spirulina
Expert: Jaap Gerrijts | 30 november 2022 | Leestijd: 7 minuten

Spirulina

Spirulina ken je misschien als een kleine groene zoutwateralg. Het bevat een flinke dosis eiwitten, mineralen en vitamines en wordt aangemerkt als een ‘superfood’. Spirulina heeft een positief effect op je lichaam en is een belangrijke antioxidant die helpt bij het verwijderen van gifstoffen en vrije radicalen uit je lichaam. Bovendien is het goed voor je hersenen want het is een rijke bron van goede vetzuren zoals GLA, DHA en EPA.

Spirulina is een echte 'superfood' dat steeds populairder wordt. In dit uitgebreide artikel vertellen we welke gezondheidsvoordelen deze 'bijzondere' alg allemaal heeft. Lees je mee?!

Spirulina

Spirulina is een groenblauwe alg die in zoet en zout water voorkomt. Je kunt de algensoort opdelen in twee soorten Arthrospira platensis en Arthrospira maxima. Deze soorten worden tegenwoordig massaal gekweekt en verkocht als supplement in tablet-, vlokken- en poedervorm.

Spirulina word al eeuwen lang gebruikt als voeding. Het was gedurende honderden jaren een belangrijke eiwitbron voor de Azteken en het Texcocomeer in Mexico is nog steeds een overvloedige bron van dit superfood.

Rond de 9e eeuw werd spirulina ook gebruikt in Centraal-Afrika vanwege de hoge voedingswaarde. De westerse wereld kwam pas in 1969 achter deze bijzondere alg tijdens een Belgische expeditie waarbij wetenschappers de alg onderzochten.

De beste soort is Hawaïaanse spirulina pacifica en deze word veel als supplement aangeboden. Het bevat de hoogste hoeveelheid voedingsstoffen en word gezien als de nummer 1 spirulina soort.

Er zijn inmiddels vele onderzoeken gedaan en men ontdekt steeds meer voordelen van het nuttigen van deze bijzondere alg. Zo hebben studies aangetoond dat het consumeren van spirulina kan helpen je lichaam te ontgiften, het energieniveau te verhogen en zelfs de hersenfunctie verbeteren.

 

 

”Spirulina bevat alle 18 essentiële aminozuren”

Wat is de voedingswaarde van spirulina?

Spirulina is misschien wel het meest voedzame voedsel ter wereld. Daarom kan het nemen van voedingssupplementen met spirulina heel goed zijn voor een goede gezondheid. Spirulina zijn spiraal vormige algen met microscopische strengen. Deze eencellige algen kunnen erg goed tegen warmte waardoor er tijdens de verwerking weinig voedingsstoffen verloren gaan.

Maar wat zit er precies in deze superfood?

De volgende cijfers zijn op basis van 100 gram spirulina

Calorieën:                   81

Eiwit:                          39 gram

Voedingsvezels:       1 gram

Suikers:                      0,9 gram

Totaal vet:                  3% 

Verzadigd vet:           4% 

Omega-3 vetzuren:  230 milligram

Omega-6-vetzuren:  351 milligram

 

Mineralen

IJzer:                             28 mg 

Magnesium:               195 mg

Calcium:                      120 mg

Kalium:                        1,35 gram

Natrium:                     1,05 gram

Mangaan:                   1,9 mg 

Koper:                          6,1 mg

Fosfor:                         118 mg

Selenium:                    7,2 mcg

Zink:                             2 mg

 

Vitamine

Vitamine A:                         570 IE

Betacaroteen:                    342 mg

Thiamine / B1:                    2,4 mg

Riboflavine / B2:                 3,7 mg 

Niacine / B3:                       12,8 mcg

Pantotheenzuur / B5 :      3,5 mg 

Vitamine B6:                       0,4 mg

Foliumzuur B11 :                94 mcg 

Vitamine C:                         10 mg 

Vitamine K:                         25 mcg

Vitamine E:                            5 mg

 

Vetzuur

Totaal vet                    7,7 gram

Palmitinezuur             2,5 gram

Stearinezuur                   77 mg

Myristinezuur                 75 mg

Erucazuur                     347 mg

Oliezuur                        328 mg

Gamma-linoleenzuur 823 mg

Linolzuur                   1,25 gram

 

Aminozuren 

Eiwitten:                     57,5 gram

Threonine                     2,97 mg

Cystine                          663 mg

Isoleucine                   3,21 gram

Lysine                          3,03 gram

Leucine                       4,95 gram

Tryptofaan                    928 mg

Methionine                  1,15 gram

Tyrosine                      2,58 gram

Valine                          3,52 gram

Alanine                        4,16 gram

Fenylalanine               2,78 gram

Serine                          3,00 gram

Arginine                      4,15 gram

Asparaginezuur         5,79 gram

Histidine                     1,09 gram

Glutaminezuur          8,39 gram

Proline                        2,38 gram

Glycine                          3,1 gram

 

Wist je dat Hawaïaanse Spirulina Pacifica enorm veel voedingsstoffen bevat? 

Het bevat:

 – 3900% meer ijzer dan spinazie

 – 2800% meer betacaroteen dan wortels

 – 600% meer eiwit dan tofu

 – 280% meer antioxidanten dan bosbessen

 

 

”Meest onderzochte alg in de afgelopen 30 jaar”

Dit zijn de gezondheidsvoordelen van spirulina!

Spirulina bevat enorm veel nuttige stoffen en het is daarom heel gezond voor mens en dier. Wist je dat spirulina het enige voedsel is dat 96 sporenelementen bevat in een natuurlijke en synergetische balans? Er zijn al vele onderzoeken naar gedaan en ook bij grote hoeveelheden is het gezond en voedzaam bevonden. 

Een paar voordelen die het zo’n bijzondere superfood maken zijn:

Helpt het energieniveau te verhogen

Ontgift het lichaam van zware metalen 

Verlaagt cholesterol goed voor de bloeddruk en bestrijd diabetes

Helpt kanker te bestrijden vanwege de ontgiftende voordelen

Beschermt je lichaam tegen stralingsvergiftiging

NASA deed in de jaren 70 een onderzoeksproject om te kijken of de alg gebruikt kon worden om astronauten gezond te houden. Ze concludeerde dat spirulina één van de krachtigste geconcentreerde voedingsmiddelen is die de mensheid ter beschikking staat voor een verhoogde immuunfunctie en het verwijderen van gifstoffen. Ze verklaarden ook dat de voedingswaarde van 1000 kg fruit en groenten gelijk staat aan 1 kg spirulina.

 

1) Ontgifting van zware metalen 

Chronische arseentoxiciteit treft mensen over de hele wereld en word een steeds groter probleem.  Arseentoxiciteit is een groot probleem in Amerika en een nog groter probleem in het Verre Oosten. In landen als Bangladesh zijn er veel mensen met klinische tekenen van arseenvergiftiging en daar word spirulina veel voorgeschreven.

In verschillende onderzoeken is aangetoond dat het behandelen van een chronische arseenvergiftiging met 250 milligram spirulina-extract een afname van bijna 50% van arseen in het lichaam gaf.

 

2) Verhogen van energie

De chemische samenstelling van spirulina verklapt al een beetje waarom mensen die regelmatig spirulina consumeren veel meer energie hebben. Er word aangeraden om spirulina samen met limoen in een shake te combineren. Dit verhoogt de energieprestaties omdat ze suiker uit onze cellen verdrijven. Er moet nog meer onderzoek naar deze functie gedaan worden want het is nog niet wetenschappelijk bewezen.

 

3) Bestrijden van Candida

Candida-soorten komen bij veel mensen in het lichaam voor en zonder een gezonde balans in de microflora zijn we veel vatbaarder voor ziekten en aandoeningen.

Het lekkende darmsyndroom en een slechte spijsvertering hebben rechtstreeks verband met de onevenwichtigheid van de microflora. Invasieve candidiasis is de belangrijkste oorzaak van mycose-gerelateerde sterfte in Amerika en overmatige groei van candida is tegenwoordig het kenmerkende teken geworden voor de meeste auto-immuunziekten.

Door het eten van veel suiker en onnatuurlijke ingrediënten verschuift de antimicrobiële resistentie en door ineffectieve antischimmelmiddelen hebben we de afgelopen veertig jaar een grote toename van schimmelinfecties.

Spirulina kan hierbij helpen. Verschillende dierstudies hebben namelijk aangetoond dat het een effectief antimicrobieel middel is, met name voor candida.

Er is duidelijk aangetoond dat de voordelen van spirulina de groei van een gezonde bacteriële flora in de darmen bevordert. Door deze gezonde bacteriële flora kan candida worden afgeremd. Doordat het immuunsysteem versterkt word kunnen candidacellen worden gedood en de schimmel op een natuurlijke manier worden bestrijd.

 

4) Verlagen van de bloeddruk

Phycocyanine is een pigment dat voorkomt in spirulina waarvan wetenschappers hebben ontdekt dat het de bloeddruk verlaagt. Onderzoekers in Japan beweren dat dit komt doordat het eten van de groenblauwe algen de endotheliale disfunctie bij het metabool syndroom omkeert.

Dit zou veelbelovend kunnen zijn voor mensen in de westerse wereld omdat het metabool syndroom tegenwoordig één van de belangrijkste oorzaken van te voorkomen ziekten is geworden. Het risico op het ontwikkelen van diabetes, beroertes en hart- en vaatziektes kan hiermee worden verlaagt.

 

5) Verlagen cholesterol

Er is ook aangetoond dat de voordelen van spirulina slagaderverkalking en een hoog cholesterolgehalte kan helpen voorkomen.

In een studie onder konijnen werden deze dieren op een hoog cholesteroldieet gezet samen met spirulina. Na acht weken waren de slechte LDL waarden gedaald met ruim 25% in de groep die 1% spirulina kreeg en ruim 40% in de groep die 5% spirulina kreeg. De triglyceriden en het totaal cholesterol waren ook aanzienlijk gedaald. Dit laat zien dat hoe meer spirulina men eet des te meer voordeel er behaald kan worden.

 

6) Hersenen

In een onderzoek uit 2012 zorgde een met spirulina verrijkt dieet bij ratten voor neurobescherming in een alfa-synucleïnemodel van de ziekte van Parkinson. Bij het controledieet waren er geen verandering ten opzichte van neurobescherming. 

In een onderzoek uit 2015 werden de effecten van spirulina op oxidatieve stressschade, geheugenstoornissen en antioxiderende enzymactiviteit onderzocht bij muizen. Er werd ontdekt dat Spirulina platensis geheugenverlies kan helpen voorkomen. Waarschijnlijk komt dit door de opeenstapeling van Aβ-eiwitten te verminderen, oxidatieve schade te verminderen en vooral de katalase-activiteit te vergroten.

Hoewel beide onderzoeken onder dieren werden gehouden zijn ze veelbelovend voor mensen die lijden aan de ziekte van Parkinson, neurodegeneratieve ziekten en geheugenproblemen.

 

7) Beroerte

In een studie onder dieren ontdekten onderzoekers dat suppletie met spirulina het intimale aorta-oppervlak met 33 procent tot 48 procent verlaagde. Dit kan inhouden dat het slagaderverkalking en daaropvolgende beroerte kan helpen voorkomen. Deze studie werd gedaan onder konijnen op een hoog cholesteroldieet en dit laat zien dat het eten van spirulina een deel van de schade kan terugdraaien die wordt aangericht tijdens een slecht dieet.  

 

8) Sinusproblemen

Volgens onderzoek naar allergische rhinitis kan spirulina het lichaam helpen door de ontsteking te verminderen die ervoor zorgt dat mensen sinusproblemen ervaren. In vergelijking met placebo onderzoeken is spirulina effectief in het verminderen van loopneus, verstopte neus, jeuk en niezen.

 

9) Kanker

Tijdens een aantal dier- en reageerbuisstudies bleek dat spirulina de productie van antilichamen, infectie bestrijdende eiwitten en andere cellen verhoogt die de immuniteit verbeteren en infecties en chronische ziekten zoals kanker kunnen helpen voorkomen. 

Dit is geen verrassing want er zijn meer dan 70 collegiaal getoetste artikelen gepubliceerd in de wetenschappelijke literatuur die het kracht van spirulina om kankercellen te beïnvloeden evalueert.

In een recent artikel wezen Tsjechische wetenschappers erop dat naast het vermogen om het cholesterolgehalte in het bloed onder controle te houden, spirulina ook rijk is aan tetrapyrrolische verbindingen die nauw verwant zijn aan het bilirubinemolecuul. Dit is  een krachtige antioxidant en antiproliferatief middel.

Bij testen op menselijke alvleeskliercellen ontdekten deze onderzoekers dat vergeleken met onbehandelde cellen, experimentele therapieën de proliferatie van menselijke alvleesklierkankercellijnen in vitro aanzienlijk verminderden op een dosisafhankelijke manier. Dit bewijst dat het eten van spirulina een potentiële natuurlijke kankerbehandeling lijkt te zijn. Er moet nog meer onderzoek worden gedaan in de toekomst om te kijken hoe de alg kan worden ingezet in de strijd tegen kanker.

 

 

”Eén eetlepel met spirulina is ongeveer 7 gram”

Hoeveel spirulina per dag?

Hoeveel spirulina moet ik dagelijks innemen? Er is geen aanbevolen dagelijkse hoeveelheid vastgesteld voor spirulina omdat het een veilig supplement is om te nemen. Verschillende onderzoeken hebben laten zien dat er een gunstig effect optreed bij het nemen van 1 tot 8 gram per dag. 

Er zijn veel verschillende aanbevelingen voor wanneer en hoe je spirulina moet innemen. Wij denken dat je spirulina het beste rond de maaltijd kunt nuttigen zodat de voedingsstoffen goed worden opgenomen. Je zult voor jezelf moeten kijken wat het beste bevalt.

Onderhoudsdosering: 1-3 gram per dag  

Therapeutische dosering: 3-8 gram per dag 

 

 

”Spirulina is zeer veilig, ook in hoge doseringen”

Kent spirulina bijwerkingen of risico's?

Kun je een overdosis nemen aan spirulina? Het nemen van grote hoeveelheden spirulina zal waarschijnlijk geen ernstige schade aanrichten maar het kan wel leiden tot spijsverteringsproblemen zoals diarree, misselijkheid, krampen en een opgeblazen gevoel. Daarom kun je het beste met een lagere dosering beginnen en langzaam omhoog werken om te kijken wat de beste dosis is. 

Ondanks de vele gezondheidsvoordelen van spirulina zijn er ook potentiële bijwerkingen waarmee rekening moet worden gehouden. Er zijn in het verleden mensen geweest die  auto-immuunreacties hadden na het gebruik van spirulina. Men denkt dat dit komt omdat spirulina het immuunsysteem helpt activeren en mensen die hier gevoelig voor zijn kunnen er last van krijgen. 

Het kan ook de werking van immunosuppressiva verminderen door het stimuleren van het immuunsysteem. Op dit moment moet er nog meer onderzoek gedaan worden om te kijken waar dit door komt. Als je een auto-immuunziekte hebt is het een goed idee om dit supplement onder toezicht van een arts in te nemen.

Zorg er ook voor dat je kwalitatieve spirulina koopt omdat de zuiverheid enorm belangrijk is. Wanneer spirulina besmet is met allerlei stoffen uit het water waar het is gekweekt dan kun je last krijgen van de volgende symptomen:

Dorst

Zwakheid

Hoge hartslag

Buikpijn

Misselijkheid

Braken

Zwakheid

Schade aan de lever

Shock en zelfs de dood

Als je zwanger bent of borstvoeding geeft dan is het belangrijk om eerst te overleggen met de arts voor je spirulina supplementen gaat gebruiken.

Als je overgevoelig bent voor spirulina of de stofwisselingsziekte fenylketonurie hebt dan word het gebruik afgeraden.

 

 

”Spirulina bevat 12 keer meer ijzer dan runderlever”

Spirulina supplement kopen

We hebben het net al gezegd de kwaliteit van een spirulina is enorm belangrijk. Als je op zoek bent naar de beste soort zoek dan naar de Hawaïaanse spirulina pacifica. Deze bevat de meeste voedingsstoffen en word gezien als nummer 1 spirulina. 

Het is belangrijk dat de algen gekweekt zijn in een schone en natuurlijke omgeving. Kies daarom altijd voor biologisch gecertificeerde spirulina dat vrij is van pesticiden. 

Als het gaat om het nemen van spirulina zijn de opties eindeloos. Spirulina-capsules en spirulina-tabletten zijn online te vinden en in veel reformwinkels te koop. Er is ook biologisch spirulinapoeder verkrijgbaar en dit kan gemakkelijk worden gecombineerd met andere superfoods om een voedzame en heerlijke spirulina smoothie te maken.

Tips:

1) Kies voor een hoogwaardige spirulina die biologisch gecertificeerd is

2) De Hawaïaanse spirulina pacifica bevat de meeste voedingsstoffen en word gezien als de beste spirulina

3) Spirulina poeder smaakt goed in een smoothie maar kan ook door de pasta, yoghurt of in een dressing

4) Overleg bij twijfel altijd met de dokter of het nuttigen van spirulina kan in verband met ziekte of medicatie

Vit

Tot slot

Spirulina stond centraal in dit artikel. Was jij al bekend met deze superfood? Overweeg je om het supplement te gaan slikken na het lezen van dit artikel? Wat is je beweegreden omdat te gaan doen? Wij vinden het fijn als je een reactie achterlaat onderaan deze pagina.

Als je dit artikel waardevol vindt voor je gezondheid en vitaliteit help dan mee dit te verspreiden door het te delen met met je vrienden. Dit kan doormiddel van de social media knoppen. We zijn je zeer erkentelijk!

Anderen lezen ook

Waar zit magnesium in?

Is kruidnagel gezond?

Waar zit omega 3 in?

Bronnen:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *