slaapproblemen bij ouderen

Slaapproblemen bij ouderen

Slaapproblemen bij ouderen. Naarmate je ouder wordt verandert je slaappatroon. Je wordt vaker wakker, slaapt lichter en je brengt minder tijd door in je diepe slaap. Toch heb je als je ouder wordt evenveel slaap nodig als iemand die jonger is.

Slaapproblemen bij ouderen komen heel vaak voor. In dit artikel vertellen we je er alles over. Lees je mee?!

Slaapproblemen bij ouderen

Hoeveel slaap iemand nodig heeft verschilt per persoon. Een baby slaapt gemiddeld 16 uur per dag en een volwassene 6 tot 8 uur. Van alle ouderen heeft meer dan 30% regelmatig last van slaapproblemen. Vrouwen hebben over het algemeen meer last van slaapproblemen dan mannen. 

Je spreekt van een slaapprobleem als je gedurende 3 maanden of meer regelmatig slecht slaapt en daardoor overdag niet goed uitgerust bent.

Oorzaken slaapproblemen?

Er zijn een aantal zaken die effect kunnen hebben op de kwaliteit van je slaap. Hieronder hebben we een lijstje voor je opgesomd oorzaken:

 – Pijnklachten of benauwd

 – Stress of spanningen 

 – Gebruik van bepaalde medicijnen

 – Overmatig alcohol gebruik

 – Te weinig blootstelling aan daglicht

 – Te weinig activiteiten overdag

 – Gebruik van producten die cafeïne, theïne, nicotine of veel suiker bevatten 

Lichamelijke of psychische oorzaak

Lichamelijke of psychische problemen kunnen de slaapproblemen versterken. 

Zo komen slaapproblemen vaker voor bij of na:

 – De ziekte van Parkinson

 – Een beroerte

 – Dementie 

 – Angsten

Een depressie

slaapproblemen bij ouderen
Gevolgen slaapproblemen

De gevolgen van een chronisch tekort aan slaap kunnen leiden tot:

 – Vermoeidheid

 – Concentratieproblemen

 – Een verminderd geheugen

 – Somberheid

 – Angstklachten

 – Prikkelbaarheid

 – Een verminderde weerstand

Medicijnen

Er zijn veel ouderen met slaapproblemen die daarvoor slaapmiddelen gebruiken. Deze medicijnen zorgen er niet voor dat de oorzaak van het slaapprobleem verdwijnt. Een slaapmiddel zorgt er voor dat je gemiddeld 15 tot 20 minuten eerder inslaapt en 30 tot 50 minuten langer doorslaapt. 

Het grote nadeel van deze medicijnen is dat het effect na twee weken afneemt. Andere nadelen van medicijngebruik zijn dat ze invloed hebben op je rijvaardigheid. Alcohol en slaapmiddelen versterken elkaar en er treed snel gewenning op waardoor je steeds meer nodig bent om hetzelfde effect te krijgen. 

Er ligt al snel een verslaving op de loer omdat men denkt niet zonder dit medicijn te kunnen. Daarom wordt 65-plussers geadviseerd geen slaapmedicatie te nemen. 

Magnesium en slapen

Magnesium is een essentieel mineraal en betrokken bij meer dan 300 biochemische processen in je lichaam. Zo speelt magnesium een belangrijke rol bij het aanmaken van melatonine, het slaaphormoon, welke je slaap-waakcycli regelt. 

Om snel in slaap te vallen is het belangrijk dat je hersenen ontspannen zijn en op chemisch gebied ondersteund magnesium dit proces door je parasympatische zenuwstelsel te activeren. Het zorgt ervoor dat je kalm en ontspannen wordt. En als je ontspannen bent val je sneller in slaap. 

Magnesium is ook betrokken bij de regulering van het stresshormoon Cortisol. Door voor het slapen magnesium te nemen daalt je cortisolproductie in het eerste deel van de nacht en neemt je diepe slaap tot 15 minuten toe. 

Tot slot bindt magnesium aan GABA receptoren. GABA is de neurotransmitter die verantwoordelijk is voor het kalmeren van zenuwactiviteiten. Als je zenuwstelsel gekalmeerd is kan magnesium je lichaam en geest voorbereiden op slaap.

Je kunt preventief je magnesium aanvullen met een voet- of ligbad met magnesium badkristallen. De magnesium wordt eenvoudig door je huid opgenomen en komt zo direct in je bloedbaan. Het werkt heerlijk ontspannend voor zowel je lichaam als geest. 

Tot slot

In dit artikel hebben we het gehad over slaapproblemen bij ouderen. Heb jij last van slaaproblemen? Weet je de oorzaak van je slaapproblemen? En wat doe je tegen je slaapproblemen? Wij vinden het fijn als je een reactie achterlaat onderaan deze pagina. 

Als je dit artikel waardevol vindt voor je gezondheid en vitaliteit help dan mee dit te verspreiden door het te delen met je vrienden. Dit kan doormiddel van de social media knoppen. We zijn je zeer erkentelijk! 

Anderen lezen ook

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *