schaamluis
Expert: Jaap Gerrijts | 16 oktober 2023 | Leestijd: 7 minuten

Schaamluis

Schaamluis is een soort parasiet die zich voedt met menselijk bloed en zich nestelt in het schaamhaar. Het zijn kleine kruipende beestjes die ongeveer 3 millimeter groot worden en geel-wit van kleur zijn. Als je zelf schaamluis hebt kun je iemand anders besmetten en dat maakt dat schaamluis een seksueel overdraagbare  aandoening is. De symptomen van schaamluis zijn onder andere jeuk, irritatie en rode plekjes op de huid.

Wat is schaamluis? In dit uitgebreide artikel leggen we dat aan je uit en vertellen we hoe je schaamluis kunt behandelen. Lees je mee?!

Schaamluis is een seksueel overdraagbare aandoening

Schaamluis

Schaamluis was vroeger een groot probleem omdat veel mensen ze hadden maar tegenwoordig komt het gelukkig steeds minder vaak voor. De schaamluis is een heel klein parasitair insect zonder vleugels en is 1 tot 3 millimeter lang. Het is zo klein dat je hem vaak moeilijk kunt zien. De ontlasting is bruin en het duidelijkste teken dat iemand is besmet. 

Schaamluis zitten bijna altijd in de haren van de schaamstreek maar kunnen ook op grof lichaamshaar zitten zoals dat van de borst, wenkbrauwen of wimpers. De luis houd van warme en vochtige plaatsen en kan ook in okselhaar en de baard voorkomen. Luizen in het hoofdhaar zijn altijd hoofdluizen. Dit komt omdat de poten van de schaamluis gebouwd zijn om wat dikkere haren vast te houden en om deze reden zal hij zich niet aan de hoofdharen kunnen vasthouden.

Hij wordt in het Latijns Pthirus pubis genoemd en komt uit de familie Pthiridae.  Een andere naam voor schaamluis is platje en de medische term voor de door deze luis veroorzaakte aandoening is pediculosis pubis.

Deze luis verspreidt zich meestal door lichamelijk contact en om deze reden werd besmetting altijd gezien als een seksueel overdraagbare aandoening maar dit is inmiddels een beetje achterhaald. Eenmaal aangekomen in de schaamstreek hecht de zuigende parasiet zich vast aan het haar en zuigt bloed op via de huid om van te leven. 

Je hoeft niet alleen via lichamelijk contact besmet te raken want deze kleine parasiet komt ook voor in besmette:

Beddengoed

Kleding

Handdoeken

Autostoelen

Meubilair

Er zijn nog andere luizen die op de mens leven en deze behoren tot het geslacht Pediculus. Zo is er de kleerluis Pediculus humanus corporis en de meest voorkomende hoofdluis Pediculus humanus capitis. 

Tegenwoordig komt de schaamluis steeds minder voor en men vermoed dat dit komt doordat veel mensen hun schaamhaar scheren zodat er steeds minder leefgebied is voor de kleine parasiet. Daarnaast verzorgen mensen zich steeds beter en vanwege de betere hygiënische omstandigheden denkt men dat de luis steeds minder kans heeft om te overleven.

 

 

”Schaamluis legt gemiddeld 40 eitjes per keer”

Hoe lang leeft een schaamluis?

De schaamluis leeft ongeveer 10 dagen en als hij niet op een lichaam zit waar hij kan eten dan kan hij maar een paar dagen in leven blijven.

De schaamluis kent drie soorten stadia:

Ei
De kleine eitje worden neten genoemd en zijn gemakkelijk te zien omdat ze in groepjes bij elkaar liggen. De eitjes zijn wit tot geel van kleur en het vrouwtje legt er gemiddeld 40 stuks van per keer. De eitjes komen na ongeveer 7 dagen uit.

Nimf

Eenmaal uit het ei gekropen is er de nimf die eruit ziet als een jongvolwassen maar een stuk kleiner is. Deze nimf kan ook al bloed zuigen en hij vervelt een paar keer waarna hij na ongeveer 7 dagen volwassen is. 

Volwassen

Een volwassen schaamluis kan zich voortplanten en leeft slechts een paar dagen. De luis doet in deze periode zijn uiterste best om zich zoveel en zo snel mogelijk voort te planten.

 

 

”De meest voorkomende klachten bij schaamluis zijn jeuk en irritatie”

Wat zijn de symptomen van schaamluis?

Gelukkig is de schaamluis niet gevaarlijk maar zeker enorm vervelend. Vaak is het idee alleen aan voor mensen genoeg om de haren recht overeind te doen laten komen!

Als de schaamluis je bijt en bloed zuigt dan kan dit gaan irriteren. Het veroorzaakt jeuk waardoor je wilt gaan krabben. De ene persoon is hier gevoeliger voor dan de ander. Als je veel krabt dan kun je kleine ontstekingen krijgen als gevolg hiervan.

Om je een idee te geven waar je op moet letten zijn dit de symptomen:

Jeuk

Irritatie

Ontstekingen door het krabben

Bruine poepvlekjes op je huid en ondergoed

 

 

”Door je schaamhaar eraf te scheren heeft een luis geen huis meer”

Wat zijn natuurlijke manieren om van schaamluis af te komen?

Hoe beter en grondiger je een luizenuitbraak behandelt, des te kleiner de kans dat ze weer terugkomen. Als het gaat om hoe je op natuurlijke wijze van schaamluis af kunt komen, hebben we enkele tips voor je op een rij gezet!

Scheren

De snelste manier om van je schaamluis af te komen is door het afscheren van je schaamhaar. Als je voor deze methode kiest dan is het ook belangrijk om andere plekken waar je last hebt van schaamluizen alle haar te verwijderen zoals je oksels en baard. 

 

Nat kammen

Nat kammen is een natuurlijk middel tegen luizen dat je elke drie tot vier dagen moet herhalen, gedurende minimaal twee weken nadat je geen luizen meer ziet. Hoe kam je nat?

1) Maak je schaamhaar nat 

2) Voeg wat conditioner toe

3) Vervolgens kam je met een netenkam met fijne tanden de met luizen besmette schaamstreek. Voer dit zorgvuldige kammen minstens twee keer uit per keer.

 

Reinig je omgeving

Schaamluis kan in je beddengoed, meubilair en andere plekken gaan zitten en daarom zal je alles goed moeten reinigen en ontsmetten. Zorg dat je alles goed stofzuigt en eventueel behandeld met een middel tegen luizen zoals witte azijn gemengd met water. Je kunt ook lavendelolie gebruiken want luizen kunnen slecht tegen deze sterk afstotend middel. 

 

Wassen

Als je luizen hebt ontdekt dan is het belangrijk om alle kleren en beddengoed te wassen. Denk hierbij aan alle:

Kleding

Beddengoed

Dekens 

Knuffels

Was het op een hete stand van het liefst 60°C om zo alles goed te kunnen ontluizen. Droog ze vervolgens op een hoge temperatuur tot ze helemaal droog zijn, met een minimale droogtijd van 20 minuten. Als je iets hebt dat je niet kunt wassen, maar waarvan je denkt dat het mogelijk besmet is dan kun je deze gedurende minimaal twee weken in een luchtdichte zak afsluiten.

 

Natuurlijke producten tegen schaamluizen

De natuurlijke producten voor schaamluizen die er tegenwoordig te koop zijn:

Anti-luizenshampoo

Anti-luizenconditioner 

Je kunt dit volgens de gebruiksaanwijzing op de verpakking toepassen.

 

Essentiële oliën die schaamluizen doden

Verschillende onderzoeken hebben aangetoond dat sommige specifieke essentiële oliën een giftig effect hebben op luizen en luizeneieren. Enkele van de beste essentiële oliën tegen luizen zijn etherische olie van:

Tea tree

Anijs

Lavendel

Ylang ylang

Eucalyptus 

Je kunt deze luizen dodende essentiële oliën combineren met kokosolie voor een natuurlijke anti-luizenbehandeling. 

 

Behandeling met olie

Andere manieren om van schaamluis af te komen zijn een behandeling met olie zoals boter, mayonaise, olijfolie, kokosnootolie en amandelolie. Olie zorgt er namelijk voor dat de luis stukt en vervolgens dood gaat. Je zult dit proces wel vaak moeten herhalen om er zo zeker van te zijn dat alle luizen dood zijn.

 

 

”De meest voorkomende oorzaak is geslachtsgemeenschap”

Wat is de oorzaak van schaamluis?

Als je last hebt van schaamluis dan hoeft dit niet altijd te komen door geslachtsgemeenschap. Veel mensen denken dat iemand met luizen onhygiënisch is maar dit hoeft zeker niet zo te zijn. Iedereen kan schaamluis krijgen als er haren zijn om aan vast te klampen.

De meest gebruikelijke plekken waardoor je schaamluis kunt oplopen zijn:

Kleding

Handdoeken

Beddengoed

Banken en stoelen

Autostoelen

Tapijt

Gelukkig kunnen huisdieren geen schaamluis verspreidden.

 

 

 

”Permetrine is een insecticide die luizen kan doden”

Welke behandeling is er tegen schaamluis?

Je kunt schaamluis prima zelf behandelen via de middelen die we hierboven hebben genoemd. Als je een sterker middel zoekt dan kun je kiezen voor een crème waar permetrine in zit of malathionlotion. Deze kun je gemakkelijk bestellen bij je huisarts, apotheker of drogisterij. Het dood de schaamluis en eitjes en je kunt het simpel toepassen door de gebruiksaanwijzing te volgen. Let er op dat je de crème of lotion een paar keer moet gebruiken om er zo zeker van te zijn dat alle luizen en eitjes dood zijn.

Wat is permetrine?

Permetrine is een insecticide die voornamelijk word gebruikt als gewasbeschermingsmiddel en de stof word ook gebruikt bij het bestrijden van hoofdluis en schaamluis. Het word gezien als een mogelijke kankerverwekkende stof omdat uit dierproeven is gebleken dat het tumoren in long en lever van muizen kan veroorzaken. 

Bijwerkingen die voor kunnen komen bij producten met permetrine erin zijn:

Huidirritatie

Huiduitslag

Huidinfectie

Plotselinge niesaanvallen

Verstopte neus

Loopneus

Piepende ademhaling 

Moeite met ademhalen

Tips:

1) Het is echt niet nodig om je te schamen als je schaamluis hebt. Neem altijd contact op met de huisarts als je denkt een soa te hebben of als je last blijft houden van schaamluis

2) Lees en volg zorgvuldig de instructies die bij een middel zoals permetrine word geleverd om zo een effectieve behandeling te garanderen. Controleer na de behandeling de getroffen gebieden gedurende enkele weken om er zeker van te zijn dat de luizen niet terugkeren

3) Behandel niet alleen het schaamhaar maar ook andere gebieden waar luizen aanwezig kunnen zijn zoals je oksels, borsthaar en zelfs wenkbrauwen

4) Vermijd nauw contact met andere mensen tijdens een besmetting om verdere verspreiding van schaamluis te voorkomen

5) Als je schaamluis hebt dan is het belangrijk om recente seksuele partners hiervan op de hoogte te stellen. Hierdoor kunnen zij zich laten onderzoeken en indien nodig worden behandeld als ze het ook hebben

Zonder haar om in te nestelen, overleven luizen niet

Tot slot

Schaamluis stond centraal in dit artikel. Vind jij persoonlijke hygiene belangrijk? En besteed je daar veel tijd aan? Wij vinden het fijn als je een reactie achterlaat onderaan deze pagina. 

Als je dit artikel waardevol vindt voor je gezondheid en vitaliteit, help dan mee dit te verspreiden door het te delen op social media. Dit kan doormiddel van de social media knoppen. We zijn je zeer erkentelijk!

Anderen lezen ook

Penopauze

Libido

Mannengriep

Bronnen:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *