slijmbeursontsteking heup
Expert: Jaap Gerrijts | 22 juli 2023 | Leestijd: 7 minuten

Slijmbeursontsteking heup

Een slijmbeursontsteking bij de heup is een ontsteking van de slijmbeurs die zich tussen de pees van de grote bilspier en het bot van de heup bevindt. Het kan ontstaan door overbelasting, een val of stoot of door een onderliggende aandoening zoals reuma of artrose. De klachten zijn pijn aan de zijkant van de heup bij het lopen, fietsen of traplopen.

Een slijmbeursontsteking bij de heup is pijnlijk. In dit uitgebreide artikel gaan we uitleggen wat het is en vertellen we wat je eraan kunt doen om het te verhelpen en te voorkomen. Lees je mee?!

Omega 3-vetzuren kunnen ontstekingen in het lichaam tegengaan

Slijmbeursontsteking heup

Een slijmbeursontsteking is een pijnlijke aandoening die wordt veroorzaakt door een ontsteking van de slijmbeurs wat een kleine met vloeistof gevulde zakjes die werken als kussens tussen botten, pezen, spieren en andere weefsels in de buurt van gewrichten. Bij overmatig gebruik of letsel raken deze zakjes geïrriteerd en opgezwollen wat resulteert in plaatselijke pijn, gevoeligheid en beperkte beweging van de gewrichten. 

Slijmbeursontsteking komt vaak voor in de:

Schouder

Elleboog

Heup 

Knie 

Er zijn meer dan 150 oppervlakkige en diepe bursae tussen botten, spieren, pezen en huid en het type slijmbeursontsteking wordt vaak genoemd naar het aangetaste gewricht of gebied. 

Enkele veel voorkomende soorten slijmbeursontsteking zijn:

Schouderbursitis – Subacromiale bursitis: Ontsteking van de slijmbeurs die zich tussen de pezen van de rotatorcuff en het acromion wat een deel van het schouderblad is bevindt. Dit is één van de meest voorkomende vormen van slijmbeursontsteking.

Heup bursitis – Trochanteric bursitis: Ontsteking van de bursa nabij de trochanter major van het dijbeen. Dit is het benige uitsteeksel aan de buitenkant van de heup.

Kniebursitis – Prepatellaire bursitis: Ontsteking van de slijmbeurs die zich net voor de knieschijf bevindt.

Elleboogbursitis – Olecranon bursitis: Ontsteking van de slijmbeurs aan de achterkant van de elleboog, nabij het olecranonproces.

Enkel bursitis – Retrocalcaneal bursitis: Ontsteking van de slijmbeurs aan de achterkant van de enkel, vlakbij de achillespees.

Ischiale bursitis: Ontsteking van de slijmbeurs in het bilgebied, met name in de buurt van de zitbeenknobbels.

Subtendineuze calcaneale bursitis – ziekte van Albert: Ontsteking van de slijmbeurs onder het hielbeen en boven de aanhechting van de achillespees.

Dit zijn enkele van de meest voorkomende soorten slijmbeursontsteking maar er kunnen ook andere minder vaak voorkomende vormen zijn. 

In ernstige gevallen kan aspiratie van overtollig vocht of injecties met corticosteroïden noodzakelijk zijn. Vroegtijdige interventie kan chronische slijmbeursontsteking voorkomen en een sneller herstel bevorderen. Hoe je dit kunt doen lees je verderop in dit artikel!

 

 

”Een slijmbeursontsteking noemt men ook wel bursitis”

Wat zijn de symptomen van een slijmbeursontsteking?

De meest voorkomende gebieden met slijmbeursontsteking zijn de schouders, ellebogen, heupen en knieën. De symptomen van slijmbeursontsteking kunnen variëren afhankelijk van de locatie en de ernst van de ontsteking.

Enkele veel voorkomende tekenen en symptomen zijn:

Gewrichtspijn

Slijmbeursontsteking veroorzaakt meestal pijn rond het aangetaste gewricht. De pijn kan scherp, pijnlijk of kloppend zijn en kan verergeren bij beweging of druk op het gebied.

Zwelling

Ontsteking van de slijmbeurs kan leiden tot zwelling rond het aangetaste gewricht. Het gebied kan zacht en warm aanvoelen.

Beperkt bewegingsbereik

Slijmbeursontsteking kan de beweging van het gewricht beperken als gevolg van pijn en zwelling, wat leidt tot verminderde flexibiliteit en mobiliteit.

Roodheid en warmte

De huid boven de ontstoken slijmbeurs kan rood worden en warm aanvoelen door een verhoogde bloedtoevoer naar het gebied.

Stijfheid

Slijmbeursontsteking kan stijfheid in het aangetaste gewricht veroorzaken waardoor het een uitdaging wordt om soepel en vrij te bewegen.

Verhoogde pijn in rust

In sommige gevallen kan de pijn ‘s nachts of in rust meer opvallen, in tegenstelling tot tijdens fysieke activiteit.

Pijn die uitstraalt

De pijn van de ontsteking kan soms uitstralen van het aangetaste gewricht naar de omliggende gebieden.

Geleidelijk of plotseling begin

De symptomen kunnen zich in de loop van de tijd geleidelijk ontwikkelen of plotseling optreden, afhankelijk van de onderliggende oorzaak.

 

* Het is belangrijk op te merken dat andere aandoeningen zoals artritis of peesontsteking vergelijkbare symptomen kunnen hebben als een slijmbeursontsteking. Voor een juiste diagnose en passende behandeling is het van essentieel belang om een arts te raadplegen die een lichamelijk onderzoek kan uitvoeren en je medische geschiedenis kan bekijken om de exacte oorzaak van de symptomen te bepalen.

 

 

”Druk op de gewrichten, letsel of herhaalde bewegingen”

Wat is de oorzaak van een slijmbeursontsteking?

De primaire oorzaak van een slijmbeursontsteking is herhaalde, overmatige of langdurige druk op het getroffen gebied. Dit kan leiden tot irritatie en ontsteking van de slijmbeurs.

Gemeenschappelijke factoren die kunnen bijdragen aan de ontwikkeling van een slijmbeursontsteking zijn:

Herhaalde bewegingen

Activiteiten waarbij repetitieve bewegingen of houdingen betrokken zijn kunnen de slijmbeurs belasten en tot irritatie leiden. Voorbeelden hiervan zijn herhaaldelijk knielen, leunen op ellebogen of constant boven je hoofd tillen.

Overmatig gebruik

Overmatige lichamelijke activiteit of overmatig gebruik van een bepaald gewricht kan slijmbeursontsteking veroorzaken. Atleten en personen met fysiek veel eisende banen zijn vatbaarder voor dit type ontsteking.

Trauma of letsel

Een directe klap of impact op een gewricht kan de slijmbeurs beschadigen en ontstekingen veroorzaken.

Gewrichtsstress

Aandoeningen die gewrichten langdurig belasten zoals reumatoïde artritis of jicht kunnen het risico op slijmbeursontsteking vergroten.

Infectie

In sommige gevallen kan een slijmbeursontsteking worden veroorzaakt door een infectie die de slijmbeurs aantast. Dit komt minder vaak voor maar kan wel leiden tot ernstiger symptomen.

Bepaalde medische aandoeningen

Reeds bestaande aandoeningen zoals diabetes, schildklieraandoeningen of bepaalde auto-immuunziekten kunnen je vatbaarder maken voor een slijmbeursontsteking.

Leeftijd

Naarmate je ouder word kunnen de bursae minder elastisch worden en vatbaarder zijn voor ontstekingen.

 

 

”Neem rust, ijs en vermijd repetitieve bewegingen”

Wat kan je doen aan een slijmbeursontsteking?

We hebben enkele algemene tips die je kunnen helpen bij het beheersen van een slijmbeursontsteking. Het is echter van cruciaal belang om een arts te raadplegen voor een juiste diagnose en behandeling. 

Hier zijn zeven tips die je kunnen helpen bij het verlichten van een slijmbeursontsteking:

Geef het getroffen gebied rust

Vermijd activiteiten die de pijn en ontsteking verergeren. Het aangetaste gewricht zoveel laten rusten kan de druk op de slijmbeurs helpen verminderen en zo de genezing bevorderen.

Gebruik ijs  

Meerdere keren per dag gedurende 15 tot 20 minuten ijs op het aangetaste gebied aanbrengen kan de ontstekingen helpen verminderen en ook de pijn verlichten. Vergeet niet om het ijs in een doek te wikkelen om zo direct huidcontact te voorkomen.

Gebruik compressie

Het toepassen van compressie op het ontstoken gebied met een verband of compressiehuls kan zwelling helpen verminderen en enige ondersteuning bieden aan het aangetaste gewricht.

Verhoog het getroffen gebied

Het verhogen van het aangetaste gewricht, vooral tijdens rusten of slapen kan zwelling helpen verminderen door vochtafvoer van het gebied te stimuleren.

Pijnstillers

Niet-steroïde anti-inflammatoire geneesmiddelen zoals ibuprofen kunnen pijn en ontsteking helpen beheersen. Volg altijd de aanbevolen dosering en raadpleeg een arts als je onderliggende gezondheidsproblemen hebt.

Fysiotherapie

Werken met een fysiotherapeut kan helpen de spieren rond het aangetaste gewricht te versterken, de flexibiliteit te verbeteren en zo de genezing te bevorderen.

Vermijd repetitieve bewegingen

Als de slijmbeursontsteking het gevolg is van repetitieve bewegingen, probeer deze activiteiten dan aan te passen of te beperken om zo het getroffen gebied de tijd te geven om te genezen. Als je ze niet volledig kunt vermijden, neem dan regelmatig een pauze om het gewricht te laten rusten.

 

* Als je klachten ondanks deze maatregelen aanhouden of verergeren dan is het van cruciaal belang om professioneel medisch advies in te winnen voor een juiste diagnose en behandelplan. In sommige gevallen kunnen meer geavanceerde behandelingen zoals injecties met corticosteroïden of in zeldzame gevallen chirurgische ingrepen nodig zijn.

 

 

”Vermijd overgewicht en bescherm je gewrichten tijdens sport en werk”

Zo voorkom je een slijmbeursontsteking!

Het voorkomen van een slijmbeursontsteking omvat het aannemen van bepaalde veranderingen in levensstijl en de juiste gewoonten om zo het risico op ontsteking en letsel aan de slijmbeurs te verminderen. 

Hier zijn enkele tips om een slijmbeursontsteking te voorkomen:

Warming-up en cooling-down

Doe altijd een warming-up voordat je aan fysieke activiteiten of oefeningen begint. Opwarmen helpt je spieren en gewrichten voor te bereiden op de activiteit en vermindert het risico op blessures. Koel daarna af met zachte rekoefeningen om flexibiliteit en ontspanning te bevorderen.

Gebruik de juiste techniek

Of het nu tijdens het sporten, werk of dagelijkse activiteiten is, het gebruik van de juiste vorm en techniek is enorm belangrijk. Verkeerde bewegingen kunnen de bursae overmatig belasten en tot ontstekingen leiden. Vraag indien nodig advies aan een coach, trainer of arts als je hieraan twijfelt.

Vermijd overmatig gebruik en repetitieve bewegingen

Probeer repetitieve bewegingen te vermijden die herhaaldelijk dezelfde gewrichten en slijmbeurs belasten. Als je werk of hobby’s repetitieve taken met zich meebrengen, neem dan regelmatig een pauze en wissel taken af om zo je gewrichten de tijd te geven om te rusten.

Spieren versterken

Het versterken van de spieren rond de gewrichten kan een betere ondersteuning bieden en de druk op de slijmbeurs verminderen. Gebruik krachttraining met de nadruk op de spieren die het gewricht ondersteunen dat gevoelig is voor slijmbeursontsteking.

Zorg voor een gezond lichaamsgewicht

Overgewicht kan je gewrichten extra belasten waardoor het risico op een slijmbeursontsteking toeneemt. Het handhaven van een gezond gewicht kan de druk op je gewrichten verminderen en de kans op het ontwikkelen van een slijmbeursontsteking  verminderen.

Gebruik beschermende uitrusting

Draag geschikte beschermende uitrusting zoals kniebeschermers, elleboogbeschermers of polsbeschermers wanneer je deelneemt aan sporten of activiteiten die kunnen leiden tot gewrichtsblessures.

Luister goed naar je lichaam

Let op tekenen van ongemak of pijn tijdens lichamelijke activiteiten. Als je pijn ervaart of ongewone gewaarwordingen opmerkt neem dan een pauze, laat het getroffen gebied rusten en zoek indien nodig medische hulp.

Goed passend schoeisel

Draag schoenen die voldoende ondersteuning en demping bieden voor je voeten en gewrichten. Dit is vooral belangrijk bij activiteiten die veel impact met zich meebrengen zoals hardlopen of springen.

Vermijd langdurige druk

Vermijd langdurig zitten of knielen op harde oppervlakken omdat dit de slijmbeurs in je knieën en heupen kan irriteren.

Blijf gehydrateerd

Een goede hydratatie is enorm belangrijk voor de algehele gezondheid van gewrichten. Drink voldoende water om je gewrichten gesmeerd te houden en optimaal te laten functioneren.

Tips:

1) Het is belangrijk om je gewricht te blijven bewegen. Dit zorgt ervoor dat je spieren niet verstijven

2) Neem onmiddenlijk contact op met een arts als je klachten verergeren, koorts krijgt, de ontsteking terug blijft komen of wanneer het is ontstaan na een harde klap of letsel

3) Eet gezonde voeding die kunnen helpen bij ontstekingen zoals vette vis waar veel omega 3 vetzuren in zitten

4) Neem extra magnesium in de vorm van een supplement of magnesiumvlokken en eet voeding waar veel magnesium in zit om je gewrichten te ondersteunen

Magnesium zorgt ervoor dat de spieren soepel blijven

Tot slot

Een slijmbeursontsteking bij de heup stond centraal in dit artikel. Heb jij weleens een slijmbeursontsteking gehad? En weet je de oorzaak ook? Wij vinden het fijn als je een reactie achterlaat onderaan deze pagina. 

Als je dit artikel waardevol vindt voor je gezondheid en vitaliteit help dan mee dit te verspreiden door het te delen op social media. Dit kan doormiddel van de social media knoppen. We zijn je zeer erkentelijk!

Anderen lezen ook

Rode vlekken op de huid

Slijmbeursontsteking schouder

Vetpercentage meten

Bronnen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *