rooibos thee
Expert: Jaap Gerrijts | 16 april 2023 | Leestijd: 8 minuten

Rooibos thee

Rooibos thee staat net zoals groene thee bekend vanwege de vele gezondheidsvoordelen die het heeft. Het wordt niet alleen gedronken vanwege de smaak maar ook omdat het veel antioxidanten en andere gezonde stoffen bevat.

 

Rooibos thee kent vele gezondheidsvoordelen. In dit artikel leggen we uit welke dat zijn en wat de bijwerkingen kunnen zijn. Lees je mee?!

Rooibos thee

Rooibos thee is een populaire kruidendrank die oorspronkelijk uit Zuid-Afrika komt. Het wordt ook wel rode thee, rooibossia of rode bosthee genoemd. Wist je dat het officieel geen echte thee is omdat het niet van een theeplant afkomstig is? Rooibos is namelijk opgemaakt uit andere ingrediënten zoals specerijen, kruiden en bloemen.

Het komt van een plant de Aspalathus linearis en deze behoort tot de peulvruchtenfamilie. Het unieke van deze plant is dat het maar op één locatie groeit, de bergen bij Kaap de Goede Hoop in Zuid-Afrika.

De thee zit vol voedingsstoffen en het is een caloriearme en cafeïnevrij drankje met een laag tanninegehalte wat al eeuwenlang wordt gebruikt vanwege de ontstekingsremmende effecten. Het bevat ook andere stoffen zoals calcium, alfahydroxyzuur en flavonoïden zoals aspalathin en nothofagin. Er zijn in de afgelopen jaren verschillende onderzoeken gedaan waarbij naar voren is gekomen dat de thee verschillende gezondheidsvoordelen heeft zoals:

Ondersteunen van gezonde botten

Bevorderen van gewichtsverlies

Ontstekingsremmende eigenschappen

Verlagen van de bloeddruk

Verbeteren van de bloedcirculatie

Goed voor huid en haar

Verbeteren van de spijsvetering

Behandelen van allergieën

 

Andere interessante feiten over rooibos thee:

Word al honderden jaren gedronken en sinds 1904 commercieel verhandeld

Dr. Pieter Le Fras Nortier wordt gezien als de vader van de rooibosthee industrie. Hij onderzocht de voordelen van de thee en dit leidde tot de wereldwijde distributie

Het duurde vele jaren om een methode te vinden om de plant te laten ontkiemen waardoor de thee op grotere schaal in de jaren 30 van de vorige eeuw kon worden geproduceerd

Rooibos is een nationale drank van Zuid-Afrika en wordt op veel plaatsen over de hele wereld gedronken en als handelswaar beschouwd

Word met de hand geoogst, geplet en vervolgens via een fermentatieproces geactiveerd

Zonder fermentatieproces ontstaat er groene rooibosthee

Bevat geen cafeïne 

 

 

”Bevat verschillende flavonoïden”

9 gezondheidsvoordelen van rooibos thee!

Rooibos thee is niet alleen lekker, het bevat ook allerlei stoffen die een antioxiderende werking hebben en daarmee gezond voor je zijn. De thee is al veel onderzocht en hiermee zijn interessante feiten naar voren gekomen die wij met je gaan delen.

 

Verzorging van haar en huid 

Veel mensen gebruiken rooibos thee vanwege de voordelen voor huid en haar. Het alfahydroxyzuur dat in de bladeren wordt aangetroffen komt niet vaak voor in andere voedingsmiddelen.

Dit type zuur is het veiligst wanneer het uit natuurlijke bronnen wordt geconsumeerd, in plaats van te worden gebruikt in gevaarlijke verwerkingsmethoden zoals chemische peelings. Vanwege dit alfahydroxyzuur en de veel voorkomende antioxidanten kan rooibos een belangrijk effect hebben op de vermindering van rimpels. Daarnaast kunnen de antioxiderende eigenschappen de haarzakjes helpen beschermen tegen beschadiging.

 

Bevat verschillende antioxiderende en ontstekingsremmende eigenschappen

Wist je dat rooibosthee bekend staat om zijn vermogen om te werken als een natuurlijke ontstekingsremmer en antioxidant? Onderzoeken suggereren namelijk dat het drinken van de thee je cellen kan beschermen tegen schade veroorzaakt door vrije radicalen en ontstekingen.

Groene rooibosthee is bijzonder rijk aan verschillende antioxidanten zoals quercetine en aspalathine. Laboratoriumstudies hebben laten zien dat de rooibosplant veel verschillende flavonoïden bevat zoals:

Isoquercitrin

Rutine

Nothofagin

Orientin

Isoorientin

Luteolin 

Quercetine is een ontstekingsremmend en werkt als natuurlijk antioxidant. Het is een flavonoïde dat in verschillende voedingsmiddelen en planten voorkomt waar rooibosthee er één van is. Het kan worden ingezet als het gaat om bescherming tegen verschillende ziekten zoals:

Hart- en vaatziekten

Slagaderverkalking

Hoog cholesterol 

Hoge bloeddruk

Diabetes

Staar 

Hooikoorts 

Zweren 

Daarnaast is rooibos de enige bekende natuurlijke bron van aspalathine en dit is ook heel bijzonder!

 

Kan helpen bij het beheersen van diabetes

Naast het vermogen om je hart te versterken heeft rooibos een direct effect op diabetes. Bij verschillende testen tegen zowel diabetes als kanker toonde rooibos thee een aanzienlijk therapeutisch potentieel voor het voorkomen van het begin van de twee ziekten of hun progressie. Hier zal in de toekomst meer onderzoek naar gedaan worden om te kijken of het kan worden toegepast.

Een andere studie waarbij men zich specifiek richtte op de impact van aspalathin toonde aan dat deze specifieke stof een anti-diabetisch potentieel heeft. Dit onderzoek toont samen met andere studies aan dat rooibos thee een geweldige aanvulling is op elk dieetplan voor diabetici.

 

Ondersteuning van spijsvertering en de lever 

Het drinken van rooibos thee is een manier om een gezonde leverfunctie en een goede spijsvertering te behouden. Het kan in gevallen van buikpijn en diarree zeker werken. De verschillende verbindingen die in de thee worden aangetroffen werken namelijk als krampstillende voedingsstoffen. Dit zorgt ervoor dat buikpijn wordt voorkomen en het voorkomen van diarree wordt verminderd.

Verschillende studies hebben het drinken van rooibos thee in verband gebracht met een verbeterde antioxidantstatus van de lever. Dit kwam ook voor bij mensen met weefselbeschadiging van de lever als gevolg van oxidatieve stress.

 

Ondersteuning bij de gezondheid van het hart 

Rooibos thee bevat chrysoeriol en andere flavonoïden die een positieve werking Op het hart en bloedvaten kan hebben. Zo kan het helpen bij:

Verlaging van de bloeddruk

Verbetering van de bloedcirculatie

Risico op slagaderverkalking verminderen

De thee wordt in verschillende studies ook in verband gebracht met een verlaagd cholesterolgehalte, hoewel studies gemengde resultaten hebben gevonden met betrekking tot al deze effecten.

In een onderzoek werd bewijs gevonden dat rooibos thee hoge bloeddruk kan verlagen en hormonen reguleren die door de bijnier worden uitgescheiden.

De gezondheid van het hart is belangrijk bij mensen met diabetes. Een veel voorkomend probleem bij diabetes is slagaderverkalking. Hierbij raken de aders verhard en ontstoken wat veroorzaakt kan worden door hoge glucosespiegels. Twee chemische verbindingen die aanwezig zijn in rooibos thee genaamd aspalathin en nothofagin hebben aanzienlijke effecten op ontsteking van het vasculaire systeem en worden verondersteld de sleutel te zijn bij de behandeling van mogelijke complicaties van diabetes met betrekking tot het hart.

Aspalathin is een speciaal antioxidant omdat het alleen wordt aangetroffen in rooibos en niet in andere voeding of drinken. Het helpt niet alleen beschermen tegen vasculaire ontsteking maar men heeft ontdekt dat het het hart kan beschermen tegen oxidatie en een gebrek aan bloedtoevoer naar het hart wat gerelateerd is aan diabetische cardiomyopathie.

Daarnaast toonde een onderzoek aan dat het het hart en de bloedvaten kan helpen beschermen tegen toxiciteit en schade als gevolg van blootstelling aan chemicaliën.

 

Kan helpen bij gewichtsverlies

Polyfenolen die in bepaalde voedingsmiddelen  en rooibos thee worden aangetroffen kunnen helpen bij het bevorderen van gewichtsverlies. Een aantal onderzoeken hebben bewijs gevonden dat rooibos anti-obesogene effecten kan hebben. Er moet nog wel meer onderzoek gedaan worden naar deze effecten.

Hoewel de bevindingen over het algemeen gemengd zijn lijkt rooibos de stofwisseling te ondersteunen door: 

Lipideperoxidatie en eiwitafbraak te voorkomen 

Het glutathionmetabolisme te reguleren  

Veranderingen in de activiteiten van antioxidante enzymen te moduleren

In een onderzoek waarbij werd gekeken hoe de voedingsstoffen in rooibosthee zwaarlijvigheid bestrijden ontdekten onderzoekers dat het drinken van rooibos thee verhoogde leptinesecretie veroorzaakte. Leptine staat ook wel bekend als het “verzadigingshormoon” en maakt deel uit van hoe je lichaam weet dat het genoeg te eten heeft gehad.

Rooibos verhinderde daarnaast ook de vorming van nieuwe vetcellen en zorgde ervoor dat bestaand vet sneller werd gemetaboliseerd. 

 

Kan helpen bij de behandeling van allergieën 

Quercetine is in staat om “mestcellen” te blokkeren. Mestcellen worden ook wel mastocyten genoemd en dit zijn immuuncellen die van cruciaal belang zijn bij het uitlokken van allergische reacties. Studies tonen zelfs aan dat quercetine een enorm anti-allergeen potentieel kan hebben en allergieën net zo effectief kan behandelen als sommige voorgeschreven medicijnen, zonder een hoog risico op bijwerkingen.

Het interessante is dat de bioflavonoïden nuttig zijn voor de behandeling van:

Seizoensgebonden allergiesymptomen 

Voedselallergieën

Astma  

Huidreacties

 

Kan antimicrobiële effecten hebben

Een recent onderzoek ontdekte dat rooibos thee een nuttig natuurlijk middel kan zijn vanwege het vermogen om de groei van schadelijke bacteriën te voorkomen. Uit het onderzoek bleek namelijk dat rooibos kan werken als conserveermiddel voor vleesproducten.

 

Kan de groei van gezonde botten ondersteunen

Rooibos thee bevat veel mineralen die de groei van gezonde botten ondersteunen zoals:

Calcium

Fluoride

Mangaan

Het is algemeen bekend dat thee kan zorgen voor een verhoogde botsterkte. Dit komt omdat thee de osteoblastactiviteit verhoogt. Osteoblasten zijn cellen die botmassa creëren en verhoogde activiteit in deze cellen betekent dat botten sterker, dichter en gezonder worden.

Rooibos thee bevat twee speciale flavonoïden luteoline en orientine die volgens onderzoeksresultaten kunnen helpen het mineraalgehalte in botten te verhogen. Dit is vooral belangrijk omdat het geen cafeïne bevat waardoor het gegeven kan worden aan oudere of gevoelige patiënten die geen andere theesoorten kunnen drinken.

 

 

”Rooibos smaakt rokerig, zoet en heeft een kruidig karakter”

Hoe zet je rooibos thee?

Je kunt rooibos thee kopen in de supermarkt, speciaalzaak die gedroogde kruiden verkopen en online.

Er zijn soorten rooibos die het meest populair zijn: 

Rode rooibos – wordt gemaakt door de bladeren te fermenteren, waardoor ze donkerder van kleur worden

Groene rooibos – is niet gefermenteerd en het is aangetoond dat het de meeste antioxidanten bevat

Onderzoek heeft aangetoond dat hoe meer een thee wordt verwerkt zoals drogen in de zon, zeven, stoompasteurisatie en fermentatie, hoe meer antioxidanten en andere verbindingen kunnen worden vernietigd. Als je gaat voor de meeste gezondheidsvoordelen dan is groene rooibos de beste keuze.

Eén van de beste aspecten van rooibos thee is dat het zo weinig tannines bevat. Hierdoor heeft het geen bittere smaak. De meeste mensen vinden dat rooibos thee van nature zoet en bloemig smaakt, ook al word er geen suiker aan toegevoegd. Je kunt het warm als koud drinken en daarom gebruiken om ijsthee of een hete kop thee te nemen.

Hoe zet je rooibos thee?

Een verschil tussen rooibos en de meeste andere theesoorten is dat het langer moet worden gezet.

Bij het zetten van de thee wordt aanbevolen om één tot drie theelepels in een thee-ei te doen en er kokend water overheen te gieten.

Vervolgens laat je het vijf tot vijftien minuten trekken en naar smaak te zoeten met honing of een andere natuurlijke zoetstof.

Hoe maak je ijsthee van rooibos?

Om rooibos ijsthee te maken, verdubbel je de hoeveelheid thee en laat je deze minimaal 10 minuten trekken voordat je het laat afkoelen en er vervolgens ijsblokjes aan toevoegt.

Hoeveel rooibos thee kan ik op een dag drinken?

Het drinken van meerdere kopjes per dag zorgt voor de meeste voordelen. Een hoeveelheid van ongeveer 750 tot 3.000 milligram rooibos theebladeren per dag heeft in onderzoeken de meeste effecten aangetoond.

 

 

”Rooibos thee is van nature cafeïnevrij”

Wat zijn de risico's en bijwerkingen van rooibos thee?

Rooibos thee is van nature cafeïnevrij waardoor het een goede keuze is voor diegenen die gevoelig zijn voor zelfs lage cafeïnegehalten in andere theesoorten.

Het drinken van kruidenthee kan je helpen om je rustiger te voelen en dit mogelijk helpen  om gemakkelijker in slaap te vallen. Het is zelfs gebruikelijk dat ouders in Zuid-Afrika het aan hun kinderen geven om ze te helpen slapen, ook al heeft het geen officiële bewezen kalmerende effecten.

Rooibos thee is voor de meeste mensen veilig om te consumeren. Toch zijn er  bijwerkingen mogelijk waar je rekening mee moet houden. Als je van plan bent om grote hoeveelheden te drinken dan moet je voorzorgsmaatregelen nemen. Uit onderzoek blijkt namelijk dat wanneer het in grote hoeveelheden wordt gedronken het een invloed kan hebben op de mannelijke vruchtbaarheid. Omgekeerd kan het bij normaal gebruik juist zorgen voor een toename in productie van spermacellen.

Rooibos bevat in tegenstelling tot andere theesoorten geen oxaalzuur en dit is goed nieuws voor mensen die lijden aan nierstenen. Sommige artsen suggereren echter dat de thee een negatieve invloed kan hebben op patiënten met:

Nierziekte

Leverziekte

Bepaalde hormonale kankers

De thee kan er voor zorgen dat er meer van het vrouwelijke oestrogeen wordt aangemaakt bij regelmatig gebruik van rooibos. Dit kan een probleem vormen bij mensen die gevoelig zijn voor hormonen. Je hormoonhuishouding kan dan op de lange termijn van streek raken.

Als je meer dan drie kopjes van deze thee per dag drinkt dan kan het zijn dat de er te veel leverenzymen worden aangemaakt. Op het moment dat er te veel leverenzymen in je lichaam zitten dan kan dit duiden op leverproblemen.

Het is daarnaast ook mogelijk dat het chemotherapie behandelingen verstoort. Als je aan één van deze aandoeningen lijdt dan is het belangrijk om eerst met de arts te overleggen voor je rooibos thee gaat drinken.

Rooibos thee is veilig tijdens de zwangerschap en het geven van borstvoeding.

Zorg dat je maximaal twee tot drie kopjes per dag drinkt zodat je van alle voordelen kunt genieten!

Tips:

1) Zorg dat je rooibos thee lang laat trekken

2) Twee tot drie kopjes per dag word aangeraden. Als je meer wilt drinken en medicatie gebruikt of een onderliggende aandoening hebt overleg dan eerst met je arts

3) Rooi bos thee kan het beste bewaard worden op een donkere plek in een afgesloten pot

4) Je kunt de thee ook gebruiken op de huid en in het haar vanwege de verzachtende eigenschappen wat kan helpen veroudering tegen te gaan

Tot slot

Rooibos thee stond centraal in dit artikel. Drink jij weleens een kopje rooibos thee? En was je al bekent met de gezondheidsvoordelen van rooibos thee? Wij vinden het fijn als je een reactie achterlaat onderaan deze pagina. 

Als je dit artikel waardevol vindt voor je gezondheid en vitaliteit help dan mee dit te verspreiden door het te delen op social media. Dit kan doormiddel van de social media knoppen. We zijn je zeer erkentelijk!

Anderen lezen ook

Wat is een allergie?

Diabetes symptomen

Natuurlijke ontstekingsremmers

Bronnen:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *