slijmbeursontsteking elleboog
Expert: Jaap Gerrijts | 22 augustus 2023 | Leestijd: 7 minuten

Slijmbeursontsteking elleboog

Een slijmbeursontsteking in de elleboog is een ontsteking van de slijmbeurs, een zakje met vloeistof dat tussen de botten en de pezen in het gewricht zit. De slijmbeurs zorgt ervoor dat de pezen soepel over de botten kunnen bewegen. Als de slijmbeurs ontstoken raakt, kan dit pijn, zwelling, roodheid en warmte in de elleboog veroorzaken.

Wat is de oorzaak van een slijmbeursontsteking in de elleboog? In dit uitgebreide artikel leggen we dat aan je uit en vertellen we wat je kunt doen om het te voorkomen en te behandelen. Lees je mee?!

Bij een slijmbeursontsteking is de punt van de elleboog gezwollen

Slijmbeursontsteking elleboog

Slijmbeursontsteking in de elleboog is een aandoening waarbij je een ontsteking en zwelling in de slijmbeurszak aan de punt van je elleboog hebt dat ook wel bekend staat als de bursitis olecrani. De slijmbeurs is een met vloeistof gevulde zak die werkt als een kussen tussen botten, pezen en spieren waardoor wrijving wordt verminderd en soepele bewegingen mogelijk zijn.

Normaal gesproken is de slijmbeurs vlak. Als het geïrriteerd of ontstoken raakt dan zal er meer vocht in de slijmbeurs ophopen en zal er slijmbeursontsteking ontstaan.

Slijmbeursontsteking elleboog is een pijnlijke aandoening die weken en soms maanden kan aanhouden.

 

 

”Zwelling, pijn, rode huid, knobbel en ongemak”

Wat zijn de symptomen van een slijmbeursontsteking in de elleboog?

De symptomen van een slijmbeursontsteking in de elleboog kunnen in intensiteit variëren, afhankelijk van de onderliggende oorzaak en de ernst van de ontsteking. 

Hier zijn de meest voorkomende symptomen die gepaard gaan met slijmbeursontsteking in de elleboog:

Zwelling

Eén van de kenmerkende symptomen is een merkbare zwelling aan de achterkant van de elleboog. De zwelling wordt veroorzaakt door een ophoping van vocht in de slijmbeurs.

Pijn

Een slijmbeursontsteking veroorzaakt vaak pijn in het getroffen gebied. De pijn kan gelokaliseerd zijn aan de achterkant van de elleboog of zich iets langs de onderarm uitstrekken. De pijn kan variëren van mild ongemak tot intenser en vooral wanneer er druk wordt uitgeoefend op het gezwollen gebied of tijdens beweging.

Beperkt bewegingsbereik

De zwelling en ontsteking kunnen leiden tot een verminderd bewegingsbereik in het ellebooggewricht. Misschien vindt je het een uitdaging om je arm volledig te strekken of te buigen.

Roodheid en warmte

In gevallen van een ontstoken slijmbeurs kan de huid rond het getroffen gebied rood worden, warm aanvoelen en gevoelig zijn.

Tederheid

Het gezwollen gebied kan zacht en gevoelig zijn bij aanraking. Als je op de slijmbeurs drukt dan kan dit ongemak veroorzaken.

Zichtbare knobbel 

De gezwollen slijmbeurs kan een zichtbare knobbel of bult vormen aan de punt van de elleboog. Dit kan zacht of stevig aanvoelen.

Moeilijkheden om op de elleboog te rusten

Het kan ongemakkelijk of pijnlijk zijn om je elleboog op oppervlakken te laten rusten vanwege de druk op de gezwollen slijmbeurs.

Gevoel van strakheid

Sommige mensen melden een gevoel van beklemming of druk rond de achterkant van de elleboog als gevolg van de zwelling.

Koorts bij geïnfecteerde gevallen

Als de slijmbeurs wordt veroorzaakt door een infectie dan kun je naast de plaatselijke symptomen last krijgen van koorts, koude rillingen en algemene malaise.

* Het is belangrijk om te begrijpen dat de ernst van deze symptomen kunnen variëren. In milde gevallen kun je een minimaal ongemak en zwelling ervaren, terwijl ernstigere gevallen aanzienlijke pijn en functionele beperkingen kunnen veroorzaken.

 

 

”Vaak en hard leunen op de elleboog kan een slijmbeursontsteking veroorzaken”

Wat is de oorzaak van een slijmbeursontsteking in de elleboog?

Een slijmbeursontsteking in de elleboog kan door verschillende factoren worden veroorzaakt. De aandoening treedt op wanneer de slijmbeurs ontstoken en opgezwollen raakt. 

Hier zijn enkele veel voorkomende oorzaken van een slijmbeursontsteking in de elleboog:

Herhaalde druk

Langdurige en herhaalde druk op de elleboog kan de slijmbeurs irriteren en ontsteken. Dit komt vaak voor bij mensen die vaak met hun ellebogen op harde oppervlakken leunen, zoals kantoorpersoneel, studenten of mensen die taken uitvoeren waarbij de ellebogen op bureaus, tafels of op een harde oppervlakte moeten rusten.

Directe trauma

Een klap, stoot of val direct op de elleboog kan schade aan de slijmbeurs veroorzaken en ontstekingen veroorzaken. Dit kan gebeuren als gevolg van een ongeluk, sportblessure of val.

Infectie

Bacteriële infectie van de slijmbeurs kan leiden tot een geïnfecteerde elleboogbursitis. Dit wordt meestal veroorzaakt doordat bacteriën de slijmbeurs binnendringen via een snee, of breuk in de huid. Een geïnfecteerde slijmbeurs kan leiden tot symptomen zoals waaronder roodheid, warmte, pijn en koorts.

Medische aandoeningen

Bepaalde medische aandoeningen kunnen het risico op het ontwikkelen van een slijmbeursontsteking vergroten. Reumatoïde artritis, jicht, systemische lupus erythematosus en andere auto-immuun- of ontstekingsaandoeningen kunnen je vatbaarder maken voor een slijmbeursontsteking.

Jicht

Jicht is een vorm van artritis die wordt veroorzaakt door de ophoping van urinezuurkristallen in de gewrichten. Als urinezuurkristallen zich ophopen in het ellebooggewricht dan kan dit leiden tot een slijmbeursontsteking.

Overmatig gebruik

Overmatig gebruik van het ellebooggewricht door herhaalde bewegingen, vooral bij activiteiten waarbij de arm wordt opgetild, vastgegrepen of gebogen kan na verloop van tijd bijdragen aan een slijmbeursontsteking.

Slechte techniek

Een onjuiste techniek tijdens activiteiten zoals gewichtheffen of sporten kan overmatige druk op de ellebogen veroorzaken en bijdragen aan de slijmbeursontsteking.

Reeds bestaande ontsteking

Zodra de olecranon slijmbeurs ontstoken is, wordt deze gevoeliger voor een terugkerende ontsteking, vooral als de onderliggende oorzaken niet worden aangepakt.

Beroepsfactoren

Bepaalde beroepen waarbij repetitieve elleboogbewegingen of langdurige druk op de ellebogen betrokken zijn zoals loodgieters of monteurs kunnen het risico op het ontwikkelen van een slijmbeursontsteking vergroten.

 

 

”Voldoende rust, koeling, ondersteuning en vermijden van druk”

Hoe behandel je een slijmbeursontsteking in de elleboog?

De behandeling van een slijmbeursontsteking in de elleboog hangt af van de ernst van de aandoening en de onderliggende oorzaak. Als je vermoedt dat je last hebt van een slijmbeursontsteking in de elleboog of als de diagnose is gesteld door een arts dan volgen hier enkele veelvoorkomende behandelmethoden.

Rust

Geef je elleboog voldoende rust en vermijd activiteiten die de symptomen verergeren. Rust zorgt ervoor dat de ontstoken slijmbeurs kan genezen.

IJs

Het aanbrengen van ijs op het getroffen gebied kan de zwelling helpen verminderen en de pijn verlichten. Gebruik ijs in een doek gewikkeld gedurende ongeveer 15 tot 20 minuten per keer, en dit meerdere keren per dag.

Hoogte

Door je elleboog tijdens het rusten boven hartniveau te brengen, kun je de zwelling helpen verminderen.

Pijnverlichting

Vrij verkrijgbare niet-steroïde anti-inflammatoire geneesmiddelen zoals ibuprofen of naproxen kunnen helpen de pijn te beheersen en ontstekingen te verminderen. Volg altijd de aanbevolen doseringen en richtlijnen.

Compressie

Het dragen van een compressieverband of brace rond de aangedane elleboog kan de zwelling helpen verminderen. Zorg ervoor dat de compressie niet te strak zit omdat dit de bloedstroom kan belemmeren.

Druk vermijden

Vermijd directe druk op de ontstoken slijmbeurs. Gebruik kussens of opvulling om de druk te verlichten wanneer je je ellebogen laat rusten.

Aspiratie

Als de slijmbeurs gezwollen en pijnlijk is, kan een arts een procedure uitvoeren die aspiratie wordt genoemd. Hierbij wordt een naald gebruikt om overtollig vocht uit de slijmbeurs te verwijderen om zo pijn en druk te verlichten.

Antibiotica indien geïnfecteerd 

Als de slijmbeursontsteking wordt veroorzaakt door een infectie dan kan je arts antibiotica voorschrijven om de infectie te behandelen.

Fysiotherapie

Een fysiotherapeut kan oefeningen en rekoefeningen geven om de flexibiliteit en kracht van de spieren rond de elleboog te verbeteren,. Dit zorgt ervoor dat het gewricht wordt ondersteund en de belasting van de slijmbeurs wordt verminderd.

Corticosteroïde-injectie

In sommige gevallen kan een arts een corticosteroïdmedicijn in de slijmbeurs injecteren om ontstekingen te verminderen en de symptomen te verlichten. Dit word meestal gedaan als conservatieve behandelingen niet werken.

Chirurgische drainage 

Als andere behandelingen niet effectief zijn of als de slijmbeurs chronisch ontstoken raakt dan kan chirurgische drainage van de slijmbeurs worden overwogen. Dit is meestal een laatste redmiddel.

 

 

”Vermijd teveel druk op de elleboog en blijf hem soepel houden”

Hoe kan je een slijmbeursontsteking in de elleboog voorkomen?

Hoewel het misschien niet mogelijk is om het risico op het ontwikkelen van een slijmbeursontsteking in de elleboog volledig uit te sluiten, zijn er verschillende stappen die je kunt nemen om de kansen op deze aandoening te verkleinen. 

Hier zijn enkele preventieve maatregelen die je kunt overwegen:

Vermijd herhaalde druk

Let op hoe je je ellebogen plaatst wanneer je zit of rust. Vermijd langdurige en herhaalde druk op harde oppervlakken. Gebruik kussens of steun om de druk op je ellebogen te verminderen.

Beschermende uitrusting

Als je activiteiten uitvoert waarbij je ellebogen gevaar kunnen lopen, zoals sporten of handenarbeid, overweeg dan om beschermende uitrusting zoals elleboogbeschermers te dragen om zo je ellebogen te beschermen.

Juiste techniek

Wanneer je activiteiten uitvoert waarbij repetitieve elleboogbewegingen nodig zijn zoals tillen of typen, gebruik dan de juiste techniek en ergonomie om de belasting van de gewrichten tot een minimum te beperken.

Neem pauzes

Als je werk of activiteiten repetitieve elleboogbewegingen met zich meebrengen, neem dan regelmatig een pauze zodat je ellebogen kunnen rusten en herstellen.

Geleidelijke progressie

Als je nieuw bent bij activiteiten waarbij repetitieve elleboogbewegingen nodig zijn zoals gewichtheffen of sporten, begin dan met lichtere gewichten of een lagere intensiteit en verhoog het geleidelijk naarmate je spieren en gewrichten zich aanpassen.

Behoud een gezond gewicht

Overgewicht kan je gewrichten inclusief de ellebogen extra belasten. Het handhaven van een gezond gewicht kan het risico op overmatig gebruik en belasting van de slijmbeurs helpen verminderen.

Blijf actief

Regelmatige lichaamsbeweging helpt de flexibiliteit en kracht van je gewrichten te behouden. Doe extra oefeningen die de spieren rond je ellebogen versterken om zo een betere ondersteuning te bieden.

Opwarming en rekken en strekken

Voordat je fysieke activiteiten gaat ondernemen is het belangrijk om je spieren op te warmen en zachte rekoefeningen uit te voeren om zo je gewrichten voor te bereiden op beweging en belasting.

Vermijd infecties

Goede hygiëne is belangrijk om infecties te voorkomen die tot een geïnfecteerde slijmbeurs kunnen leiden. Houd eventuele snijwonden of wonden schoon en bedekt.

Beschermende kleding

Als je werkt in een omgeving waar je ellebogen worden blootgesteld aan mogelijke gevaren of irriterende stoffen, overweeg dan om lange mouwen of beschermende kleding te dragen om zo je huid goed te beschermen.

Pak de onderliggende aandoeningen aan

Als je medische aandoeningen hebt zoals reumatoïde artritis of jicht die het risico op een slijmbeursontsteking vergroten, werk dan samen met een arts om deze aandoeningen effectief te behandelen.

Luister goed naar je lichaam

Let goed op eventuele ongemakken of pijn in je ellebogen. Als je tekenen van vroege irritatie opmerkt, onderneem dan gelijk stappen om de spanning en druk te verlichten.

 

* Vergeet niet dat preventie gaat over het verminderen van risicofactoren en het beoefenen van gezonde gewoonten. Hoewel deze maatregelen het risico op het ontwikkelen van een slijmbeursontsteking kunnen helpen minimaliseren, is het belangrijk om een arts te raadplegen als je aanhoudende pijn, zwelling of andere symptomen in je ellebogen ervaart. Vroegtijdige interventie en goed beheer kunnen de progressie van de aandoening helpen voorkomen.

Tips:

1) Als je een jicht gerelateerde slijmbeursontsteking hebt, overweeg dan om het alcoholgebruik te beperken, omdat alcohol jichtaanvallen kan veroorzaken

2) Let goed op hoe je je ellebogen laat rusten om zo onnodige druk te voorkomen

3) Vermijd te strakke kleding die druk uitoefent op het ontstoken gebied

4) Probeer nooit zelf de slijmbeurs leeg te laten lopen. Dit moet altijd door een arts worden gedaan

5) Als je een slijmbeursontsteking in de elleboog vermoedt of symptomen ervaart, raadpleeg dan altijd een arts voor een nauwkeurige diagnose en advies

Een slijmbeursontsteking kan ontstaan door veel leunen op de elleboog

Tot slot

Een slijmbeursontsteking in de elleboog stond centraal in dit artikel. Heb jij weleens een slijmbeursontsteking gehad? En wat was de oorzaak van die ontsteking? Wij vinden het fijn als je een reactie achterlaat onderaan deze pagina. 

Als je dit artikel waardevol vindt voor je gezondheid en vitaliteit help dan mee dit te verspreiden door het te delen op social media. Dit kan doormiddel van de social media knoppen. We zijn je zeer erkentelijk!

Anderen lezen ook

Slijmbeursontsteking knie

Slijmbeursontsteking schouder

Slijmbeursontsteking heup

Bronnen:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *