rood licht therapie
Expert: Jaap Gerrijts | 9 november 2022 | Leestijd: 8 minuten  

Rood licht therapie | Ervaar de genezende kracht

Rood licht-therapie is een behandeling waarbij licht wordt gebruikt om de energieproductie in de cellen te verhogen. Lichttherapie is iets wat lang onderdrukt is geweest en niet genoeg erkend. Dit terwijl er duizenden medische onderzoeken van bekend zijn. Rood licht bevordert de energie-aanmaak en zorgt voor een toename van de collageen-productie. Ook bevordert rood licht de nachtrust en daarmee het herstel van de aanslag die het leven vormt op je gezondheid. 

Rood licht therapie heeft vele gezondheidsbevorderende eigenschappen. In dit uitgebreide artikel vertellen we welke dat zijn en wat rood licht voor jou kan betekenen. Lees je mee?!

Rood licht therapie

De afgelopen tientallen jaren zijn er duizenden onderzoeken gedaan naar de effecten van licht op de mens. Zo heb je blauw licht, rood licht maar ook UV- en infrarood licht. Deze verschillende soorten zijn uitvoerig getest en men is erachter gekomen dat een bepaalde golflengte en intensiteit van 630nm / 660nm en 800-880nm een bijzonder positief effect heeft op mensen.

Deze rood licht therapie zorgt er voor dat licht in de huid dringt en daar in de cellen mitochondriën activeert. Deze mitochondriën zijn verantwoordelijk voor de aanmaak van energie in de cellen door het aanmaken van ATP. ATP staat voor adenosinetrifosfaat en dit is enorm belangrijk voor een gezond en fit lichaam. 

Deze energiefabriekjes in de cellen staan aan de basis van enorm veel processen en als deze basis niet goed werkt dan kan dit voor heel veel klachten en zelfs ziektes zorgen.

Rood licht werkt niet alleen op de huid maar er ook net er onder in het weefsel door nabij-infrarood licht en dit geeft voor veel mensen een boost in de energie en daarnaast slapen ze sneller in en ook langer door. Het licht geeft ook een boost in de productie van collageen en dit zal de gezondheid van de huid verbeteren en veroudering helpen tegen te gaan. 

Het kan zelfs wonden helpen sneller te genezen en littekens minder zichtbaar maken. Later zal je alle voordelen van deze bijzondere techniek lezen.

Rood licht therapie word inmiddels via allerlei websites aangeboden van kleine lampen tot aan panelen met kleine led lampen van wel 6000 watt. Het voordeel van de grote panelen is dat je een groter lichaamsoppervlak kunt bestralen en het minder tijd kost in vergelijking met een kleiner formaat. Deze grote panelen hebben vaak ook krachtiger lampen die sneller door de huidbarrière dringen.

 

 

”Rood licht therapie bied vele gezondheidsvoordelen”

Wat zijn de gezondheidsvoordelen van rood licht therapie?

In de onderzoeken die er gedaan zijn naar rood licht en infrarood therapie zijn er interessante voordelen naar voren gekomen. Om je een idee te geven waar deze techniek voor gebruikt kan worden hebben we hier een opsomming voor je gemaakt.

Voordelen rood licht therapie:

Bevordert de productie van energie in de cellen

Bevordert spierherstel

Bevordert het spieruithoudingsvermogen

Helpt ontstekingen te verminderen

Verbetert de slaapkwaliteit

Verbetert de huid door het aanmaken van collageen 

Verbetert de bloedcirculatie

Helpt pijn verlichten

Versnelt het wondherstel proces

Versnelt het herstel van de botten

Vermindert haarverlies

Vermindert acne klachten

Herstelt UV-schade 

 

 

”Rood licht helpt de mitochondriën beter functioneren”

Rood licht en energie

We hebben het al even over de mitochondriën gehad en omdat rood licht therapie deze functie zo enorm verbetert verdient het nog meer aandacht. De mogelijkheid om je mitochondriën beter te laten werken zodat ze meer energie kunnen opwekken is één van de beste voordelen die rood licht heeft. Wist je dat je lichaam letterlijk tientallen kilo’s ATP op een dag aanmaakt? 

ATP is de stof die de mitochondriën in de lichaamscellen nodig heeft om energie te produceren en allerlei processen goed te laten verlopen.

Het is zo belangrijk omdat het in principe bijna alles wat je doet ondersteunt. Rood licht therapie zorgt er voor dat de kwaliteit en de kwantiteit van de mitochondriën verbetert en op deze manier de potentie van je lichaam verhoogt. Zo heb je meer energie en blijf je langer gezond, fit en verhoog je de weerstand!

 

 

”Collageen zit niet alleen in de huid, het zit in je hele lichaam”

Rood licht en de huid

Wanneer rood licht op de huid schijnt word de productie van collageen verhoogt. Doordat rood licht toenemende effecten heeft op de bloedplaatjes-afgeleide groeifactor en fibroblastproductie is het een goede manier om de aanmaak van collageen een boost te geven. 

Wist je dat de aanmaak van collageen al na je 25ste levensjaar afneemt? Deze afname zorgt er voor dat de huid rimpeliger en stugger word. Niet alleen de collageen productie maar ook wonden kunnen sneller helen door rood licht. Daarnaast kan het littekens en striae helpen verminderen. 

Mensen met psoriasis, hyperpigmentatie, acne en cellulitis hebben ook baat bij deze therapie.

Neurodegeneratie en rood licht

Neurodegeneratie houd in dat zenuwcellen, zenuwcelstructuren en de functie hiervan progressief afneemt. De aanmaak van bèta-amyloïdeiwitten in de hersenen kunnen er voor zorgen dat de hersenen minder goed werken. 

Op de lange termijn kan het er voor zorgen dat de kans op aandoeningen zoals ziekten van Alzheimer, Parkinson en Huntington verhoogt. Omdat rood licht therapie lichaamscellen helpt beschermen door een verbeterde algehele mitochondriale functie en het stimuleren van neurogenese kan het de aanmaak van bèta-amyloïdeiwitten verminderen. 

Er is hier al veel onderzoek naar gedaan en dit is nog steeds bezig om te kijken hoe ze dit zo effectief mogelijk kunnen toepassen.

Gen-expressie

De Amerikaan Ari Whitten is een rood licht expert die onderzoek heeft gedaan naar de invloed op de gen-expressie. Het rode licht activeert volgens Whitten genen die betrokken zijn bij celgroei, cel-regeneratie en het herstellen van de cellen. Dit gebeurt overal in het lichaam zoals de spieren, hersenen en de huid. 

 

 

”Melatonine is een slaaphormoon en krachtige antioxidant”

Slaap en rood licht therapie

Rood licht therapie word veel gebruikt om de slaap te verbeteren. Het rode licht helpt namelijk het lichaam een consistente 24-uurs cyclus te behouden. Hierdoor werkt het circadiaans ritme in het lichaam beter waardoor je meer melatonine kan aanmaken op het juiste moment. 

Het circadiaans ritme is een interne klok die aangeeft dat het tijd is om op te staan en energie te krijgen en wanneer je moe word zodat je kunt gaan slapen. Melatonine helpt niet alleen voor het slapen, het hormoon heeft ook een belangrijke functie als antioxidant die je lichaam helpt beschermen. 

 

 

”Rood licht zorgt voor meer zuurstof en nutriënten naar je weefsels”

Spieren en rood licht

Er zijn veel studies gedaan naar de werking van de spieren nadat ze zijn blootgesteld aan rood licht. Het word toegepast door atleten en sporters maar ook mensen die enkele keren per week sporten voor de plezier. 

Het is aangetoond dat het rode licht in combinatie met infrarood licht er voor kan zorgen dat de spieren beter functioneren en herstellen. Het helpt spierpijn te verminderen, vermoeide spieren herstellen en spiergroei te stimuleren. 

Niet alleen sporters maar ook ouderen en mensen die last hebben van de spieren hebben ook een voordeel aan het gebruik van rood licht therapie. Zo helpt het spierpijn, spierkramp, stijfheid en schade aan de spieren te verminderen.

Ontstekingsremmende eigenschappen

Je lichaam word altijd blootgesteld aan allerlei factoren die kunnen zorgen voor laaggradige ontstekingen in het lichaam. Denk hierbij aan vrije radicalen, suiker, vervuilde lucht, bewerkt voedsel, stress, ziekte of UV straling van de zon. Deze factoren zorgen voor kleine ontstekingen in het lichaam en rood licht helpt deze tegen te gaan. 

Rood licht therapie beperkt namelijk de ontstekingsreactie en vermindert oxidatieve schade door het verminderen van inflammatoire cytokines in het lichaam. Het helpt de expressie van enzymen zoals COX-1 en COX-2 en verschillende cellulaire routes die betrokken zijn bij het remmen van laaggradige ontstekingen.

Hormonen en rood licht

Veel mensen hebben een onbalans in hun hormoonhuishouding. Het kan zijn dat er te weinig of juist teveel oestrogeen of testosteron word aangemaakt en dit zorgt voor een onbalans. Deze onbalans kan allerlei klachten en ziektes veroorzaken. De schildklier is verantwoordelijk voor het aanmaken van het schildklierhormoon. 

Bij een onderzoek onder patiënten met de schildklierziekte Hashimoto is aangetoond dat de algemene schildklierfunctie verbeterde en de concentratie antilichamen die in grote aantallen aanwezig waren lager werden. Deze TPO-antilichamen reduceerden met maar liefst 39% bij deze Hashimoto patiënten. Ook werd er vastgesteld dat mensen met hypothyreoïdie hun medicatie inname drastisch konden verlagen. 

Rood licht helpt bij allerlei soorten hormoonproblemen en verbetert slaap, libido, stemmingswisselingen, gewrichtspijn, bioritme en de bloedsuikerspiegel balans.

 

 

”Rood licht werkt op de huid en NIR-infrarood dieper in het weefsel”

Wat is het verschil tussen rood licht en infrarood licht?

We hebben het de hele tijd over rood licht en infrarood licht. Maar wat is rood licht precies? Rood licht therapie bestaat uit rood licht, 630nm – 780nm en NIR-infrarood licht, 780nm – 2500nm. NIR-infrarood licht staat voor nabij-infrarood licht en dit zit net boven het zichtbare lichtspectrum. 

Verschillende onderzoeken hebben aangetoond dat er een paar golflengtes het beste werken. Deze golflengtes zijn 630nm-660nm wat bestaat uit rood licht en 800-880nm wat bestaat uit infrarood licht. Het grote verschil tussen rood en nabij-infrarood licht is dat nabij-infrarood licht dieper in het lichaamsweefsel doordringt en rood licht op de huid. 

Dit komt omdat de golflengten van NIR-infrarood licht langer zijn dan die van rood licht.

 

 

”Rood licht therapie is veilig om te gebruiken”

Bijwerkingen of gevaar van rood licht?

Er zijn inmiddels ruim 5000 wetenschappelijke onderzoeken gepubliceerd en zelfs NASA heeft deze techniek toegepast om hun astronauten gezond te houden in de ruimte. Rood licht therapie is een volledig veilige methode om te gebruiken en ook goedgekeurd door verschillende instanties wereldwijd. 

Het grote voordeel is dat rood licht therapie werkt led LED licht die geen schadelijke UV stralen bevat. Deze techniek is al jaren lang getest op mensen en hierbij zijn op de korte of lange termijn nog geen veiligheidsproblemen aangetoond. 

Wanneer je de gebruiksaanwijzing goed navolgt is rood licht therapie een uitstekende manier om je gezondheid een boost te geven!

Wat kost een rood licht therapie paneel?

Rood licht word veel online aangeboden voor verschillende prijzen. De lampen en panelen zijn er in verschillende maten van klein tot groot. Deze kleine lampen hebben minder wattage nodig en de grote kunnen panelen zijn van wel 6000 watt. 

Een klein paneel kost tussen de 300 en 500 euro en een hele grote soms wel 4000 euro. Een groot paneel kan een groter oppervlakte van je lichaam bestralen en daarom kost het dagelijks minder tijd om er voor te gaan staan of liggen. 

Omdat het paneel dagelijks maar voor korte duur aan staat zijn de stroomkosten relatief laag.

Tips:

1) Kies een geschikt paneel die de juiste led lampen bevat

2) Kies een paneel waarbij je een rood licht functie en een NIR-infrarood functie hebt

3) Kies een paneel die zo min mogelijk lichtflikkering geeft

4) Resultaat is afhankelijk van de golflengte, lichtkracht en duur behandeling

5) Houd je aan de gebruiksaanwijzing en dan zal rood licht therapie volledig veilig zijn

Tot slot

Rood licht-therapie stond centraal in dit artikel. Was je voor het lezen van dit artikel al bekend met de rood licht-therapie? En was je ook al bekend met de natuurlijke gezondheidsvoordelen ervan? Als je last van ontstekingen of gewrichtspijnen hebt zou je dan rood licht-therapie overwegen?  Wij vinden het fijn als je een reactie achterlaat onderaan deze pagina.

Als je dit artikel waardevol vindt voor je gezondheid en vitaliteit help dan mee dit te verspreiden door het te delen met je vrienden. Dit kan doormiddel van de social media knoppen. We zijn je zeer erkentelijk!

Anderen lezen ook

Waar zit magnesium in?

Kramp in de benen bij ouderen

Waar is omega 3 goed voor?

Bronnen:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *