Voeding > roggebrood

roggebrood
Expert: Jaap Gerrijts | 14 april 2023 | Leestijd: 7 minuten

Roggebrood

Roggebrood is een goede bron van vezels, vitaminen en mineralen. Het bevat veel ijzer en vitamine C. Maar het bevat ook twee keer zoveel vitamine B6 dan volkoren brood. Vitamine B6 draagt bij aan een goede spijsvertering en verhoogt je weerstand. Roggebrood is dus niet alleen gezond, bovendien is het ook gewoon erg lekker! 

Roggebrood kent voordelen voor je gezondheid. In dit uitgebreide artikel leggen we uit welke dat zijn en vertellen we welke gezonde voedingsstoffen het allemaal bevat. Lees je mee?!

Roggebrood bevat veel gezonde onverzadigde vetten

Roggebrood

Roggebrood is brood gemaakt van rogge, water, zout en sommige varianten bevatten gist of zuurdesem. Het is donkerbruin van kleur en smaakt licht zoetzuur en heeft een compacte en vochtige textuur. Roggebrood bevat veel vezels en vult daarom enorm goed. Het word veel gegeten bij gerechten zoals soep, snert en haring.

Vroeger was roggebrood in Nederland en België hoofdvoedsel naast aardappelen en dit werd later vervangen door tarwebrood.

Roggebrood word niet gebakken zoals ‘normaal’ brood maar lange tijd gegaard op een lagere temperatuur. Roggebrood wordt meer ‘gegaard’ dan gebakken. De oven heeft bij het bereiden van roggebrood een veel lagere temperatuur dan bij tarwebrood en het bakproces duurt bij roggebrood langer. De Limburgse en Brabantse varianten blijven ongeveer 2 tot 4 uur in de oven terwijl de Friese en Groningse varianten soms wel tot 24 uur in de oven zitten.

Er zijn verschillende soorten roggebrood afhankelijk waar ze vandaan komen. Fries en Brabants roggebrood zijn de twee populairste soorten die er te koop zijn.

Gronings – gemaakt van gebroken rogge

Fries – gemaakt van gebroken rogge

Brabants – bevat voor de helft tarwebloem en wordt met gist of zuurdesem bereid

Limburgs – bevat voor de helft tarwebloem en wordt met gist of zuurdesem bereid

Overijssels 

Gelders – bereidingstijd van gemiddeld 10 uur

Duits – bevat zuurdesem

Roggebrood uit de supermarkt heeft een korte bereidingstijd. Het bevat vaak veel hulpstoffen zoals e-nummers en verschilt hiermee sterk van traditionele roggebroden die je vaak bij de warme bakker kunt kopen.

 

 

”Roggebrood is gezonder dan tarwebrood”

Is roggebrood gezond?

Wist je dat roggebrood gezonder is dan tarwebrood? Het voordeel van roggebrood is dat het op lagere temperaturen word bereid en hiermee behoud je veel meer voedingsstoffen. Roggebrood zit boordevol vitamines en mineralen zoals magnesium, natrium, vitamine B, ijzer en veel vezels. Roggebrood bevat in vergelijking met andere broodsoorten ook minder calorieën en is enorm gezond voor je. 

Goede vulling

Roggebrood vult enorm goed vanwege de vele vezels die het bevat. Vroeger was het geliefd bij boeren, jagers en vissers omdat ze veel energie er van kregen en er lang op konden doorwerken. Het voordeel van de vele vezels is dat het je darmen en daarmee de stoelgang ook ondersteunt.

Gezonde koolhydraten

Roggebrood bevat veel gezonde koolhydraten met een lage glycemische index. Dit betekent dat ze je bloedsuikerspiegel niet enorm laten pieken en je er veel energie van krijgt voor een langere periode.

Onverzadigde vetten

Roggebrood bevat veel onverzadigde vetten die bij kunnen dragen aan een goed cholesterolgehalte. Een gezond cholesterol gehalte helpt de kans op hart- en vaatziekten en dit maakt de keuze voor roggebrood nog makkelijker!

 

 

”Roggebrood zit boordevol vitamines en mineralen”

Wat is de voedingswaarde van roggebrood?

Roggebrood zit vol voedingsstoffen en gezonde koolhydraten. De bereidingswijze van roggebrood zorgt ervoor dat de meeste van de vitamines en mineralen behouden blijven en daarom is het enorm voedzaam. Wist je dat een plakje roggebrood ongeveer 15 % van de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid aan voedingsvezels en ijzer oplevert? Een plak roggebrood weegt gemiddeld 62.5 gram.

Wat is de voedingswaarde van roggebrood?

Voedingswaarde per 100 gram roggebrood

Eiwitten                                  5,6 gram

Koolhydraten                         35 gram

Vet                                           1,3 gram

Suiker                                      8,2 gram

Vezels                                     8,2 gram

Vitamine B1                           0,06 milligram

Vitamine B2                          0,06 milligram

Vitamine B3                            1,1 milligram

Vitamine B6                          0,2 milligram

Vitamine B11                         0,75 microgram

Vitamine E                            0,9 milligram

Magnesium                          57 milligram

Natrium                                292 milligram

Kalium                                   240 milligram

Calcium                                  33 milligram

Fosfor                                   173 milligram

IJzer                                       2,7 milligram

Jodium                                   1,6 microgram

Koper                                   0,18 milligram

Zink                                        1,5 milligram

 

 

”Roggebrood bevat veel koolhydraten en vezels”

Heeft roggebrood nadelen?

Roggebrood is enorm gezond en geeft daarom weinig nadelen. Als je een koolhydraatarm dieet volgt dan kan je het beste geen roggebrood eten. Daarnaast kunnen de vele vezels bij sommige mensen een opgeblazen gevoel geven.

Roggebrood bevat ook de zogenaamde antinutriënten die er voor kunnen zorgen dat je lichaam bepaalde voedingsstoffen minder goed op kan nemen. Het eten van roggebrood kan namelijk het opnemen van ijzer en zink belemmeren. Wanneer je af en toe roggebrood eet dan kan dit verder geen kwaad.

 

 

”Roggebrood is na openen minimaal een week houdbaar”

Hoelang kun je roggebrood bewaren?

Roggebrood blijft in de verpakking vrij lang goed. Kijk daarom op de houdbaarheidsdatum als je wilt weten hoelang je het kunt bewaren. Wanneer de verpakking geopend is dan is het een week houdbaar en kun je roggebrood het beste bewaren in de koelkast. Je kunt er ook voor kiezen om het in te vriezen en dan is het een maand houdbaar.

 

 

”Bakker met traditioneel zelfgebakken roggebrood”

Waar smaakt roggebrood goed bij?

Roggebrood is niet meer zo populair als vroeger maar het is nog steeds overal te koop. De beste roggebrood is vers roggebrood gemaakt door een bakker in plaats van de soorten die in de supermarkt liggen. Deze zitten meestal vol E-nummers en andere stoffen die je beter kunt vermijden.

Klassieke gerechten met roggebrood zijn:

Erwtensoep met roggebrood

Haring met roggebrood

Wit brood met kaas en een plakje roggebrood

Roggebrood smaakt goed met hartig beleg en sommige mensen gebruiken zoet beleg.

Tips:

1) Roggebrood smaakt heerlijk met kaas, spek, rosbief of haring

2) Bewaar roggebrood altijd in een luchtdichte verpakking zodat het lekker vers en smeuïg blijft

3) Roggebrood is ideaal voor mensen die willen afvallen omdat het je snel een verzadigd gevoel geeft zodat je minder honger hebt en het zit ook nog eens vol met gezonde nutriënten

4) De gezondste vorm van roggebrood is de volkoren variant

Roggebrood zit boordevol gezonde voedingsstoffen zoals mineralen en vitaminen

Tot slot

Roggebrood stond centraal in dit artikel. Eet jij roggebrood met katenspek bij de erwtensoep? Of eet je liever een verse haring op roggebrood? Wij vinden het leuk als je een reactie achterlaat onderaan deze pagina. 

Als je dit artikel waardevol vindt voor je gezondheid en vitaliteit help dan mee dit te verspreiden door het te delen op social media. Dit kan doormiddel van de social media knoppen. We zijn je zeer erkentelijk!

Anderen lezen ook

Is pindakaas gezond?

Wat is quinoa?

Hoeveel eieren per dag?

Bronnen:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *