somberheid
Expert: Jaap Gerrijts | 15 juni 2023 | Leestijd: 8 minuten

Somberheid

Somberheid is een gevoel van neerslachtigheid, droefheid of zwaarmoedigheid dat lang aanhoudt. Het kan invloed hebben op je stemming, je gedachten, je lichaam en gedrag. Somberheid is geen teken van zwakte of falen, maar een normale reactie op moeilijke omstandigheden. Het kan echter ook een symptoom zijn van een ernstiger probleem zoals een depressie.

Somberheid kan verschillende oorzaken hebben. In dit uitgebreide artikel leggen we uit welke dat kunnen zijn en vertellen we welke voeding een positieve werking heeft op somberheid. Lees je mee?!

Somberheid

Somberheid en een somber gevoel heeft ieder mens wel eens en dit is heel normaal. Als je echter voor een langere periode somber bent dan kan het mogelijk zijn dat je een depressie hebt.

Een depressie zorgt ervoor dat je weinig energie hebt en je enorm somber voelt. Je hebt nergens interesse in en weinig zin om iets te ondernemen. Een depressie is wel degelijk iets anders als je somber voelen want het duurt veel langer en gaat niet zomaar weer weg.

Waarom ben ik vaak somber?

Er zijn verschillende oorzaken die een somber gevoel kunnen geven en dit verschilt per persoon. Somberheid is een normale reactie op een gebeurtenis of zorgen die te maken kunnen hebben met geld, relaties of het verlies van een dierbare of huisdier. Zo kan je last hebben van somberheid als de nieuwe werkweek weer begint of als je vakantie is afgelopen. 

Negatieve gevoelens zoals schaamte of schuld kunnen ook somberheid opwekken. Daarnaast zijn er ook ernstigere oorzaken zoals psychische klachten die voor somberheid kunnen zorgen.

 

 

”Neerslachtig, vermoeid en nergens zin in”

Wat voel je als je somber bent?

Als je somber bent dan kan dit zich uitten in verschillende gevoelens waardoor je soms geen zin hebt om iets te ondernemen of met andere mensen om te gaan.

Dit zijn enkele symptomen van somberheid:

Je bent vermoeid en hebt weinig energie

Je kunt je moeilijk concentreren

Je voelt je neerslachtig

Je voel je nutteloos 

Je slaapt slecht of juist heel veel

Je hebt nergens zin in

Je hebt geen plezier in de dingen die je doet

Je eet minder of meer dan je zou willen

 

 

”Depressie is vaak een combinatie van meerdere klachten”

Wat is het verschil tussen somberheid en depressie?

Als de somberheid na enkele weken nog steeds niet weg is en het heeft een negatieve invloed op je dagelijks leven dan kan het zijn dat je een depressie hebt. Men spreekt van een depressie als je twee weken of langer een somber gevoel hebt en last hebt van enkele van de onderstaande klachten:

Lichamelijke en/of geestelijke vermoeidheid

Je bent rustig

Geen eetlust of je eet juist veel te veel

Je kan moeilijk in slaap komen

Je kan met veel moeite uit bed komen

Je hebt een nutteloos gevoel

Je hebt veel negatieve gedachtes

Je hebt nergens zin in

Je denkt regelmatig aan de dood

 

Schakel direct hulp in van de huisarts of een psycholoog:

Als je door de somberheid niet meer goed kunt functioneren

Als je vaak aan zelfdoding denkt

 

 

”Vitamine B is betrokken bij het regelen van je stemming”

Vitamine B tekort en somberheid

In sommige gevallen kan een somber gevoel veroorzaakt worden door een voedingstekort. Een vitamine B1 tekort is typisch de boosdoener van sombere gevoelens die uit het niets lijken te komen. Dit wil niet zeggen dat iedereen die zich somber voelt een tekort heeft aan een bepaalde stof maar het komt regelmatig voor.

Bij een tekort aan vitamine B1 kunnen namelijk psychische afwijkingen ontstaan zoals:

Depressie

Geïrriteerdheid

Concentratieproblemen 

Geheugenverlies

Vitamine B1 beïnvloedt de stemming en daarom kunnen vermoeidheid, stemmingswisselingen en depressies door een tekort hieraan veroorzaakt worden.

Voedingsgist is één van de beste bronnen van vitamine B1 en bevat ook het volledige vitamine B-complex. Je kunt het gemakkelijk door je eten mengen en daarmee een tekort aanvullen.

Vitamine B2 en B3

Dit sombere gevoel kan ook worden veroorzaakt door een tekort aan vitamine B2 of B3 en daarom kan het innemen van het hele vitamine B complex gunstig zijn bij deze klachten. B vitamines zijn geweldig in het verbeteren van je algehele humeur en enorm belangrijk voor het aanmaken van energie in je lichaam.

Vitamine D

Gevoelens van kommer en kwel kunnen ook veroorzaakt worden door een tekort aan vitamine D3. Onderzoek heeft aangetoond dat mensen die dagelijks voldoende vitamine D binnen krijgen aanzienlijk minder last van depressieve klachten hebben dan mensen met een vitamine D tekort.

De beste manier om vitamine D binnen te krijgen is door blootstelling aan zonlicht! Door een gebrek aan vitamine D kun je je vaak zonder reden verdrietig en somber voelen en dit komt het meeste voor in de wintermaanden wanneer je niet zo vaak in de zon komt.

De combinatie van vitamine B en vitamine D3 zou kunnen helpen om deze sombere gevoelens te verlichten.

Laat je voor de zekerheid testen op een tekort aan deze stoffen en vul ze aan als je er dagelijks te weinig van binnen krijgt.

 

 

”Gezonde vetten, antioxidanten, en magere eiwitten”

Welke voeding kan helpen bij somberheid en depressie?

Als je last hebt van somberheid of depressieve gevoelens dan is het belangrijk om gezond te eten. Het zal je hersenen voeden met de juiste voedingsstoffen die je lichaam nodig heeft om voldoende neurotransmitters aan te maken. Deze neurotransmitters zoals dopamine en serotonine geven je een blij gevoel en helpt bij het bestrijden van deze negatieve gevoelens.

Nog niet heel lang geleden heeft men ontdekt dat de meeste neurotransmitters in de darmen worden aangemaakt en niet de hersenen. Als je zorgt dat je je darmen voed met de juiste stoffen en ze gezond houd dan kan dit een enorm positieve invloed hebben op je stemming en algehele gezondheid. Het kan daarom enorm belangrijk zijn om de juiste voeding tot je te nemen!

Welke voeding kan helpen bij somberheid en depressie?

Voeding met veel omega 3

In het wild gevangen vis zoals zalm, makreel, haring en witvis

Walnoten

Chiazaad

Lijnzaad

Natto 

Eieren

Groente en fruit met foliumzuur en antioxidanten

Broccoli

Spinazie

Spruitjes

Artisjokken

Bosbessen

Bramen

Cranberries

Gezonde vetten

Avocado 

Grasgevoerde boter

Kokosolie

Extra vierge olijfolie

Magere Eiwitten

Grasgevoerd rundvlees

Linzen

Wilde gevangen vis

Biologische kip

Zwarte bonen

Yoghurt

Scharreleieren

Naast het eten van de juiste soorten voeding is het belangrijk om de verkeerde voeding zoveel mogelijk te vermijden. We hebben ze voor je op een rij gezet!

Geraffineerde koolhydraten en suiker

Transvetten

Junkfood

Bewerkt voedsel

 

 

”Voldoende beweging, slaap en ontspanning”

Wat kun je doen tegen somberheid?

Naast het eten van de juiste voeding en vitamines en mineralen zijn er nog meer dingen die je kunt doen om van je somberheid af te komen.

1) Praat erover met anderen en leg uit hoe je je voelt

Vrienden, familie, collega’s, huisarts of een psycholoog

2) Hou een vast ritme aan

Ga iedere dag om dezelfde tijd op bed en uit bed

Eet op vaste tijden en sla geen maaltijd over

Slaap iedere dag minimaal 8 uur zodat je goed uitgerust bent

3) Ontspanning

Zorg dat je iedere dag momenten van ontspanning hebt. 

Ga wandelen in de natuur

Sauna

Meditatie

Hobby

Luister of maak muziek

4) Lichaamsbeweging

Het is belangrijk om iedere dag minimaal een half uur tot een uur te bewegen. Het zal je helpen met het aanmaken van stofjes in de hersenen waar je blij van word en het houd je energie niveau hoog. Daarnaast zal het helpen om beter te kunnen slapen.

5) Schrijf je gedachten op

Als je vaak een somber gevoel hebt dan kan het helpen om je gedachten van je af te schrijven. Op deze manier geef je ze een plek en dit kan rust geven in je hoofd.

6) Leg de lat niet te hoog voor jezelf

Stel niet te hoge eisen aan jezelf en accepteer dat je niet altijd vrolijk kunt zijn. Wees niet te kritisch op jezelf en anderen en gun jezelf de tijd om er weer bovenop te komen!

7) Sociale contacten

Misschien heb je er helemaal geen zin in maar het kan zeker helpen om een goede vriend of vriendin te bezoeken en samen wat leuks te gaan doen.

Tips:

1) Laat je testen op een eventueel vitamine of mineraal tekort

2) Eet gezond en gevarieerd. Eet op vaste tijden en vermijd geraffineerde koolhydraten, suikers en transvetten

3) Ontspan en beweeg iedere dag en slaap minimaal 8 uur per nacht

4) Vul je eetpatroon aan met magnesium, visolie, vitamine B-complex en vitamine D3

5) Neem direct contact op met je huisarts als je niet meer goed kunt functioneren door de somberheid of aan zelfdoding denkt

Tot slot

Somberheid stond centraal in dit artikel. Heb jij weleens sombere gevoelens? En weet je ook waar die somberheid vandaan komt? Wij vinden het fijn als je een reactie achterlaat onderaan deze pagina. 

Als je dit artikel waardevol vindt voor je gezondheid en vitaliteit help dan mee dit te verspreiden door het te delen op social media. Dit kan doormiddel van de social media knoppen. We zijn je zeer erkentelijk!

Anderen lezen ook

Vitamine B3

Darmgezondheid verbeteren

Wat doet vitamine D?

Bronnen:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *