slijmbeursontsteking schouder
Expert: Jaap Gerrijts | 29 juni 2023 | Leestijd: 8 minuten

Slijmbeursontsteking schouder

Een slijmbeursontsteking in de schouder is een pijnlijke aandoening die ontstaat door een ontsteking van de slijmbeurs. De slijmbeurs is een zakje vloeistof dat tussen de pezen en het bot zit en zorgt ervoor dat je pezen soepel kunnen bewegen. Als de slijmbeurs ontstoken raakt, zwelt het op en wordt het rood en warm wat leidt tot pijn, stijfheid en bewegingsbetering in de schouder.

Een slijmbeursontsteking in de schouder is pijnlijk. In dit uitgebreide artikel leggen we uit wat het is en wat de oorzaak kan zijn. Ook vertellen we welke 5 natuurlijke voedingsstoffen je kunnen helpen. Lees je mee?!

Slijmbeursontsteking schouder

Wanneer slijmbeurzen niet meer goed werken dan wordt het moeilijk voor ons om normaal te bewegen en wrijving of druk te weerstaan. Mensen die veel repetitieve bewegingen maken zoals timmerlieden, stukadoors, tuiniers, muzikanten en atleten krijgen het meeste er mee te maken.

Als je wat ouder bent, een voorgeschiedenis hebt van andere trauma’s of gewrichtsproblemen, of als je veel traint en werkt op een manier die repetitieve bewegingen vereist dan is de kans groter dat u een slijmbeursontsteking krijgt. 

Slijmbeursontsteking schouder is een ontsteking van de slijmbeurs wat een kleine met vloeistof gevulde zak is die zorgt voor demping en wrijving tussen de botten, pezen en spieren in het schoudergewricht vermindert. Het veroorzaakt meestal gelokaliseerde pijn in de aangedane schouder. De pijn kan scherp of dof zijn en kan verergeren wanneer je beweegt of druk uitoefent op de schouder.

Doordat de slijmbeurs ontstoken en opgezwollen is heb je minder flexibiliteit en beperkt bewegingsbereik in de aangedane schouder. Je vindt het misschien een uitdaging om bepaalde bewegingen uit te voeren of voorwerpen boven je hoofd op te tillen. Het getroffen gebied kan erg gevoelig zijn om aan te raken, en drukken op de schouder kan pijn veroorzaken. Soms voelt de huid warm aan en het kan ook rood zijn door de ontsteking.

 

  

”Pijn, ontsteking, rood, stijf en opgezwollen”

Wat zijn de symptomen van een slijmbeursontsteking?

Meestal duurt een slijmbeursontsteking enkele weken tot enkele maanden, hoewel het voorkomt dat een onbehandelde slijmbeursontsteking nog langer aanhoudt. Wanneer de symptomen van slijmbeursontsteking afnemen dan is het nog steeds belangrijk om voor het getroffen gebied te blijven zorgen om te voorkomen dat de klachten en symptomen terugkeren.

De meest voorkomende symptomen van slijmbeursontsteking zijn: 

Ongemak in bepaalde spieren en botten

Gewrichtspijn en gevoeligheid 

Moeite met alledaagse activiteiten zoals douchen, aankleden of sporten

Moeite met slapen door pijn en ongemak

Pijn kan uitstralen naar de bovenarm.

Pijnlijk of stijf voelen

Gezwollen en rood gebied

Gevoeligheid wanneer je drukt of druk uitoefent op het getroffen gebied

De meeste slijmbeurs symptomen zijn niet ernstig of gevaarlijk, maar het is mogelijk dat de ontsteking van bepaalde mensen zo ver gaat dat het complicaties veroorzaakt. Als je meer dan twee tot drie weken hevige pijn heeft of één van de hieronder beschreven symptomen hebt dan is het belangrijk om contact op te nemen met de huisarts.

Koorts

Zeer invaliderende gewrichtspijn waardoor je niet kunt bewegen

Veel zwelling, roodheid, hitte, blauwe plekken of uitslag in het getroffen gebied

Zeer plotselinge en scherpe schietende pijn

Verlies van eetlust

Vermoeidheid

Duizeligheid

 

 

”Repetitieve bewegingen en teveel druk of spanning op de schouders”

Wat is de oorzaak van een slijmbeursontsteking?

De meest voorkomende oorzaken van slijmbeursontsteking zijn repetitieve bewegingen en lichte verwondingen of stoten. Naarmate je ouder wordt neemt de kans op een slijmbeursontsteking toe. Dit heeft te maken met van nature slijtage van gewrichten en verlies van bindweefsel. Naarmate weefsels zoals die in de gewrichten, ligamenten en pezen ouder worden kunnen ze minder flexibel en sterk worden waardoor ze ook niet meer goed in staat zijn om stoten, stress of druk aan te kunnen. 

Wist je dat vrouwen vaker slijmbeursontsteking hebben dan mannen? Dit heeft volgens onderzoekers te maken met hormonale invloeden en stress die de gezondheid van het bindweefsel kunnen aantasten.

Slijmbeurs raakt na verloop van tijd geïrriteerd door ouderdom en een aantal andere redenen en kan uiteindelijk te veel smeervloeistof produceren. Hierdoor zwelt de slijmbeurs op en begint te belemmeren op aangrenzende lichaamsdelen zoals nabijgelegen gewrichten en spieren. Naarmate de zwelling groter wordt oefenen ze druk uit op alles wat zich in de buurt bevindt en dit zorgt voor pijn, kloppend gevoel en verlies van mobiliteit.

 

Enkele van de redenen waarom je een slijmbeursontsteking zou kunnen krijgen zijn: 

Slechte houding, vooral bij langdurig zitten

Sport- of werk gerelateerde verwondingen en trauma’s

Een ongeval dat een gevoelig deel van het lichaam raakt

Genezing van een operatie

Plotselinge bewegingen die spieren en gewrichten trekken of belasten

Overtraining of overmatig gebruik van bepaalde lichaamsdelen, vooral met een verkeerde vorm

Andere ontstekingsaandoeningen die de gewrichten aantasten zoals artritis, reumatoïde artritis, scoliose, jicht, infecties, schildklieraandoeningen, psoriasis of een auto-immuunziekte

Botsporen of kalkafzettingen 

Deelnemen aan activiteiten die gewoonlijk slijmbeursontsteking veroorzaken zoals tuinieren, timmerwerk, scheppen, schilderen, schrobben, tennis, golf, skiën, gooien en werpen 

De specifiek manier waarop je een slijmbeursontsteking in de schouder zou kunnen hebben ontwikkeld is:

Trainen met een slechte vorm

Zware voorwerpen tillen

Golfen

Tennis

Honkbal

Basketbal

Als gevolg van werk gerelateerde bewegingen zoals stukadoor of timmerwerk

Hoe sneller je achter de oorzaak komt des te beter je een slijmbeursontsteking in de toekomst zou kunnen vermijden.

 

 

 

”Teveel cortisol en insulineresistentie”

5 natuurlijke voedingstoffen die helpen bij een slijmbeursontsteking!

Er is enig bewijs dat bepaalde voedingsstoffen ontstekingsremmende eigenschappen hebben en kunnen helpen bij het verminderen van symptomen van een slijmbeursontsteking. We sommen ze hieronder voor je op!

 1: Omega 3-vetzuren: vette vis, noten, zaden en plantaardige oliën bevatten omega 3-vetzuren en hebben ontstekingsremmende eigenschappen. Omega 3-vetzuren  kunnen helpen bij het verminderen van ontstekingen die gepaard gaan met een slijmbeursontsteking.  consect

 2: Kurkuma: een specerij met een zeer krachtige ontstekingsremmende eigenschappen. Het actieve ingrediënt in kurkuma is Curcumine en dit kan helpen bij het verminderen van pijn en ontstekingen in het lichaam.

 3: Vitamine C: een vitamine met een belangrijke antioxidant die helpt bij het beschermen van het lichaam tegen schadelijke vrije radicalen en ontstekingen. Vitamine C kan ook helpen bij het herstellen van beschadigde weefsels. 

 4: Groene bladgroenten: spinazie, boerenkool en snijbiet bevatten veel voedingsstoffen en antioxidanten die ontstekingen kunnen verminderen. Groene bladgroenten kunnen het lichaam helpen bij het herstellen van beschadigt weefsel.

 5: Gember: een specerij met ontstekingsremmende eigenschappen. Gember kan helpen bij het verminderen van pijn en ontstekingen in het lichaam. Het kan ook helpen bij het bevorderen van de bloedcirculatie. 

Het is belangrijk om te weten dat deze voedingsstoffen geen vervanging zijn voor medische behandelingen maar je ze prima als aanvulling kunt gebruiken. Heb je het vermoeden dat je een slijmbeursontsteking hebt raadpleeg dan altijd een arts. 

3 verassende verborgen oorzaken van ontstekingen!

Van alle medicijnen die wereldwijd worden verkocht zijn het de ontstekingsremmende medicatie die domineert. Dit komt omdat veel mensen medicijnen gebruiken voor ontstekingen dan welke andere aandoening dan ook. Wij hebben 3 verrassende verborgen oorzaken van ontstekingen voor je op een rij gezet!

 

3 verborgen oorzaken van ontsteking:

1) Cortisol 

Cortisol is een bijnierhormoon en het zou ontstekingen moeten stoppen of ontstekingsaandoeningen remmen.

Symptomen van hoge cortisol:

Buik vet

Ernstige ontsteking door het hele lichaam

Slaapproblemen

Hoge bloeddruk

Maagzuur / brandend maagzuur

Verlaagd immuunsysteem

Overmatige gedachten

Lage tolerantie voor stress

Er is een aandoening die cortisolresistentie wordt genoemd waarbij de receptor voor cortisol wordt gedegradeerd. Dit houd in dat het niet meer zo goed wordt ontvangen. Als je te veel cortisol hebt dan kan dit een toestand veroorzaken waarin je veel chronische ontstekingen ontwikkeld.

Oorzaken van cortisolresistentie:

Chronische stress

Eenzaamheid

Verliezen

Operatie / Trauma

Mentale stress

Te weinig slaap

Wanneer je de functie van je cortisol verliest dan verlies je ook de controle over je immuunsysteem en word je vatbaarder voor virussen, chronische infecties en auto-immuunziekten.

 

2) Chronische infectie 

Lage cortisol en hoge gevoeligheid

 

3) Insulineresistentie 

Dit is een aandoening waarbij je te veel insuline aanmaakt. Deze overmatige hoeveelheid veroorzaakt veel ontstekingen in het lichaam. Het kan worden veroorzaakt door een koolhydraatrijke dieet, suikers en hoe vaak je eet op een dag.

Wat is het verschil tussen artritis en een slijmbeursontsteking?

Een slijmbeursontsteking is de afbraak van het zachte weefsel rond spieren en botten en dit lijkt op wat er gebeurt met artritis hoewel ze om verschillende redenen gebeuren. 

Slijmbeursontsteking en vergelijkbare aandoeningen zoals peesontsteking zijn meestal het gevolg van kleine verwondingen of herhaaldelijk overmatig gebruik, terwijl artritis een degeneratieve gewrichtsaandoening is die soms wordt veroorzaakt door een auto-immuunziekte.

De oorzaken van artritis zijn afhankelijk van het type artritis dat iemand heeft. Artrose wordt geassocieerd met ouderdom en slijtage van het kraakbeen in de gewrichten, terwijl reumatoïde artritis een auto-immuunziekte is die wordt veroorzaakt doordat het lichaam zijn eigen weefsel aanvalt. Oudere leeftijd, een familiegeschiedenis van artritis, overgewicht of obesitas en een slechte levensstijl die ontstekingen veroorzaakt, kunnen het risico op zowel artritis als een slijmbeursontsteking verhogen. 

Zowel artritis als een slijmbeursontsteking kunnen pijn in de buurt van gewrichten veroorzaken die ernstig en slopend kunnen worden. Een slijmbeursontsteking zou binnen enkele weken moeten verdwijnen met rust, terwijl artritis veel langer aanhoudt. Slijmbeursontsteking heeft ook de neiging om pijn verder weg van gewrichten te veroorzaken in vergelijking met artritis, zoals in nabijgelegen spieren of botten.

Pijn veroorzaakt door beide aandoeningen kan op vergelijkbare manieren worden behandeld, vooral omdat beweging de symptomen in het begin meestal verergert. Op de lange termijn kunnen beide aandoeningen worden behandeld en voorkomen door:

Actief te blijven 

Regelmatig te sporten

Een gezond eetpatroon

Natuurlijke ontstekingsremmende supplementen te nemen

Rekken en strekken

Stress onder controle te houden

 

 

 

”Rust, beweging, voeding, olie en rekken”

Hoe behandel je een slijmbeursontsteking?

Als je een slijmbeursontsteking hebt dan is het een goed idee om de arts te bezoeken om andere oorzaken van de pijn uit te kunnen sluiten. Symptomen van slijmbeursontsteking kunnen namelijk vergelijkbaar zijn met die veroorzaakt door artritis, diabetische neuropathie, peesontsteking, jicht en vele andere aandoeningen. De arts kan door onderzoek te doen bevestigen dat het een slijmbeursontsteking is die de symptomen veroorzaakt. 

Hij doet dit door een lichamelijk onderzoek uit te voeren, op verschillende gezwollen plekken rond de aangetaste gewrichten te drukken, mogelijk röntgenfoto’s te maken en met je te praten over uw hobby’s, werk, medische geschiedenis en eventuele recente verwondingen.

Als je eenmaal zeker weet dat je slijmbeursontsteking hebt en geen andere ernstige aandoening dan kun je in de meeste gevallen de pijnlijke symptomen en onderliggende oorzaken op een natuurlijke en vrij gemakkelijke manier behandelen. 

Je arts kan ook pijnstillers, NSAID’s of zelfs corticosteroïd-injecties en antibiotica voorschrijven als de pijn te erg is geworden of wordt veroorzaakt door een infectie. Maar de kans is groot dat rusten en het gebruik van deze natuurlijke pijnstillende tips het probleem kunnen oplossen.

 

Geef je schouders rust

Geef je schouders de tijd om te genezen en een kans om de ontsteking te verminderen door een pauze te nemen van repetitieve oefeningen of bewegingen die stress en druk uitoefenen. Iedereen is anders in termen van hoe lang het duurt om te genezen maar een paar weken rust nemen is het meest effectief bij de meeste gevallen.

Je kunt het pijnlijke gebied blijven strekken als dat goed voelt. Je zou een lichte spanning moeten voelen, maar zeker geen intense pijn. Daarnaast kun je andere dagelijkse activiteiten die geen pijn veroorzaken zoals lopen of fietsen maar verder is rust enorm belangrijk voor het genezingsproces. Als je sport zorg er dan op de lange termijn voor dat je voldoende rust krijgt tussen de trainingen door en voorkom overtraining. 

 

Gebruik ijs om zwelling onder controle te houden

Er zijn verschillende basis manieren om zwelling geassocieerd met slijmbeursontsteking te helpen verminderen en hiermee de pijn te verminderen. Afgezien van het rusten kun je het gebied strak omwikkelen, het optillen om de bloedstroom en zwelling te verminderen en ijspakken gebruiken. IJs is het nuttigst als de slijmbeursontsteking recentelijk is ontstaan en wordt geassocieerd met een verrekking of letsel. De eerste 24 tot 48 uur na het letsel of de ontsteking worden beschouwd als een kritieke genezingsperiode waarin ijs zeer heilzaam kan werken. Op de lange termijn zal je echter waarschijnlijk niet veel verlichting vinden van ijs op de slijmbeursontsteking die lang geleden is ontstaan.

Om ijs te gebruiken om de zwelling van slijmbeursontsteking te verminderen kun je het beste een ijskompres gewikkeld in een dunne handdoek en het elke vier tot zes uur gedurende 15 tot 20 minuten op het aangetaste gebied houden. Doe dit drie tot vijf dagen achter elkaar en combineer dit met stretchen voor het beste resultaat.

 

Verdoof de pijn op een natuurlijke manier

Het gebruik van een vrij verkrijgbare pijnstiller zoals ibuprofen kan tijdelijk de pijn en het ongemak van een slijmbeursontsteking helpen verminderen. Maar als je hier dagen lang op vertrouwt dan kun je last krijgen van reacties of bijwerkingen van de medicatie. 

Zelfgemaakte behandelingen zoals het insmeren van spieren en gewrichten met natuurlijke essentiële oliën kunnen de zwelling verminderen zonder dat er medicijnen nodig zijn.

Pepermuntolie en wierookolie kunnen op de aangedane schouder worden aangebracht om:

De bloedsomloop te stimuleren

Ontstekingen te verminderen 

Pijn onder controle te houden

Deze kunnen ook worden gebruikt tijdens massagetherapie en worden aangebracht voor of na het strekken en ook worden toegevoegd aan een bad.

 

 

Zorg ervoor dat je het gebied uitrekt 

Het lijkt vaak contra-intuïtief maar beweging helpt:

De mobiliteit te behouden 

De gewrichten lenig te houden

Bij genezing

In eerste instantie is het een goed idee om de pijn van je slijmbeursontsteking een beetje te laten verdwijnen maar uiteindelijk is het belangrijk om actief te blijven om stijfheid, pijn en ontstekingen te verminderen zodat je weer meer in beweging kunt komen.

Het voorzichtig uitrekken van het gebied alleen of onder begeleiding van een fysiotherapeut kan helpen de genezingstijd te versnellen. Dit geldt met name in combinatie met andere slijmbeursontsteking behandelingen zoals roltherapie, massagetherapie, ijs, verwarming en het gebruik van etherische olie. 

Rekken, versterken en regelmatig oefenen van gevoelige spieren en gewrichten is een belangrijke antiverouderingspraktijk en helpt handicaps, complicaties en herhaling van slijmbeursontsteking naarmate je ouder wordt te voorkomen. Werk daarom aan het regelmatig doen van versterkende oefeningen voor je kern, onderrug en benen. Zorg er altijd voor dat je eerst opwarmt en rekt voordat je gaat trainen. Probeer daarom eerst alle pijngevoelige gebieden te verwarmen om letsel te voorkomen. De arts kan je aanraden een fysiotherapeut te bezoeken voor hulp bij het starten van een goed rek- en oefenregime dat de spieren in het getroffen gebied langzaam zal versterken en herhaling kan helpen voorkomen.

 

Verminder ontstekingen door een gezond te eten en lichaamsbeweging

Door een ontstekingsremmende voeding te eten en regelmatig aan lichaamsbeweging te doen lan de pijn afnemen en voorkom je toekomstige klachten. Algemene voedingstips voor het verminderen of voorkomen van ontstekingen zijn onder meer het eten van allerlei soorten:

Verse groenten en fruit

Pro-biotische voedingsmiddelen – yoghurt, kombucha, kefir en gekweekte groenten

Grasgevoerd rundvlees

In het wild gevangen vis

Biologische eieren 

Gezonde vetten zoals noten, zaden, avocado, kokos en olijfolie

Probeer ook andere oorzaken te beperken die kunnen bijdragen aan ontstekingen zoals:

Overgewicht of zwaarlijvigheid

Hoge niveaus van mentale stress

Langdurig zitten

Roken van sigaretten

Blootstelling aan chemicaliën of gifstoffen 

Grote hoeveelheden blootstelling aan trillingen van voertuigen

 

De slijmbeurszak is gevuld met een gladde, stroperige vloeistof dat synoviale vloeistof heet en met beweging door het lichaam wordt geduwd. Dit helpt de gewrichten gesmeerd te houden en het lichaam flexibel te houden. 

Men beveelt aan om ook enkele van deze oefeningen te implementeren om ontstekingsniveaus laag te houden in de buurt van gevoelige gewrichten:

Neem regelmatig een pauze van repetitieve taken of activiteiten om uit te rekken

Neem 10 minuten de tijd om op te warmen en te rekken voordat je gaat sporten

Gebruik weerstandsbanden of gewichten om de spieren rond het gewricht te versterken

Blijf niet te lang zitten en neem pauzes om op te staan en te bewegen

Verminder tijdens het slapen de druk op de gewrichten door een kussen te gebruiken 

Probeer bij het werken met je handen, het tennissen of golfen het grijpoppervlak op gereedschap te vergroten door handschoenen, griptape of opvulling te gebruiken

Bouw nieuwe activiteiten of oefeningen langzaam op en met de juiste vorm, en overweeg om eerst een trainer in te huren om je hierbij te helpen

 

Voorkom terugval met de juiste houding

Een slechte houding tijdens het sporten, staan, slapen, zitten op het werk of autorijden kan extra slijtage aan schouders en gewrichten veroorzaken en pijnlijke verrekkingen veroorzaken. Het oefenen van een goede houding helpt om extra druk uit te oefenen op de ruggengraat, nek, heupen en andere gevoelige lichaamsdelen.

Probeer je te concentreren op de volgende tips om ervoor te zorgen dat je houding niet bijdraagt aan pijn.

Zorg ervoor dat je zwaartepunt boven je heupen blijft en niet naar voren of naar achteren kantelen, wat kan leiden tot een voorwaartse hoofdhouding

Ondersteun de wervelkolom door te staan en rechtop te zitten

Oefen de juiste uitlijning tijdens het trainen en strekken

Houd je buikspieren gedurende de dag strak

Versterk je kern met buikspieroefeningen 

Probeer vaak afwisselende posities op het werk

Werk eerst aan een goede houding terwijl je rechtop staat en zit op het werk. Dit is vooral belangrijk als je veel uren per dag aan een bureau zit. Overweeg om je lichaam goed te positioneren bij het uitvoeren van dagelijkse taken door een ergonomische stoel te gebruiken, of werk samen met een chiropractor als je denkt dat een slechte houding kan bijdragen aan de klachten.

Tips:

1) Rust is enorm belangrijk maar zorg er ook voor dat je blijft bewegen zodat de spieren niet te veel verzwakken

2) Een schouderbrace kan verlichting van de pijnklachten geven en geeft ondersteuning aan het schoudergewricht

3) Vermijd overbelasting en teveel druk op de schouder

4) Als helemaal niks helpt dan kun je met een orthopedisch chirurg bespreken of een operatie mogelijk is. Tijdens een kijkoperatie kan wat bot aan de onderkant van het schouderdak worden weggehaald en kan de slijmbeurs in zijn geheel worden verwijderd. Ook kijkt men naar eventuele scheurtjes in de schouderpezen die dan worden gehecht als dit de reden van de klachten is

Omega 3-vetzuren hebben ontstekingsremmende eigenschappen

Tot slot

Een slijmbeursontsteking in de schouder stond centraal in dit artikel. Heb jij ooit een slijmbeursontsteking gehad? En wat heb je gedaan om de pijn te stillen. Wij vinden het fijn als je een reactie achterlaat onderaan deze pagina. 

Als je dit artikel waardevol vindt voor je gezondheid en vitaliteit help dan mee dit te verspreiden door het te delen op social media. Dit kan doormiddel van de social media knoppen. We zijn je zeer erkentelijk!

Anderen lezen ook

Calcium tekort

Magnesium tekort

Waar zit kalium in?

Bronnen:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *