunziekten
Auto-immuunziektes zijn soms gerelateerd aan stress en een verhoogde darm-doorlaatbaarheid.
Bij teveel stress kan je immuunsysteem altijd aan gaan staan en dit veroorzaakt dan een auto-immuunziekte.
12. Acne
Je bijnieren maken ook androgene hormonen aan die voor acne kunnen zorgen. Door het aanmaken van cortisol maakt je lichaam ook teveel insuline aan. Hierdoor maakt je lichaam weer teveel androgeen aan wat kan zorgen voor vetophopingen in je huid en acne.
13. Astma
Bepaalde medicijnen voor astma zijn corticosteroïden die je inhaleert tijdens een astma aanval.
Astma kan een gevolg zijn van zwakte in je bijnieren zijn en door een onbalans in cortisol kan dit astma veroorzaken.
Het nemen van extra vitamine D kan helpen dit probleem te verzachten. Vitamine D is een natuurlijke vorm van cortisol zonder de nadelige bijwerkingen. Vitamine D is namelijk geen echte vitamine maar een hormoon wat qua werking lijkt op die van cortisol.
14. Allergieën
Als je last hebt van allergieën dan kan dit een zwakte zijn in je bijnieren. Het verzwakken van je immuunsysteem of een overreactie veroorzaakt dan een allergische reactie zoals hooikoorts.
Als je teveel stress hebt dan heb je vaak ook meer last van een allergische reactie.
15. Sinusproblemen
Je krijgt cortisolresistentie doordat je teveel cortisol aanmaakt tijdens stress. Cortisolresistentie beïnvloed de sinus doorgang en kan duiden op teveel stress.
16. Slaapapneu
Slaapapneu kan veroorzaakt of verergert worden door teveel stress. Door het aanmaken van teveel cortisol krijg je resistentie en net zoals bij sinusproblemen verhoogt dit het risico op slaapapneu.
17. Osteoporose
Osteoporose na de menopauze kan veroorzaakt worden door een zwakte in de bijnieren die het aanmaken van hormonen niet aankan. Als je als vrouw in de menopauze beland dan zorgt dit voor een piek in de productie van cortisol.
Die piek kan de oorzaak zijn van opvliegers, osteopenie en osteoporose. Door de aanmaak van zoveel cortisol wordt er veel proteïne verbruikt en je botten bestaan voor een gedeelte uit proteïne.
18. Zure reflux
Stress kan de hoeveelheid zuur in je maag verhogen. Bij hoge levels aan cortisol verlies je de juiste ph waarde en dit zorgt voor een onbalans in je maagzuur. Hierdoor krijg je te weinig zuur in je lichaam wat je het beste zo snel mogelijk weer moet aanmaken om het probleem te verhelpen.
19. Gastritis
Door veel stress raakt de ph waarde van je maagzuur uit balans. Je verliest maagzuur en op de lange termijn veroorzaakt dit ontstekingen. Als dit te lang aanhoud dan kun je last van gastritis krijgen.
Brandend maagzuur is vaak een bijkomend probleem en dit kan erg vervelend zijn.
20. Galstenen
Cortisol kan een tekort aan gal in je lichaam veroorzaken. Door teveel cholesterol en te weinig gal kun je last krijgen van galstenen.
21. Vermoeidheid
Te lang blootgesteld te zijn aan stress vermoeid je lichaam en geest. Het aanmaken van energie in je cellen kost meer energie en je voelt je vaak slap en moe.
Het is vaak één van de eerste tekenen van stress die je niet over het hoofd moet zien. Als dit te lang aanhoud dan kun je last krijgen van een burn-out.
”Stress heeft invloed op je lichaamsgewicht”
Waarom stress je dik maakt
Ieder mens is anders en zo werkt stress ook bij iedereen weer verschillend. De één wordt dikker van stress en de ander valt juist af.
Zo heeft de één juist enorm veel zin in zoete dingen tijdens een stressvolle periode en de ander heeft juist geen honger en valt hierdoor af.
Doordat je de hormonen adrenaline en cortisol aanmaakt heeft dit een effect op je stofwisseling.
Gewichtsverlies
Adrenaline zorgt voor een opwekkend effect op je schildklier en dit kan voor een hogere stofwisseling zorgen. Ook je trek wordt soms minder en je bent vaak onrustig en hebt veel lichamelijke beweging.
Hierdoor verlies je lichaamsgewicht en je spieren worden ook kleiner en minder sterk.
Gewichtstoename
Door het aanmaken van grote hoeveelheden cortisol heb je meer zin in suiker en zout. Glucose zorgt ervoor dat er veel glucose wordt vrijgemaakt en in je bloed terechtkomt.
Als dit glucose niet wordt verbruikt in je lichaam dan zorgt het hormoon insuline er voor dat het wordt opgeslagen als vet. Dit gebeurt voornamelijk in je buik rondom je organen en je zult daardoor merken dat je buik groter wordt in omvang.
Je hebt niet alleen zin in veel suiker en zout maar ook vette hapjes gaan er soms makkelijk in.
Als je een te dikke buik hebt dan kan dit risico hebben voor je gezondheid. Onder andere diabetes en hart- en vaatziekten worden gelinkt aan teveel buikvet.
Je lever kan ook makkelijker vervet raken en één op de vijf mensen krijgt hierdoor op de lange termijn een ontsteking van de lever.
”4 op de 5 ouderen ervaart regelmatig stress”
Wat doet stress met je lichaam
Je kan een heel goed vermogen hebben om stress te verdragen maar een ander heeft hier juist enorm veel last van. Op de lange termijn is stress voor niemand goed en daarom is het belangrijk om zo weinig mogelijk er aan blootgesteld te worden.
Maar wat doet stress precies met je lichaam?
Stress zorgt er in eerste instantie voor dat je een bepaalde situatie door komt wat handig is als het een levensbedreigende situatie is.
Men heeft het wel eens over gezonde stress en dit kan tijdens een voetbalfinale, presentatie of bruiloft niet erg zijn.
Op de korte termijn doet stress geen schade aan je lichaam maar lange termijn kan het zeker schadelijk zijn.
Wanneer je in deze moderne tijd wordt blootgesteld aan allerlei stressfactoren voor een te lange periode dan kan het chronisch worden.
Als je chronisch stress hebt dan zijn je zintuigen overprikkeld en wordt je steeds gevoeliger. Op de lange termijn kun je overspannen worden of een burn-out krijgen.
Wist je dat ieder jaar bijna 20% van de Nederlandse bevolking een burn-out heeft?
Vaak komt dit door stress op het werk maar ook problemen met relaties en financiën spelen hier een grote rol bij.
Jongere mensen hebben steeds vaker last van stress door social media en dit is een groeiend probleem.
Op de lange termijn kan stress verschillende problemen veroorzaken:
Hoofdpijn
Migraine
Diabetes
Hart- en vaatziekten
Maag- en darmproblemen
Osteoporosis
Fibromyalgie
Reuma
Psychische problemen
Cognitieve achteruitgang
Slecht immuunsysteem
Auto-immuunziekten
”Lichamelijke en geestelijke ontspanning is erg belangrijk”
Wat te doen tegen stress?
Je kunt in een hoekje gaan zitten en je ellendig voelen, maar je kunt ook dingen ondernemen om je minder gestrest te voelen.
Beweging, gezonde voeding en het vermijden van negatieve dingen zoals het nieuws kan al een heel stuk helpen om je stresslevel naar beneden te halen.
Om je een idee te geven wat je kunt doen als je een stressvolle periode hebt en het zoveel mogelijk te voorkomen hebben we hier enkele tips voor je.
Wat te doen bij te veel stress:
1. Verschuif je aandacht
Door iets te ondernemen verschuif je je aandacht en dat helpt je stress te verminderen. Denk hierbij aan je favoriete hobby, in de tuin aan het werk of vrijwilligerswerk.
Door iets lichamelijks te doen denk je niet de hele tijd aan je problemen en dit kan enorm helpen.
2. Wees in de buurt van ondersteunende mensen
Je hebt niks aan negatieve mensen als je gestrest bent. Je hebt daarom mensen nodig die je opbeuren in plaats van je naar beneden te brengen.
Praat over je problemen als je dat prettig vindt en probeer het een plek te geven.
3. Neem vitamine B1 (voedingsgist)
Je lichaam verbruikt bij stress enorm veel vitamines B en specifiek vitamine B1. Voedingsgist zoals edelgistvlokken is een natuurlijke bron van vitamine B1 en daarom erg gezond voor je.
Zorg er altijd voor dat je voor de natuurlijke vorm van vitamine B1 gaat en de synthetische vitamine B1 laat staan.
Vitamine B1 geeft je een ontspannend gevoel wanneer je onder teveel stress staat.
4. Consumeer voedingsmiddelen met een hoog kaliumgehalte
Tijdens stress verlies je allerlei vitamines en mineralen sneller dan normaal. Kalium is hier een goed voorbeeld van. Je hebt kalium nodig om je goed te kunnen ontspannen.
Voeding met veel kalium zijn: banaan, groentes, noten, zaden en cacao
5. Sport of doe lichamelijk werk
Lichamelijk werk en sporten helpt je lichaam doordat je verschillende hormonen aanmaakt waar je blijer van wordt. Het is ook een goede manier om je gedachtes te verzetten op iets positiefs of juist uit te schakelen tijdens fysieke activiteiten.
Extreem intensief sporten kan juist meer stress veroorzaken dus zorg ervoor dat je het niet overdrijft.
Iedere dag een uur lopen, fietsen of zwemmen werkt enorm goed bij stress. Maar ook krachttraining, schaatsen of wielrennen werkt enorm goed.
Het voordeel van sporten en lichamelijk bezig zijn is dat je er ook nog eens beter van kunt slapen wat weer helpt om je lichaam te herstellen in een stressvolle periode.
6. Stop met het kijken naar het nieuws
Vermijd het nieuws want het brengt vaak alleen maar negativiteit in je leven. Ook social media kan dit effect op je hebben.
Lees wat vaker een boek, luister je favoriete muziek of kijk een goede film of serie.
7. Ga op een koolhydraatarm dieet
Voeding met veel koolhydraten zorgt voor meer stress in je lichaam. Voeding met veel koolhydraten zijn: brood, aardappelen en pasta.
Kies voor een maaltijd met groentes en vlees of vis en laat de koolhydraten eens wat vaker achterwege.
Stress en magnesium
Magnesium staat bekend als het anti-stress mineraal omdat je lichaam er enorm veel van verbruikt tijdens stress.
Wanneer je een tekort hebt aan magnesium dan kan stress hier de boosdoener van zijn.
Stress zorgt ervoor dat je tot wel vier keer zoveel magnesium uit plast dan in een normale situatie en het aanvullen wordt dan erg moeilijk.
Wanneer je een tekort hebt aan magnesium dan zijn de effecten van stress nog beter voelbaar. Je hebt meer kans op prikkelbaarheid, depressie, angst, spierkramp, hoofdpijn, hart- en vaatziekten, hoge bloeddruk, osteoporose, vermoeidheid, slapeloosheid en nog veel meer.
Het is daarom erg belangrijk om gezond te eten en voedsel met veel magnesium erin. Eten waar veel magnesium in zit zijn: groene bladgroentes, zaden, noten, fruit en cacao.
Je kunt ook dagelijks een extra supplement met magnesium nemen of het aanvullen via een voetbad met magnesium chloride kristallen.