Snurken kan meer dan één oorzaak hebben en als je de oorzaak weet dan kun je het probleem ook echt aanpakken!
Wat veroorzaakt snurken?
Gewicht en fitheid
Als je zwaarlijvig of niet fit bent dan kan dit het probleem van snurken verergeren.
Waarom? Te veel eten en/of gebrek aan lichaamsbeweging kan leiden tot een toename van vet rond de keel. Dit extra vet kan ervoor zorgen dat de luchtweg smaller wordt en kan de normale ademhaling beïnvloeden door tijdens de slaap een obstructie in de orofarynx te creëren.
Deze specifieke oorzaak is met name groter bij mannen dan bij vrouwen omdat mannen meer gewicht in hun nek hebben dan vrouwen.
Wanneer je op je rug ligt dan oefent het vetweefsel druk uit op de luchtweg en blokkeert deze. Misschien kan omrollen daarom soms helpen.
Het goede nieuws is dat sporten, afvallen en het behandelen van overgewicht de oplossing is om een einde te maken aan het snurken en dat zal ook zorgen voor een betere algehele gezondheid.
Snurken en overgewicht kunnen ook kinderen treffen. Een studie onthulde dat de kans op snurken en slaapapneu aanzienlijk hoger waren bij zwaarlijvige kinderen.
Menopauze
Naarmate vrouwen ouder worden is het normaal dat hun spierspanning afneemt en het gewicht kan toenemen. Tegen de tijd dat vrouwen de leeftijd van 70 hebben bereikt is de kans op snurken net zo waarschijnlijk als mannen van dezelfde leeftijd.
Dit is nog een goede reden waarom fit en gezond blijven de juiste keuze is!
Algemene veroudering
Als je de middelbare leeftijd bereikt tussen de 45 en 64 jaar dan wordt je keel smaller en neemt de spierspanning in de keel af. Ouder worden hoort natuurlijk bij het leven maar er zijn dingen die je kunt doen om het snurken te veranderen of mogelijk helemaal te stoppen met snurken zoals:
• Keeloefeningen
• Positieve veranderingen in uw levensstijl
• Bedtijdroutines
Mannen snurken meer dan vrouwen
Waarom snurken mannen meer dan vrouwen? Dit komt omdat mannen smallere luchtdoorgangen hebben dan vrouwen.
Een nauwe keel, een gespleten gehemelte, vergrote adenoïden en andere lichamelijke kenmerken die bijdragen aan snurken zijn in veel gevallen erfelijk.
Neus- en sinusproblemen
Verstopte luchtwegen of een verstopte neus bemoeilijken het inademen en creëren een vacuüm in de keel wat kan leiden tot snurken. Door een stofvrij en schoon huis en een gezond lichaam kunnen snurken en neus- en sinusproblemen worden voorkomen.
Zenuwstelsel
Ook problemen met het zenuwstelsel en zenuwen kunnen problemen veroorzaken met snurken. Vaak zijn het mensen die een tekort hebben aan verschillende B-vitamines ook last van snurken. Mensen met diabetes hebben vaak last van een tekort aan B-vitamines, overgewicht en ook snurken.
De volgende delen kunnen een oorzaak zijn van het snurken:
• Autonoom zenuwstelsel
• Hersenzenuwen – met name de 9e en 10e
• Middenrif zenuw
Alcohol, roken en medicijnen
Alcoholgebruik, roken en bepaalde medicijnen zoals kalmerende middelen en diazepam kunnen de spierontspanning vergroten wat weer leidt tot meer snurken. Daarnaast veroorzaakt roken grote problemen met het ademen met onze longen.
Zoals je ongetwijfeld weet is het het beste om meteen te stoppen met roken. Dit geldt natuurlijk ook voor elektronische sigaretten die helaas steeds populairder worden.
Slaapstand
Studies hebben laten zien dat slaaphouding een belangrijke rol speelt bij snurken en het obstructief slaapapneu syndroom.
Proefpersonen kregen positioneringstherapie met behulp van een hoofdkussen om te zien of snurkgeluiden werden verminderd. Bij de meeste patiënten werd door het gebruik van dit kussen een aanzienlijke verbetering aangetoond, of het nu gaat bij mensen met overgewicht of een normaal gewicht.
Zoals hierboven al gezegd is kan op je rug liggen meer keelobstructie veroorzaken en daarom kan een speciaal kussen voor sommige mensen een manier zijn om te stoppen met snurken.
In een onderzoek uit Amsterdam vonden onderzoekers het volgende:
Gemiddeld 56% van de patiënten met obstructieve slaapapneu heeft een positieafhankelijke OSA, gewoonlijk gedefinieerd als een verschil van 50% of meer in apneu-index tussen rugligging en niet-rugligging. Bij de behandeling van patiënten met positietherapie valt daarom veel winst te behalen.
Astma
We weten dat slaapapneu vaak gepaard gaat met snurken maar het is geen verrassing dat slaapapneu veel voorkomt bij mensen met astma.
Mogelijke gemeenschappelijke kenmerken zijn intermitterende hypoxie, zenuwreflex, ontsteking en leptine. Andere verbanden zijn medicatie, neusaandoeningen, roken, overgewicht en gastro-oesofageale refluxziekte.
Dit betekent dat het gebruik van natuurlijke remedies voor astma ook een manier kan zijn om te stoppen met snurken voor mensen met astma die ook snurken.