Wat zijn steroïden?

Steroïden zijn een type drugs die gebruikt worden om een aantal verschillende medische aandoeningen te behandelen. Denk hierbij aan het behoud van seksuele eigenschappen bij mannen bij wie de testikels zijn verwijderd als gevolg van zaadbalkanker. Ook wordt het gebruikt om spieren op te bouwen na een operatie of bij kanker waar spierweefselverlies is opgetreden. Dan heb je nog een groep wat anabole steroïden wordt genoemd en dit zijn chemische varianten van het mannelijke geslachtshormoon testosteron. 
Testosteron is een hormoon die je lichaam zelf aanmaakt. Bij het gebruik van steroïden in een sport worden er grote hoeveelheden testosteron in je lichaam gespoten wat ervoor zorgt dat je meer spiermassa kunt opbouwen en beter presteert.

Wanneer schrijft je arts steroïden voor?

Een arts schrijft steroïden voor bij het opbouwen van spierweefsel na een chirurgische ingreep of bij kanker. Ook om adolescente mannen met een slechtwerkende hypofyse te helpen. 
Steroïden worden ook toegepast om de reproductie te ondersteunen en voor de regulering van het metabolisme en van functies van het immuunsysteem. 
Het kan ook ingezet worden om je botmassa te vergroten en ontstekingen en andere medische aandoeningen te behandelen.
steroiden
Bij steroïdengebruik in sporten, is er meestal sprake van megadoseringen. Mensen gebruiken dan 10 tot 100 maal de aanbevolen dosering voor een medische behandeling en vaak met verschillende types steroïden tegelijk. Voorbeelden van steroïden zijn:
Aanrol – Anavar – Andriol – Dianabol – Halotestin – Boldenone – Deca Durabolin – Masteron – Primobolan – Androgel – Clenbuterol – Clomid

Bij welke ziektes zijn steroïden onmisbaar?

Bij bijnierschorsinsufficiëntie ontstaat er een tekort aan hormonen die onmisbaar zijn voor het leven. Mensen die lijden aan bijnierschorsinsufficiëntie krijgen van de arts extra hormonen toegediend wat het tekort moet aanvullen.

Wanneer zijn steroïden niet nodig?

Steroïden zijn in de sport niet nodig, toch worden ze gebruikt. Dit gebruik kan lijden tot allerlei gezondheidsklachten zowel lichamelijk als geestelijk. Omdat het gebruik van steroïden verslavend werkt is het soms moeilijk om er vanaf te komen

Wanneer mogen steroïden niet gebruikt worden?

Anabole steroïden staan op de dopinglijst met verboden stoffen. Steroïden mogen niet gebruikt worden door mensen die aangesloten zijn bij een sportbond zowel buiten als tijdens de wedstrijden.

Heeft het gebruik van steroïden ook bijwerkingen?

Het gebruik van steroïden brengt allerlei vervelende bijwerkingen met zich mee. Denk hierbij aan psychotische syndromen en angstaanvallen, slaapstoornissen, euforische gevoelens, hoge paranoia niveaus, extreme stemmingswisselingen, persoonlijkheidsveranderingen en depressieve fasen. De meeste mensen raken afhankelijk van steroïdengebruik en raken verslaafd. 
Naast psychische klachten kun je ook veel lichamelijke klachten krijgen zoals oedeem, puistjes en rode vlekken op je gezicht en rug, spier- en peesscheuringen, ooginfecties, glaucoom, cataracten, hartziektes, beroertes, hartaanvallen, nierproblemen, onherstelbare leverbeschadiging, kanker, borstvorming bij mannen, aantasting immuunsysteem, prostaat vergroting, negatief effect op je schildklier, werking van testikels vermindert en kunnen krimpen en bij tieners en jongvolwassenen verminderde botgroei wat ervoor zorgt dat ze niet helemaal volgroeien. 
Bij vrouwen en mannen kan mannelijke kaalheid ontstaan.
Typisch vrouwelijke bijwerkingen zijn gezichtshaar, zwaardere stem, verkleining van borsten, onvruchtbaarheid, veranderingen van de menstruatiecyclus en vergroting van de clitoris.

Vitamines en steroïden

In een dierenonderzoek is aangetoond dat extra vitamine C en E je testikels kunnen beschermen tijdens een anabolenkuur. Onvruchtbaarheid is een veel voorkomende kwaal bij oudere mannen die jaren anabolen hebben gebruikt. Het is daarom aan te raden om extra vitamine C en E te slikken om bijwerkingen te verminderen.

Steroïden en magnesium

In meerdere onderzoeken is aangetoond dat magnesium je IGF-1 en testosteron levels hoog houdt. Er werd aangetoond dat de testosteronspiegel van sporters met een kwart verhoogd kon worden wanneer ze elke dag een gram magnesiumsulfaat kregen. Het is daarom aan te raden om tijdens het gebruik van steroïden en als je gestopt bent extra magnesium tot je te nemen om ervoor te zorgen dat je testosteron levels hoog blijven. 
Dit zal je helpen bij het herstel van je lichaam en hormoonlevels. Neem daarom drie keer per week een magnesium voet- of ligbad met magnesium vlokken en hou dit minimaal zes maanden vol na het gebruik van steroïden. Je kunt op deze manier minder last hebben van de bijwerkingen van steroïden.

Ons advies en aanbevolen producten

Wij adviseren om 2 a 3 keer per week een magnesium voetenbad te nemen van minimaal 20 minuten en optimaal 40 minuten. Zorg dat je minimaal 150 gram magnesium badkristallen gebruikt en het water 37 graden Celsius is. Voor een ligbad neem je 500 gram tot 1000 gram magnesium badkristallen en een temperatuur van 37 graden Celsius. Ook voor een ligbad geldt minimaal 20, optimaal 40 minuten. 
Voor kinderen raden wij aan om de gebruiksaanwijzing aan te houden alvorens je begint met een magnesium behandeling. 

Delen