slaapstoornis

Slaapstoornis

Slaapstoornis. Wanneer je een langere tijd problemen met slapen ervaart kan het zijn dat je een slaapstoornis hebt. Kenmerken van een slaapstoornis zijn te weinig slapen, vaak wakker worden of te lang wakker zijn. Je kunt hierdoor overdag moe en slaperig zijn. 

Hoe langer een periode van slecht slapen duurt hoe ongezonder dat voor je is. Je kunt je moeilijker concentreren, voelt je angstig of soms en je kunt emotioneler regeren op verschillende situaties. Dit kan weer leiden tot piekeren wat je s’ nachts wakker kan houden.

Een slaapstoornis is vervelend. Welke verschillende soorten slaapstoornissen er zijn en wat je eraan kunt doen vertellen we je in dit uitgebreide artikel. Lees je mee?!

Wat is een slaapstoornis?

Er zijn verschillende slaapstoornissen waar je last van kunt hebben. Er is sprake van een slaapstoornis als je langer dan twee maanden klachten hebt. Om te beginnen komt slapeloosheid (insomnie) het meest voor. Maar je zou ook last kunnen hebben van narcolepsie, het rusteloze benen syndroom of slaapapneu. 

Slaapstoornissen bij ouderen

Slaapstoornissen bij ouderen komen bij ongeveer een derde van alle ouderen voor. Bij slaapstoornissen moet je denken aan slapeloosheid, slaapapneu, narcolepsie en het rusteloze benen syndroom. In dit artikel gaan we dieper in op de verschillende slaapstoornissen en leggen je uit dat magnesium een belangrijke rol kan spelen in het bestrijden van deze stoornissen. 

Wat kan je doen als je een slaapstoornis hebt?

Een slaapstoornis kan zowel lichamelijk als psychisch zijn. In veel gevallen is stress een hele belangrijke oorzaak van allerlei klachten en ook vermoeidheid. Als je beter wilt slapen en minder vermoeid wakker wilt worden dan is het reduceren van stress enorm belangrijk. 

Stress kun je verminderen door veel te bewegen, goed te eten, over je problemen te praten en oefeningen doen zoals mediteren, yoga en ademhalingsoefeningen. Het belangrijkste is dat je je lichaam laat ontspannen, dit zorgt voor minder stress en een betere slaapkwaliteit. 

Psychisch

Als de oorzaak psychisch is dan kun je dezelfde methodes aanhouden als met het reduceren van stress. Daarnaast kun je ook hulp zoeken door met een bekende te gaan praten of als je dit liever niet doet dan kun je met je huisarts of een psycholoog praten. Deze mensen kunnen je professioneel ondersteunen bij je psychische problemen.

Bewegen is goed

Lichamelijke oorzaken zoals overgewicht of een te laag gewicht is op te lossen met de juiste voeding en beweging. Juist de beweging zorgt ervoor dat je lichamelijk moe wordt en daar kun je goed van slapen. Het is doorzetten maar als je wat kilo’s lichter bent dan voel je je daar vaak snel beter bij. 

Medicijnen

Medicijnen veroorzaken vaak slaapstoornissen bij ouderen, maar kun je hier zo maar mee stoppen? Als je bepaalde medicijnen gebruikt kun je in overleg met je arts kijken naar een ander medicijn of een ander merk. Soms heb je minder last van bijwerkingen van een ander merk of soort. Doe dit alleen in overleg met je arts.

Slaapapneu

Snurken en slaapapneu wordt in de meeste gevallen veroorzaakt door overgewicht. Meer bewegen en gezond eten is hier een oplossing voor. Er zijn ook speciale mondbitjes en hulpstukken die het snurken en slaapapneu verminderen. Voor slaapapneu heb je ook speciale maskers die je helpen beter te slapen. 

Narcolepsie

Bij narcolepsie kun je zomaar in slaap vallen. Het advies bij deze aandoening is om één of enkele keren op vaste momenten op de dag, en zo nodig vlak voor een activiteit waarbij het belangrijk is om wakker te blijven een kort dutje te doen. Daarnaast is het verstandig om medicijnen en voeding die de slaperigheid overdag bevorderen zoveel mogelijk te vermijden.

Rusteloze benen syndroom

En tot slot het rusteloze benen syndroom (RLS). Dit houdt je ook onbewust wakker omdat je tijdens je slaap erg onrustig bent en veel draait. Je kunt dit verminderen door overdag veel te bewegen, te stoppen met roken, geen koffie drinken voor het slapen gaan en niet meer dan 1 glas alcohol drinken per dag (liefst minder).

Magnesium bij een slaapstoornis

Wist je dat veel ouderen een magnesiumtekort hebben? Dit kan komen door medicijngebruik, overgang, minder eten, ziektes die het opnemen van stoffen verminderen, minder magnesium in je voeding en ook door stress. Zo zijn er vele redenen waardoor je een tekort kunt oplopen aan dit belangrijke mineraal.

Magnesium heeft een ontspannende werking op je zenuwstelsel. In die zin kan het dus zeker helpen om beter te slapen. Want wie meer ontspannen is, valt vlotter in slaap. Naast het regelen van neurotransmitters, speelt magnesium ook een belangrijke rol in de aanmaak van melatonine, hét slaaphormoon welke je slaap-waakcycli in je lichaam begeleid.

Om in slaap te vallen is het heel belangrijk dat je lichaam en je hersenen ontspannen zijn. Op chemisch niveau helpt magnesium dit proces door het parasympathische zenuwstelsel te activeren. Dit is het systeem dat ervoor zorgt dat je kalm en ontspannen wordt.

Magnesium is ook betrokken bij de regulering van het stresshormoon cortisol. Door het nemen van magnesium daalt je cortisolproductie in het eerste deel van de nacht en neemt je diepe slaap tot 15 minuten per nacht toe. Een magnesium voetenbad voor het slapen gaan kan je helpen dit effect te bereiken. 

Mocht je dus problemen hebben om in slaap te vallen, door te slapen of eerder wakker worden dan je zou willen dan raden wij je aan om drie keer per week een magnesium voetenbad te nemen. Je spieren en hersenen ontspannen en je slaapt er vaak beter door.

Tot slot

Een slaapstoornis is vervelend maar gelukkig heb je in dit artikel kunnen lezen dat je daar iets aan kunt doen.  Ervaar jij een slaapstoornis? Op welke manier heb je daar last van? En wat doe je om van deze slaapstoornis af te komen? Wij vinden het leuk als je een reactie achterlaat onderaan deze pagina.

Als je dit artikel waardevol vindt voor je gezondheid en vitaliteit help dan mee dit te verspreiden door het te delen met je vrienden. Dit kan doormiddel van de social media knoppen. We zijn je zeer erkentelijk!

Anderen lezen ook

Bronnen:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *