stress bij ouderen

Stress bij ouderen

Stress bij ouderen. Als je ouder wordt neemt de kans op chronische aandoeningen toe. Dit kan veel stress en angst veroorzaken en dat is gevaarlijk! Je bent vaatbaar voor ontstekingen en infecties omdat stress je immuunsysteem onderdrukt. Verschillende situaties kunnen veel stress veroorzaken bij ouderen en daarin ben je zeker niet alleen.

Stress bij ouderen komt heel vaak voor. In dit artikel duiken we in de oorzaak daarvan. Lees je mee?!

Stress bij ouderen

Stress op oudere leeftijd heeft op lange termijn een schadelijk effect op je gezondheid. De oorzaak kan liggen aan mentale maar ook lichamelijk veranderingen. Je lichaam functioneert minder goed waardoor de effecten van stress langer aanhouden. 

Langdurige stress wordt ook wel chronische stress genoemd en kan voor grote schade zorgen en je leven behoorlijk negatief beïnvloeden.

Stress cijfers

79% van alle ouderen regelmatig stress ervaart.

24% zich dagelijks, wekelijks of in sommige gevallen continue opgejaagd, overbelast en opgebrand voelt.

39% van de stress gevallen veroorzaakt worden door een instantie of door de overheid.  

31% van de stressgevallen voortkomt uit zorgen over geld, pensioen of te weinig inkomen. 

29% van der ouderen het gevoel heeft er niet meer toe te doen. 

65% last heeft van vermoeidheid.

56% slaapproblemen heeft.

48% emotionele klachten heeft.

stress bij ouderen
Symptomen van stress

Hoe herken je de symptomen van stress? De meest voorkomende klachten zijn:

 – Een versnelde hartslag en ademhaling

 – Vermoeidheid en een gebrek aan energie

 – Spierpijn omdat je spieren aanspannen in je nek, schouder, kaken of rug

 – Veel of weinig eetlust

 – Hoofdpijn

Ook kun je last hebben van zweten, een hoge bloeddruk, duizeligheid en slaapstoornissen. 

Veranderingen als je ouder wordt

Als je ouder wordt kan er van alles gebeuren op sociaal, financieel of lichamelijk gebied. Je partner kan getroffen worden door een ziekte of zelfs overlijden. Je kunt financieel terugvallen of zelf lichamelijk aftakelen door een val of ziekte. Allemaal stuk voor stuk gebeurtenissen met een enorme impact en zeer stressvol. 

Je lichaam ervaart al normale, leeftijdsgebonden veranderingen door veroudering en als je daar ook nog eens chronische stress bij krijgt kan dit je gezondheid ernstig schaden.

De invloed van ouder worden

Als je ouder wordt, verliezen je hersenen langzamerhand het vermogen om je hormoonspiegels op peil te houden. Stress kan je hormoonspiegels erg laten wisselen en hoe langer je hieraan blootgesteld wordt hoe groter de kans op gezondheidsklachten. 

Je hart gaat sneller kloppen en ook je bloeddruk gaat omhoog als je stress ervaart. Langdurige stress is een enorme belasting voor je lichaam wat in het ergste geval kan leiden tot een hartinfarct. 

Vrouwen zijn enorm gevoelig voor stresshormonen en hebben hier ook vaker last van dan mannen. Onderzoek heeft aangetoond dat het effect van leeftijd op het cortisolgehalte bij vrouwen bijna drie keer zo groot is als bij mannen. 

Magnesium helpt bij stress

Wist je dat je bij stress vier keer zoveel magnesium uitplaats dan normaal? Stress is één van de belangrijkste oorzaken van een magnesiumtekort omdat stress een echte ‘magnesiumslurper’ is. Hoe meer fysieke of mentale stress, hoe meer magnesium je lichaam verbruikt. 

En met een lager magnesiumniveau in je cellen ben je gevoeliger voor stress. Zo kom je al snel in een vicieuze cirkel terecht. De beste manier om is om je magnesium aan te vullen met een supplement

Magnesium werkt kalmerend en helpt je spieren en bloedvaten ontspannen. Tijdens een stressvolle situatie zorgen je hersenen ervoor dat je lichaam zich automatisch kan aanpassen aan een verhoogde staat van paraatheid. Je sympathisch zenuwstelsel zorgt hiervoor en laat nou net magnesium zorgen voor de activatie daarvan. 

Een voeten- of ligbad met magnesium badkristallen is een prima manier om je magnesiumpeil aan te vullen. Het werkt ontspannend voor je lichaam en geest en wordt eenvoudig door je huid opgenomen. 

Tot slot

Stress bij ouderen komt vaker voor dan je denkt hebben we in dit artikel gelezen. Heb jij last van stress? Wat is de oorzaak van die stress? Heb je weleens magnesium gebruikt om de stress te verminderen? Wij vinden het fijn als je een reactie achterlaat onderaan deze pagina. 

Als je dit artikel waardevol vindt voor je gezondheid en vitaliteit help dan mee dit te verspreiden door het te delen met je vrienden. Dit kan doormiddel van de social media knoppen. We zijn je zeer erkentelijk! 

Anderen lezen ook

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *