serine
Expert: Jaap Gerrijts | 23 januari 2023 | Leestijd: 7 minuten

Serine

Serine is een niet-essentieel aminozuur, hetgeen inhoudt dat deze stof met behulp van glucose door je lichaam zelf aangemaakt wordt. Serine wordt ook wel L-serine genoemd en het is betrokken bij de synthese van eiwitten, lipiden en neurotransmitters. Vele onderzoeken naar serine hebben aangetoond dat het belangrijk is voor een goede hersenontwikkeling. 

Serine kent vele voordelen voor je gezondheid. In dit uitgebreide artikel leggen we uit welke dat zijn en waar het allemaal in zit. Lees je mee?!

Serine

Serine is een niet-essentieel aminozuur dat je lichaam zelf kan aanmaken uit glucose met behulp van verschillende enzymen. Je kunt het ook uit je voeding halen door het eten van vlees of eieren. Serine werd in de 19e eeuw al voor het eerst geïsoleerd en in de 20ste eeuw werd steeds meer duidelijk over de werking van het aminozuur. 

Zo kwamen ze erachter dat de stof een voorloper is van andere aminozuren zoals glycine en cysteïne. Wat doet serine nog meer?

Serine is betrokken bij het volgende:

Opbouw van foliumzuur

Helpt enzymen te katalyseren

Bevorderen van de slaap

Productie van immunoglobulines

Productie van antilichamen

Helpt bij het opnemen van creatine

Nodig voor de opbouw en onderhoud van je spieren

Goed functioneren van RNA en DNA

Aanmaken van tryptofaan, glycine en cysteïne 

Helpt het chronisch vermoeidheidssyndroom te bestrijden

Belangrijk voor een goede hersenontwikkeling

Opbouw van eiwitten, nucleotiden, lipiden en neurotransmitters

Een onderzoek naar de unieke levensduur van Ogimi dorpelingen in Japan doet vermoeden dat serine kan helpen bij het verlengen van de levensduur.

Deze Japanners hebben een levensverwachting van 85 jaar en ze eten dagelijks voedsel wat veel serine bevat. Voedsel zoals tofu, zeewier en eieren. Onderzoekers vermoeden dat het hoge gehalte aan serine er voor zorgt dat de zenuwen beschermt zijn en bijdraagt aan hun neurologische gezondheid.

Ondanks dat serine niet gezien word als essentieel moeten we voedsel met een hoog gehalte aan dit aminozuur binnenkrijgen om de noodzakelijke niveaus voor een optimale gezondheid te behouden.

Aminozuren vormen onze levende cellen en de antilichamen waaruit ons immuunsysteem bestaat. Ze vormen eiwitten die cruciaal zijn voor ons bestaan en ze zijn nodig om zuurstof door het lichaam te transporteren.

Met name serine speelt een belangrijke rol bij de hersenfunctie en de gezondheid van het centrale zenuwstelsel. Eén van de vele voordelen van serine is zijn functie bij de vorming van fosfolipiden die nodig zijn voor het creëren van elke afzonderlijke cel in het menselijk lichaam.

Zoals je ziet is de stof enorm belangrijk voor ons lichaam en je zult na het lezen van dit artikel precies weten wat het nog meer doet en waarom je er genoeg van moet binnen krijgen en aanmaken.

 

 

”Serine kan de gezondheid van de hersenen helpen verbeteren”

8 gezondheidsvoordelen van serine

Serine speelt een belangrijke rol bij de eiwitsynthese en het intracellulaire metabolisme. De stof is ook betrokken bij het functioneren van RNA, DNA, spiervorming en de immuun functie. Zoals je al hebt gelezen is het aminozuur betrokken bij veel verschillende processen in het lichaam. Het binnen krijgen van serine via voedsel en eventueel een supplement kan verschillende gezondheidsvoordelen hebben en wij gaan ze met je doornemen.

 

Kan helpen bij het reduceren van stress

Serine is enorm belangrijk voor de aanmaak van serotonine en tryptofaan. En daarom kan het onderhouden van normale niveaus de symptomen van stress helpen verlichten. Tryptofaan werkt als een ontspanner en verlicht de symptomen van stress. Doordat serine helpt bij de aanmaak van tryptofaan kan het helpen bij het verminderen van angst en symptomen van depressie. Daarnaast word tryptofaan gebruikt bij de aanmaak van serotonine wat het lichaam ook helpt kalmeren.

 

Verbeteren van de weerstand

Aminozuren zoals serine zijn erg belangrijk voor het regelen van het immuunsysteem. Het aminozuur speelt dan ook een belangrijke rol bij de aanmaak van antilichamen en immunoglobulinen die nodig zijn om het immuunsysteem goed te laten werken.

 

Optimaliseren van de slaap

Een onderzoek in Japan heet laten zien dat het gebruik van een serine supplement voor het slapen gaan kan helpen om de slaap te verbeteren. De deelnemers namen het aminozuur of een placebo dertig minuten voor het slapen gaan en dit zorgde voor sneller in slaap vallen en een betere nachtrust.

In een ander onderzoek konden de deelnemers beter in slaap komen en ook de kwaliteit van slaap was aanzienlijk verbetert.

 

Aanmaken van neurotransmitters

Serine is nodig voor de aanmaak van een essentieel aminozuur genaamd tryptofaan. Tryptofaan is nodig om de neurotransmitter serotonine te maken. Het wordt ook omgezet in D-serine in de cellen van het zenuwstelsel. D-serine staat er om bekend dat het de cognitieve gezondheid stimuleert. Het is een “dextro-isomeer van L-serine”, en de twee moleculen spiegelen elkaar. D-serine activeert NMDA-receptoren in de hersenen en deze werken als neurotransmitters. 

Verschillende onderzoeken laten zien dat de stof kan werken als een therapeutisch middel voor depressie, cognitieve stoornissen en schizofrenie.

 

Verbetering van de hersenfunctie

Verschillende onderzoeken hebben laten zien dat serine de zenuwen beschermt en via verschillende biochemische en moleculaire mechanismen werkt om de hersenfunctie te ondersteunen. De stof speelt ook een belangrijke rol bij de aanmaak van fosfatidylserine. Dit is een onderdeel van neuronen in je hersenen dat bekend staat vanwege de speciale rol als neuromodulator in de hersenen. Fosfatidylserine is een type lipide dat kan helpen het geheugen en de hersenen te stimuleren en dit is een grote reden waarom serine word gebruikt bij Parkinson, Alzheimer en andere vormen van dementie.

 

Speelt een rol bij de ontwikkeling van kanker

Verschillende studies hebben laten zien dat een veranderd serinemetabolisme een rol speelt bij kanker. De stofwisseling van serine is namelijk nodig om de homeostase te behouden. Dit komt omdat het processen voed die onze cellen nodig hebben om voedingsstoffen en energie in de vorm van ATP te oxideren. Onderzoekers denken daarom dat een hoge beschikbaarheid van serine er voor kan zorgen dat de groei van kankercellen word gereduceerd. Dit komt ook omdat het aminozuur belangrijk is voor de biosynthese van veel macromoleculen die een rol spelen bij het bestrijden van kankergroei.

 

Kan mogelijk diabetes type 1 helpen bestrijden

Een studie bij muizen liet zien dat het aminozuur bij extra suppletie diabetes type 1 kon helpen voorkomen. Supplementen met serine hielpen ook bij het verlagen van de bloedglucosespiegel en de muizen verloren ook een klein beetje gewicht.

Dit onderzoek liet zien dat een serinesupplement een positief effect kan hebben bij de ontwikkeling van diabetes type 1. Verder onderzoek moet in de toekomst aantonen hoe dit gebruikt kan worden voor mensen en of dit ook echt mogelijk is.

 

Kan helpen bij fibromyalgie

In een recent onderzoek bij mensen met fibromyalgie werd aangetoond dat deze mensen vaak een tekort aan serine hadden. Dit zorgt er voor dat het lichaam serotonine en tryptofaan minder goed aan kan maken. Ook bij mensen met het chronisch vermoeidheidssyndroom werden aanzienlijk lagere serinespiegels in het lichaam gevonden. Dit laat zien dat er een mogelijk verband is tussen het aminozuur en deze aandoeningen. Er zal nog meer onderzoek gedaan moeten worden zodat de stof in de toekomst hierbij ingezet kan worden.

 

 

”Zeewier, eieren, noten, zaden, vis en vlees bevat veel serine”

Waar zit serine in?

Je lichaam maakt serine aan en daarnaast is het belangrijk om het via de voeding binnen te krijgen. Wanneer je voedsel eet met serine erin dan word het in de dunne darm uit de voeding gehaald en in de bloedsomloop opgenomen. 

Het reist vervolgens door je lichaam en kan vervolgens de bloed-hersenbarrière passeren. Hier gaat het in de neuronen zitten waar het word omgezet tot glycine en andere moleculen.

Voeding waar veel serine in zit:

Eieren

Wild gevangen vis

Kip

Rundvlees

Kalkoen

Lam

Hennep zaden

Sesamzaad

Pompoenpitten

Walnoten

Pistaches

Pinda’s

Amandelen

Soja bonen

Zoete aardappelen

Zeewier

Spirulina

Kikkererwten

Limabonen

Bruine bonen

Linzen

Zuivelproducten

Wanneer je niet voldoende serine uit voeding kan halen dan zal er meer van worden omgezet uit andere bronnen. Als je teveel serine binnen krijgt dan wordt slechts een deel omgezet in glycine en de rest word omgezet in foliumzuur en andere eiwitten.

  

”Bij normale inname is er weinig kans op bijwerkingen”

Wat zijn de bijwerkingen van serine?

Wanneer je serine via voedsel binnen krijgt dan regelt het lichaam de rest. Bij een teveel of een te weinig zal het lichaam aanpassingen maken om er voor te zorgen dat het goed blijft functioneren. Wanneer je serine als supplement gebruikt dan is het bij de aanbevolen doseringen veilig bevonden. 

Bijwerkingen die op kunnen treden zijn:

Maagklachten

Obstipatie

Diarree

Vaak plassen

Er zijn verschillende studies gedaan waarbij mensen hoge doseringen serine kregen en dit resulteerde in een verhoging van de glycinespiegels en een verlaging van de cytosinespiegels. Tijdens deze onderzoeken waren er geen directe bijwerkingen en men concludeerde dat het geen grote effecten op de stofwisseling had.

Wanneer je serine wilt gaan gebruiken voor medische aandoeningen dan is het belangrijk om dit in begeleiding van een specialist te doen. 

Wanneer je zwanger bent of borstvoeding geeft dan word het gebruik van het aminozuur als supplement afgeraden omdat er te weinig onderzoek naar is gedaan. 

 

 

”Serine word ook gebruikt bij de slopende ziekte ALS ”

Supplementen met serine

Voordat je van plan bent om een supplement met serine te kopen is het belangrijk om na te gaan wat je eet en wat je kan verbeteren om meer van dit aminozuur binnen te krijgen. De beste manier is nog altijd voeding en een supplement werkt alleen als aanvulling.

Serine is meestal te koop als L-serine en je vind het vaak in poedervorm of in een capsule. De meeste capsules bevatten 500 milligram L-serine en men adviseert om hier dagelijks 1 tot 2 capsules op lege maag of tussen de maaltijd door te nemen.

In de Westerse wereld krijgt men gemiddeld 2,5 gram binnen terwijl de mensen uit Ogimi Japan hier maar liefst 8 gram op een dag van consumeren.

Hou er rekening mee dat je lichaam voldoende hoeveelheden vitamine B en foliumzuur nodig heeft om op natuurlijke wijze genoeg van dit aminozuur te produceren. Het combineren van voeding of supplementen met serine met voedsel wat veel  foliumzuur bevat kan helpen om het serinegehalte in je lichaam te verhogen. Voeding waar veel foliumzuur in zit zijn avocado, runderlever, spinazie, broccoli en spruitjes.

Tips:

1) Eet gezond en gevarieerd zodat je voldoende serine uit voeding kunt halen

2) Als je last krijgt van maagklachten halveer dan de dosering en bouw het gebruik rustig op

3) Overleg bij ziekte en medicatiegebruik eerst met de arts voor je serine wilt gaan gebruiken

4) Hou je aan de aanbevolen dosering en overleg met de arts als je grote hoeveelheden serine wilt gaan gebruiken

Tot slot

Serine stond centraal in dit artikel. Eet jij altijd gezond en veelzijdig? Eet jij wekelijks eieren, vlees en zaden en noten? Wij vinden het leuk als je een reactie achterlaat onderaan deze pagina.

Als je dit artikel waardevol vindt voor je gezondheid en vitaliteit help dan mee dit te verspreiden door het te delen met je vrienden. Dit kan doormiddel van de social media knoppen. We zijn je zeer erkentelijk!

Anderen lezen ook

Fenylalanine

Tryptofaan

Lysine

Bronnen:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *