selenium zink

Selenium zink

Onderzoekers doen een opmerkelijke ontdekking; “bepaalt voeding hoe ziek je wordt van een infectie?” Die titel kopte het Algemeen Dagblad. Dit naar aanleiding van een onderzoek dat Belgische wetenschappers bekend gemaakt hebben dat er waarschijnlijk een sterk verband is tussen de ernst van besmettingen met een virus en de aanwezigheid van bepaalde nutriënten in het lichaam.

Selenium zink zijn nutriënten die daarmee in verband worden gebracht en die een positieve invloed kunnen hebben op het ziekteverloop. Hoe dat zit bespreken we in dit actuele artikel. Lees je mee?

Wetenschappelijk onderzoek

De afgelopen week hebben wetenschappers van de Universiteit van Gent bekend gemaakt dat er waarschijnlijk een sterk verband is tussen de ernst van besmetting van een virus en de aanwezigheid van bepaalde nutriënten in het lichaam. 

We weten dat onderliggend lijden zoals overgewicht, diabetes, hart- en vaatziekten, longziekten en kanker voor een ernstig verloop zorgen van een virus. Nu lijkt het erop dat tekorten aan specifieke nutriënten mogelijk een veel grotere rol spelen dan gedacht. 

Professor Gijs Du Laing kwam op het idee dit te onderzoeken omdat uit eerdere studies blijkt dat dit bij andere virussen zo is. Een tekort aan specifieke micronutriënten kunnen zorgen voor een toename van de ernst van een infectie waardoor patiënten veel heviger ziek kunnen worden. 

Patiënten die extreem ziek werden of zelfs overleden, bleken bij binnenkomst in het ziekenhuis vrijwel allemaal een tekort te hebben van zowel selenium als zink. 

In de meeste gevallen wordt vitamine D en zink geadviseerd, maar zink in combinatie met selenium wordt niet genoemd. Dat is opmerkelijk, want ook uit eerdere studies bleek al dat suppletie met selenium en zink de overlevingskansen aanzienlijk zou kunnen verbeteren.

Het advies: eet gezond!

Het advies is om vooral gezond te eten en niet direct naar de winkel te rennen om allerlei verschillende supplementen in huis te halen. 

Hoewel het voor iedereen boven de 50 jaar wel verstandig is om extra ijzer en vitamine D te slikken maar aan selenium en zink wordt meestal niet gedacht. 

Huisartsen zouden via bloedtesten erop moeten toezien dat mensen niet ongemerkt rondlopen met tekorten. Helaas zijn veel huisartsen erg terughoudend met het prikken van bloed om tekorten vast te stellen.

selenium-zink

Het duurt het een tijdje voordat de zink- en selenium niveaus in het lichaam op peil zijn. Als je vandaag begint met gezonde voeding waar zink en selenium in zit is het tekort niet binnen een paar dagen weggewerkt. In Finland verrijkt de overheid het selenium gehalte al tientallen jaren door het aan mest toe te voegen.

Selenium en zink bronnen

Selenium en zink kunnen je beschermen tegen allerlei infectieziekten. Het is daarom ook zorgelijk dat heel veel mensen in West Europa kampen met tekorten. Het zijn met name ouderen boven de 50 jaar die hier aan lijden. 

De trend om plantaardig voedsel te eten wint aan populariteit. Veel bedrijven zetten vol in op deze ‘plantaardige hype’. De tekorten aan selenium en zink lopen met deze voedingswijze echter al snel op! Mineralen uit dierlijke bronnen zijn voor het lichaam zeer makkelijk en goed op te nemen. Het eten van vlees en vis kan tekorten dan ook makkelijk opheffen. 

De aanbevolen dagelijkse hoeveelheid selenium voor een volwassen man is 70 microgram en voor een volwassen vrouw 60 microgram. Vrouwen die borstvoeding geven hebben 75 microgram nodig om voldoende mee te kunnen geven aan hun kind. 

De aanbevolen dagelijkse hoeveelheid zink voor een volwassen man is 9 gram en voor een volwassen vrouw 7 gram. Vrouwen die zwanger zijn hebben 9 gram nodig en vrouwen die borstvoeding geven 11 gram. 

Selenium en zink zijn beide te vinden in:

 – Paranoten

 – Zonnebloempitten

 – Chiazaad

 – Cashewnoten

 – Pompoenpitten

Selenium bronnen

De paranoot is de rijkste bron aan magnesium. Je vindt paranoten vaak terug in een notenmix omdat ze voor veel mensen één van de minst geliefde noten zijn vanwege de ‘aardse’ smaak. Gezond zijn ze echter wel!

Chiazaad, zonnebloempitten en cashewnoten zijn ook goede bronnen van selenium. 

Inktvis, tong, tonijn, kreeft, haring, sardines, makreel, ansjovis, zalm, oesters en garnalen zijn ook rijk aan selenium.

selenium-zink
100 gram haring bevat ongeveer 46 microgram selenium

Zink bronnen

De oester is de koning als het gaat om het voedingsmiddel met de meeste zink. Maar wat als je niet zo dol bent op oesters? 

Rundvlees, kip of lamsvlees, mits gevoed door gras, zijn ook prima bronnen van zink

Elke avond een handje vol cashewnoten of pecannoten is ook een goede manier om je zinkbehoefte aan te vullen. 

Tot slot kun je ook kiezen uit pijnboompitten, zonnebloempitten, hennepzaad, sesamzaad en lijnzaad.  

magnesium ontspanning
300 gram rundvlees bevat ongeveer 18 milligram zink

Selenium, zink maar ook vitamine D en magnesium

Ieder onderzoek toont aan de gezonde voeding de basis is voor een goede gezondheid. In ons boek ‘zo versterk je je immuunsysteem’ schreven we al over het belang van zink, vitamine C en vitamine D. Maar er zijn meer vitamines en mineralen die belangrijk zijn om je immuunsysteem gezond en effectief te houden.

Zo is het bijvoorbeeld belangrijk dat je voldoende magnesium binnenkrijgt. Voor een goede opname van vitamine D is voldoende magnesium nodig. Vitamine D is eigenlijk geen vitamine maar een hormoon dat wordt omgezet naar een lichaamseigen stof. Hiervoor is magnesium nodig. Omdat je lichaam zelf geen magnesium aanmaakt moet je het uit je voeding halen.  

Slikken of badderen?

Natuurlijk bestaan er allerlei supplementen om je dagelijkse hoeveelheid mineralen aan te vullen. Veel van deze middelen werken echter met magnesiumoxide. Een vorm die juist minder goed wordt opgenomen in het lichaam. Je kunt bij een overdosering vrij gemakkelijk darmklachten als diaree krijgen. 

In plaats van slikken kun je ook gaan badderen. Uit onderzoek blijkt namelijk dat magnesium in badkristallen heel goed wordt opgenomen door de huid en zo prima de bloedbaan kan bereiken. 

Magnesium via de huid

De meest snelle en effectieve manier om je magnesiumbalans aan te vullen is via de huid. De huid is immers ons grootste opname orgaan. Het magnesium in badkristallen wordt zo uitstekend opgenomen en gaat via het intersitium rechtstreeks naar de cellen waar het moet zijn. 

Magnesium voetenbad

Voor totale ontspanning, beter slapen, kramp of huidaandoeningen neem je een voetenbad met magnesium badkristallen. Voeg 150 gram badkristallen toe aan 4 liter warm water van ongeveer 37 graden Celsius.  Twee keer per week is een goede basis en bij chronische klachten is ons advies om de dag een voetenbad te nemen van minimaal 30 tot 40 minuten. 

Magnesium bad

Neem een halve tot één kilo magnesium badkristallen voor een ligbad bij een temperatuur van 37 graden Celsius. Het is een fijne en milde manier om magnesium op te nemen voor een totale ontspanning. Het werkt ook erg goed als magnesiumkuur bij psoriasis, eczeem of andere huidklachten. Voor een optimaal resultaat neem je 30 tot 40 minuten de tijd.

Ruim 60% van alle Nederlanders heeft mogelijk een tekort aan magnesium
Tot slot

Selenium zink en andere mineralen en vitaminen zijn belangrijk voor je. Krijg jij dagelijks voldoende selenium zink en andere nutriënten binnen? Eet jij dagelijks voeding die we in dit artikel benoemd hebben? Of maak je gebruik van supplementen?  Wij vinden het fijn als je een reactie achterlaat onderaan deze pagina. 

Als je dit artikel waardevol vindt voor je gezondheid en vitaliteit help dan mee dit te verspreiden door het te delen met je vrienden. Dit kan doormiddel van de social media knoppen. We zijn je zeer erkentelijk! 

Anderen lezen ook

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *