sarsaparilla

Sarsaparilla | De geneeskracht van Sarsaparilla

Sarsaparilla wordt al eeuwen gebruikt vanwege zijn heilzame werking. De sarsaparilla is een plant waarvan je de bladeren, wortels en bessen kunt gebruiken omdat deze vol goede mineralen en antioxidanten zitten. De plant wordt in het Westen meestal gebruikt als supplement bij klachten zoals artritis, psoriasis en leverproblemen. 

Sarsaparilla kan een geneeskrachtige werking hebben. In dit artikel leggen we je uit wat de voor- en nadelen zijn. Lees je mee?!

Wat is sarsaparilla?

Sarsaparilla is een klimplant die veel voorkomt in Zuid-Amerika, Mexico en de Caraïben. Het is een echte klimplant die in het Latijns Smilax officinalis wordt genoemd en in Nederland kennen we de plant als stekelige klimop, hondsdruif of kattenbroeder.

Sarsaparilla is een plant met een harde houten stam en zomers bloeit hij met witte tot lichtgele bloemen. Na de bloei ontstaan er rode tot donkerrode besjes die veel op de vlierbes lijken.

De plant die in het tropisch regenwoud groeit kan wel 50 meter hoog worden en de bladeren, takken, wortels en bessen worden gebruikt in drankjes en supplementen vanwege hun heilzame werking.

De plant bevat enorm veel ijzer en deze mineraal trekt andere mineralen aan waardoor het een enorm goede combinatie aan werkzame stoffen bevat waaraan het zijn heilzame werking te danken heeft.

De geschiedenis van Sarsaparilla

De sarsaparilla word al vele eeuwen gebruikt in China, India en Zuid- en Noord-Amerika. In de 14e eeuw is de plant door Spaanse ontdekkingsreizigers en mee genomen naar Europa. In de 18e eeuw werd de plant steeds commerciëler ingezet en er werd zelfs een drankje naar vernoemd.

Je kent het misschien als rootbeer wat in cowboyfilms voorkomt en het werd oorspronkelijk door Indianen gemaakt.

Inmiddels bestaat er nog steeds een drankje met de naam sarsaparilla die van de wortels van de sarsaparilla ornata wordt gemaakt. Het wordt nog steeds onder de naam rootbeer verkocht en is overal in de Verenigde staten te verkrijgen.

Sarsaparilla word al ook al eeuwen in China en India gebruikt vanwege de heilzame werking en ook in Noord- en Zuid-Amerika word het veel gebruikt door de lokale bevolking.

Tegenwoordig wordt de plant ook gebruikt voor de smaak in voedsel zoals ijs, frisdrank en snoep.

 

 

”Sarsaparilla heeft een sterke ontstekingsremmende werking”

De geneeskracht van Sarsaparilla

Er moet nog veel onderzoek gedaan worden naar de geneeskracht van sarsaparilla. Toch weten we dat de plant boordevol gezonde stoffen zit zoals mineralen, vitamines en antioxidanten.

Een onderzoek in Amerika heeft aangetoond dat de plant de volgende bestanddelen bevat: 

Vitamine A

Vitamine B

Vitamine C

Vitamine D

IJzer

Magnesium

Calcium

Kalium

Zink

Selenium

Chroom

Jodium

Kobalt

Mangaan

Zwavel

Fenolzuren

Antioxidanten 

Fytosterolen

Sarsaparilloside

Smitilbine

Parilline

Smilacine

Triterpenen

Kaempferol

Quercetine

 

Sarsaparilla is een plant met geneeskrachtige kenmerken die overal in je lichaam effect kan hebben.

De plant heeft een goede antibacteriële werking en werkt ook anti-parasitair. Daarnaast helpt het je immuunsysteem beter te werken en in orde brengen. Dit houd in dat een overactief immuunsysteem wordt afgeremd en een zwak werkend immuunsysteem wordt aangezet om harder te gaan werken.

Het mooie van deze kruid is dat het je bloed-hersenbarrière kan passeren en het helpt je hersenen beschermen.

Sarsaparilla word onder andere ingezet bij de volgende klachten:

Vermoeidheid

Slecht werkend immuunsysteem

Brain fog

Bronchitis

Psoriasis

Eczeem

Dermatitis

De ziekte van Lyme

Ontstekingen en huidproblemen bij de ziekte van Lyme

Herxheimer reacties

Neuroborreliose

Reuma

Ontgifting

 

Sarsaparilla wordt ook vaak gebruikt in combinatie met andere kruiden omdat de plant ervoor zorgt dat deze kruiden beter werken. Op dit moment zijn er veel studies gaande naar de effecten van sarsaparilla op het bestrijden van kankercellen. 

Bij dieren is al aangetoond dat de plant kankercellen kan helpen verminderen wat een heel goed teken is. Er moet nog meer onderzoek gedaan worden voor we met zekerheid kunnen zeggen wat de plant voor effect heeft op mensen met kanker.

 

 

”Sarsaparilla bevat saponinen die je spijsvertering bevorderen”

Sarsaparilla bevat veel saponinen

De wortel van de sarsaparilla bevat enorm veel gezonde stoffen en daarom wordt dit gedeelte van de plant ook het meest gebruikt als kruid. Zo bevatten de wortels saponinen welke de plant gebruikt om zich te beschermen tegen stoffen van buitenaf die de plant kunnen schaden.

De volgende saponinen zijn gevonden in de sarsaparilla plant:

Sarsaparilloside

Smilasaponine

Smilagenine

Smilacine

Sarsapogenine

Sarsasaponine

Sarsasaponosiden

Isosarsapogenine

Saponinen kunnen de opname van bepaalde eiwitten en vitamines in je darmen belemmeren maar ze hebben ook veel voordelen.

Saponinen in sarsaparilla:

Bevorderen de spijsvertering

Vermindert een opgeblazen gevoel

Houdt gewrichten soepel

Ondersteunt de werking van je botten, pezen en spieren

Helpt eetlust op te wekken

 

 

”Sarsaparilla wordt veel gebruikt door mensen met psoriasis”

Sarsaparilla en psoriasis

De wortel van de sarsaparilla plant word al vele jaren gebruikt als antioxidant tegen de huidziekte psoriasis. Vele toepassingen van de sarsaparilla plant zijn niet door onderzoek bewezen maar die bij psoriasis inmiddels wel.

In dit onderzoek is naar voren gekomen dat sarsaponine zich kan binden aan endotoxinen die bij mensen met psoriasis laesies veroorzaken. Het gebruik van sarsaparilla kan deze symptomen verminderen en daarom wordt het vaak gebruikt door mensen met psoriasis.

Sarsaparilla en syfilis

Sarsaparilla wordt vaak gebruikt bij verschillende seksueel overdraagbare aandoeningen waar syfilis er één van is. Het is een goede extra toevoeging omdat sarsaparilla kan helpen de groei van bacteriën af te remmen.

De fenolzuren in de plant hebben in een recent onderzoek laten zien dat ze schimmels en bacteriën helpen bestrijden.

Sarsaparilla en artritis

Sarsaparilla heeft verschillende stoffen die een ontstekingsremmende werking hebben. In een onderzoek werd de flavonoïde astilbine onderzocht die er voor leek te zorgen dat de ontstekingsreactie bij dieren met artritis verminderde. 

Er moeten nog meer onderzoeken volgen wat het exacte effect op mensen is maar het resultaat in dit onderzoek is zeker positief te noemen.

Vele mensen gebruiken sarsaparilla kruiden in de vorm van een supplement vanwege gewrichtsproblemen. Meestal zijn het ontstekingen in de gewrichten waar de kruid een goede uitwerking op heeft.

Sarsaparilla en lever

Een onderzoek met sarsaparilla heeft aangetoond dat het je lever kan helpen beschermen. Zo heeft de plant een ontgiftende werking en het kan helpen je leverfuncties te verbeteren. Door de anti-oxidatieve werking helpt het ook de vrije radicalen te verminderen wat ook goed is voor je lever.

Op dit moment word er nog meer onderzoek gedaan worden naar alle effecten op de lever en in de toekomst zullen wij de resultaten hier plaatsen. 

Sarsaparilla en Lyme

Sarsaparilla word al vrij lang ingezet bij de ziekte van Lyme. De plant heeft een antispirochetaal effect en mensen met Lyme hebben baat bij het nemen van Sarsaparilla.

De wortel van de sarsaparilla zorgt er namelijk voor dat de endotoxines die vrijkomen bij het afsterven van spirocheten bind. Deze giftige stoffen veroorzaken iveral in het lichaam ontstekingen omdat ze bij het vrijkomen niet gemakkelijk je lichaam kunnen verlaten.

Sarsaparilla heeft een heilzame werking op vele klachten die mensen met de ziekte van Lyme hebben.

Zo kan het helpen bij neuroborreliose, vermoeidheid, huidaandoeningen zoals EM en ACA, Herxheimer reactie en Lyme artritis.

Ook bij het versterken van je afweersysteem wordt de kruid ingezet en mensen met de ziekte van Lyme die een natuurlijke remedie zoeken hebben baat bij het gebruik hiervan.

Het is belangrijk dat je tijdens het bestrijden van deze giftige stoffen je lichaam goed ontgift zodat de stoffen hoed afgevoerd kunnen worden.

 

 

”Het normaal gebruik van sarsaparilla is voor volwassenen niet gevaarlijk”

Gevaren sarsaparilla

Sarsaparilla is over het algemeen veilig om te nemen zo lang je er maar niet veel te veel van neemt. Hou je daarom aan de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid en dan zal er niet veel mis kunnen gaan. Als je teveel sarsaparilla hebt ingenomen dan kan dit zorgen voor irritatie van je maag.

Wanneer je last hebt van een chronische ziekte overleg dan altijd met je arts als je sarsaparilla wilt gaan gebruiken. Ook bij het gebruik van medicatie is het belangrijk om deze niet gezamenlijk met sarsaparilla in te nemen. Overleg in dit geval ook met je arts of het gebruik veilig is samen met je medicijnen.

Ben je zwanger of geef je borstvoeding dan raden wij het gebruik van sarsaparilla af. Er is op dit moment te weinig onderzoek gedaan of het voor deze vrouwen geschikt is om te gebruiken.

Sarsaparilla als supplement

Sarsaparilla wordt al eeuwen in landen als Jamaica, Mexico en India gebruikt in kruidenmengsels bij verschillende gezondheidsproblemen.

In de westerse wereld gebruiken we de plant voornamelijk in de vorm van een supplement waar de wortels en andere bestandsdelen zijn gedroogd en vermalen.

Het makkelijke is dat je het zo goed kunt doseren en beter kunt kijken of het een gewenst effect heeft.

Je kunt sarsaparilla ook in verschillende tincturen krijgen maar dit komt minder vaak voor.

Kies altijd voor een supplement waar alle ingrediënten op vermeld staan en zorg dat het een biologisch product is met geen onnodige toevoegingen.

 

”Houd je altijd aan de aanbevolen dagelijks hoeveelheid”

Hoeveel sarsaparilla per dag?

Er is op dit moment nog geen algemene dagelijkse hoeveelheid vastgesteld. De supplementen die op dit moment te koop zijn zijn er meestal in doseringen vanaf 100 milligram tot 1000 milligram. Een goede dosering voor een supplement is 400 milligram per capsule waar je er twee tot drie van op een dag kunt gebruiken.

Probeer het gebruik in het begin op te bouwen door met één capsule te beginnen en verhoog dit geleidelijk aan als dit gewenst is. Kijk altijd goed naar de gebruiksaanwijzing en neem nooit meer als wat er op de verpakking staat.

Er zijn ook tincturen te koop waar je bij een sterkte van 1:10 het gebruik ook geleidelijk moet verhogen. Neem voor een lichte dosering 3 keer 5 druppels op een dag. Een gemiddelde dosering maximaal 3 keer 15 druppels op een dag en een hoge dosering maximaal 3 keer 20 druppels op een dag.

Hier geld ook, begin laag en bouw het op. Iedere dag een paar drupjes erbij tot je aan de gewenste dosering zit. Houd een kuur aan voor maximaal twee maanden als je de hoogste dosering gebruikt.

Zorg er altijd voor dat je veel water drinkt als je sarsaparilla gebruikt. Drink daarom 3 liter water op een dag.

Je kunt er ook bentoniet, zeoliet of chlorella erbij gebruiken. Deze middelen werkend ontgiftend en ondersteunen je lichaam bij het gebruik van sarsaparilla.

Tot slot

Sarsaparilla stond centraal in dit artikel. Was jij al bekent met de geneeskrachtige werking van dit bijzondere kruid? Zo ja, hoe lang gebruik je het al? Zo niet, denk je dat je het gaat gebruiken? Wij vinden het fijn als je een reactie achterlaat onderaan deze pagina.

Als je dit artikel waardevol vindt voor je gezondheid en vitaliteit help dan mee dit te verspreiden door het te delen met jouw vrienden. Dit kan doormiddel van de social media knoppen. We zijn je zeer erkentelijk!

Anderen lezen ook
Bronnen:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *