spierkrampen

Spierkrampen

Spierkrampen. Waarschijnlijk is er geen enkele pijn die vervelender is dan kramp. Met name spierkramp in de nacht kan erg vervelend zijn omdat je eerst je kuit of been moet strekken voordat je kunt doorslapen. In de meeste gevallen zijn spierkrampen onschuldig maar als de krampen erger worden en je er iedere nacht wakker van ligt is het raadzaam een arts in te schakelen. 

Spierkrampen voorkomen hoe doe je dat? In dit uitgebreide artikel vertellen we je alles wat je moet weten over kramp en hoe je dit vervelende probleem op kunt lossen. Lees je mee?

Wat zijn spierkrampen?

Spierkrampen zijn onwillekeurige samentrekkingen van je spiervezels. Deze plotselinge verharding van je spier of spiergroep geeft een stekende pijn en kan enkele minuten duren. Sporters zullen het herkennen na een zware training, maar ook bij 40% van de ouderen komen nachtelijke spierkrampen in de benen of voeten voor.

Tot slot heeft bijna de helft van alle zwangere vrouwen regelmatig last van spierkrampen tijdens de slaap.

Soorten spierkrampen

Je lichaam heeft meer dan 650 spieren. Deze bestaan uit:

 – Skeletspieren

 – Gladde spieren

 – Hartspieren 

De meeste spierkrampen komen voor in je skeletspieren en dan met name in de benen, handen en voeten. 

Krampen in de armen, buik of rug komen minder vaak voor.

 
spierkrampen

Spierkrampen waardoor de spiervezels verharden, komen erg vaak voor. Je spieren trekken ongecontroleerd  en meestal zonder waarschuwingen samen. Geschat wordt dat 40% van de ouderen nachtelijke spierkrampen ervaart. De meest voorkomende vormen hebben we voor je op een rij gezet.

 – Kuitkrampen

 – Kram in de vingers

 – Kramp in je ooglidspier 

spierkrampen oorzaak

Spierkrampen kunnen verschillende oorzaken hebben. Zo kan een tekort aan voedingstoffen of overbelasting een oorzaak zijn. Ook een onbalans in elektrolyten of teveel melkzuur kan een oorzaak zijn. 

 – Tekort aan voedingsstoffen: wanneer er te weinig bloed naar de spieren gaat of te weinig mineralen in de voeding  

 – Overbelasting: Wanneer je je spieren overbelast ontstaan er knopen in de spieren. Deze knopen drukken je bloedvaten dicht waardoor er niet voldoende zuurstof naar de spier kan. De spier kan nog wel aanspannen maar niet meer ontspannen. 

 – Onbalans elektrolyten:

 – Teveel melkzuur: 

Als je een keer last hebt van spierkramp dan is het zoeken van een oorzaak overbodig. Wanneer je hier regelmatig last van hebt dan is er misschien meer aan de hand.

Als je veel sport en vaak last hebt van spierpijn dan kan het zijn dat je je spieren te zwaar belast. Maar ook te weinig drinken en een tekort aan elektrolyten komt regelmatig voor bij sporters.

Je kunt een tekort hebben aan verschillende zouten en mineralen zoals kalium en magnesium.

Je lichaam spant spieren aan met behulp van calcium. Magnesium is een mineraal wat je spieren juist helpt ontspannen. Bij een tekort aan magnesium kunnen je spieren niet goed ontspannen en ontstaat er kramp.

Daarom gebruiken veel sporters zoals wielrenners tijdens en na het sporten extra elektrolyten waardoor ze hier minder last van krijgen tijdens het fietsen. Wielrenners hebben namelijk regelmatig last van kuitkramp en dit verdwijnt na het aanvullen met elektrolyten.

Wanneer je spieren te snel afkoelen na het sporten dan kun je ook sneller spierkramp krijgen. Dit komt vaak voor bij zwemmers.

In ernstige gevallen kan een ziekte of vergiftiging de oorzaak zijn. 

Zenuwschade kan spierkramp veroorzaken maar ook hormonale veranderingen tijdens de zwangerschap of een vitamine D tekort. Een slechte bloedcirculatie in je benen en veel zweten kan dit ook veroorzaken.

Dan zijn er nog mensen die medicijnen gebruiken zoals statinen, diuretica en inhalatiegeneesmiddelen wat als bijwerking spierkramp heeft.

Er bestaat nog een andere theorie die beweert dat het probleem in je ruggemerg zit. Je ruggenmerg is een belangrijk schakelstation voor de overdracht van het signaal (een opdracht) van je hersenen naar je spieren. Dat signaal raakt verstoord waardoor je spier onbedoeld samentrekt. 

Spierkrampen benen

 

Er zijn veel manieren om van je spierkramp in je benen af te komen. De beste manier om van je kramp af te komen is rekken en strekken. Hiermee strek en ontspan je de spier waardoor de kramp wegzakt. Mocht rekken moeilijk gaan dan is drukken en masseren op de pijnlijke spier ook een goede optie.

Het is daarnaast belangrijk om genoeg te drinken vooral bij warm weer. Veel ouderen lopen onbewust uitgedroogt rond en er is maar één manier om hier vanaf te komen en dat is voldoende drinken. Drink daarom minimaal anderhalf liter water per dag. 

Eet ook gezond en wissel af. Wanneer je altijd maar hetzelfde voedsel eet dan heb je sneller kans op een tekort aan mineralen. 

Een kwalitatief goede multivitamine kan helpen bij het aanvullen van extra vitamines en mineralen. Veel mensen lopen rond met een vitamine en mineralentekort. 

Bij sporten is het belangrijk om goed op te warmen en ook rekken en strekken voorkomt spierpijn. Niet alleen vooraf maar ook na het sporten is dit belangrijk. 

Rust ook voldoende uit en slaap minimaal 7 tot 9 uur per dag. Tijdens je slaap heeft je lichaam de tijd nodig om zich te herstellen. 

Massage is niet alleen heerlijk, het helpt je lichaam en spieren te ontspannen en verlicht spierkrampen. Een warm bad kan helpen of ijs in een theedoek op de pijnlijke plek drukken kan ook verlichtend werken.

Een sauna helpt ook bij spierpijn. De warmte is goed voor je spieren en versnelt de genezing van spierletsels en verbetert je doorbloeding.

Voorkom overmatig alcohol en cafeïne. 

Als je medicijnen gebruikt controleer dan op de bijwerkingen en pas ze eventueel aan. Doe dit altijd in overleg met je huisarts.

Bij nachtelijke spierkrampen kan het helpen om lichte oefeningen te doen voor je gaat slapen. Fietsen of lopen wordt vaak toegepast.

 

 

 

”Het meest gebruikte medicijn tegen spierkramp is Inhibin”

 

 

Spierkrampen medicatie 

Je kunt medicijnen gebruiken tegen spierkramp alleen bestaan er altijd bijwerkingen waar je last van kunt krijgen. Het gebruik van medicijnen wordt daarom meestal afgeraden en in sommige gevallen voorgeschreven.

Een veel voorgeschreven middel is Inhibin wat hydrokinine bevat. Deze wordt veel gebruikt bij nachtelijke spierkrampen.

Maar ook spierverslappers zoals baclofen, botuline A toxine, tizanidine en tolpersion worden voorgeschreven tegen spierkrampen.

Benzodiazepines zijn vrij sterke medicijnen die ook als spierverslapper worden gebruikt.

Pas altijd op met het slikken van medicijnen omdat de bijwerkingen soms erger zijn dan de kwaal die je wilt bestrijden.

Neem altijd contact op met je huisarts voor je medicijnen gaat gebruiken tegen spierpijn.

 

 

”Een sauna versnelt de genezing van spierletsel en verbetert je doorbloeding”

Calcium en magnesium

Magnesium ontspant je spieren en calcium spant die aan. Zo zorgt de balans tussen magnesium en calcium voor het belangrijke evenwicht tussen spanning en ontspanning in je lichaam. Magnesium speelt ook een belangrijke rol bij het voorkomen van botontkalking.
Een hoge calciumopname zorgt voor een relatief magnesiumtekort en omgekeerd. Magnesium reguleert o.a. je hartritme en je bloeddruk. Magnesium is een calciumantagonist (tegenpool) wat er voor zorgt dat verscheidene enzymen die geactiveerd worden door magnesium, juist geremd worden door calcium. 
Het zorgt voor ontspanning van je spieren, maar ook van je hersenen waardoor je bijvoorbeeld significant beter en ononderbroken kunt slapen. Daarnaast helpt magnesium je te beschermen tegen zware metalen en chemische stoffen in je lichaam.

Spierkrampen en magnesium

Magnesium is een echte calciumantagonist. Dit betekent dat het de tegenpool is van calcium. Je spieren trekken samen met behulp van calcium en ze ontspannen met behulp van magnesium. Als je een tekort hebt aan dit belangrijke mineraal dan merk je dit al snel aan spierpijn, trillend ooglid, hoofdpijn en vermoeidheid.

Magnesium ontzuurt je spiercellen bij spierkramp. Het mineraal ondersteunt ook je zenuwstelsel wat belangrijk is voor je hartactiviteit, reactievermogen en spiersamentrekkingen.

Men denkt dat een stoornis in het lagere motorische neuron of axonale vertakkingen daarvan een rol speelt bij het ontstaan van spierkramp. Magnesium vermindert de neuromusculaire prikkeloverdracht en dit zou een oorzaak kunnen zijn waarom het mineraal zo goed helpt bij spierkramp.

Magnesium is geen medicijn maar een mineraal waar veel ouderen, zwangere vrouwen en sporters een tekort aan hebben. Het mooie hiervan is dat het niet de vervelende bijwerkingen heeft die medicijnen tegen spierkramp wel hebben.

Magnesium zorgt ook voor de opbouw van je spieren. Het mineraal stimuleert de biosynthese van eiwitten, dit is een proces dat spieropbouw mogelijk maakt. Britse onderzoekers hebben aangetoond dat mensen die een jaar lang extra magnesium kregen na de training meer spiermassa konden opbouwen. Daarnaast helpt magnesium ook bij het afbreken van vet. Het stimuleert namelijk de werking van vet-afbrekende eiwitten. Het is daarom een essentieel mineraal om je spieren gezond en soepel te houden.

Het aanvullen met magnesium via een voet- of ligbad is een bewezen manier om je spierpijn te verlichten. Je zult merken dat je na een bad al snel minder last hebt omdat je lichaam het zout goed opneemt via je huid.

Het mooie hiervan is dat het op deze manier je maag en darmen ontziet en je geen last hebt van bijwerkingen zoals diarree.

Een teveel scheidt je nieren weer uit na het voet- of ligbad.

 
Ruim 60% van alle Nederlanders heeft mogelijk een tekort aan magnesium
Tot slot

In dit artikel stonden spierkrampen centraal. Heb jij last van spierkrampen? Zijn deze spierkrampen overdag of juist ‘s nachts? En wat doe je om de spierkrampen te verminderen? Wij vinden het fijn als je een reactie achterlaat onderaan de pagina.       

Als je dit artikel waardevol vindt voor je gezondheid en vitaliteit help dan mee dit te verspreiden door het te delen met je vrienden. Dit kan doormiddel van de social media knoppen. We zijn je zeer erkentelijk!

Anderen lezen ook