Ouderen > stress bij ouderen

stress bij ouderen
Expert: Jaap Gerrijts | Bijgewerkt: 13 augustus 2023 | Leestijd: 7 minuten

Stress bij ouderen

Stress bij ouderen groeit enorm in aantallen. Dit kan verschillende oorzaken hebben zoals, een toenemende digitalisering, maar ook zorgen over geld of het gevoel hebben als oudere er niet meer toe te doen. Teveel- of langdurige stress is gevaarlijk omdat je vatbaar bent voor ontstekingen en infecties, Dit komt omdat stress het immuunsysteem onderdrukt waardoor het minder goed functioneert.

Stress op oudere leeftijd is schadelijk voor je gezondheid. In dit uitgebreide artikel leggen we uit wat de symptomen van stress zijn en vertellen we waarom magnesium een positief effect heeft op stress. Lees je mee?!

Hoe meer fysieke- of mentale stress, hoe meer magnesium het lichaam verbruikt

Stress bij ouderen

Stress op oudere leeftijd heeft op lange termijn een schadelijk effect op je gezondheid. De oorzaak kan liggen aan mentale maar ook lichamelijk veranderingen. Je lichaam functioneert minder goed waardoor de effecten van stress langer aanhouden. 

Langdurige stress wordt ook wel chronische stress genoemd en kan voor grote schade zorgen en je leven behoorlijk negatief beïnvloeden.

Stress cijfers

79% van alle ouderen regelmatig stress ervaart.

24% zich dagelijks, wekelijks of in sommige gevallen continue opgejaagd, overbelast en opgebrand voelt.

39% van de stress gevallen veroorzaakt worden door een instantie of door de overheid.  

31% van de stressgevallen voortkomt uit zorgen over geld, pensioen of te weinig inkomen. 

29% van der ouderen het gevoel heeft er niet meer toe te doen. 

65% last heeft van vermoeidheid.

56% slaapproblemen heeft.

48% emotionele klachten heeft.

stress bij ouderen
Symptomen van stress

Hoe herken je de symptomen van stress? De meest voorkomende klachten zijn:

 – Een versnelde hartslag en ademhaling

 – Vermoeidheid en een gebrek aan energie

 – Spierpijn omdat je spieren aanspannen in je nek, schouder, kaken of rug

 – Veel of weinig eetlust

 – Hoofdpijn

Ook kun je last hebben van zweten, een hoge bloeddruk, duizeligheid en slaapstoornissen. 

Stress is de nummer één grootverbruiker van magnesium
Veranderingen als je ouder wordt

Als je ouder wordt kan er van alles gebeuren op sociaal, financieel of lichamelijk gebied. Je partner kan getroffen worden door een ziekte of zelfs overlijden. Je kunt financieel terugvallen of zelf lichamelijk aftakelen door een val of ziekte. Allemaal stuk voor stuk gebeurtenissen met een enorme impact en zeer stressvol. 

Je lichaam ervaart al normale, leeftijdsgebonden veranderingen door veroudering en als je daar ook nog eens chronische stress bij krijgt kan dit je gezondheid ernstig schaden.

De invloed van ouder worden

Als je ouder wordt, verliezen je hersenen langzamerhand het vermogen om je hormoonspiegels op peil te houden. Stress kan je hormoonspiegels erg laten wisselen en hoe langer je hieraan blootgesteld wordt hoe groter de kans op gezondheidsklachten. 

Je hart gaat sneller kloppen en ook je bloeddruk gaat omhoog als je stress ervaart. Langdurige stress is een enorme belasting voor je lichaam wat in het ergste geval kan leiden tot een hartinfarct. 

Vrouwen zijn enorm gevoelig voor stresshormonen en hebben hier ook vaker last van dan mannen. Onderzoek heeft aangetoond dat het effect van leeftijd op het cortisolgehalte bij vrouwen bijna drie keer zo groot is als bij mannen. 

Magnesium is het anti-stressmineraal
Magnesium helpt bij stress

Wist je dat je bij stress vier keer zoveel magnesium uitplaats dan normaal? Stress is één van de belangrijkste oorzaken van een magnesiumtekort omdat stress een echte ‘magnesiumslurper’ is. Hoe meer fysieke of mentale stress, hoe meer magnesium je lichaam verbruikt. 

En met een lager magnesiumniveau in je cellen ben je gevoeliger voor stress. Zo kom je al snel in een vicieuze cirkel terecht. De beste manier om is om je magnesium aan te vullen met een supplement. 

Magnesium werkt kalmerend en helpt je spieren en bloedvaten ontspannen. Tijdens een stressvolle situatie zorgen je hersenen ervoor dat je lichaam zich automatisch kan aanpassen aan een verhoogde staat van paraatheid. Je sympathisch zenuwstelsel zorgt hiervoor en laat nou net magnesium zorgen voor de activatie daarvan. 

Een voeten- of ligbad met magnesium badkristallen is een prima manier om je magnesiumpeil aan te vullen. Het werkt ontspannend voor je lichaam en geest en wordt eenvoudig door je huid opgenomen. 

60% van alle Nederlanders heeft mogelijk een magnesiumtekort
Tot slot

Stress bij ouderen stond centraal in dit artikel. Ben jij als oudere vaak gestrest? En waar ben je dan specifiek, bang of angstig voor? Wij vinden het fijn als je een reactie achterlaat onderaan deze pagina. 

Als je dit artikel waardevol vindt voor je gezondheid en vitaliteit, help dan mee dit te verspreiden door het te delen op social media. Dit kan doormiddel van de social media knoppen. We zijn je zeer erkentelijk!

Anderen lezen ook

Winderigheid bij ouderen

Vermoeidheid bij ouderen

Duizeligheid bij ouderen

Bronnen:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *