Serine speelt een belangrijke rol bij de eiwitsynthese en het intracellulaire metabolisme. De stof is ook betrokken bij het functioneren van RNA, DNA, spiervorming en de immuun functie. Zoals je al hebt gelezen is het aminozuur betrokken bij veel verschillende processen in het lichaam. Het binnen krijgen van serine via voedsel en eventueel een supplement kan verschillende gezondheidsvoordelen hebben en wij gaan ze met je doornemen.
Kan helpen bij het reduceren van stress
Serine is enorm belangrijk voor de aanmaak van serotonine en tryptofaan. En daarom kan het onderhouden van normale niveaus de symptomen van stress helpen verlichten. Tryptofaan werkt als een ontspanner en verlicht de symptomen van stress. Doordat serine helpt bij de aanmaak van tryptofaan kan het helpen bij het verminderen van angst en symptomen van depressie. Daarnaast word tryptofaan gebruikt bij de aanmaak van serotonine wat het lichaam ook helpt kalmeren.
Verbeteren van de weerstand
Aminozuren zoals serine zijn erg belangrijk voor het regelen van het immuunsysteem. Het aminozuur speelt dan ook een belangrijke rol bij de aanmaak van antilichamen en immunoglobulinen die nodig zijn om het immuunsysteem goed te laten werken.
Optimaliseren van de slaap
Een onderzoek in Japan heet laten zien dat het gebruik van een serine supplement voor het slapen gaan kan helpen om de slaap te verbeteren. De deelnemers namen het aminozuur of een placebo dertig minuten voor het slapen gaan en dit zorgde voor sneller in slaap vallen en een betere nachtrust.
In een ander onderzoek konden de deelnemers beter in slaap komen en ook de kwaliteit van slaap was aanzienlijk verbetert.
Aanmaken van neurotransmitters
Serine is nodig voor de aanmaak van een essentieel aminozuur genaamd tryptofaan. Tryptofaan is nodig om de neurotransmitter serotonine te maken. Het wordt ook omgezet in D-serine in de cellen van het zenuwstelsel. D-serine staat er om bekend dat het de cognitieve gezondheid stimuleert. Het is een “dextro-isomeer van L-serine”, en de twee moleculen spiegelen elkaar. D-serine activeert NMDA-receptoren in de hersenen en deze werken als neurotransmitters.
Verschillende onderzoeken laten zien dat de stof kan werken als een therapeutisch middel voor depressie, cognitieve stoornissen en schizofrenie.
Verbetering van de hersenfunctie
Verschillende onderzoeken hebben laten zien dat serine de zenuwen beschermt en via verschillende biochemische en moleculaire mechanismen werkt om de hersenfunctie te ondersteunen. De stof speelt ook een belangrijke rol bij de aanmaak van fosfatidylserine. Dit is een onderdeel van neuronen in je hersenen dat bekend staat vanwege de speciale rol als neuromodulator in de hersenen. Fosfatidylserine is een type lipide dat kan helpen het geheugen en de hersenen te stimuleren en dit is een grote reden waarom serine word gebruikt bij Parkinson, Alzheimer en andere vormen van dementie.
Speelt een rol bij de ontwikkeling van kanker
Verschillende studies hebben laten zien dat een veranderd serinemetabolisme een rol speelt bij kanker. De stofwisseling van serine is namelijk nodig om de homeostase te behouden. Dit komt omdat het processen voed die onze cellen nodig hebben om voedingsstoffen en energie in de vorm van ATP te oxideren. Onderzoekers denken daarom dat een hoge beschikbaarheid van serine er voor kan zorgen dat de groei van kankercellen word gereduceerd. Dit komt ook omdat het aminozuur belangrijk is voor de biosynthese van veel macromoleculen die een rol spelen bij het bestrijden van kankergroei.
Kan mogelijk diabetes type 1 helpen bestrijden
Een studie bij muizen liet zien dat het aminozuur bij extra suppletie diabetes type 1 kon helpen voorkomen. Supplementen met serine hielpen ook bij het verlagen van de bloedglucosespiegel en de muizen verloren ook een klein beetje gewicht.
Dit onderzoek liet zien dat een serinesupplement een positief effect kan hebben bij de ontwikkeling van diabetes type 1. Verder onderzoek moet in de toekomst aantonen hoe dit gebruikt kan worden voor mensen en of dit ook echt mogelijk is.
Kan helpen bij fibromyalgie
In een recent onderzoek bij mensen met fibromyalgie werd aangetoond dat deze mensen vaak een tekort aan serine hadden. Dit zorgt er voor dat het lichaam serotonine en tryptofaan minder goed aan kan maken. Ook bij mensen met het chronisch vermoeidheidssyndroom werden aanzienlijk lagere serinespiegels in het lichaam gevonden. Dit laat zien dat er een mogelijk verband is tussen het aminozuur en deze aandoeningen. Er zal nog meer onderzoek gedaan moeten worden zodat de stof in de toekomst hierbij ingezet kan worden.
”Zeewier, eieren, noten, zaden, vis en vlees bevat veel serine”