rusteloze benen

Rusteloze benen

Rusteloze benen. Heb jij daar wel eens last van? Ongeveer een half miljoen Nederlanders hebben er last van. Je hebt vooral ‘s avonds en ‘s nachts last van tintelingen, kriebel of een vervelend gevoel in de benen. De klachten zijn vervelend, maar de aandoening kan op zich geen kwaad.

Rusteloze benen zijn vooral vervelend. Wat je kunt doen om het te verzachten en wat mogelijke oorzaken kunnen zijn vertellen we je in dit artikel. Lees je mee?!

Wat zijn rusteloze benen?

Als je last van rusteloze benen hebt dan voel je een onbedwingbare onrust in je benen en heb je het gevoel dat je je benen moet bewegen om het vervelende gevoel in je benen kwijt te raken. Magnesium bij rusteloze benen helpt je magnesium tekort aan te vullen en zorgt ervoor dat je minder last kunt hebben van deze aandoening.

 

Wat zijn de klachten bij rusteloze benen? 

Als je last hebt van rusteloze benen dan voel je een onaangenaam jeukend, kriebelend of rusteloos gevoel in je benen. Dit zorgt voor een haast onweerstaanbare drang om je benen te bewegen. Op het moment dat je je benen beweegt nemen de klachten af maar zodra het bewegen stopt nemen de klachten weer toe. 

Naar schatting zijn er 5 tot 10% van alle Nederlanders die wel eens last heeft van rusteloze benen. En 3% heeft hier in ernstige mate last van. Dit kan zo hinderlijk zijn dat het slapen slecht gaat en de kwaliteit van leven steeds minder wordt door het tekort aan slaap. Rusteloze benen, ook wel het Restless Legs Syndroom genoemd is in de meeste gevallen een chronische en progressieve aandoening. Dit houdt in dat het meestal met de jaren erger wordt.

Oudere mensen hebben hier het meest last van. Zwangere vrouwen hebben hier ook regelmatig last van. Vooral in het derde trimester komt dit voor en dit verdwijnt na de zwangerschap vaak weer. 

Niet alleen ‘s avonds en ‘s nachts komt dit voor. Het kan ook optreden na lang stilzitten, bijvoorbeeld tijdens een voorstelling of vliegreis. 

Hoe ontstaat het rusteloze benen syndroom en wat kun je er tegen doen?

Hoe het rusteloze benen syndroom ontstaat is meestal onduidelijk. Er zijn meerdere opties mogelijk. Bekend is dat het erfelijk kan zijn en RLS kan ook een gevolg zijn van andere lichamelijke aandoeningen zoals polyneuropathie, diabetes, chronisch nierfalen, schildklieraandoeningen, parkinson, reuma of een gebrek aan ijzer in je lichaam. Dit wordt ook wel secundaire RLS genoemd. 

Onderzoekers denken dat een verstoorde dopaminehuishouding mogelijk een effect hebben op dit syndroom. Dit zorgt voor een verstoring in de overdracht van signalen tussen je zenuwcellen. Zwangere vrouwen hebben soms last van rusteloze benen en het gebruik van bepaalde medicijnen kunnen ook een oorzaak zijn van het rusteloze benen syndroom. Als laatste is er de idiopathische vorm. Bij deze vorm wordt er gedacht aan stress, voeding, leefstijl en slecht slapen wat de klachten verergerd.

Je kunt de klachten verlichten door te stoppen met roken, zo min mogelijk alcohol te drinken, ‘s avonds koffie vermijden en overdag genoeg aan lichamelijke beweging te doen. Verder is een goede regelmaat belangrijk met eten, bewegen en slapen op dezelfde tijdstippen. 

Een warm voetenbad met magnesium biedt ontspanning aan je lichaam en spieren wat ervoor kan zorgen dat je beter kunt slapen en minder last hebt van rusteloze benen. 

Ook wordt er in sommige gevallen gekozen voor medicijnen. Dit wordt voorgeschreven door je huisarts wanneer je veel last hebt van rusteloze benen. Je arts kan dopamine agonisten voorschrijven. Ook oxycodon of andere opioïden in een lage dosering kunnen worden voorgeschreven en is enkele gevallen methadon. Let er wel op dat je geen Inhibin neemt. Dit middel werkt tegen spierkramp maar heeft bij rusteloze benen geen goed effect. 

Magnesium en rusteloze benen 

Magnesium bij rusteloze benen is een natuurlijk middel wat je lichaam en spieren helpt ontspannen en je slaapt er vaak beter door. Daarnaast is het aanvullen van magnesium erg belangrijk omdat sommige mensen met het rustloze benen syndroom een tekort aan dit mineraal hebben. 

Een tekort aan magnesium kan leiden tot allerlei aandoeningen en ziektes die een rol kunnen spelen bij het ontstaan of verergeren van het rusteloze benen syndroom. Denk hierbij aan diabetes, hoge bloeddruk, reuma, hartfalen, chronisch nierfalen, polyneuropathie en depressie. Secundaire RLS wordt vaak in verband gebracht met deze aandoeningen. 

Het gebruik van medicatie kan ook zorgen voor een magnesiumtekort en dit medicatiegebruik kan weer een veroorzaker zijn van het rusteloze benen syndroom. 

Magnesium ondersteunt je sympathische en parasympatische zenuwstelsel. Dit kan mogelijk effect hebben op het rusteloze benen syndroom. 

Er hebben veel mensen baat bij een warm voetenbad met magnesium kristallen en dit helpt ze met het rusteloze benen syndroom. Het voordeel van een voetenbad is dat je je maag- darmkanaal ontziet waardoor je geen last van diarree als bijwerking hebt. Je lichaam neemt de magnesium prima op via je huid en je tekorten worden zo goed aangevuld

 

Tot slot

Rusteloze benen stond centraal in dit artikel. Heb jij last van rusteloze benen? Hoelang heb je daar al last van? En wat doe je om dit te verzachten? Wij vinden het fijn als je een reactie achterlaat onderaan onze pagina. 

Als je dit artikel waardevol vindt voor je gezondheid help dan mee dit te verspreiden door het te delen met jouw vrienden. Dit kan doormiddel van de social media knoppen. We zijn je zeer erkentelijk!

Anderen lezen ook

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *