silicium
Expert: Jaap Gerrijts | 13 December 2022 | Leestijd: 6 minuten 

Silicium

Silicium wordt als een niet essentieel sporenelement gezien maar het is wel degelijk belangrijk voor allerlei processen in je lichaam. Het is nodig voor de aanmaak van taaie weefsel zoals botten, pezen en kraakbeen, vaatwanden, haar, huid en nagels. Het geeft stevigheid aan weefsel waardoor het ook de huid- en haarvitamine wordt genoemd. 

Silicium is een belangrijk niet essentieel sporenelement. In dit uitgebreide artikel leggen we uit wat het doet, waar het in zit en hoeveel je ervan nodig bent. Lees je mee?!

Silicium

Het sporenelement silicium ken je misschien ook wel als kiezelzuur, silica of kwarts. Het is een belangrijke stof voor mens, dier en plant. De stof werd in de 19e eeuw als element erkent door verschillende wetenschappers. Wist je dat silicium na zuurstof het meest voorkomende element in de aardkorst is? De aarde bestaat voor maar liefst 25% uit silicium en dat is enorm veel!

Ook in het lichaam komt de stof in een hoge concentratie voor maar het word nog steeds niet beschouwd als een essentiële voedingsstof. Bepaalde delen van het lichaam bevatten grote hoeveelheden silica.

Hoofdslagader

Bloedvaten

Slijmvliezen

Luchtpijp

Botten 

Huid

Spieren

Pezen

Kraakbeen

Haar

Nagels

Longen

Lever

Nieren

 

Naarmate je ouder word veranderen deze delen van het lichaam waardoor ze minder elastisch, ruw en rigide worden. Silica kan dit proces helpen vertragen.

Twee grote bronnen van silica zijn:

 • Mineraalwater

 • Groenten

 

 

”Silicium is onmisbaar voor de groei van bot- en bindweefsel”

Wat doet silicium?

Silicium word dan wel niet als een essentieel element gezien maar het is wel degelijk belangrijk voor verschillende delen en processen in het lichaam. 

Wat doet silicium precies?

 • Het kan collageen type 1 stimuleren

Silicium speelt een belangrijke rol bij de synthese van collageen. Het werkt als co-factor voor de enzymen die betrokken zijn bij de vorming van het aminozuur hydroxyproline in het collageen eiwit

 • Het kan huidfibroblasten stimuleren

Stimulatie van fibroblasten tot vorming van collageen 

 • Het kan helpen bij botmineralisatie oftewel botdichtheid

Silicium speelt een belangrijke rol bij de synthese van hydroxyapatiet. Het stimuleert botvormende cellen en remt bot vretende cellen 

 • Het kan de bloeddruk helpen verlagen

 • Het is betrokken bij de verkalking van het bot en heeft vergelijkbare effecten als vitamine D

 • Het cheleert aluminium 

Silicium is antagonist van aluminium en zorgt er voor dat de opname van aluminium word geblokkeerd. Het helpt ook bij de uitscheiding van aluminium via de urine. Aluminiumstapeling in de hersenen speelt vermoedelijk een belangrijke rol bij de ziekte van Alzheimer

 • Het kan het verlies van huidelasticiteit voorkomen

Silicium speelt een belangrijke rol bij de synthese van glycosaminoglycanen

 • Verbeteren conditie haar en nagels 

Silicium heeft positieve effecten op haren en nagels

 

Een tekort aan het sporenelement kan zorgen voor afwijkingen van botten, gewrichten en bindweefsel. Te weinig silicium in het lichaam kan slagaderverkalking veroorzaken en het kan je weerstand verminderen.

Verschillende onderzoeken hebben laten zien dat een inname van de stof de botmineraaldichtheid verbetert en daarom word het soms gebruikt voor de behandeling van botontkalking.

Een andere studie heeft laten zien dat water drinken met een goede concentratie aan silicium de kans op dementie en cognitieve achteruitgang kleiner maakte.

Silicium word gebruikt voor de behandeling of als preventie bij:

Brandwonden

Wonden

Kneuzing

Gewrichtsproblemen

Atherosclerose

Osteoporose

Psoriasis

Acne

Cognitieve achteruitgang 

 

 

”Silicium komt voor in verschillende soorten groente en fruit”

Waar zit silicium in?

Door veranderingen in de productie van voedsel en bodemkwaliteit is onze voeding de laatste tientallen jaren armer aan silicium geworden.

Silicium komt in veel verschillende soorten voeding voor echter vaak in kleine hoeveelheden. Voeding wat veel silicium bevat zijn:

Haver 

Gierst

Bonen

Linzen

Asperges

Rozijnen

Dadels

Bananen

Ananas

Mango

Aalbes

Pompoen

Rijst

Brandnetel

Heermoes

Koriander

Cacao

Bier

Mineraalwater

 

 

”Silicium concentreert zich vooral in bindweefsels” 

Silicium en aluminium

We gaan het hebben over de toxiciteit van aluminium en wat je eraan kunt doen. Mensen worden voortdurend blootgesteld aan aluminium dat zeer giftig is voor ons lichaam.

We worden blootgesteld aan aluminium door:

Deodorant

Water

Koffie

Bakpoeder

Kookgerei

Medicatie

Vaccinaties

Wist je dat een kind van slechts 18 maanden oud al is blootgesteld aan bijna 5000 microgram aluminium?

Wanneer je teveel aluminium in het lijf hebt dan kun je last krijgen van de volgende bijwerkingen:

Autisme

Alzheimer

Nierproblemen

Botproblemen

 

Wanneer je te veel aluminium in het lichaam hebt dan vind er een verstopping plaats van vitamine D. Water met silicium heeft het vermogen om aluminium uit de weefsels te verwijderen en kan ook opbouw voorkomen. Koop daarom een goed waterfilter en elimineer blootstelling aan aluminium.

 

 

”Meer dan 50% van alle Nederlanders krijgen te weinig silicium binnen”

Hoeveel silicium per dag?

In Nederland krijgt een gemiddeld persoon tussen de 20 en 50 microgram silicium per dag binnen. De aanbevolen dagelijkse hoeveelheid silicium is 45 mg per dag. Er zijn daarom veel mensen die dagelijks te weinig van deze stof binnen krijgen. 

Als je een supplement gebruikt met silicium zorg dan dat je tussen de 10 en de 100 microgram per dag binnen krijgt.

De veilige bovengrens wordt geschat op 700 tot 1750 mg per dag voor volwassenen. 

 

 

”Veel supplementen bevatten de verkeerde silicium”

Supplement met silicium

Wanneer je een supplement zoekt met silicium erin dan is een heermoes extract een goede keuze. In heermoes zit een hoge concentratie silicium en de opname is goed omdat het een natuurlijk supplement is. Een natuurlijk supplement bevat stoffen die niet in een laboratorium zijn gemaakt en hebben vaak een hoge biologische opneembaarheid.

Siliciumhydroxide is ook een goede vorm van silicium die vaak in supplementen word gebruikt. Vermijd supplementen met kiezelzuur oftewel silicium dioxide erin. Dit is een vorm die slecht door het lichaam word opgenomen.

Wanneer je last hebt van chronisch nierfalen dan word het gebruik van een supplement met silicium afgeraden. Ook tijdens zwangerschap of het geven van borstvoeding word het afgeraden omdat er te weinig op getest is.

Tips:

1) Silicium komt het meeste voor in volkoren granen, mineraal water en verschillende kruiden en fruit

2) Wanneer je denkt een tekort te hebben aan deze stof ga dan naar de huisarts voor een test

3) Neem alleen een silicium supplement op natuurlijke basis of met siliciumhydroxide er in

Tot slot

Silicium stond centraal in dit artikel. Wist je dat silicium ook wel de haar, huid en nagel vitamine wordt genoemd? En denk je dat je voldoende silicium binnen krijgt via je voeding? Wij vinden het fijn als je een reactie achterlaat onderaan deze pagina.

Als je dit artikel waardevol vindt voor je gezondheid en vitaliteit help dan mee dit te verspreiden door het te delen met je vrienden. Dit kan doormiddel van de social media knoppen. We zijn je zeer erkentelijk!

Anderen lezen ook

Waar zit magnesium in?

Rood licht-therapie

Is levertraan gezond?

Bronnen:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *