Salvia
Expert: Jaap Gerrijts | 3 mei 2023 | Leestijd: 7 minuten

Salvia

Salvia is een plant die in veel tuinen groeit en bloeit. Je kunt de plant gebruiken in gerechten en het is erg populair vanwege de gezondheidsvoordelen. Vrouwen gebruiken de plant als supplement voor opvliegers, bacteriën en schimmels.

 

Salvia kent vele gezondheidsvoordelen. In dit uitgebreide artikel leggen we uit welke dat zijn. Lees je mee?!

Salvia

Salvia ken je misschien ook wel als echte salie en deze plant is populair als sierplant maar word ook veel gebruikt in gerechten of als supplement. Salvia heeft ruim 500 soorten die voor het grootste gedeelte als sierplant gebruikt worden. De soort waar wij het over gaan hebben is de Salvia Officinalis en deze soort is de meest voorkomende die geschikt is om te eten, thee van te zetten en olie van te maken. 

Gewone salie is een lid van de muntfamilie en komt oorspronkelijk uit het Middellands Zeegebied. Inmiddels is het populaire culinaire kruid in veel landen te vinden en is het een favoriete toevoeging van kruidenliefhebbers over de hele wereld. 

Salvia is een meerjarige groenblijvende struik met grijsgroene bladeren en een houtachtige stengel. Het meest voorkomende type wordt gemiddeld 60 cm hoog en 60 cm breed. In de vroege zomer of het late voorjaar produceren salviaplanten bloemen die in kleur variëren van lavendel en wit tot roze en paars. Ze bloeien vaak erg lang door en zijn daarom erg geliefd. Een ander kenmerk van salvia is hun textuur. Elk blad is namelijk bedekt met kleine haarachtige structuren die trichomen worden genoemd.

Salvia is al vele duizenden jaren een belangrijk ingrediënt in de beoefening van de traditionele geneeskunde zoals de Chinese geneeskunde of de Ayurvedische geneeskunde. Traditionele herboristen gebruiken salvia om verschillende kwalen en klachten te behandelen zoals:

Opvliegers

Stemming

Concentratie

Geheugen

Infectie

Zwelling

Pijn

Spijsverteringsproblemen

Menstruatiepijn

Zweren

Immuunsysteem

Salie bleek ook effectief te zijn tegen zweren en mondinfecties. Het kan worden bereid als gorgeldrank of mondspoeling en wordt gebruikt om ongemakken te verlichten die gepaard gaan met keelpijn, bloedend tandvlees en mondzweren. Dit zijn slechts enkele van de toepassingen van de populaire kruid en wij gaan er straks dieper op in.

Is alle Salvia eetbaar?

Alleen de Salvia Officinalis is eetbaar en de overige soorten zijn vooral geschikt als sierplant. Het blad is heerlijk in Italiaanse gerechten maar men kan er poeder of etherische olie van maken. Salvia was vroeger al een bekende en geliefde smaakmaker in de Hollandse keuken en werd vaak verwerkt in melk.

Zoals je ziet is het een veelzijdige plant met enorm veel mogelijkheden!

 

 

”Salvia Officinalis is de meest gebruikte salvia plant”

Verschillende soorten salvia

Salvia is een geslacht van planten uit de lipbloemenfamilie en er zijn vele variaties. Het geslacht bevat zowel kruidachtige planten als struiken. De kruidachtige planten kunnen zowel eenjarig als overblijvend zijn. De botanische naam Salvia is afgeleid van het Latijnse salvēre en dit kan gezond, redden of genezen betekenen. 

Wat is het verschil tussen Salvia en salie?

Er bestaat vaak wat onduidelijkheid over deze twee namen maar ze betekenen hetzelfde. Salvia is de Latijnse naam en salie de meer gebruikelijke naam. 

Salvia heeft veel verschillende variëteiten en cultivars. In totaal zijn er ruim 500 verschillende soorten salvia. Sommige van deze soorten produceren verschillende bladeren, bloemen en smaken. 

Veel voorkomende salvia variëteiten zijn onder meer:

S. officinalis – Echte salie

S. divinorum

S. elegans – Ananassalie

S. nemorosa – Bossalie

S. glutinosa – Kleverige salie

S. hierosolymitana

S. pratensis – Veldsalie

S. sclarea – Scharlei

S. verbenaca – Kleinbloemige salie

S. verticillata – Kranssalie

Een veel gestelde vraag is wat is het verschil tussen gewone salvia en salvia. Beide soorten salie worden vaak gevonden in etherische oliën en worden gebruikt in aromatherapiepraktijken. Hun chemische componenten zijn echter behoorlijk verschillend. Olie van gewone salvia bestaat voornamelijk uit ketonen, terwijl de olie van salvia uit esters bestaat. Dit betekent dat gewone salviaolie reactiever is dan salviaolie.

Gewone salvia ook wel gewone salie genoemd is de meest gebruikte plant voor medicinale doeleinden. De plant word ook veel gebruikt in de keuken omdat deze soort erg lekker is en niet giftig. Andere salvia soorten zijn niet altijd eetbaar en daarom is het belangrijk om niet zomaar delen van een salvia plant te consumeren.

 

 

”Salvia is inmiddels veel getest op de vele voordelen die het zou hebben”

Wat zijn de gezondheidsvoordelen van Salvia?

Salvia word al duizenden jaren gebruikt vanwege de vele gezondheidsvoordelen die het heeft. De plant is inmiddels veel onderzocht en er zijn verschillende voordelen voor de gezondheid bewezen. Wij hebben deze voordelen voor je op een rij gezet.

Helpt bij de symptomen van Alzheimer en dementie

Behandelt symptomen van  diabetes

Brengt cholesterol in evenwicht

Bestrijdt obesitas

Behandelt symptomen van de menopauze

Ondersteunt een normale menstruatie

Ondersteunt het afweersysteem

Ondersteunt de vochtbalans

Kan helpen bij overmatig zweten

Heeft ontstekingsremmende eigenschappen

Heeft antioxiderende eigenschappen

Ondersteunt de spijsvertering

Ondersteunt het geheugen en de cognitieve functie

Bevat antimicrobiële eigenschappen

 

Helpt bij symptomen van de menopauze

De menopauze is iets waar iedere vrouw mee te maken krijgt en dit kan leidden tot verschillende klachten., Veel voorkomende symptomen van de menopauze zijn:

Hoofdpijn

Duizeligheid

Opvliegers

Zweten

Slapeloosheid

Hartkloppingen

Deze symptomen komen voort uit hormonale onevenwichtigheden en met name verlaagde oestrogeenspiegels.

Zwitserse onderzoekers bevestigden de lang gekoesterde overtuiging dat thee van salvia verlichting zou kunnen bieden bij opvliegers en gerelateerde symptomen van de menopauze. In dit onderzoek werden 71 patiënten gedurende twee maanden behandeld met eenmaal daagse een tablet verse salviablaadjes. Patiënten meldden een duidelijke afname van opvliegers gedurende deze periode. ook de ernstige flitsen verminderde met 79 procent en zeer ernstige flitsen werden volledig verminderd. De resultaten geven een duidelijke indicatie dat salvia een goede behandeling kan zijn voor symptomen van de menopauze.

 

Kan helpen bij symptomen van Alzheimer en dementie

Traditionele geneeskunde heeft lange tijd gewone salie, Spaanse salie en Chinese salie aanbevolen om afnemende mentale functies en geheugenverlies geassocieerd met aandoeningen zoals de ziekte van Alzheimer te behandelen. Onderzoekers in Nieuw-Zeeland voerden klinische proeven uit met het extract van Spaanse salie. In vivo en deelnemersstudies met zowel ratten als mensen met de ziekte van Alzheimer werden hierbij onderzocht. In een onderzoek bij de vrijwilligers had de toediening van etherische olie aanzienlijke effecten op de cognitie. Deelnemers aan het onderzoek hadden een vermindering van neuro psychiatrische symptomen en een algehele toename van mentale aandacht. Dit laat zien dat de voordelen van salvia het vermogen om de mentale capaciteiten te helpen verbeteren die verband houden met dementie en de ziekte van Alzheimer.

In een andere studie uit het Verenigd Koninkrijk werd Spaanse salie essentiële olie gebruikt voordat de deelnemers werden getest op cognitieve prestaties en stemmingsbeoordelingen. Deze deelnemers vertoonden een toename in de snelheid van herinneren in geheugen gerelateerde tests. 

Ze meldden ook een algemene verbetering in: 

Kalmte

Tevredenheid 

Alertheid

Deze stemmings verbeterende eigenschappen zijn van bijzonder belang voor onderzoekers die de ziekte van Alzheimer en dementie behandelen. Naarmate deze ziekten vorderen ervaren patiënten vaak periodes van intense prikkelbaarheid en daarom kunnen de behandelingen met olie van de salviaplant verlichting bieden voor deze aandoeningen.

 

Brengt cholesterol in balans

Een onderzoek bekeek de voordelen van salviathee bij zes gezonde vrouwelijke vrijwilligers van 40 tot 55 jaar oud. De onderzoekers keken hierbij naar:

Cholesterol

Regulatie van de bloedglucose

Lipidenprofiel

Ze ontdekten dat er na vier weken drinken van de thee geen echte effecten waren op de glucoseregulatie. Er werd wel een verbetering opgemerkt van het lipidenprofiel:

Lagere LDL-cholesterol

Lagere totale cholesterolwaarden in het plasma

Hogere plasma-HDL-cholesterolwaarden

 

 

Behandelen van de symptomen van diabetes

Het vermogen van salvia om de glucosespiegel te verlagen is inmiddels bewezen in dierstudies. Onderzoekers in Portugal gaven muizen en ratten gewone salvia thee om de anti-diabetische effecten ervan te testen. Ze concludeerden dat de effecten ervan op nuchtere glucosespiegels bij normale dieren en de metformine-achtige effecten op hepatocyten van ratten suggereren dat salvia nuttig kan zijn als voedingssupplement bij de preventie van diabetes mellitus type 2 door de plasmaglucose van risicopersonen te verlagen. 

Daarnaast werden muizen die een hoog dieet kregen om zwaarlijvigheid te veroorzaken, behandeld met salvia om te kijken of de plant voordelen voor diabetes vertoonden bij deze zwaarlijvige muizen. De muizen werden gedurende vijf weken behandeld met salvia-methanolextract of een placebo. Als gevolg hiervan zagen de muizen die het extract toegediend kregen verbeteringen in de insulinegevoeligheid en verminderde ontsteking. De onderzoekers concludeerden dat salvia een alternatief biedt voor geneesmiddelen voor de behandeling van diabetes en daarmee samenhangende ontstekingen.

 

Bestrijden van overgewicht

Het is bekend dat een verhoogd lichaamsgewicht en obesitas bijdragen aan een reeks van gezondheidsrisico’s zoals diabetes type 2 en hoge bloeddruk. Onderzoekers die natuurlijke alternatieven ontwikkelden voor methoden om gewicht te verliezen bestudeerden de effecten van het methanolische extract afkomstig van de bladeren van gewone salvia. Studies onder dieren laten zien dat het methanolextract de opname van vet in de pancreas remde en dit leidde tot een afname van het totale lichaamsgewicht bij muizen die een vetrijk dieet kregen. Deze bevindingen kunnen na verder onderzoek de weg banen naar verdere natuurlijke alternatieve behandelingen voor obesitas.

 

Kan helpen bij diarree

Een studie in India probeerde de relatie tussen salvia en mogelijke effecten tegen diarree te begrijpen. De gegevens van het in vitro en in vivo onderzoek suggereerden dat een extract van de bladeren van salvia de darmmotiliteit remde en de krampachtige activiteit van de darm remde. Deze studie bood ondersteuning voor het medicinale gebruik van salvia om niet alleen diarree maar ook buikkoliek te behandelen. Er zal hier meer onderzoek naar moeten worden gedaan om te kijken hoe de plant in de toekomst mensen kan helpen om van de diarree af te komen.

 

 

”Bevat veel antioxidanten”

Wat zijn de gezondheidsvoordelen van salvia?

Salvia word al duizenden jaren gebruikt vanwege de vele gezondheidsvoordelen die het heeft. De plant is inmiddels veel onderzocht en er zijn verschillende voordelen voor de gezondheid bewezen. Wij hebben deze voordelen voor je op een rij gezet.

Helpt bij de symptomen van Alzheimer en dementie

Behandelt symptomen van  diabetes

Brengt cholesterol in evenwicht

Bestrijdt obesitas

Behandelt symptomen van de menopauze

Ondersteunt een normale menstruatie

Ondersteunt het afweersysteem

Ondersteunt de vochtbalans

Kan helpen bij overmatig zweten

Heeft ontstekingsremmende eigenschappen

Heeft antioxiderende eigenschappen

Ondersteunt de spijsvertering

Ondersteunt het geheugen en de cognitieve functie

Bevat antimicrobiële eigenschappen

 

Helpt bij symptomen van de menopauze

De menopauze is iets waar iedere vrouw mee te maken krijgt en dit kan leidden tot verschillende klachten., Veel voorkomende symptomen van de menopauze zijn:

Hoofdpijn

Duizeligheid

Opvliegers

Zweten

Slapeloosheid

Hartkloppingen

Deze symptomen komen voort uit hormonale onevenwichtigheden en met name verlaagde oestrogeenspiegels.

Zwitserse onderzoekers bevestigden de lang gekoesterde overtuiging dat thee van salvia verlichting zou kunnen bieden bij opvliegers en gerelateerde symptomen van de menopauze. In dit onderzoek werden 71 patiënten gedurende twee maanden behandeld met eenmaal daagse een tablet verse salviablaadjes. Patiënten meldden een duidelijke afname van opvliegers gedurende deze periode. ook de ernstige flitsen verminderde met 79 procent en zeer ernstige flitsen werden volledig verminderd. De resultaten geven een duidelijke indicatie dat salvia een goede behandeling kan zijn voor symptomen van de menopauze.

 

Kan helpen bij symptomen van Alzheimer en dementie

Traditionele geneeskunde heeft lange tijd gewone salie, Spaanse salie en Chinese salie aanbevolen om afnemende mentale functies en geheugenverlies geassocieerd met aandoeningen zoals de ziekte van Alzheimer te behandelen. Onderzoekers in Nieuw-Zeeland voerden klinische proeven uit met het extract van Spaanse salie. In vivo en deelnemersstudies met zowel ratten als mensen met de ziekte van Alzheimer werden hierbij onderzocht. In een onderzoek bij de vrijwilligers had de toediening van etherische olie aanzienlijke effecten op de cognitie. Deelnemers aan het onderzoek hadden een vermindering van neuro psychiatrische symptomen en een algehele toename van mentale aandacht. Dit laat zien dat de voordelen van salvia het vermogen om de mentale capaciteiten te helpen verbeteren die verband houden met dementie en de ziekte van Alzheimer.

In een andere studie uit het Verenigd Koninkrijk werd Spaanse salie essentiële olie gebruikt voordat de deelnemers werden getest op cognitieve prestaties en stemmingsbeoordelingen. Deze deelnemers vertoonden een toename in de snelheid van herinneren in geheugen gerelateerde tests. 

Ze meldden ook een algemene verbetering in: 

Kalmte

Tevredenheid 

Alertheid

Deze stemmings verbeterende eigenschappen zijn van bijzonder belang voor onderzoekers die de ziekte van Alzheimer en dementie behandelen. Naarmate deze ziekten vorderen ervaren patiënten vaak periodes van intense prikkelbaarheid en daarom kunnen de behandelingen met olie van de salviaplant verlichting bieden voor deze aandoeningen.

 

Brengt cholesterol in balans

Een onderzoek bekeek de voordelen van salviathee bij zes gezonde vrouwelijke vrijwilligers van 40 tot 55 jaar oud. De onderzoekers keken hierbij naar:

Cholesterol

Regulatie van de bloedglucose

Lipidenprofiel

Ze ontdekten dat er na vier weken drinken van de thee geen echte effecten waren op de glucoseregulatie. Er werd wel een verbetering opgemerkt van het lipidenprofiel:

Lagere LDL-cholesterol

Lagere totale cholesterolwaarden in het plasma

Hogere plasma-HDL-cholesterolwaarden

 

 

Behandelen van de symptomen van diabetes

Het vermogen van salvia om de glucosespiegel te verlagen is inmiddels bewezen in dierstudies. Onderzoekers in Portugal gaven muizen en ratten gewone salvia thee om de anti-diabetische effecten ervan te testen. Ze concludeerden dat de effecten ervan op nuchtere glucosespiegels bij normale dieren en de metformine-achtige effecten op hepatocyten van ratten suggereren dat salvia nuttig kan zijn als voedingssupplement bij de preventie van diabetes mellitus type 2 door de plasmaglucose van risicopersonen te verlagen. 

Daarnaast werden muizen die een hoog dieet kregen om zwaarlijvigheid te veroorzaken, behandeld met salvia om te kijken of de plant voordelen voor diabetes vertoonden bij deze zwaarlijvige muizen. De muizen werden gedurende vijf weken behandeld met salvia-methanolextract of een placebo. Als gevolg hiervan zagen de muizen die het extract toegediend kregen verbeteringen in de insulinegevoeligheid en verminderde ontsteking. De onderzoekers concludeerden dat salvia een alternatief biedt voor geneesmiddelen voor de behandeling van diabetes en daarmee samenhangende ontstekingen.

 

Bestrijden van overgewicht

Het is bekend dat een verhoogd lichaamsgewicht en obesitas bijdragen aan een reeks van gezondheidsrisico’s zoals diabetes type 2 en hoge bloeddruk. Onderzoekers die natuurlijke alternatieven ontwikkelden voor methoden om gewicht te verliezen bestudeerden de effecten van het methanolische extract afkomstig van de bladeren van gewone salvia. Studies onder dieren laten zien dat het methanolextract de opname van vet in de pancreas remde en dit leidde tot een afname van het totale lichaamsgewicht bij muizen die een vetrijk dieet kregen. Deze bevindingen kunnen na verder onderzoek de weg banen naar verdere natuurlijke alternatieve behandelingen voor obesitas.

 

Kan helpen bij diarree

Een studie in India probeerde de relatie tussen salvia en mogelijke effecten tegen diarree te begrijpen. De gegevens van het in vitro en in vivo onderzoek suggereerden dat een extract van de bladeren van salvia de darmmotiliteit remde en de krampachtige activiteit van de darm remde. Deze studie bood ondersteuning voor het medicinale gebruik van salvia om niet alleen diarree maar ook buikkoliek te behandelen. Er zal hier meer onderzoek naar moeten worden gedaan om te kijken hoe de plant in de toekomst mensen kan helpen om van de diarree af te komen.

 

 

”Bevat veel antioxidanten”

Wat is de voedingswaarde van salvia?

De vele voordelen van salvia hebben te maken met de gezonde stoffen die het bevat. De plant bevat verschillende antioxidanten zoals carnosinezuur, rozemarijnzuur, kamfer, kamfeen en ook vitamines en mineralen.

Eén eetlepel bevat ongeveer twee gram gemalen salie met de volgende inhoud:

6,3 calorieën

1,2 gram koolhydraten

0,3 gram vet

0,2 gram eiwit

0,8 gram vezels

 

Vitamine A                             4 microgram 

Vitamine B6                           0,1 milligram 

Vitamine K                             34,2 microgram 

Magnesium                            8,6 milligram 

Calcium                                   33 milligram 

IJzer                                         0,6 milligram 

Mangaan                                0,1 milligram 

Het bevat ook nog kleine hoeveelheden vitamine C, vitamine E, niacine, foliumzuur, kalium, zink en koper.

 

 

”Etherische olie kan voor veel verschillende doeleinden ingezet worden”

Waar wordt salvia voor gebruikt?

Salvia word veel gebruikt als sierplant maar er zijn veel meer dingen waar het voor kan worden gebruikt. Wij hebben ze voor je op een rij gezet.

Salvia etherische olie voor de huid 

De aanwezigheid van kamfer en kamfeen in etherische olie met salvia kan schimmelinfecties van de huid helpen bestrijden, zoals eczeem en voetschimmel. 

Salvia in de tuin 

Salvia is een algemeen verkrijgbare en gemakkelijk te kweken plant. Salvia heeft volle zon en goed doorlatende grond nodig. De meeste soorten bloeien lang en hebben prachtige bloemen.

Culinair gebruik 

Salvia is een populair kruid bij het koken en wordt vaak gebruikt in hartige gerechten. Het kan vers of gedroogd worden gebruikt en kan worden toegevoegd aan soepen, stoofschotels, pastagerechten en vleesgerechten. Salvia gaat ook goed samen met andere kruiden zoals rozemarijn en tijm.

Salvia als ongediertebestrijding in de tuin

De smaak van salviablaadjes stoot een aantal veelvoorkomende tuinongedierte af zoals wortelvliegen en koolmotten. Dit natuurlijke afschrikmiddel vermindert de behoefte aan potentieel giftige insecticiden. Zet daarom salvia rondom je groentetuin zodat daar minder ongedierte kan gedijen.

Salvia trekt bestuivers aan

Bestuivers zoals bijen en vlinders kunnen de bloemen van de salviaplant niet weerstaan. Gezonde salviaplanten kunnen bestuivingspopulaties ondersteunen en ervoor zorgen dat andere planten en groenten worden bestoven. 

Aromatherapie

Essentiële olie van salvia kan in aromatherapie worden gebruikt om ontspanning te bevorderen en stress te verminderen. Het kan worden toegevoegd aan een badwater of worden gebruikt als massageolie.

Salvia branden

Vroeger brandde men standaard salvia in kerken of tijdens speciale ceremonies. In sommige overtuigingen vormt de rook van salvia een barrière die voorkomt dat negatieve geesten de kamer binnenkomen waarin de ceremonie wordt uitgevoerd.

Op salvia gebaseerde huishoudelijke reiniger 

Salvia kan een uitgesproken aroma toevoegen aan een doe-het-zelfreiniger. Een mengsel van salie, azijn, alcohol en een druppeltje afwasmiddel is alles wat je nodig hebt om een allesreiniger te maken. Deze is veel veiliger dan de gemiddelde schoonmaakproducten voor thuis.

Salvia badzout 

Voeg salvia etherische oliën toe aan een mengsel van Epsom-zouten en zeezout om rustgevende en geurige zelfgemaakte helende badzouten te creëren.

Cosmetisch gebruik

Salvia bevat antioxidanten en ontstekingsremmende stoffen die de huid kunnen helpen beschermen tegen beschadiging en ontstekingen kunnen verminderen. Salvia kan worden toegevoegd aan huidverzorgingsproducten zoals toners en crèmes om de huid te kalmeren en te beschermen.

 

 

”Als supplement word de kruid steeds meer gebruikt”

Waar kan je salvia kopen?

Salviaplanten zijn algemeen verkrijgbaar in de meeste tuincentra tijdens het plantseizoen in het vroege voorjaar. Zoek naar planten met stevige bladeren met een gezonde groene kleur en zachte lichtgrijze haren erop. Plaats de planten op een zonnige plek in de tuin.

Verse salvia word in speciaalzaken verkocht maar hier moet je hoed voor zoeken.  De gedroogde versie is in de meeste supermarkten en speciaalzaken te koop en je vind het op de kruidenafdeling.

Salvia word ook steeds vaker als supplement in capsulevorm gebruikt en vrouwen met opvliegers schijnen er veel baat bij te hebben. Je kunt de supplementen online of bij een drogisterij kopen.

 

 

”Salvia is een geliefde tuinplant”

Hoe kweek je salvia?

Het kweken van Salvia Officinalis is relatief eenvoudig en kan in een tuin of in een pot worden gepoot. 

Salvia geeft de voorkeur aan volle zon tot half volle zon en goed doorlatende grond. Kies een plek in de tuin die minimaal zes uur zonlicht per dag krijgt.

Salvia kan worden gekweekt uit zaden of stekken. Poot zaden in de lente of herfst in een diepte van ongeveer een halve centimeter diepte in de grond. Als je stekken hebt poot ze dan in het voorjaar in goed doorlatende grond.

Salvia houdt er niet van om te veel water te krijgen dus geef alleen water als de bovenste centimeter aarde droog aanvoelt. Als de plant erg veel zon krijgt dan heeft het wat meer water nodig. Zorg er wel voor dat de grond niet volledig uitdroogt.

Salvia is een plant die niet veel voeding nodig heeft. Eén keer per jaar in het voorjaar kunt je een langzaam werkende meststof toevoegen.

De plant moet regelmatig worden gesnoeid om de groei te bevorderen en te voorkomen dat het houtachtig wordt. Snoei ongeveer een derde van de plant in de lente en opnieuw in de herfst.

Wat te doen met uitgebloeide Salvia?

Knip na de eerste bloei alle uitgebloeide knoppen weg. Daaronder zie je het groene nieuwe blad alweer zitten en deze laat je zitten. 

Is salvia winterhard?

Salvia bloeit lang en uitbundig en daarom is het ook zo’n geliefde plant in de tuin. Salvia’s met kleine bladeren zijn meestal winterhard tot +/- -10 graden. Veel soorten salvia zijn echter ook vorstgevoelig en daarmee niet winterhard. In Nederland zijn de winters vaak te koud en te nat. Als je geluk hebt botten ze het jaar erop nog een keer uit. Wil je de plant een handje helpen? Pak de plant in met stro of zet ze op een warmere plek in de winter.

 

 

”De plant word al vele duizenden jaren gebruikt”

Wat is de geschiedenis van salvia?

De Latijnse naam Salvia Officinalis verwijst naar het wijdverbreide gebruik ervan als geneeskrachtig kruid. Salvia betekent in het Latijns letterlijk gered worden of genezen. De term Officinalis verwijst naar een specifieke kamer in een klooster die een officina wordt genoemd. De officina fungeerde als opslagplaats voor kruiden en medicijnen.

Salvia verschijnt in geschreven teksten zo ver terug als de Romeinse natuuronderzoeker en historicus Plinius de Oudere. Plinius beschrijft hoe salvia werd gebruikt als bloedstelpend middel, plaatselijk verdovingsmiddel en diureticum.

In 800 na Christus verordende de heilige Romeinse keizer Karel de Grote dat elke boerderij in zijn rijk salvia moest verbouwen ten behoeve van de natie. In Nederland stond ook bij vrijwel iedere boerderij een salviaplant en wanneer deze erg groot was dan nam men aan dat de vrouw het thuis voor het zeggen had. Dit was dan ook de reden dat de plant vaak werd terug gesnoeid.

Middeleeuwse herboristen namen salvia op in een mengsel genaamd Four Thieves-azijn. Men dacht dat dit brouwsel dat samen met salvia sterke witte azijn, alsem, kruidnagel en andere kruiden bevatte de verspreiding van de pest zou voorkomen. Hedendaagse onderzoekers vermoeden dat de aromaten in salvia en andere kruiden daadwerkelijk als vlooiwerend middel werkten. Zonder dat de middeleeuwse kruidendokter het wist waren het de vlooien die de pest droegen en overdroegen aan de mens.

 

 

”Goed voor opvliegers en de spijsvertering”

Hoe maak je salvia thee?

Thee gemaakt van salvia wordt vaak gedronken vanwege de vele voordelen die het kan hebben. Zo kan het onder andere helpen bij:

Spijsvertering

Diarree

Opvliegers

Menstruatiepijn

Salviathee is daarnaast rustgevend, smaakvol en van nature cafeïnevrij.

Om je eigen thee te maken giet je gewoon een kopje heet water over een eetlepel salviablaadjes en laat je het trekken tot het de gewenste sterkte heeft bereikt. Zeef de bladeren voor het drinken.

Je kunt er ook extra verse lokale honing, munt, citroenschil, citroensap of gember aan toevoegen.

Tips:

1) Als je salvia wilt eten of gebruiken in de thee zorg dan dat je de juiste niet giftige soort hebt. Om het zeker te weten kun je het beste de Salvia Officinalis gebruiken

2) Als je zwanger bent of borstvoeding geeft, ziek bent of medicatie gebruikt overleg dan eerst met een arts voor je salvia gaat gebruiken

3) Salvia is prima te gebruiken als supplement. Hou je aan de gebruiksaanwijzing en zorg dat je de juiste dosering aanhoud

4) Verse salvia is heerlijk in Italiaanse pasta- en vleesgerechten. Het smaakt ook goed bij groentes, vlees en vis

Tot slot

Salvia stond centraal in dit artikel. Ben jij dol op de Italiaanse keuken? En gebruik je daar ook salvia bij? Wij vinden het fijn als je een reactie achterlaat onderaan deze pagina. 

Als je dit artikel waardevol vindt voor je gezondheid en vitaliteit help dan mee dit te verspreiden door het te delen op social media. Dit kan doormiddel van de social media knoppen. We zijn je zeer erkentelijk!

Anderen lezen ook

Diabetes symptomen

Oorzaken hoog cholesterol

Overgewicht bij ouderen

Bronnen:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *