saliethee
Expert: Jaap Gerrijts | 27 juni 2023 | Leestijd: 7 minuten

Saliethee

Saliethee is een kruidendrank die gemaakt wordt van de bladeren van de salieplant. Salie heeft een geneeskrachtige werking op het lichaam, zoals het verlichten van keelpijn, het verbeteren van de spijsvertering en het verminderen van ontstekingen. Saliethee is makkelijk te bereiden en het heeft een aromatische smaak die goed past bij honing, citroen of melk.

Saliethee kent vele gezondheidsvoordelen. In dit uitgebreide artikel leggen we uit welke dat zijn en vertellen we hoe je deze bijzondere thee het best kunt maken. Lees je mee?!

Saliethee

Saliethee is een kruidenthee gemaakt van de bladeren van de salieplant dat in het Latijns Salvia Officinalis word genoemd. Salie is een kruid dat inheems is in het Middellandse Zeegebied en op grote schaal wordt gebruikt voor zijn culinaire en medicinale toepassingen. 

De bladeren van de salieplant worden geoogst en gedroogd en vervolgens in heet water gedrenkt om een smaakvolle en aromatische thee te maken. Saliethee wordt in de meeste gevallen warm gedronken maar het ook koud kan worden gedronken. 

Saliethee staat bekend om zijn sterke, aardse smaak en uitgesproken smaak. Het wordt vaak beschreven als een licht bittere of samentrekkende smaak.

De thee is rijk aan antioxidanten en met name fenolverbindingen die je lichaam helpen beschermen tegen oxidatieve stress en ontstekingen. Eén van de belangrijkste bioactieve stoffen in saliethee is rozemarijnzuur. Rozemarijnzuur is veelvuldig onderzocht vanwege zijn mogelijke ontstekingsremmende, antimicrobiële en antioxiderende effecten.

Aangenomen wordt dat het drinken van saliethee verschillende gezondheidsvoordelen biedt. Het wordt van oudsher gebruikt voor:

Ondersteunen van de cognitieve functie

Verbeteren van de spijsvertering

Verzachten van keelpijn en verminderen van hoesten

Verlichten van symptomen tijdens de menopauze

Salie thee staat daarnaast bekend om zijn potentiële antimicrobiële eigenschappen. Het kan helpen bij het bestrijden van bepaalde bacteriën en schimmels zoals de bacteriën en schimmels die infecties kunnen veroorzaken.

Sommige onderzoeken suggereren dat saliethee een positieve invloed kan hebben op het geheugen en de cognitieve functie. Het is onderzocht op zijn potentiële rol bij het beheersen van de symptomen van de ziekte van Alzheimer en andere neurodegeneratieve aandoeningen. Op dit moment moet er nog wel meer onderzoek naar gedaan worden om te kijken hoe dit precies werkt.

 

Welke voordelen deze thee nog meer kan hebben lees je straks!

  

 

”Saliethee maak je van verse of gedroogde salieblaadjes”

Hoe maak je saliethee?

Saliethee is een kruidenthee dat gemaakt word van de bladeren van de salieplant Salvia Officinalis. De bladeren van de plant worden geoogst en gedroogd en vervolgens in heet water gedrenkt om een smaakvolle en aromatische thee te maken.

Om saliethee te maken kun je deze eenvoudige stappen volgen:

 

Water koken

Breng water aan de kook 

Salieblaadjes 

Neem ongeveer 1 eetlepel gedroogde salieblaadjes per kopje water af. Als je de voorkeur geeft aan een sterkere smaak dan kun je meer salieblaadjes toevoegen. Je kunt ook enkele verse blaadjes nemen en deze gebruiken. Gebruik ongeveer 2 eetlepels verse salieblaadjes per kopje water aangezien verse bladeren een mildere smaak hebben in vergelijking met gedroogde bladeren.

Trekken 

Plaats de blaadjes in een theepot, thee ei of rechtstreeks in een kopje. Giet het hete water over de bladeren en laat het ongeveer 5 tot 10 minuten trekken.

Zeef

Zeef de thee na het trekken om zo de blaadjes te verwijderen. Je kunt een fijnmazige zeef of een thee ei gebruiken of de thee gewoon door een zeef in een ander kopje gieten. Indien gewenst kunt je de thee zoeten met rauwe honing of een schijfje citroen toevoegen voor de smaak.

Warm of koud?

Saliethee kan je warm of koud drinken afhankelijk van je voorkeur. Sommige mensen combineren salieblaadjes ook graag met andere kruiden zoals kamille of munt om zo extra smaak en voedingsstoffen samen te voegen.

 

 

”Salie bevat veel antioxidanten en flavonoïden”

Wat zijn de mogelijke voordelen van saliethee?

Saliethee wordt al honderden jaren gedronken en staat bekend om zijn verschillende gezondheidsvoordelen. De plant is veel onderzocht vanwege de vele voordelen die het zou hebben en wij hebben enkele voor je op een rij gezet.

Wat zijn de mogelijke voordelen van saliethee?

 

Antioxiderende eigenschappen

Saliethee bevat krachtige antioxidanten zoals rozemarijnzuur en verschillende flavonoïden die je lichaam kunnen helpen beschermen tegen oxidatieve stress veroorzaakt door vrije radicalen. Antioxidanten dragen bij aan de algehele gezondheid en worden in verband gebracht met een verminderd risico op chronische ziekten.

 

Spijsvertering

Saliethee bevordert de spijsvertering en kan helpen gastro-intestinale ongemakken te verzachten. De thee kan symptomen zoals een opgeblazen gevoel, gasvorming en spijsverteringsstoornis helpen verlichten.

 

Cognitief vermogen

Salie wordt van oudsher gebruikt voor het verbeteren van het geheugen en de cognitieve functie. Sommige onderzoeken suggereren dat verbindingen die in saliethee worden aangetroffen de cognitieve prestaties en geheugen kunnen verbeteren. 

 

Ontstekingsremmende effecten

De plant bevat ontstekingsremmende stoffen die ontstekingen in het lichaam kunnen helpen verminderen. Dit kan gunstig zijn voor aandoeningen zoals artritis, astma en inflammatoire darmaandoeningen.

 

Menopauze

Saliethee wordt van oudsher gebruikt om symptomen van de menopauze zoals opvliegers en nachtelijk zweten te verlichten. Sommige onderzoeken hebben laten zien dat salie de frequentie en intensiteit van deze symptomen kan helpen verminderen.

 

Ademhaling

Saliethee kan ademhalingsproblemen helpen verzachten zoals:

Keelpijn

Hoesten 

Verstopping

Het wordt vaak gebruikt als een natuurlijke remedie om symptomen te verlichten die gepaard gaan met verkoudheid en luchtweginfecties.

 

Mond

Saliethee staat bekend om zijn antimicrobiële eigenschappen en kan daarom helpen bij het bestrijden van bacteriën die een slechte adem, tandvleesaandoeningen en keelontstekingen veroorzaken. Het wordt vaak gebruikt als mondspoeling of om te gorgelen om op deze manier de adem op te frissen en de mondgezondheid te verbeteren.

 

 

* Het is belangrijk op te merken dat hoewel saliethee veel potentiële voordelen heeft de ervaringen per persoon kunnen verschillen. Veel voordelen zijn inmiddels bewezen maar toch moet er nog veel onderzoek gedaan worden naar de effectiviteit ervan.

 

 

”Salie word ook wel Salvia genoemd”

Wat is salie?

Salie komt voor in veel verschillende soorten en wij richten ons op de Salvia Officinalis. Dit is een overblijvend kruid dat behoort tot de Lamiaceae-familie. Het is inheems in het Middellandse Zeegebied en met name in delen van Zuid-Europa. Tegenwoordig word de plant in verschillende delen van de wereld verbouwd.

Hoewel Salvia Officinalis de meest voorkomende en meest gebruikte saliesoort is, zijn er veel andere soorten en variëteiten binnen het geslacht Salvia. Wist je dat salie met 1000 soorten het grootste geslacht uit de lipbloemenfamilie is?

Enkele voorbeelden hiervan zijn:

Salvia lavandulifolia

Salvia elegans

Salvia verbenaceae

Salvia sclarea

Salvia pratensis

Deze verschillende soorten en variëteiten kunnen unieke kenmerken en toepassingen hebben.

Salie is een kruid met houtachtige stengels dat gemiddeld ongeveer 60 tot 90 cm hoog wordt. Het heeft vierkante stengels met grijsgroene bladeren die ovaal van vorm zijn en bedekt met fijne haartjes. De bladeren zijn meestal ongeveer 2 tot 3 cm lang en hebben een zachte fluweelachtige textuur. De plant produceert kleine buisvormige bloemen die meestal paarsachtig blauw of lavendel van kleur zijn.

De plant wordt veel gebruikt als culinair kruid vanwege de sterke smaak en aroma. De bladeren van de salieplant worden vaak gebruikt in hartige gerechten zoals vullingen, sauzen, geroosterd vlees en soepen. De smaak van salie wordt vaak omschreven als aards, licht gepeperd en doet denken aan eucalyptus of kamfer.

Salie heeft in verschillende samenlevingen een culturele en symbolische betekenis. In sommige culturen wordt salie geassocieerd met wijsheid, zuivering en bescherming. Het is door de geschiedenis heen gebruikt in spirituele rituelen, veegceremonies en kruidenremedies.

 

 

”Vitamines, mineralen, oliën en polyfenolverbindingen”

Welke voedingsstoffen zitten er in salie?

Saliethee wordt voornamelijk gedronken vanwege de smaak maar ook vanwege de mogelijke gezondheidsvoordelen. Salieblaadjes bevatten bepaalde voedingsstoffen die tijdens het trekken in het water aan de thee kunnen worden overgedragen. 

Hier zijn enkele van de belangrijkste voedingsstoffen in salieblaadjes:

Antioxidanten

Salieblaadjes zijn rijk aan verschillende krachtige antioxidanten zoals fenolverbindingen, flavonoïden en andere polyfenolen. Wist je dat er meer dan 160 polyfenolverbindingen (in de plant zijn geïdentificeerd?

Enkele van deze stoffen zijn:

Rozemarijnzuur 

Carnosol 

Carnosinezuur

Cafeïnezuur

Saliecoumarine 

Luteoline

Apigenine

Kaempferol 

Quercetine

Deze antioxidanten helpen het lichaam te beschermen tegen oxidatieve stress en kunnen verschillende gezondheidsvoordelen hebben.

 

Vitaminen

Salieblaadjes zijn een goede bron van verschillende vitamines zoals Vitamine A, C en K. 

Vitamine A is belangrijk voor het gezichtsvermogen en ondersteunt de immuunfunctie. Vitamine C ondersteunt de gezondheid van het immuunsysteem en werkt als antioxidant. Vitamine K is belangrijk voor de botten en de bloedstolling.

 

Mineralen

Salieblaadjes bevatten ook verschillende mineralen zoals:

Kalium

IJzer

Calcium

Mangaan

Calcium is belangrijk voor de gezondheid van de botten, terwijl ijzer belangrijk is voor het zuurstoftransport in het lichaam. Mangaan is weer betrokken bij verschillende stofwisselingsprocessen en antioxidantafweer.

 

Etherische oliën

Salieblaadjes bevatten essentiële oliën die bijdragen aan het kenmerkende aroma en smaak. Deze oliën zoals de verbindingen thujon en cineol hebben antimicrobiële en ontstekingsremmende eigenschappen.

 

* De voedingswaarde van saliethee kan variëren afhankelijk van verschillende factoren zoals de kwaliteit van de bladeren, de trektijd en de watertemperatuur. Aangezien saliethee doorgaans in kleine hoeveelheden wordt gedronken is het geen grote bron van voedingsstoffen in vergelijking met andere voedingsmiddelen.

 

 

”Salie word al vele duizenden jaren gebruikt door de mens”

Wat is de geschiedenis van salie?

Het gebruik van salie als geneeskrachtig kruid gaat duizenden jaren terug en saliethee wordt al eeuwenlang in verschillende culturen over de hele wereld gedronken. Wij hebben enkele belangrijke punten over de geschiedenis van saliethee voor je op een rij gezet:

Oude mediterrane beschavingen

Salie komt oorspronkelijk uit het Middellandse Zeegebied en het gebruik ervan is terug te voeren tot oude beschavingen zoals de Egyptenaren, Grieken en Romeinen. Deze culturen waardeerden salie vanwege zijn geneeskrachtige eigenschappen en geloofden dat het genezende krachten had.

 

Traditioneel medicinaal gebruik

Salie stond altijd hoog aangeschreven in de traditionele kruidengeneeskunde. Het werd gebruikt om verschillende aandoeningen te behandelen zoals problemen met:

Geheugen

Keel 

Menstruatie

Menopauze

Spijsvertering

Het werd ook beschouwd als een natuurlijke remedie om ontstekingen te verzachten en het algehele welzijn te verbeteren.

 

Culinair gebruik

Naast zijn geneeskrachtige eigenschappen wordt salie al heel lang gebruikt als kruid in de keuken om smaak en aroma aan gerechten toe te voegen. Het wordt veel gebruikt in de mediterrane en Europese keuken en vooral in hartige gerechten zoals geroosterd vlees, vulling, soepen en sauzen.

 

Kruidenthee

Salieblaadjes werden vroeger al gedroogd en in heet water gedrenkt om een kruidenthee-infusie te creëren. De resulterende saliethee werd gedronken vanwege de potentiële gezondheidsvoordelen en verfrissende smaak. Saliethee werd veel gebruikt als een middel voor verschillende kwalen of gedronken als een rustgevende drank.

 

Folklore en symboliek

De kruid wordt in verschillende culturen in verband gebracht met folklore en symboliek. In sommige tradities werd aangenomen dat salie beschermende eigenschappen had en werd gebruikt om boze geesten af te weren of ruimtes te reinigen. Het werd ook gekoppeld aan wijsheid, genezing en zuivering.

 

Nog steeds populair

Saliethee wordt nog steeds veel gedronken en gewaardeerd vanwege de potentiële gezondheidsvoordelen. Het wordt gedronken door mensen die op zoek zijn naar natuurlijke remedies, mensen die geïnteresseerd zijn in kruidenthee en mensen die de smaak en het aroma waarderen.

 

* Door de geschiedenis heen heeft salie zijn reputatie behouden als een veelzijdig kruid met verschillende toepassingen en voordelen. Tegenwoordig blijft saliethee een populaire keuze voor diegenen die kruideninfusies willen ontdekken en willen genieten van de potentiële therapeutische eigenschappen.

 

 

 

”Saliethee is voor de meeste mensen veilig om te drinken”

Wie kan beter geen saliethee drinken?

Saliethee is voor de meeste mensen prima om te drinken maar er zijn ook mensen die moeten opletten dat ze het niet drinken.

Mensen met hormoongevoelige aandoeningen

Salie bevat verbindingen die oestrogeenachtige effecten kunnen hebben. Als je een hormoongevoelige aandoening hebt dan wordt aanbevolen om saliethee te vermijden of een arts te raadplegen voor advies. Enkele voorbeelden hiervan zijn:

Borstkanker

Eierstokkanker

Endometriose 

Baarmoederfibromen

 

Mensen met bloedingsstoornissen

Salie bevat verschillende verbindingen die mogelijk het risico op bloedingen kunnen verhogen of de bloedstolling kunnen verstoren. Als je een bloedingsstoornis hebt of medicijnen gebruikt die de bloedstolling beïnvloeden dan is het raadzaam om saliethee te vermijden of eerst medisch advies in te winnen voor je het gaat drinken.

Zwangere vrouwen

Saliethee kan de baarmoeder stimuleren en hiermee mogelijk complicaties veroorzaken tijdens de zwangerschap. Zwangere vrouwen wordt daarom aanbevolen om geen saliethee of andere salieproducten te consumeren.

Moeders die borstvoeding geven

Thee gemaakt van salie kan de melktoevoer verminderen bij vrouwen die borstvoeding geven. Als je borstvoeding geeft dan is het raadzaam om een arts te raadplegen voordat je saliethee gaat drinken.

Mensen die specifieke medicijnen gebruiken

Saliethee kan een wisselwerking hebben met bepaalde medicijnen zoals:

Kalmerende middelen 

Anticonvulsiva

Bloedverdunners

Medicijnen die een levermetabolisme ondergaan

Als je medicijnen gebruikt dan is het belangrijk om eerst met je arts of apotheker te overleggen voordat je saliethee gaat drinken om te controleren op mogelijke interacties.

Tips:

1) Drink maximaal twee kopjes saliethee per dag. Zorg dat je niet langer dan drie weken achter elkaar dagelijks saliethee drinkt. Salie bevat namelijk het stofje thujon en daar kan je van gaan hallucineren als je het te lang drinkt

2) Je kunt verse salie een paar dagen bewaren. Ze blijven het langste goed in een zakje of bakje in de koelkast

3) Als je slecht kunt slapen kook dan wat salieblaadjes mee in de melk en drink het een uur voor het slapen gaan

4) Heb je salie in de tuin of op het balkon? Gebruik de blaadjes van planten die nog niet bloeien. De blaadjes van bloeiende struiken bevatten namelijk minder krachtige heilzame stoffen

5) Let op je kunt niet alle salviaplanten gebruiken voor de thee. Om er zeker van te zijn dat de variant geschikt is kun je het beste kiezen voor de Salvia officinalis

Tot slot

Saliethee stond centraal in dit artikel. Drink jij graag een kopje thee? En welke theesoort heeft jouw persoonlijke voorkeur? Wij vinden het fijn als je een reactie achterlaat onderaan deze pagina. 

Als je dit artikel waardevol vindt voor je gezondheid en vitaliteit help dan mee dit te verspreiden door het te delen op social media. Dit kan doormiddel van de social media knoppen. We zijn je zeer erkentelijk! 

Anderen lezen ook

Hoe lang duurt de overgang?

Nachtelijk zweten

Vastzittende hoest

Bronnen:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *