salvia nemorosa
Expert: Jaap Gerrijts | 25 februari 2023 | Leestijd: 8 minuten

Salvia nemorosa

Salvia nemorosa is een winterharde tuinplant die ook wel Bossalie wordt genoemd. Echte Salie of Salvia officinalis L is een bekend kruid dat voor verschillende doeleinden wordt gebruikt. Het is populair bij jonge vrouwen omdat het een gezonde menstruatie ondersteunt. Salie heeft een verzachtende invloed op de keel en het ondersteunt tevens je afweersysteem.

 

Salvia nemorosa wordt ook wel Bossalie genoemd. In dit uitgebreide artikel vertellen we alles wat je weten moet over deze speciale plant. Lees je mee?!

Salvia nemorosa

Salvia nemorosa is een kruidachtige vaste plant die veel voorkomt in bosrijke gebieden. Dit is dan ook de reden dat het Bossalie word genoemd. Salvia is de Latijnse naam en we noemen deze planten ook salie. 

Salieplanten hebben een bijzondere textuur. Elk blad is bedekt met kleine, haarachtige structuren die trichomen worden genoemd. De plant word gemiddeld 60 centimeter hoog en heeft langwerpige blauwpaarse bloemen maar kan ook in wit of roze voorkomen. Salvia nemorosa behoort tot de Lipbloemfamilie en er zijn ongeveer 1000 soorten Salvia die ook tot deze groep behoren.

Enkele soorten Salvia die tot dezelfde familie behoren zijn:

Salvia microphylla

Salie splendens

Salvia lavandulaefolia

Salvia pratensis

Salie elegantes

Salvia farinacea

Salvia verbenaceae

Salvia miltiorrhiza

 

Salvia is al duizenden jaren een belangrijk ingrediënt van de traditionele geneeskunde. Het word veel gebruikt in de traditionele Chinese geneeskunde en ook in de Ayurvedische geneeskunde. Salie word gebruikt om een breed scala aan kwalen en klachten te behandelen zoals

Pijnverlichting

Infectie

Geheugenverbetering

Zwelling

Zo word er thee van gezet om de spijsvertering te verbeteren en klachten zoals diarree te verminderen. Vrouwen gebruiken de plant veel voor menstruatieklachten en bij depressie en andere klachten. De plant heeft enorm veel toepassingen waar je straks meer over gaat lezen.

Er zijn inmiddels verschillende onderzoeken gedaan naar de plant omdat het zoveel word gebruikt en de resultaten zijn behoorlijk verrassend.

 

 

”Salvia word niet alleen als sierplant gehouden”

Waar wordt salvia voor gebruikt?

Salvia word voor allerlei dingen in het huishouden gebruikt en het is dan ook een veelzijdige plant. Waar wordt salvia voor gebruikt? 

Tuinplant

Salvia is een algemeen verkrijgbare en gemakkelijk te kweken tuinplant. De plant heeft volle zon en goed doorlatende grond nodig. 

Trekt bestuivers aan

Bestuivers zoals bijen en vlinders zijn belangrijk voor de natuur en kunnen de bloemen van de salviaplant niet weerstaan. Salvia planten kunnen bestuivingspopulaties ondersteunen en ervoor zorgen dat andere planten en groenten worden bestoven. 

Ongediertebestrijding in de tuin

De smaak van salieblaadjes werkt als bestrijding tegen verschillende ongedierte zoals wortelvliegen en koolmotten. 

Reinigingsmiddel

Door salvia te combineren met azijn, alcohol en andere middelen kan het gebruikt worden als reiniging middel in het huishouden.

Badzout

De etherische oliën van salvia kan je mengen met verschillende zouten zoals Epsom zout en zeezout om rustgevende en geurige zelfgemaakte helende badzouten te maken.

Etherische olie

De stoffen kamfer en kamfeen in salvia zorgen ervoor dat het een krachtige etherische olie is. Deze kan helpen bij het bestrijden van schimmelinfecties van de huid zoals voetschimmel en dermatitis.

Salvia branden

Salvia word al heel lang gebruikt tijdens verschillende ceremoniële praktijken. De gedroogde bloemen worden in de kerk gebruikt maar ook door mensen die geloven dat het kwade geesten kan verbannen.

 

 

”Salvia voor spijsvertering, hersenen, depressie en diarree”

Wat doet salvia met het lichaam?

Salvia of Salie word gebruikt bij verschillende lichamelijke klachten vanwege de geneeskrachtige eigenschappen die het bezit. Er is al veel onderzoek gedaan maar sommige onderwerpen moeten nog beter onderzocht worden om het wetenschappelijk te kunnen onderbouwen.

Enkele voorbeelden hiervan zijn:

 • Verlichting bieden tijdens de menopauze zoals nachtelijk zweten

 • Cognitieve voordelen zoals betere focus, concentratie en geheugen

 • Helpen bij overtollig speeksel

 • Helpen bij depressie

 • Helpen bij gasvorming en een opgeblazen gevoel

 • Het heeft een antibacteriële werking

 • Ondersteuning van het parasympathisch zenuwstelsel en remming van het  sympathische zenuwstelsel

Salvia is een plant dat een verscheidenheid aan soorten omvat. Sommige soorten worden gebruikt vanwege hun potentiële medicinale en therapeutische voordelen. Enkele voorbeelden hiervan zijn:

Antioxiderende werking

Salvia planten bevatten verbindingen met antioxiderende eigenschappen die kunnen helpen beschermen tegen oxidatieve stress en hiermee het risico op chronische ziekten helpen verminderen.

Pijnstilling

Salvia word van oudsher gebruikt vanwege de pijnstillende eigenschap en onderzoek heeft aangetoond dat het kan helpen pijn en ontstekingen te verlichten.

Hart en bloedvaten

Van sommige soorten salvia is in onderzoek aangetoond dat het mogelijke cardiovasculaire voordelen heeft. Het kan namelijk helpen bij het verlagen van de bloeddruk en het cholesterolgehalte.

Depressie en angst

Er zijn verschillende onderzoeken gedaan naar het vermogen van de salvia plant wat het doet bij angst en depressie. Hier kwam uit dat ze mogelijk angst remmende en antidepressieve effecten hebben. Op dit moment moet er nog meer onderzoek gedaan worden om te kijken in hoeverre dit kan helpen bij deze klachten.

Cognitieve functie

Salvia is onderzocht op het vermogen om de cognitieve functie en het geheugen te verbeteren. Met name voor mensen met aandoeningen zoals de ziekte van Alzheimer en dementie. In de toekomst zal er meer onderzoek naar verricht worden om te kijken of het kan worden toegepast bij deze aandoeningen.

Spijsvertering

Salvia word al vele honderden jaren gebruikt om de spijsvertering te bevorderen. Zo kan het helpen bij het verlichten van spijsverteringsproblemen zoals:

Diarree

Opgeblazen gevoel

Gasvorming 

Slechte spijsvertering

 

Enkele mogelijke voordelen van Salvia uitgelicht:

Symptomen van de menopauze

Symptomen van de menopauze komen voort uit hormonale onevenwichtigheden zoals verlaagde oestrogeenspiegels.

Een Zwitsers onderzoek toonde aan dat het drinken van thee met salvia verlichting kon bieden bij opvliegers en gerelateerde symptomen van de menopauze. Er werden in dit onderzoek ruim 70 vrouwen behandeld waarbij ze twee maanden lang blaadjes van de plant kregen toegediend. De vrouwen hadden een duidelijke afname van opvliegers van bij 80%. Deze resultaten geven aan dat e plant kan worden gebruikt om symptomen van de menopauze te verlichten.

Diarree

Een onderzoek uit India suggereerde dat een extract van de salvia bladeren de beweeglijkheid van de darmen remde en krampachtige activiteit van de darm verminderde. Het kan niet alleen helpen bij diarree maar ook om buikkramp te behandelen. 

Cholesterol in evenwicht 

Tijdens een onderzoek onder vrouwen werd er gekeken wat Salvia kan doen om cholesterol, bloedglucose en lipidenprofiel te verbeteren. Men kreeg thee waarbij naar voren kwam dat het geen effect had op de glucoseregulatie maar wel een verbetering van het lipidenprofiel met lagere LDL-cholesterol- en totale cholesterolwaarden, evenals hogere plasma-HDL-cholesterolwaarden. 

Er moet nog meer onderzoek gedaan worden om te kijken hoe dit in de toekomst kan worden gebruikt bij het verbeteren van deze waardes.

Overmatig zweten – hyperhidrose

Wat is een goede remedie tegen hyperhidrose? Hyperhidrose is overmatig zweten terwijl dat op dat moment niet nodig is. Als je hyperhidrose hebt dan kan salvia een natuurlijke remedie zijn die je misschien wilt proberen.

Salvia ondersteunt iets dat vagale toon wordt genoemd. Vagale toon is een maatstaf voor je aanpassingsvermogen aan stress. Vagale tonus heeft te maken met de activiteit van het parasympathisch zenuwstelsel. Overmatig zweten is een probleem dat te maken heeft met het tegenovergestelde deel van het parasympathisch zenuwstelsel namelijk het sympathische zenuwstelsel. 

Je kunt salvia proberen als een natuurlijke, niet giftige optie om overmatig zweten aan te pakken. Je kunt proberen elke dag twee tot drie tabletten van 100 mg in te nemen totdat je verlichting ervaart. Daarna wil je misschien verschillende doseringen proberen om te zien wat het beste voor je werkt.

 

Het is belangrijk op te merken dat hoewel salvia een aantal potentiële gezondheidsvoordelen kan bieden, er meer onderzoek nodig is om de effecten ervan op het lichaam volledig te begrijpen en om veilige en effectieve doseringen te bepalen. 

 

 

”Saliethee word al sinds de tijd van de oude Grieken en Romeinen gedronken”

Saliethee

Saliethee heeft een geneeskrachtige werking op het lichaam. Het bevat namelijk heel veel antioxidanten en is rijk aan vitamine A, B6, K, ijzer en calcium. Een kop saliethee kan ook een boost geven aan je lever en het lymfesysteem. Ook de luchtwegen zijn blij met saliethee. Saliethee is rustgevend, smaakvol en van nature cafeïnevrij.

Om je eigen thee met salvia te maken giet je een kopje kokend water over een eetlepel salviablaadjes en laat je het trekken tot het de gewenste sterkte heeft bereikt. Zeef de bladeren vervolgens voor het drinken. Zorg er altijd voor dat je de juiste soort gebruikt want er zijn soorten die een psychoactieve werking hebben.

We hebben een recept voor je gemaakt dat zowel warm als koud kan worden geserveerd.

Porties: 3-4

Benodigdheden:

4 kopjes water

Ongeveer 45 verse salieblaadjes 

2 thee lepels rietsuiker

1,5 theelepel citroenschil

3 eetlepels citroensap

Wat te doen?

Breng water aan de kook.

Voeg de blaadjes, suiker, citroenschil en citroensap toe en roer vervolgens goed door. 

Laat 20 tot 30 minuten sudderen

Zeef de blaadjes en schil eruit. Serveer warm of gekoeld.

 

 

”Soep, salades, kruidige vleesvulling”

Kun je salvia eten?

Het wordt over het algemeen niet aanbevolen om salvia te eten omdat het giftig kan zijn en mogelijk psychoactieve effecten kan hebben. Met name Salvia divinorum is een soort die bekend staat om zijn psychoactieve eigenschappen die niet mag worden geconsumeerd. Het geeft zware hallucinaties wanneer je de bladeren eet of rookt.

Salvia officinalis word echter vaak gebruikt als keukenkruid. Het word gebruikt in allerlei gerechten zoals salades, soepen en gebruikt in vulling voor verschillende vleessoorten. Bij gebruik in de keuken worden salviasoorten die veilig zijn voor consumptie over het algemeen als veilig om te eten beschouwd. Het is echter belangrijk om voorzichtig te zijn en alleen Salvia officinalis te eten waarvan bekend is dat het veilig is voor consumptie.

 

 

”Salvia houd van een zonnige plek in de tuin”

Hoe kweek je salie?

Salvia is een plant dat een verscheidenheid aan soorten omvat. Hiervan worden sommige  gekweekt vanwege hun sier- en geneeskrachtige eigenschappen. Wat zijn de algemene stappen om salvia te kweken?

1) De meeste soorten salvia geven de voorkeur aan volle zon tot halfschaduw en goed doorlatende grond. Kies een plek in de tuin die elke dag minimaal zes uur direct zonlicht krijgt en een goed doorlatende grond heeft.

2) Bereid de grond voor door een grond te bereiden die licht zuur tot neutraal is. Als de grond te alkalisch is dan kun je elementaire zwavel toevoegen om de pH te verlagen. Als de grond te zwaar of kleiachtig is dan kun je wat zand of perliet mengen om de afvoer te verbeteren.

3) Poot de plant of zaai de zaden in het voorjaar. Zorg dat je in het voorjaar na de laatste vorstdatum begint en bedek ze licht met aarde. Als je voortplant uit stekken, neem dan stengelstekken in de lente of herfst en wortel ze in een goed doorlatende grondmix.

4) Salvia planten geven de voorkeur aan grond die vochtig maar niet te drassig is. Geef de planten één of twee keer per week flink water, afhankelijk van het weer en de bodemgesteldheid. Als ze eenmaal zijn gevestigd dan kunnen ze enige droogte verdragen.

5) Bemesting van de planten zal tijdens de groeiperiode zorgen voor veel bloemen en sterke planten. Gebruik een uitgebalanceerde meststof met veel fosfor om de bloei te bevorderen.

6) Wanneer je salviaplanten regelmatig snoeit dan zal het het de plant stimuleren om voller te worden en voorkomen dat ze te houtig worden. Verwijder uitgebloeide bloemen en snoei langbenige groei terug om de planten compact te houden.

7) Het mooie van salvia is dat het sterke planten zijn die over het algemeen resistent zijn tegen ziekten en plagen. Het kan soms voorkomen dat je ze moet beschermen tegen spintmijt, bladluis of andere insecten.

Tips:

1) Salvia houd van een zonnige plek met een goed doorlatende grond die lucht zuur tot neutraal is van pH

2) Zorg dat je bij het gebruik van salvia ervoor zorgt dat je de juiste soort hebt

3) Salvia officinalis is de enige salvia soort die je zonder risico in eten kunt verwerken

4) Als je salvia voor medicinale doeleinden wilt gebruiken overleg dan met een arts of specialist wat de best mogelijke dosering kan zijn

Tot slot

Salvia nemorosa stond centraal in dit artikel. Drink jij graag thee in plaats van koffie? En drink je dan verschillende soorten thee zoals groene thee of saliethee? Wij vinden het fijn als je een reactie achterlaat onderaan deze pagina. 

Als je dit artikel waardevol vindt voor je gezondheid en vitaliteit help dan mee dit te verspreiden door het te delen op social media. Dit kan doormiddel van de social media knoppen. We zijn je zeer erkentelijk!

Anderen lezen ook

Is kruidnagel gezond?

Ginkgo Biloba

Wat is kurkuma?

Bronnen:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *