selenium tekort symptomen
Expert: Jaap Gerrijts | 14 oktober 2022 | Leestijd: 7 minuten

Selenium tekort symptomen

Selenium tekort symptomen kunnen erg divers zijn. Je kunt last hebben van chronische vermoeidheid maar je zou ook spierzwakte of hartfalen kunnen ervaren. Heb je het vermoeden dat je een tekort aan selenium hebt dan biedt een test bij de huisarts uitkomst. Voor je die stap zet wil je natuurlijk eerst weten of je aan de kwalificatie van een tekort voldoet. 

Selenium tekort symptomen zijn erg verschillende van aard. In dit uitgebreide artikel sommen we er 14 voor je op en vertellen we wat de oorzaken kunnen zijn. Lees je mee?!

Selenium tekort symptomen

Selenium tekort symptomen zijn erg verschillend en omdat er geen specifieke klachten voorkomen kan een diagnose soms lang duren. Het is daarom belangrijk om klachten serieus te nemen en als je een vermoeden hebt een tekort aan selenium te hebben dan kan een test bij de huisarts uitkomst bieden.

Selenium is bij veel mensen niet bekend maar het sporenelement heeft belangrijke taken in je lichaam en als je er te weinig van binnen krijgt dan kan dit de volgende symptomen geven.

1)  Chronische vermoeidheid 

2)  Haaruitval

3)  Glutathiontekort 

4)  Onvruchtbaarheid of een laag aantal zaadcellen

5)  Myocardiale necrose

6)  Hartfalen

7)  Spierzwakte

8)  Stemmingsproblemen, angst en verwarring

9)  Concentratieproblemen

10) Cognitieve achteruitgang

11) Virale infecties

12) Slecht werkend immuunsysteem

13) Traag werkende schildklier

14) Leverkwalen

Er zijn inmiddels verschillende onderzoeken gedaan en een seleniumtekort is in verband gebracht met verschillende auto-immuunziekten zoals diabetes type 1, reumatoïde artritis en schildklierziekte na zwangerschap.

 

 

”Ouderen, zwangere vrouwen en kleine kinderen hebben vaker een tekort”

Oorzaken van een selenium tekort

Wanneer je genoeg voedsel eet met selenium en toch een tekort hebt dan kunnen de volgende punten een mogelijke oorzaak zijn.

 • Problemen met de darmabsorptie

 • Darmziektes zoals colitis ulcerosa en de ziekte van Crohn 

 • Maagbypassoperatie ondergaan

 • Ouder dan 90

 • Gebruik van statines

 • Langere periode borstvoeding geven

 • HIV of AIDS

 • Nierpatiënt die wekelijks een dialyse krijgt

 • Voeding eten wat groeit op een seleniumarme grond

 • Roken

 • Alcoholisme

 • Zwangerschap

 • Jonge leeftijd

 

”Selenium is een belangrijke antioxidant”

Waarom is selenium belangrijk?

Selenium staat ook bekend als seleen en is een enorm belangrijk sporenelement die betrokken is bij verschillende processen in je lichaam. We hebben de grootste taken van selenium voor je op een rijtje gezet.

Immuunsysteem

Selenium is samen met zink enorm belangrijk voor het goed werken van je immuunsysteem. Ze versterken je immuunsysteem en als je ziek bent of een lage weerstand hebt dan is de kans aanwezig dat je een tekort hebt aan deze stoffen. Daarnaast helpen ze beschadiging van je cellen te voorkomen. Selenium zorgt er ook voor dat vitamine C en E beter je lichaam kunnen beschermen.

Antioxidant

Selenium is een belangrijke antioxidant die je lichaam helpt om vrije radicalen onschadelijk te maken. Het sporenelement bevind zich in enzymen die deze vrije radicalen onschadelijk maakt en op deze manier DNA schade helpt beperken. Het helpt ontstekingen tegen te gaan en kan klachten van Alzheimer helpen verminderen.

Ontgiften

Je word overal blootgesteld aan zware metalen via de lucht, eten, bodem, water of cosmetische producten. Selenium helpt je lichaam ontgiften van toxines zoals kwik, lood, cadmium en arseen. Zo zorgt het ervoor dat lood aan zich bind zodat het je niet meer kan beschadigen en op deze manier afgevoerd kan worden.

Vruchtbaarheid

Je lichaam heeft het sporenelement nodig om de vruchtbaarheid te vergroten. Het helpt eicellen te vergroten en spermacellen beter te zwemmen. Het beschermt vrouwen tegen een miskraam en een ongeboren kind tegen geboorteafwijkingen.

 

 

”Selenium is samen met jodium enorm belangrijk voor je schildklier”

Selenium en de schildklier

Je schildklier kan niet functioneren zonder voldoende selenium. Het sporenelement is al vaak getest bij mensen met Hashimoto, hypothyreoïdie en de ziekte van Graves. Het is nog niet duidelijk hoe effectief een behandeling met extra selenium is maar er zijn al meerdere positieve resultaten geboekt.

Meestal hebben mensen die een probleem hebben met hun schildklier een tekort aan selenium. Er is daadwerkelijk een verband tussen selenium en een slecht werkende schildklier. Zo werd er aangetoond dat mensen met een tekort bobbeltjes ontwikkelden en ook de grote van de schildklier veranderde.

Hoe werkt dit precies?

Selenium is betrokken bij een proces waarbij enzymen het schildklierhormoon T4 converteert naar T3. Wanneer je last hebt van een auto-immuunziekte zoals Hashimoto dan maakt je immuunsysteem defecte antilichamen aan die de schildklier aanvallen. Selenium helpt om de niveaus van slecht werkende antilichamen te verlagen.

Het mineraal is sterk geconcentreerd in de schildklier waar het zich combineert met kwik zodat het door je schildklier kan gaan.

Wanneer je arts een onderzoek via een schildklierevaluatietest dan is hij op zoek naar verschillende antilichamen. 

De schildklierevaluatietest omvat het onderzoeken van de volgende antilichamen:

 • Anti-thyroperoxidase-antilichamen

 • Anti-thyroglobuline-antilichamen

Thyroperoxidase en thyroglobuline zijn respectievelijk de enzymen en eiwitten die essentieel zijn bij de productie van schildklierhormonen die vervolgens lichaamsfuncties reguleren. Bij auto-immuun storingen vallen de defecte antilichamen deze enzymen aan en vernietigen ze. 

Selenium is belangrijk omdat het de hoeveelheid antilichamen verlaagt en het ook kwik in je schildklier ontgift.

Helpt selenium bij Hashimoto’s, hypothyreoïdie en de ziekte van Graves?

Verschillende onderzoeken hebben aangetoond dat suppletie met selenium de schildklierperoxidase-antilichamen vermindert, evenals de ernst van symptomen van hypothyreoïdie. Ook bij de ziekte van Graves hielp suppletie de symptomen te verminderen. 

Er moet nog meer onderzoek gedaan worden naar de exacte winst die er behaalt kan worden door het gebruik van selenium bij Hashimoto en andere schildklieraandoeningen. 

 

”Selenium helpt bij oxidatieve stress”

Selenium voor een mooie huid

Je word iedere dag blootgesteld aan verschillende stoffen die schadelijk voor je huid kunnen zijn. Hierdoor verouderd je huid sneller en er kunnen zich rimpels gaan vormen. Doordat het mineraal vrije radicalen kan vernietigen en afremmen helpt het je huid beschermen. 

Selenium is een onderdeel van het enzym glutathionperoxidase die een sterke antioxiderende werking heeft. Glutathionperoxidase helpt je genen en celmembranen beschermen tegen oxidatieschade. Deze schade kan ervoor zorgen dat je huid vroegtijdig verouderd.

Verschillende onderzoeken hebben aangetoond dat seleniumspiegels waren geassocieerd met verschillende huidziekten en de ernst van de ziekte. Hoge seleniumspiegels waren vaak een beschermende factor bij bepaalde huidziekten.

Selenium word steeds vaker gebruikt in allerlei huidproducten vanwege deze beschermende eigenschappen. Men beweert dat je huid soepel blijft, rimpels minder kans hebben en de cellen van je huid sterk blijven. 

  

”Een teveel aan selenium is giftig voor je lichaam”

Is teveel selenium slecht?

Een teveel aan selenium komt bijna alleen maar voor bij het gebruik van supplementen. Via je voeding kan dit bijna niet voorkomen omdat er maar kleine hoeveelheden selenium in eten zit. Wanneer je over een langere periode iedere dag meer dan 300 microgram selenium inneemt dan kan dit leiden tot klachten.

Wanneer je teveel selenium binnen krijgt dan kan dit de volgende symptomen veroorzaken.

 • Vermoeidheid

 • Misselijkheid / overgeven 

 • Diarree

 • Haarverlies

 • Mondgeur 

 • Verkleuring van de huid

 • Motorieke stoornissen

Wanneer je voor een lange periode teveel selenium inneemt dan kan hiermee het risico op prostaatkanker, huidaandoeningen en diabetes type 2 vergroten.

  

“Je hebt kleine hoeveelheden selenium nodig”

Selenium supplement

Van alle mensen die supplementen gebruiken zijn er één op de vier die een selenium supplement gebruiken. Selenium word steeds populairder omdat het mineraal het immuunsysteem helpt versterken. Er zijn veel mensen die zoeken naar middelen om hun lichaam te beschermen tegen virussen en komen dan op selenium uit. 

Vaak combineren ze het met zink want deze twee werken nauw samen en zijn beide goed voor het versterken van het immuunsysteem.

Een volwassen man heeft dagelijks 60 microgram nodig en een vrouw 50 microgram. Meestal zit er 200 microgram selenium in een capsule wat een prima therapeutische dosis is.

Als je op zoek gaat naar een goed supplement dan is selenomethionine één van de beste varianten om te nemen. Je lichaam is in staat om 90 procent van deze seleniumverbinding goed op te nemen. Andere verbindingen met selenium zoals natriumseleniet of natriumselanaat kunnen maar gedeeltelijk worden opgenomen en zijn hierdoor minder effectief.

Als je een selenium supplement wilt gebruiken en een bepaalde ziekte hebt, medicatie gebruikt of simpelweg twijfelt vraag dan je huisarts om advies.

Tips:

1) Laat je bij twijfel testen op een selenium tekort

2) Eet voldoende groentes, noten, ei, vlees en vis om genoeg selenium binnen te krijgen

3) Kies een hoogwaardig selenium supplement met selenomethionine erin zodat je lichaam het goed op kan nemen

Tot slot

Selenium tekort symptomen stond centraal in dit artikel. Wist je al dat selenium een belangrijke rol speelt bij een goede werking van je immuunsysteem? En wist je ook al dat selenium zorgt voor een mooie huid? Wij vinden het fijn als je een reactie achterlaat onderaan deze pagina.

Als je dit artikel waardevol vind voor je gezondheid en vitaliteit help dan mee dit te verspreiden door het te delen met je vrienden. Dit kan doormiddel van de social media knoppen. We zijn je zeer erkentelijk!

Anderen lezen ook

Waar zit magnesium in?

Kramp in de benen bij ouderen

Waar is omega 3 goed voor?

Bronnen:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *