snurken
Expert: Jaap Gerrijts | 18 juli 2023 | Leestijd: 8 minuten

Snurken

Snurken is een veelvoorkomend probleem dat de slaapkwaliteit van zowel de snurker als de partner kan beïnvloeden. Het ontstaat door een vernauwing van de luchtweg in de keel, waardoor de luchtstroom turbulent wordt en het zachte weefsel gaat ‘trillen’. Snurken kan verschillende oorzaken hebben, zoals overgewicht, alcohol gebruik of allergieën, maar kan ook een symptoom zijn van een ernstiger aandoening zoals slaapapneu.

Wat veroorzaakt snurken? In dit uitgebreide artikel leggen we dat aan je uit en vertellen we welke verschillende type snurkers er zijn. Lees je mee?!

Het is waar dat mannen meer snurken dan vrouwen

Snurken

Iedereen snurkt weleens en dit is een natuurlijke gebeurtenis vanwege de ontspannen toestand waarin je keel zich tijdens de slaap bevindt.

Als het echter ernstig is dan kan het je slaappatroon verstoren, slapeloosheid veroorzaken en leiden tot prikkelbaarheid bij zowel de snurker als degene die wakker ligt vanwege het snurken.

Het is echter belangrijk op te merken dat snurken ook een indicatie kan zijn van slaapapneu wat een potentieel levensbedreigende aandoening is die medische aandacht zou moeten krijgen. Slaapapneu wordt meestal veroorzaakt door een ademhalingsobstructie waardoor de slaper wakker wordt zodat de persoon weer begint met ademen.

Als je overdag last hebt van extreme vermoeidheid, slaperigheid en uitputting dan kan dit probleem meer zijn dan alleen snurken en kun je dit het beste door een arts laten nakijken.

Wist je dat 10 tot 15 procent van de volwassenen melden dat slapeloosheid hun dagelijks leven beïnvloedt? Het is een probleem waar veel mensen te weinig aan doen en dit kan leiden tot veel ergernis.

Wat is snurken precies? Snurken is te wijten aan het ontbreken van vrij bewegende lucht door de neus en keel tijdens de slaap. Als dit gebeurt dan gaan de omliggende weefsels trillen en dit veroorzaakt het vervelende snurkgeluid veroorzaakt.

Mensen die snurken hebben vaak meer keel- en neusweefsel of “slap” weefsel wat ook wel uvala word genoemd dat gevoeliger is voor trillingen dan anderen. Niet alleen dat maar ook de positie van je tong kan een soepele airflow in de weg staan.

Snurken treedt ook op als de keelspieren ontspannen zijn. Tijdens de slaap valt de tong naar achteren in de richting van de keel en hierdoor kunnen de wanden van de keel gaan trillen waardoor de snurkgeluiden ontstaan die je zo graag uit je slaapkamer wilt hebben.

Hoewel we allemaal een goede nachtrust nodig hebben kan het snurken leiden tot ernstige gezondheidsproblemen als je niet of slecht kunt slapen door snurken zoals:

Depressie

Hoge bloeddruk

Gewichtstoename

Hersenschade

Hormonale problemen

Risico op hartaandoeningen en beroertes

Verhoogd risico op suikerziekte

Versnelde veroudering

 

 

‘Er is een grote correlatie tussen mensen die snurken en mensen met overgewicht”

Wat kan je doen tegen snurken?

Dus hoe stop je dit slaap verstorende geluid? Het is noodzakelijk om precies vast te stellen hoe en waarom je snurkt als je wilt weten hoe je kunt stoppen met snurken. Als je dat eenmaal doet dan zijn er oplossingen om het snurken tegen te gaan zodat iedereen de broodnodige rust kan krijgen in plaats van altijd moe te zijn.

 

Op je zij slapen

Als je snurkprobleem gering is dan kan dit de oplossing zijn. De grootste uitdaging kan worden hoe je op je zij moet blijven. Het gebruik van een kussen kan nuttig zijn om deze houding te behouden.

Uiteindelijk kan deze positie voorkomen dat de ontspannen en ongespannen spieren in de keel de ademhalingswegen blokkeren. Een oude remedie die nuttig zou kunnen zijn is om een tennisbal aan de achterkant van je pyjama te plakken zodat je niet op je rug rolt. Als je een bed hebt met een verstelbare rugleuning dan kun je het bed in een schuine hoofdstand plaatsen waardoor de luchtwegopeningen in de neus kunnen worden geopend.

 

Pepermuntolie en Goldenseal

Als je snurkt vanwege een verstopte neus of borstkas dan kan pure pepermuntolie helpen om de verstopte neus te verlichten. Het is aangetoond dat het een geweldige verlichting van keelpijn en verstopping in de neusgangen is wat op zijn beurt zou kunnen helpen om te stoppen met snurken als gevolg van congestieproblemen.

Goldenseal is een ander supplement dat je kunt proberen om verstopping in de borst en neusgangen te verlichten en het wordt meestal aangetroffen in poeder-, vloeistof- of capsulevorm. Je kunt zelfs een kopje kruidenthee drinken dat pepermunt of goldenseal bevat. Zorg er wel voor dat je geen thee met cafeïne drinkt want dit kan een goede nachtrust verstoren.

 

Breng je lichaamsgewicht terug naar normaal

Als je extra lichaamsgewicht meedraagt en vooral rond de nek dan kan dit ervoor zorgen dat je keel smaller wordt als je gaat liggen. Dit zorgt voor een grotere kans op snurken.

In een studie in India ontdekten onderzoekers dat de nekomtrek van snurkers aanzienlijk groter is dan de nekomtrek van niet snurkers. Dit laat zien dat de nekomtrek die meestal groter is bij mensen met overgewicht een belangrijke rol kan spelen bij het snurken.

Het verminderen van je gewicht kan naast andere gezondheidsvoordelen leiden tot een gezondere slaap en het is één van de beste oplossingen voor mensen die zich afvragen hoe ze kunnen stoppen met snurken.

 

Eucalyptus en pepermunt

Eucalyptus word al heel lang gebruikt bij verkoudheid op de borst. Er zijn een paar manieren waarop je eucalyptusolie kunt aanbrengen voor een snurkvrije nachtrust. Door eucalyptusbladeren in een stoominhalator te doen en door je mond of neus te ademen kun je je sinussen vrijmaken.

Je kunt ook proberen een stoomkom te gebruiken en je hoofd boven een kom met heet water te houden en deze af te dekken met een handdoek zodat je de stoom kunt inademen. Voeg eerst vijf druppels eucalyptus en vijf druppels essentiële pepermuntolie toe aan het hete water.

Vergeet niet dat stoom heet is en je je eraan verbranden dus wees voorzichtig. Doe dit vlak voordat je naar bed gaat om je luchtwegen vrij te maken en ontstekingen in de neusgangen te verminderen die kunnen bijdragen aan het probleem.

Als je geen fan bent van stoom dan kan een neti pot met wat zout en water ook wonderen doen. Doe absoluut geen etherische oliën in de neti pot omdat dit de membranen van je neus kan verbranden. 

 

Oraal apparaat

Misschien kun je met de tandarts praten over het aanschaffen van een tandheelkundig apparaat dat kan helpen de opening van de luchtweg te veranderen. Het kan helpen je tong voldoende ruimte te geven en zo een obstructie tijdens het slapen voorkomen.

Apparaten die alleen tijdens de slaap worden gedragen kunnen een effectieve behandelingsoptie zijn en helpen snurken te elimineren.

Een oraal hulpmiddel past als een sportgebitsbeschermer of een orthodontische beugel. Het ondersteunt de kaak in een voorwaartse positie om zo een open bovenste luchtweg te behouden.

 

Beperk of vermijd het drinken van alcohol

Alcohol ontspant de meeste mensen en omdat snurken optreedt wanneer de keel en tong ontspannen zijn kan alcohol het probleem vergroten vanwege de extreem ontspannen toestand die het kan veroorzaken. Dit kan uiteindelijk het snurken zelfs verergeren.

Beperk daarom je alcoholgebruik of vermijd het helemaal om zo een veel betere nachtrust te krijgen.

 

Overweeg om een luchtbevochtiger te gebruiken

Droge lucht kan bijdragen aan het snurkprobleem omdat droge lucht de keel en neusslijmvliezen uitdroogt waardoor verstopping ontstaat. Verstopping kan het natuurlijke ademhalingspatroon beperken en ervoor zorgen dat de weefsels gaan trillen.

Een luchtbevochtiger kan helpen door de droge lucht te elimineren en meer comfort voor het lichaam te creëren waardoor uiteindelijk een betere ademhaling mogelijk wordt. Je kunt zelfs etherische oliën aan de luchtbevochtiger toevoegen zoals pepermunt of eucalyptus.

 

Vitamine C

De sinussen kunnen de luchtwegen blokkeren waardoor de mond opengaat. De huig is het vlezige verlengstuk aan de achterkant van het zachte gehemelte dat boven je keel hangt en deze gaat trillen wat vervolgens de hele nacht snurken kan veroorzaken. Vitamine C kan dit helpen voorkomen omdat we weten dat het helpt bij het bevorderen van een gezonde weerstand. Een gezonde immuunsysteem kan helpen de sinussen schoon en vrij te houden.

Papaja en ananas bevat ook sinus bestrijdende bromelaïne en broccoli en rode paprika zijn enkele van de beste voedingsmiddelen met vitamine C erin.

 

Vermijd zuivelproducten en maaltijden ‘s avonds laat

Het drinken van melk of andere zuivelproducten kan het snurken veel erger maken omdat het een slijmlaag in je mond en keel achterlaat. Dit slijm draagt bij aan de verstopping van de luchtwegen.

Probeer ook te voorkomen dat je vlak voor het slapen gaan een grote maaltijd eet. Als je maag vol is dan kan deze tegen je middenrif drukken en je ritmische ademhaling negatief beïnvloeden.

 

Probeer regelmatig keel- en tongoefeningen

Een sterkere keel en tong kunnen overmatige ontspanning van het keelgebied helpen voorkomen.

Probeer je boven- en onderkiezen voorzichtig tegen elkaar te zetten. Open je mond en concentreer je erop de kiezen wijd uit elkaar te drukken, maar niet tot het punt dat ze overstrekken. Herhaal dit 10 tot 15 keer en je zult merken dat de achterkant van je mond opengaat.

 

Fenegriek

De spijsvertering speelt een grote rol in ons slaappatroon en het kan snurken veroorzaken. Fenegriek is een geweldig kruid dat snurken kan behandelen als gevolg van spijsverteringsproblemen dat met name word veroorzaakt door indigestie, een zuurprobleem in het spijsverteringsstelsel. Deze kruiden kunnen helpen om dit zuur uit je lichaam te verwijderen en de kans op snurken tijdens je slaap te verminderen.

Van fenegriek is aangetoond dat het slaapapneu bestrijdt en spijsverteringsproblemen verbetert die tot snurken leiden.

 

 

”Zoek uit hoe je ligt en hoe je snurkt”

Welk type snurker ben jij?

Er zijn verschillende types snurkers en om erachter te komen wat je eraan kunt doen is het belangrijk om te weten welk type jij bent.

Door de tijd te nemen om dit uit te zoeken en de reden waarin je snurkt vast te stellen, kun je de juiste oplossing toepassen en consequent een goede nachtrust krijgen.

Om deze puzzel op te lossen vraag je je partner om je te helpen een slaapdagboek bij te houden om en het snurken in de gaten te houden. Als je geen partner hebt dan kun je er ook voor kiezen om jezelf te filmen. Door patronen in het snurken te observeren kun je vaak vaststellen waarom je snurkt en waardoor het erger wordt. Laten we met de hulp van je partner eens kijken of je kunt bepalen wanneer je snurkt door hoe je slaapt.

 

Mond dicht snurker

Als je mond dicht blijft terwijl je snurkt dan kan dit duiden op een probleem met je tong en neusgangen.

 

Mond wijd open snurker

Als je snurkt met de mond wijd open dan kan dit een aanwijzing zijn dat de weefsels in de keel je laten snurken. Als je keel gedeeltelijk verstopt is dan ben je namelijk eerder geneigd om meer lucht naar binnen te persen waardoor de snurkgeluiden ontstaan.

 

Rug snurker

Op je rug slapen zorgt er vaak voor dat je door je mond ademt. Dit kan het snurken verergeren.

 

Een snurker, welke positie je ook aanneemt

Als je in welke positie dan ook snurkt dan kan dit een teken zijn van een ernstiger probleem zoals slaapapneu. Ga naar je arts als het snurken luid genoeg is om je partner wakker te houden. Doe dit ook als je er zelf wakker van wordt, als alles wat je hebt geprobeerd niet lijkt te helpen of als je snurkt in welke slaaphouding dan ook.

 

 

”Als je de oorzaak weet dan kan je het probleem aanpakken”

Wat veroorzaakt snurken?

Snurken kan meer dan één oorzaak hebben en als je de oorzaak weet dan kun je het probleem ook echt aanpakken!

Wat veroorzaakt snurken?

Gewicht en fitheid

Als je zwaarlijvig of niet fit bent dan kan dit het probleem van snurken verergeren.

Waarom? Te veel eten en/of gebrek aan lichaamsbeweging kan leiden tot een toename van vet rond de keel. Dit extra vet kan ervoor zorgen dat de luchtweg smaller wordt en kan de normale ademhaling beïnvloeden door tijdens de slaap een obstructie in de orofarynx te creëren.

Deze specifieke oorzaak is met name groter bij mannen dan bij vrouwen omdat mannen meer gewicht in hun nek hebben dan vrouwen.

Wanneer je op je rug ligt dan oefent het vetweefsel druk uit op de luchtweg en blokkeert deze. Misschien kan omrollen daarom soms helpen.

Het goede nieuws is dat sporten, afvallen en het behandelen van overgewicht de oplossing is om een einde te maken aan het snurken en dat zal ook zorgen voor een betere algehele gezondheid.

Snurken en overgewicht kunnen ook kinderen treffen. Een studie onthulde dat de kans op snurken en slaapapneu aanzienlijk hoger waren bij zwaarlijvige kinderen.

 

Menopauze

Naarmate vrouwen ouder worden is het normaal dat hun spierspanning afneemt en het gewicht kan toenemen. Tegen de tijd dat vrouwen de leeftijd van 70 hebben bereikt is de kans op snurken net zo waarschijnlijk als mannen van dezelfde leeftijd.

Dit is nog een goede reden waarom fit en gezond blijven de juiste keuze is!

 

Algemene veroudering

Als je de middelbare leeftijd bereikt tussen de 45 en 64 jaar dan wordt je keel smaller en neemt de spierspanning in de keel af. Ouder worden hoort natuurlijk bij het leven maar er zijn dingen die je kunt doen om het snurken te veranderen of mogelijk helemaal te stoppen met snurken zoals:

Keeloefeningen

Positieve veranderingen in uw levensstijl

Bedtijdroutines 

 

Mannen snurken meer dan vrouwen

Waarom snurken mannen meer dan vrouwen? Dit komt omdat mannen smallere luchtdoorgangen hebben dan vrouwen.

Een nauwe keel, een gespleten gehemelte, vergrote adenoïden en andere lichamelijke kenmerken die bijdragen aan snurken zijn in veel gevallen erfelijk.

 

Neus- en sinusproblemen

Verstopte luchtwegen of een verstopte neus bemoeilijken het inademen en creëren een vacuüm in de keel wat kan leiden tot snurken. Door een stofvrij en schoon huis en een gezond lichaam kunnen snurken en neus- en sinusproblemen worden voorkomen.

 

Zenuwstelsel 

Ook problemen met het zenuwstelsel en zenuwen kunnen problemen veroorzaken met snurken. Vaak zijn het mensen die een tekort hebben aan verschillende B-vitamines ook last van snurken. Mensen met diabetes hebben vaak last van een tekort aan B-vitamines, overgewicht en ook snurken.

De volgende delen kunnen een oorzaak zijn van het snurken:

 • Autonoom zenuwstelsel 

 • Hersenzenuwen – met name de 9e en 10e

 • Middenrif zenuw

 

Alcohol, roken en medicijnen

Alcoholgebruik, roken en bepaalde medicijnen zoals kalmerende middelen en diazepam kunnen de spierontspanning vergroten wat weer leidt tot meer snurken. Daarnaast veroorzaakt roken grote problemen met het ademen met onze longen.

Zoals je ongetwijfeld weet is het het beste om meteen te stoppen met roken. Dit geldt natuurlijk ook voor elektronische sigaretten die helaas steeds populairder worden.

 

Slaapstand

Studies hebben laten zien dat slaaphouding een belangrijke rol speelt bij snurken en het obstructief slaapapneu syndroom.

Proefpersonen kregen positioneringstherapie met behulp van een hoofdkussen om te zien of snurkgeluiden werden verminderd. Bij de meeste patiënten werd door het gebruik van dit kussen een aanzienlijke verbetering aangetoond, of het nu gaat bij mensen met overgewicht of een normaal gewicht.

Zoals hierboven al gezegd is kan op je rug liggen meer keelobstructie veroorzaken en daarom kan een speciaal kussen voor sommige mensen een manier zijn om te stoppen met snurken.

In een onderzoek uit Amsterdam vonden onderzoekers het volgende:

Gemiddeld 56% van de patiënten met obstructieve slaapapneu heeft een positieafhankelijke OSA, gewoonlijk gedefinieerd als een verschil van 50% of meer in apneu-index tussen rugligging en niet-rugligging. Bij de behandeling van patiënten met positietherapie valt daarom veel winst te behalen.

 

Astma

We weten dat slaapapneu vaak gepaard gaat met snurken maar het is geen verrassing dat slaapapneu veel voorkomt bij mensen met astma. 

Mogelijke gemeenschappelijke kenmerken zijn intermitterende hypoxie, zenuwreflex, ontsteking en leptine. Andere verbanden zijn medicatie, neusaandoeningen, roken, overgewicht en gastro-oesofageale refluxziekte.

Dit betekent dat het gebruik van natuurlijke remedies voor astma ook een manier kan zijn om te stoppen met snurken voor mensen met astma die ook snurken.

Tips:

1) Laat je waardes controleren op een tekort aan vitamine D en vitamines B en vul het waar nodig aan

2) Als je last hebt van overgewicht begin dan met periodiek vasten waarbij je alleen eet van 12 uur in de middag tot 18:00 uur in de avond. De rest van de tijd kan je wel gewoon drinken

3) Slaap niet op je rug, vermijd slaapmiddelen en het drinken van alcohol

4) Als je moeite hebt met slapen zorg dan dat je een vast ritme aanhoud. Ga iedere dag op dezelfde tijd slapen en dezelfde tijd weer uit bed

Overgewicht kan een oorzaak zijn van snurken

Tot slot

Snurken stond centraal in dit artikel. Snurk jij of je partner? En wat doen jullie eraan om toch een goede nachtrust te krijgen? Wij vinden het fijn als je een reactie achterlaat onderaan deze pagina. 

Als je dit artikel waardevol vindt voor je gezondheid en vitaliteit help dan mee dit te verspreiden door het te delen op social media. Dit kan doormiddel van de social media knoppen. We zijn je zeer erkentelijk!

Anderen lezen ook

Hoe lang duurt verkoudheid?

Wat te doen tegen snurken?

Alcoholisme

Bronnen:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *