Het hebben van hoofdpijn is vervelend. Bij terugkerende en aanhoudende hoofdpijn kan dit de kwaliteit van je leven beïnvloeden. Welke soorten hoofdpijn zijn er eigenlijk? Je hebt spanningshoofdpijn, clusterhoofdpijn, migraine, medicatie-geïnduceerde hoofdpijn en cervicogene hoofdpijn. Wat zijn de kenmerken? Wat kun je tegen hoofdpijn doen? En welke rol speelt magnesium in het bestrijden van hoofdpijn? Je leest het allemaal in onderstaand artikel.
Overzicht soorten hoofdpijn
Wist je dat hoofdpijn één van de meest voorkomende gezondheidsklachten is? 1 op de 5 volwassenen heeft minimaal één dag in de week hoofdpijn.
Vrouwen tussen de 16 en 45 jaar hebben 3 keer zo vaak hoofdpijn dan mannen. Een half miljoen mensen in Nederland heeft meer dan 15 dagen per maand hoofdpijn. Dit wordt chronischehoofdpijn genoemd.
We leggen de verschillende soorten hoofdpijn hieronder voor je uit:
Spanningshoofdpijn is een pijn die aan beide kanten van je hoofd voorkomt en soms ook bij de aanzet naar je nek. Het kan aanvoelen alsof je een strakke band om je hoofd hebt en het geeft een doffe, drukkende pijn. Spanningshoofdpijn is een zeer veel voorkomende hoofdpijn waarbij de oorzaak niet altijd duidelijk is. Spanningshoofdpijn varieert van 30 minuten tot 7 dagen. Chronische spanningshoofdpijn komt meer dan 15 dagen per maand voor.
Migraine komt in aanvallen met een duidelijk begin en einde. Je hebt vaak pijn aan één zijde van je hoofd en kan kloppend of bonkend zijn. De hoofdpijn is zeer hevig en beperkt je in je dagelijkse bezigheden. Ook kan misselijkheid of braken optreden en kun je overgevoelig zijn voor licht en geluid. Een aanval kan enkele uren tot dagen – 72 uur aanhouden.
Clusterhoofdpijn is een zeer ernstige vorm van hoofdpijn dat bij ongeveer 10.000 mensen in Nederland voorkomt, vaker bij mannen dan vrouwen. Het is een pijn die aan één kant van je hoofd voorkomt en zit in het voorhoofd meestal rondom de slaap of rond, in of achter je oog. Clusterhoofdpijn wordt omschreven als een snijdende, bonzende pijn en is zeer hevig. Soms geeft het een uitstralende pijn naar je slaap en/of kaak. De meeste mensen met clusterhoofdpijn hebben last van periodes (clusters) met aanvallen. De duur van de aanval varieert van 15 minuten tot wel 3 uur.
Medicatie-geïnduceerde hoofdpijn is een chronische hoofdpijn wat ontstaat door overgebruik van medicatie die juist wordt ingenomen tegen de hoofdpijn. Het kan zijn dat je hierdoor juist méér hoofdpijn krijgt. Vaak begint deze vorm van hoofdpijn met spanningshoofdpijn of migraine en wordt dit door het vele medicijngebruik chronisch. In Nederland hebben 300.000 mensen last van medicijn afhankelijke hoofdpijn.
Cervicogene hoofdpijn komt voort vanuit het bovenste segment van je wervelkolom. Deze vorm van hoofdpijn wordt vaak niet herkend en wordt gekenmerkt door hoofdpijnklachten vanuit de nek.
Wat kun je doen tegen hoofdpijn?
Allereerst is het stellen van de juiste diagnose met betrekking tot je hoofdpijn essentieel. Bij 50% van de mensen wordt niet de juiste diagnose gesteld als het om migraine gaat. Naast een eventuele behandeling met medicijnen zijn er diverse leefregels die van belang zijn wanneer je last van hoofdpijn hebt. De belangrijkste zijn:
– Een aanpassing van je levensstijl
– Op de juiste manier omgaan met stress
– Zorg voor voldoende lichaamsbeweging
Magnesium helpt tegen hoofdpijn
Mensen met spanningshoofdpijn ervaren vaak een verhoogde spanning in de spieren van de nek. Magnesium heeft een ontspannende werking op je hoofd en nekspieren. Onderzoek heeft aangetoond dat magnesium niet alleen de spierspanning verlicht maar ook bescherming biedt tegen bloedstolsels en bloedverdikkingen omdat het bloedvaten ontspant en wijder maakt. Hiermee heb je minder snel last van migraine.
Magnesium kan daarom verlichting geven bij veel soorten hoofdpijn. Magnesium heeft ook invloed op de stofwisseling in je hersenen, waarbij een verstoord evenwicht van deze stofwisseling migraine kan veroorzaken. Een chronisch magnesium tekort kan dit veroorzaken of verergeren. Het is daarom aan te raden om dagelijks preventief magnesium te gebruiken om hoofdpijn en migraine te voorkomen.
Tot slot
We zetten de meest belangrijke zaken nog één keer voor je op een rij. Welke soorten hoofdpijn zijn er? We kennen spanningshoofdpijn, migraine, clusterhoofdpijn, medicatie-geïnduceerde hoofdpijn en cevicogene hoofdpijn. Het stellen van de juiste diagnose met betrekking tot je hoofdpijn is belangrijk evenals het volgen van leefregels zoals het aanpassen van je levensstijl, op de juiste manier omgaan met stress en zorg voor voldoende lichaamsbeweging. Tot slot helpt magnesium tegen hoofdpijn. Het zorgt voor ontspanning van je spieren, zenuwen en verwijding van je bloedvaten. Een paar keer per week een magnesium voet- of ligbad kan je helpen met het verlichten en bestrijden van hoofdpijnklachten.
Ons advies en aanbevolen producten
Wij adviseren om 2 a 3 keer per week een magnesium voetenbad te nemen van minimaal 20 minuten en optimaal 40 minuten. Zorg dat je minimaal 150 gram magnesium badkristallen gebruikt en het water 37 graden Celsius is. Voor een ligbad neem je 500 gram tot 1000 gram magnesium badkristallen en een temperatuur van 37 graden Celsius. Ook voor een ligbad geldt minimaal 20, optimaal 40 minuten.
Voor kinderen raden wij aan om de gebruiksaanwijzing aan te houden alvorens je begint met een magnesium behandeling.