shilajit
Expert: Jaap Gerrijts | 19 juli 2023 | Leestijd: 8 minuten

Shilajit

Shilajit is een natuurlijk product dat wordt gewonnen uit de rotsen van de Himalaya. Het bevat meer dan 80 mineralen, organische zuren, aminozuren en antioxidanten. Shilajit heeft verschillende gezondheidsvoordelen zoals het verbeteren van de energie, het immuunsysteem en het vertragen van het verouderingsproces. Tot slot kan helpen bij het voorkomen of de behandeling van diabetes en artritis.

Shilajit kent vele gezondheidsvoordelen. In dit uitgebreide artikel leggen we uit welke dat zijn en vertellen we waar je het allemaal voor kunt gebruiken. Lees je mee?!

Shilajit kan helpen bij de behandeling van hartaandoeningen

Shilajit

Shiajit is een veelgebruikte stof die wordt gebruikt in de ayurvedische geneeskunde. Het word in het Latijns Asphaltum punjabianum genoemd en andere namen die je vaker kunt tegen komen zijn:

Minerale was

Minerale pek

Zwart asfaltum

Shargai

Barahshin

Dorobi

Wu ling zhi

Mumlai

Baragshun

Brag zhun

Chao-tong

Wat is shilajit precies?

Shilajit is een teerachtige substantie wat voorkomt in het Himalaya gebergte en Tibet. In de tijd dat daar weelderige bossen werden verdicht en bergen ontstonden, werd shilajit gevormd. Wanneer de temperaturen rond deze Indiase bergen stijgen, sijpelt deze teerachtige substantie uit spleten in de bergen. Variërend van geelachtig bruin tot puur zwart van kleur wordt de zwarte variëteit als de meest voedzame beschouwd.

Al meer dan 3000 jaar geleden werd shilajit genoemd in oude Sanskrietteksten. Het staat ekend als “overwinnaar van bergen en vernietiger van zwakte” en is het al duizenden jaren één van de hoofdbestanddelen van de traditionele geneeskunde in verschillende Aziatische landen.

Shilajit staat al vele duizenden jaren bekend als een verjonger van het lichaam en staat bekend vanwege het hoge gehalte aan fulvinezuur. Fulvinezuur heeft veel bewezen voordelen, van het verbeteren van de darmgezondheid tot het gezond houden van de huid.

Meer recent werd shilajit vanwege het indrukwekkende effect bij mensen met diabetes opgenomen in een kruidensupplement dat bekend staat als Diabecon. Een ander fascinerend kenmerk van shilajit is het vermogen om de bijwerkingen van reizen op grote hoogte te helpen verminderen. Mensen die van lage naar grote hoogte gaan kunnen merken dat het werkt als een natuurlijke manier om ‘hoogtestress’ te vermijden.

Shilajit word veel gebruikt voor het verhogen of verbeteren van:

Energie en vitaliteit

Shilajit wordt vaak gebruikt als een natuurlijke energiebooster. Aangenomen wordt dat het kan helpen bij het verbeteren van:

Het uithoudingsvermogen verbetert

Vermoeidheid vermindert 

Fysieke prestaties

Veel mensen gebruiken het om een laag energieniveau tegen te gaan en de vitaliteit te vergroten.

 

Anti-veroudering en levensduur

Shilajit wordt beschouwd als een verjongende stof in Ayurveda. Aangenomen wordt dat het anti-verouderingseigenschappen bezit en de algehele levensduur ondersteunt. Het wordt vaak opgenomen in ayurvedische formuleringen die gericht zijn op het bevorderen van jeugdige vitaliteit en een lang leven.

 

Cognitieve functie

Shilajit wordt soms gebruikt om de cognitieve functie en mentale helderheid te ondersteunen. Aangenomen wordt dat kan helpen bij het verbeteren van:

Geheugen

Focus 

Concentratie 

Sommige mensen gebruiken Shilajit als een natuurlijke nootropic om de cognitieve prestaties te verbeteren.

 

Seksuele gezondheid

Shilajit wordt traditioneel gebruikt als een natuurlijk afrodisiacum en ter ondersteuning van de mannelijke en vrouwelijk reproductieve gezondheid. Er wordt aangenomen dat het kan helpen bij het verbeteren en verhogen van:

Het libido verbetert

Testosteronniveaus 

Seksuele prestaties 

Het wordt vaak opgenomen in Ayurvedische formuleringen voor het aanpakken van seksuele problemen.

Opname van voedingsstoffen

Het is bekend dat Shilajit een verscheidenheid aan mineralen, vitamines en antioxidanten bevat. Aangenomen wordt dat het de opname en het gebruik van voedingsstoffen in het lichaam verbetert. Sommige mensen gebruiken Shilajit om de algehele opname van voedingsstoffen te ondersteunen en de voedingsstatus te optimaliseren.

Ontgifting

Van shilajit wordt verondersteld dat het ontgiftende eigenschappen heeft en wordt in Ayurveda gebruikt om de natuurlijke ontgifting processen van het lichaam te ondersteunen. Aangenomen wordt dat het kan helpen bij het elimineren van gifstoffen en de gezondheid van de lever ondersteunt.

Wat zit er in shilajit?

Het is niet duidelijk of shilajit een puur biologische of geologische stof is aangezien het een hoge aanwezigheid van voedingsstoffen bevat die in beide categorieën voorkomen. Enkele van de meest voorkomende voedingsstoffen daarin zijn:

Fulvinezuur

Humuszuren 

Dibenzo-alfapyronen

Het is waarschijnlijk dat verschillende soorten en merken verschillende concentraties van sommige vitamines en mineralen bevatten. We hebben daarom de gemiddelde voedingswaarde van één merk als een beginpunt genomen voor dhet aantal aan mineralen die je er in kan vinden. Er wordt vaak beweerd dat shilajit in pure vorm ongeveer 85 verschillende vitaminen en mineralen bevat.

Een portie shilajit poeder van ongeveer ½ theelepel bevat ongeveer:

Calorieën          3 

IJzer                   5,4 milligram 

Calcium            40 milligram 

Selenium         2,8 microgram 

Zink                   0,45 milligram 

 

 

”Fulvinezuur heeft veel bewezen voordelen”

Wat zijn de mogelijke voordelen van shilajit?

Zoals je net hebt gelezen word shilajit voor verschillende problemen gebruikt en is het bij sommige punten onderzocht op de werking ervan. Wij hebben de meest onderzocht en meest voor de hand liggende voordelen voor je op een rij gezet!

 

Extra energie en revitalisering

Al duizenden jaren lang hebben beoefenaars van de Ayurvedische geneeskunde shilajit gebruikt om energie te stimuleren en het lichaam te revitaliseren. Vanwege het belang dat deze natuurgeneeskundigen aan dit supplement hechten, groeit ook het aantal bevestigde wetenschappelijke onderzoeken ernaar gestaag.

Eén manier waarop shilajit kan helpen het lichaam van energie te voorzien is de manier waarop het de functie van mitochondriën in het lichaam verhoogt. Mitochondria zijn onderdelen in lichaamscellen die dienen als de “krachtbron” van cellen in het lichaam omdat ze zuurstof en voedingsstoffen omzetten in adenosinetrifosfaat. Dit is de stof die de lichaamscellen en indirect je lichaam aandrijft. Shilajit stimuleert de functie van mitochondriën waardoor ze efficiënter van zuurstof kunnen worden voorzien.

Niet alleen helpt het op zichzelf de mitochondriale functie, maar het is ook gebleken dat het een krachtig effect heeft op de mitochondriale oxygenatie in combinatie met aangevulde CoQ10. CoQ10 is een antioxidant die van nature in alle menselijke cellen voorkomt.

Omdat deze stof de productie van ATP helpt verhogen, verhoogt het daarmee de algehele energie en het uithoudingsvermogen. Het wordt dan ook vaak gebruikt om atletische prestaties te verbeteren. Chronisch vermoeidheidssyndroom is een aandoening die wordt gekenmerkt door ten minste zes maanden onontkoombare vermoeidheid en dit is met succes behandeld met shilajit.  

Naast de mitochondriale werkzaamheid revitaliseert de stof je lichaam met zijn sterke antioxiderende eigenschappen. Door ziekteverwekkende vrije radicalen te bestrijden herstelt het interne schade aan het lichaam die wordt veroorzaakt door chemicaliën en andere gevaarlijke stoffen waaraan je wordt blootgesteld. Daarnaast kan het ook helpen bij het verlagen van het vetgehalte in het bloed.

 

Reguleren van hormonen en het immuunsysteem

Een andere belangrijke functie van shilajit is de manier waarop het verschillende lichaamssystemen reguleert zoals het immuunsysteem en de hormonen. Veel onderzoekers zijn het erover eens dat het veel dingen in het lichaam beïnvloedt vanwege de manier waarop het deze systemen helpt in evenwicht te blijven.

In het bijzonder beïnvloedt shilajit de reproductieve hormoonfuncties. Bij gezonde mannen verhoogt suppletie het bloedtestosteron en stimuleert het de productie van sperma. Toen het werd getest met ratten werd het ook geassocieerd met ovulatie bij volwassen vrouwelijke ratten en dit geeft aan dat shilajit poeder of hars gebruikt kan worden door mensen die worstelen met onvruchtbaarheid.

 

Kan helpen bij het beheersen van diabetes

Shilajit kan helpen bij het verlagen van de bloedglucose- en lipidenprofielen bij diabetische ratten en vooral wanneer het wordt ingenomen in combinatie met diabetesmedicatie.

Shilajit is een hoofdingrediënt in een supplement dat bekend staat als D-400, Diabecon of GlucoCare. Dit supplement is ontworpen om natuurlijke behandelingen in één pil te combineren. D-400 verlaagt de bloedglucosespiegels en toont potentieel om schade aan de alvleesklier veroorzaakt door diabetes te herstellen.

 

Bevordert de gezondheid van de hersenen

Shilajit lijkt een gericht mechanisme te hebben om met name hersencellen te beschermen. Onderzoek laat namelijk zien dat het duidelijke neuroprotectieve activiteit heeft.

In een dierstudie uitgevoerd in Iran naar de effecten van shilajit op risicofactoren na traumatisch hersenletsel, ontdekten onderzoekers dat het positieve effecten kan hebben op de drie meest indicatieve factoren van overlijden na traumatisch hersenletsel. Het Deze factoren zijn:

Hersenoedeem 

Intracraniale druk

Permeabiliteit van de bloed-hersenbarrière 

Deze voedingsstof kan ook gebruikt worden als een nieuwe behandelingsoptie voor mensen die lijden aan milde gevallen van de ziekte van Alzheimer. De aanwezigheid van fulvinezuur en een behandelprotocol inclusief toediening met B-vitamines hebben in pilotstudies namelijk veelbelovende resultaten opgeleverd.

Daarnaast vertoont shilajit anti-epileptische eigenschappen en mogelijk anti psychotische effecten omdat het de GABA-spiegels in de hersenen normaliseert.

 

Bestrijden van virussen en ontstekingen 

Uit onderzoek blijkt dat shilajit effectief kan zijn bij het genezen en voorkomen van maagzweren en het verminderen van de ontsteking die daarmee verband houdt. Een studie uit 2021 liet zien dat het maaglaesies bij ratten hielp verlichten.

Het helpt niet alleen ontstekingen te verlichten, maar het heeft ook brede en specifieke antivirale eigenschappen. Een Italiaanse laboratoriumstudie vond aanzienlijke antivirale activiteit tegen een aantal herpes-gerelateerde virussen en HRSV. Dit is een virus dat  vooral bij kinderen luchtweginfecties veroorzaakt.

 

Goed voor hart en bloed

Door zijn antioxiderende eigenschappen is aangetoond dat shilajit het hart beschermt tegen schade als gevolg van door medicijnen veroorzaakt letsel. Een studie uitgevoerd op ratten toonde aan dat proefdieren die shilajit kregen minder blijvende schade aan het hart hadden.

Voorlopig onderzoek geeft ook aan dat shilajit in bepaalde doseringen kan helpen bij het reguleren van de hartslag. In kleinere doses kan het namelijk een versnelde hartslag verlagen. In grote doseringen kan het echter het tegenovergestelde effect hebben.

 

Ondersteunt de gezondheid van het skelet

Shilajit kan zelfs de gezondheid van het skeletstelsel verbeteren. In een studie onder zwaarlijvige patiënten verbeterde suppletie de functie en regeneratie van skeletspieren aanzienlijk.

 

Hulp bij het doorbreken van verslavingen

Vanwege zijn unieke interactie met andere drugs heeft shilajit een diepgaand effect op het proces van het doorbreken van verslaving. Wanneer het wordt gegeven aan patiënten die afkicken van opioïden vermindert het de daadwerkelijke verslaving en minimaliseert het de ontwenningsverschijnselen. In veel gevallen werkt het zelfs beter dan de gebruikelijke medicijnen die worden gegeven om de afhankelijkheid te doorbreken.

Daarnaast vermindert dit shilajit de verslaving aan alcohol en vermindert het de ontwenningsverschijnselen die alcoholisten ervaren wanneer ze stoppen met drinken.

 

Verlichten van de pijnreactie

De ayurvedische geneeskunde heeft shilajit lang geprezen om zijn vermogen om pijn op natuurlijke wijze te verminderen. Het onderzoek op dit gebied was tot de laatste paar jaar beperkt. Vanwege zijn interactie met GABA-niveaus in de hersenen heeft de stof een groot effect op pijn in het gezicht, de mond of de kaken. Daarnaast  werkt het als een sederend middel. Een studie bij muizen liet zien dat het chronische pijn in de loop van de tijd kan verlichten en verminderen, afhankelijk van de grootte van de dosering.

In een onderzoek met muizen heeft shilajit een positieve wisselwerking met morfine aangetoond waardoor de opbouw van tolerantie voor morfine wordt geminimaliseerd. Hierdoor kan de hoeveelheid van dit medicijn worden verminderd bij iemand met ernstige pijn.

 

Helpt bij het voorkomen en beschermen tegen kanker 

Het is fascinerend dat shilajit giftig is gebleken voor verschillende soorten kanker zoals:

Borstkanker

Darmkanker

Longkanker

Leverkanker

Eierstokkanker

Sommige onderzoekers schrijven de toxiciteit toe aan de aanwezigheid en combinatie van zware metalen in de stof waardoor het een potentiële natuurlijke behandeling van kanker kan zijn.

Ook gerelateerd aan kanker is het vermogen dat shilajit heeft om bepaalde lichaamssystemen te beschermen tegen gevaarlijke stralingsschade. Een dierstudie toonde namelijk aan dat het de eierstokken beschermde tegen stralings gerelateerde schade. 

 

 

”Doe je onderzoek en ga voor de beste kwaliteit”

Waar koop je shilajit?

Shilajit is nog niet te koop in de supermarkt maar het is mogelijk om geïmporteerde shilajit te kopen bij verschillende online bedrijven. De drie vormen waarin het verkrijgbaar is zijn:

Shilajit hars 

Shilajit poeder

Supplementen 

Afhankelijk van wie je het vraagt heeft elke optie zijn eigen unieke voordelen maar de meeste experts zijn het er over het algemeen over eens dat pure shilajit-hars de meest pure en beste vorm is om te kopen.

Een belangrijk onderdeel van de aankoop van shilajit is het vinden van gerenommeerde distributeurs. Er zijn namelijk veel bedrijven die verschillende shilajit producten verkopen maar veel daarvan blijken zeer onzuivere vormen van de stof te zijn of versneden met andere stoffen. Daarom is het belangrijk goed je onderzoek te doen voordat je het gaat kopen en gebruiken.

 

 

”Shiajit is een veelgebruikte stof in de ayurvedische geneeskunde”

Hoe gebruik je shilajit?

In de meeste gevallen merken mensen dat het opscheppen van een kleine portie tussen de grootte van een rijstkorrel en een erwt en het vervolgens in water mengen de meest simpele methode is om het elke dag te gebruiken.

Pas wel op want het smaakt niet echt geweldig. Als je ervoor kiest om shilajit te gebruiken dan kun je het beste snel een glas water met opgeloste shilajit leeg drinken of datzelfde water toe te voegen aan een smoothie of andere vloeistof om zo de rubberachtige smaak tegen te gaan.

 

 

”Shilajit word steeds vaker onderzocht door de wetenschap”

Wat zijn de mogelijke nadelen van shilajit?

Hoewel er wordt aangenomen dat de stof verschillende potentiële gezondheidsvoordelen heeft, zijn er ook enkele potentiële nadelen verbonden aan het gebruik ervan.
Hier zijn er een paar:

 

Gebrek aan wetenschappelijk bewijs

Ondanks de lange gebruiksgeschiedenis is er een beperkte hoeveelheid wetenschappelijk onderzoek naar Shilajit. Veel van de geclaimde voordelen zijn gebaseerd op anekdotisch bewijs en traditioneel gebruik en minder op wetenschappelijke studies. Er is dan ook meer onderzoek nodig om de effecten en mogelijke risico’s volledig te begrijpen.

 

Besmettingsrisico

Shilajit is afkomstig van de rotsen in de bergen en de kwaliteit en zuiverheid kunnen variëren afhankelijk van de bron. Er bestaat een risico op besmetting met zware metalen, gifstoffen of andere onzuiverheden als er tijdens het fabricageproces geen goede kwaliteitscontrole is gedaan. Het is daarom enorm belangrijk om ervoor te zorgen dat je shilajit van een betrouwbare bron verkrijgt om dit risico zoveel mogelijk te minimaliseren.

 

Allergische reacties

Sommige mensen kunnen allergisch of overgevoelig zijn voor shilajit. Allergische reacties kunnen zich uitten als huiduitslag, jeuk, zwelling of ademhalingssymptomen. Als je allergieën of gevoeligheden hebt dan is het raadzaam om voorzichtig te zijn en een arts te raadplegen als je last krijgt van klachten.

 

Potentiële bijwerkingen

Hoewel shilajit over het algemeen als veilig wordt beschouwd voor de meeste mensen bij correct gebruik, kan het bij sommige mensen bijwerkingen veroorzaken. Dit kunnen spijsverteringsproblemen zijn zoals diarree of maagklachten. Daarnaast kan het in zeldzame gevallen een wisselwerking hebben met bepaalde medicijnen of medische aandoeningen en daarom is het belangrijk om een arts of specialist te raadplegen als je onderliggende gezondheidsproblemen hebt.

 

Beperkte regelgeving

Shilajit supplementen zijn in veel landen niet zwaar gereguleerd. Dit gebrek aan regelgeving kan leiden tot variaties in kwaliteit, potentie en veiligheid.

 

 

”Als je last hebt van bijwerkingen neem dan contact op met een arts”

Wat zijn de risico's en bijwerkingen van shilajit?

Het is belangrijk om enkele mogelijke problemen met betrekking tot shilajit te herkennen. Ten eerste zijn de twee bekende mogelijke nadelen de aanwezigheid van zware metalen en het vermogen van grote doseringen om de bloeddruk nadelig te beïnvloeden. Als je het risico loopt op een abnormaal lage bloeddruk dan moet je voorzichtig zijn bij het gebruik ervan.

We hebben het al een paar keer gezegd maar het is enorm belangrijk om deze stof van een betrouwbare bron te krijgen. Ongefilterde shilajit kan namelijk bepaalde gevaarlijke schimmels bevatten, en dit is een deel van de problemen met zware metalen.

Het is de moeite waard om te vermelden dat dit herbomineraal zich nog in de inleidende fase van wetenschappelijk onderzoek bevindt en veel studies en ontdekkingen staan nog in de kinderschoenen. Houd het daarom goed in de gaten want er komen regelmatig weer nieuwe feiten boven water over deze bijzondere stof!

Tips:

1) Vermijd rauwe of onbewerkte shilajit omdat deze vervuild kan zijn

2) Houd je aan de gebruiksaanwijzing op de verpakking voor een zo goed mogelijk resultaat

3) Het wordt aanbevolen om 300 mg tot 500 mg shilajit hars in elke afzonderlijke dosis te nemen

4) Bewaar shilajit op een droge, koele en donkere plaats om het zo goed mogelijk te houden

Shilajit kan helpen bij de behandeling van artritis

Tot slot

Shilajit stond centraal in dit artikel. Eet jij altijd gezond en gevarieerd? En zorg je ook dat je voldoende vitamines en mineralen tot je krijgt? Wij vinden het fijn als je een reactie achterlaat onderaan deze pagina. 

Als je dit artikel waardevol vindt voor je gezondheid en vitaliteit help dan mee dit te verspreiden door het te delen op social media. Dit kan doormiddel van de social media knoppen. We zijn je zeer erkentelijk!

Anderen lezen ook

Brain fog

Libido

Chronische vermoeidheid

Bronnen:

1 gedachte over “Shilajit”

  1. De informatie was heel helder en goed opgenomen. Ik had al in gedachten om rauw Shilajit te kopen. Maar nu neem ik afstand, vanwege jullie bevindingen. Bedankt voor de info.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *