rode vlekken op de huid
Expert: Jaap Gerrijts | 8 juli 2023 | Leestijd: 7 minuten

Rode vlekken op de huid

Rode vlekken op de huid kunnen verschillende oorzaken, zoals allergieën, infecties, ontstekingen of huidaandoeningen. Sommige rode vlekken zijn onschuldig en verdwijnen vanzelf, terwijl andere een teken kunnen zijn van een ernstiger probleem dat medische aandacht vereist. 

Rode vlekken op de huid kunnen verschillende oorzaken hebben. In dit uitgebreide artikel leggen we uit welke dat zijn en vertellen we wat je aan de rode vlekken op je huid kan doen. Lees je mee?!

Rode vlekken op de huid

Ongeacht je leeftijd, je hebt waarschijnlijk ooit wel eens een rode uitslag gehad, maar hoe komen deze rode vlekken op de huid? Huiduitslag is er in zoveel soorten en soms ligt de oorzaak voor de hand zoals uitslag veroorzaakt door brandnetels, terwijl het soms ook heel moeilijk kan zijn om de exacte oorzaak te achterhalen. 

Huiduitslag kan worden veroorzaakt door een allergeen of voedsel irriterend middel, kleding of huishoudelijke chemicaliën. Ook medicatie, slechte spijsvertering of een ziekte kunnen ook rode vlekken op de huid veroorzaken.

Sommige huiduitslag komt uit het niets, terwijl andere enkele dagen nodig hebben om zich op de huid te vormen. Hoe lang duurt het voordat een uitslag weggaat? Dit hangt van een aantal factoren af zoals wat voor soort uitslag het is en hoe snel de ontsteking kan worden verminderd. Sommige zullen net zo snel verdwijnen als ze verschenen, terwijl andere voor langere tijd kunnen blijven. 

Het goede nieuws is dat er veel natuurlijke middelen voor huiduitslag zijn die snel kunnen werken zonder nadelige bijwerkingen. Als je op dit moment last hebt van rode vlekken op de huid lees dan verder om erachter te komen wat het is en wat je er aan kunt doen!

 

 

”Bij huiduitslag heb je vaak rode vlekken op de huid”

Wat is huiduitslag?

Huiduitslag is een verandering van de huid die de kleur, het uiterlijk en/of de textuur beïnvloedt. Een uitslag kan ook worden beschreven als een gebied met een geïrriteerde of gezwollen huid. Het medisch woord voor huiduitslag is dermatitis en een jeukende huiduitslag wordt allergische contactdermatitis genoemd. 

Huiduitslag kan over je hele lichaam voorkomen. Soms is het zeer plaatselijk en andere keren is het wijdverspreid. Er is een grote verscheidenheid aan symptomen en kenmerken van huiduitslag waar we de meest voorkomende voor je op een rij hebben gezet:

Rode of verkleurde huid

Rode striemen

Rode of verkleurde vlekken

Rode of verkleurde bultjes

Ringvormige vlekken

Jeuk

Blaren

Sijpelende zweren die knapperig worden

Met pus gevulde, korstige zwellingen

Geschubde of schilferige huidvlek

Dikke en leerachtige huidvlekken

 

 

”Eczeem, warmte uitslag, atopische dermatitis en Rosacea”

Welke soorten huiduitslag zijn er?

Als het gaat om hoe je huiduitslag en hun onaangename symptomen kunt verwijderen zijn er veel natuurlijke middeltjes maar laten we het eerst hebben over welke soorten huiduitslag er zijn.

Het hebben van huiduitslag is nog geen exacte medische diagnose. Het is eerder een manier om de huidontsteking en verkleuring te beschrijven die je hebt. Je weet dat je huid er niet zo uitziet als normaal en er is iets niet in orde en je weet misschien niet hoe dit komt.

Er zijn veel verschillende soorten huiduitslag die de oorzaak van de verandering in het uiterlijk van je huid beter kunnen verklaren en lokaliseren. Enkele van de meest voorkomende soorten huiduitslag zijn: 

Atopische dermatitis

Contacteczeem

Eczeem

Seborrheic dermatitis 

Rosacea

Netelroos

Luieruitslag

Brandnetel bultjes

Mazelen

Waterpokken

Warmte uitslag

Stressuitslag

Zonne uitslag

 

 

”Allergie voor cosmetica, medicatie, dieren, latex of een infectie”

Wat is de oorzaak van huiduitslag?

Voordat we ingaan op hoe je op natuurlijke wijze van huiduitslag af kunt komen, gaan we eerst kijken naar de meest voorkomende oorzaken van huiduitslag. Het type uitslag kan namelijk ook de oorzaak verklaren. Als je bijvoorbeeld een stressuitslag hebt dan is de oorzaak stress en wordt een uitslag van brandnetel word veroorzaakt door brandnetel.

Over het algemeen wordt huiduitslag veroorzaakt door een huidontsteking die op zijn beurt vele oorzaken kan hebben. Eén van de meest voorkomende vormen van huiduitslag is contactdermatitis. Deze uitslag treedt op wanneer een stof je huid irriteert. Contactdermatitis kan lichte roodheid van de huid of uitslag met kleine rode bultjes veroorzaken. Een ernstiger reactie kan zwelling, roodheid en zelfs grote blaren veroorzaken.

Veel voorkomende oorzaken van contactdermatitis zijn: 

Brandnetel

Voedsel allergie

Zepen, wasmiddelen, shampoo, deodorant, parfum en lotions, vooral die met  synthetische geuren en stoffen 

Allergie voor latex

Huishoudelijke chemicaliën zoals bleekmiddel

Allergie voor dieren zoals honden of katten

Hand desinfecterende middelen

Andere veel voorkomende oorzaken van huiduitslag:

Acne

Eczeem

Schimmelinfectie

Bacteriële infectie

Virale infectie zoals herpes zoster

Parasitaire infectie zoals schurft

Psoriasis

Rosacea

Ziekte van Lyme 

Lupus – veroorzaakt een “vlinderuitslag” onder de ogen en over de wangen

Insectenbeten

Bijensteken

Overmatig wrijving op de huid

Langdurige blootstelling aan hitte 

Langdurige blootstelling aan vocht 

Een allergie voor een medicijn

Een bijwerking of lichtgevoeligheid voor een medicijn

 

Als het gaat om de risicofactoren voor huiduitslag dan is het hebben van een virale, bacteriële, schimmel- of parasitaire infectie een groter risico op het ontwikkelen van huiduitslag. Ook verhoogt een familie- of persoonlijke voorgeschiedenis van allergieën of astma het risico op huiduitslag. 

Aangezien huiduitslag vaak het gevolg is van contact met brandnetels, dieren of insectenbeten dan is het niet verwonderlijk dat mensen die meer tijd buitenshuis doorbrengen een hoger risico lopen op het ontwikkelen van huiduitslag. (

 

 

 

”Voeding, supplementen en Aloë Vera”

Wat kan je zelf doen tegen huiduitslag?

Nu we zoveel hebben gesproken over de verschillende soorten uitslag, oorzaken en risicofactoren, gaan we nu kijken naar de mogelijke oplossing oftewel wat kan je zelf doen aan huiduitslag?

 

Natuurlijke middelen voor huiduitslag

Er zijn zoveel natuurlijke middeltjes voor huiduitslag om huiduitslag snel te verbeteren. Hier zijn enkele manieren om huiduitslag te verwijderen of verminderen met behulp van voedingsmiddelen en supplementen en essentiële oliën.

 

Voedingsmiddelen om huiduitslag te verminderen

Biologisch voedsel 

Door biologisch te eten help je de blootstelling aan gifstoffen en chemicaliën te verminderen.

Oranje en gele groenten en fruit 

Deze voeding bevatten carotenoïden zoals bètacaroteen waarvan studies hebben laten zien dat ze de weerstand tegen huiduitslag veroorzaakt door de zon kunnen helpen verbeteren. 

Schone magere eiwitten 

Voldoende eiwitten kunnen helpen je immuunsysteem te beschermen tegen infecties die huiduitslag veroorzaken. Streef naar ongeveer 75 tot 100 gram eiwit per maaltijd. Schaaldieren zijn echter een eiwit waarvan bekend is dat het voor veel mensen problematisch is.

Koudgeperste oliën 

Zoek naar oliën die tijdens het persen niet boven de 53 graden worden verwarmd zoals olijfolie en kokosolie.

Lijnzaad en chiazaad

Kan systemische ontsteking verminderen en dit leidt tot een vermindering van de symptomen. Ik raad aan om gemalen chia- of lijnzaad toe te voegen aan salades en smoothies.

 

Eten om te vermijden

Elk voedsel dat een allergische reactie veroorzaakt kun je het beste vermijden als je hier gevoelig voor bent. Dit kan van persoon tot persoon verschillen. Enkele veel voorkomende allergenen zijn: 

Gluten

Noten

Schaaldieren 

Zuivelproducten

Conventionele zuivel 

Veel mensen vinden dat het vermijden van conventionele koemelk kan helpen de symptomen te verminderen.

Transvetten en gehydrogeneerde oliën 

Deze vetten verhogen ontstekingen wat weer kan leiden tot immuunreacties.

Gefrituurd voedsel 

Deze voedingsmiddelen zijn moeilijk te verteren en staan erom bekend dat ze de ontsteking in het lichaam verhogen en wat de huiduitslag alleen maar kan verergeren.

Bewerkte voedingsmiddelen 

Veel bewerkte voedingsmiddelen bevatten additieven onder de term “natuurlijke smaakstoffen” of bepaalde kleurstoffen die bij bepaalde mensen allergische reacties kunnen veroorzaken. 

 

Supplementen

Vitamine C – 2.000 mg per dag

Vitamine C is een krachtige antioxidant en heeft anti-histaminische eigenschappen wat kan helpen de ontsteking van huiduitslag te verminderen. Zorg dat je voor een natuurlijke vorm van vitamine C kiest.

 

Brandnetelblad – 300 mg 3 keer per dag 

Van brandnetelblad is aangetoond dat het effectief is bij het verminderen van netelroos omdat het de algehele histamineproductie vermindert.

 

Quercetine – 1.000 mg 3 keer per dag 

Quercetine  is een ontstekingsremmende flavonoïde gevonden in onder andere rode wijn, groene thee en uien. Van quercetine is aangetoond dat het ontstekingen en allergische reacties vermindert.

 

Essentiële oliën voor huiduitslag

Het topisch gebruiken van essentiële oliën zoals geranium, roos en lavendel kan huiduitslag helpen verbeteren. Combineer eenvoudig drie druppels olie met een halve theelepel kokosolie en breng het driemaal per dag aan op het probleemgebied. 

 

Bentoniet Klei

Bentonietklei komt het lichaam ten goede door het te helpen bij:

Het verdrijven van gifstoffen 

Verhogen van de immuniteit 

Verminderen van ontstekingen 

Als het gaat om hoe je uitslag op je gezicht kunt verwijderen, zorg er dan voor dat je de ogen vermijdt als je bentonietklei of een ander natuurlijk middel gebruikt. Als je jeukende huiduitslag hebt dan kan zelfgemaakte anti-jeukcrème met bentonietklei echt helpen om de boel te kalmeren. Voor insectenbeten breng je een geconcentreerde hoeveelheid klei rechtstreeks aan op het probleemgebied en laat je het ongeveer twee uur zitten voordat je het afspoelt.

 

Cacaoboter

Cacaoboter bevat verbindingen die cacaomassa polyfenolen worden genoemd en waarvan sommige onderzoeken hebben laten zien dat ze tekenen van veroudering kunnen helpen verminderen en de gevoelige huid met huiduitslag kunnen kalmeren. 

Polyfenolen zijn soorten antioxidanten die de gezondheid bevorderen, zowel intern wanneer ze worden gegeten als wanneer ze plaatselijk op de huid worden aangebracht. Het is zelfs gebleken dat de polyfenolen van cacao verschillende chronische ziekten, degeneratie van de huid, gevoeligheden en zelfs celmutaties kan helpen bestrijden. Zorg er wel voor dat de cacaoboter die je gebruikt geen alcohol, geurstoffen of andere additieven bevat die ertoe kunnen leiden dat je huid nog meer ontstoken en gevoeliger wordt.

 

Aloë Vera

Als je je afvraagt hoe je van een warmte-uitslag in het gezicht af kunt komen of hoe je van een warmte-uitslag ergens anders op je lichaam af kunt komen dan is aloë vera absoluut een natuurlijke top remedie. In feite is het uitstekend geschikt voor allerlei soorten huiduitslag en huidproblemen. Aloë vera is niet alleen ongelooflijk in het verzachten van huiduitslag door ontsteking en roodheid te verminderen maar het helpt ook jeuk te verminderen terwijl het vocht en genezing verbetert. 

Voor huiduitslag kun je aloë vera-gel met een hoog percentage gebruiken of je kunt een crème met aloë-extract van 0,5 procent proberen. Naar behoefte of minstens drie keer per dag aanbrengen. Als je op zoek bent naar een manier om snel van warmte-uitslag af te komen dan is aloë vera absoluut een geweldige natuurlijke remedie.

Vitamine C en vitamine K

Lage niveaus van vitamine K1 kunnen een slechte bloedstolling veroorzaken. Je kunt hierdoor last hebben van rode, roze of paarse vlekken. Als je een laag vitamine C-gehalte hebt dan heb je mogelijk een verminderde capillaire sterkte en dit kan de rode of paarse vlekken veroorzaken.

In de natuur komen vitamine K1 en vitamine C meestal uit dezelfde bronnen. Je kunt daarom het beste voldoende groenten eten om beide krachtige voedingsstoffen binnen te krijgen.

Hoe werkt dit precies?

Je darm maakt vitamine K1 aan dus als je een slechte darmgezondheid hebt dan kan dit een reden zijn waarom je K1-waarden laag zijn.

Hoewel het zeer zeldzaam is, kan een laag calciumgehalte rode vlekken op je huid veroorzaken. Een andere oorzaak van rode vlekken is een virale infectie.

Er zijn twee primaire onderliggende oorzaken van het hebben van rode vlekken op de huid:

Dieet 

Je moet gezonde voedingsstoffen eten om al je vitamines binnen te krijgen. Het is daarom belangrijk dat je gemiddeld 7 tot 10 kopjes groente per dag binnenkrijgt.

 

Malabsorptie 

Als je darmen deze voedingsstoffen niet kunnen opnemen dan kun je tekorten ontwikkelen, zelfs als je het juiste voedsel eet. Probiotica en galzouten kunnen de spijsvertering en opname helpen verbeteren.

De beste bronnen van vitamine K1 zijn:

Donkere bladgroenten

Boerenkool

Spinazie

Boerenkool

De beste bronnen van vitamine C zijn:

Paprika

Zuurkool

Bessen

Citroen

 

 

 

”Keratosis pilaris zijn kleine bultjes op de armen, dijen of gezicht”

Wat kan je doen tegen keratosis pilaris?

Wat is het beste middel tegen keratosis pilaris, ook wel kippenvel of aardbeienvel genoemd. In plaats van te concentreren op het behandelen van dit symptoom, gaan we een geweldige natuurlijke remedie delen voor de oorzaak van dit probleem.

Keratosis pilaris is een teveel aan keratine op het huidoppervlak. Deze aandoening veroorzaakt kleine en gezwollen rode bultjes op de achterkant van de armen, dijen of gezicht.

 

Oorzaken van keratosis pilaris:

1) Vitamine A-tekort

Veelvoorkomende oorzaken van een vitamine A-tekort:

 • Een tekort aan vitamine A in de voeding

 • Een probleem met de lever of galblaas

 • Een darmaandoening die malabsorptie veroorzaakt

 • Een veganistisch dieet

 • Een vetarm dieet

 

2) Hoge androgenen bij vrouwen

Een veelvoorkomende oorzaak van hoge androgenen:

 • Hoge insuline in het bloed – hyperinsulinemie

Veel voorkomende oorzaken van hyperinsulinemie:

 • Een koolhydraatrijk dieet

 • Te vaak eten

 • Hoge niveaus van stress

 • Obesitas

 • Metaboolsyndroom

 • Omega 6 vetten

 

3) Oestrogeen dominantie

Veelvoorkomende oorzaken van oestrogeendominantie:

 • Anticonceptiepillen

 • Zwangerschap

De beste remedie tegen keratosis pilaris is levertraan.

Levertraan:

 • Bevat omega 3 vetzuren

 • Is goed voor de huid

 • Werkt ontstekingsremmend

 • Ondersteunt de bloedsuikerspiegel en verlaagt insuline

 • Bevat vitamine A

 • Is een goede bron van vitamine D

 

Als je keratosis pilaris hebt probeer dan dagelijks een hoogwaardige levertraan te gebruiken. Het is ook belangrijk om je eetpatroon aan te passen door omega 6 vetten te schrappen en een koolhydraatarm dieet te volgen. Het beheersen van je stressniveaus en het verbeteren van de lever zal ook gunstig zijn.

 

 

”Een gezonde lever is belangrijk voor een gezonde huid”

Huidproblemen en de lever

Waarom zou je lever de oorzaak kunnen zijn van je huidproblemen?

Huidproblemen die verband kunnen houden met de lever:

 • Jeukende huid

 • Een rode neus

 • Rode knobbeltjes

 • Witte en gele aanslag op de oogleden

 • Geelzucht

 • Spataderen

 • Rode, paarse plaquette

 • Rode handpalmen

 • Grijze huid

 • Een vergrote rode hobbelige neus

 • Eczeem

 • Witte nagelbedden

 • Rosacea

 • Rode papel

 

Bepaalde medicijnen kunnen ook huidproblemen veroorzaken zoals blaren, vervellen, branden of huiduitslag. Eén van de redenen hiervoor is dat ze je voedingsniveau kunnen uitputten.

 

Natuurlijke manieren om de lever te ondersteunen en huidproblemen te helpen verbeteren:

1) Neem TUDCA

2) Begin met vasten

3) Neem mariadistel

4) Eet pro-biotische voedingsmiddelen

 

 

”De oorzaak van rosacea is onbekend”

Wat kan helpen bij rosacea?

De oorzaak van rosacea is op dit moment nog steeds onbekend. Er zijn echter verschillende interessante factoren:

1) Er lijkt een vitamine C-tekort te zijn

2) De bijnier is erbij betrokken – die de witte bloedcellen reguleert

Als je last hebt van rosacea dan kan MSM in supplementvorm en grapefruitzaadolie erbij helpen.

 

 

”Gezuiverde galzouten en intermitterend vasten”

Wat kan je doen tegen jeuk bij netelroos?

De aandoeningen die gepaard gaan met jeuk en netelroos hebben gemeen dat ze een laag galzoutgehalte hebben. De gal wordt namelijk uit de lever afgevoerd naar de zak van de galblaas waar het 20 keer wordt geconcentreerd. 

Elke keer dat je eet trekt de galblaas samen en komt het vrij in de dunne darm, en de combinatie tussen de gal en enzymen helpt het vet op te lossen en de in vet oplosbare vitamines en essentiële vetzuren uit het voedsel dat je eet te extraheren. 

Er is een bepaalde zuurgraad in de maag of een bepaalde pH nodig om de afgifte van gal te activeren.

 

Jeuk en netelroos worden altijd geassocieerd met deze aandoeningen:

Brandend maagzuur

Verwijderde galblaas 

Leverdisfunctie

Hoge cholesterol

Galstenen

 

Remedies voor lage galzouten:

Gezuiverde galzouten

Gezonde ketose en intermitterend vasten. Zorg er voor dat je je eetpatroon aan gaat passen.

Wat moet je doen als de huiduitslag aanhoud of verergerd?

Hopelijk heb je alleen te maken met een lichte uitslag en zullen manieren om op natuurlijke wijze van uitslag af te komen effectief voor je zijn. Als je echter huiduitslag hebt die langer dan een paar dagen aanhoudt zonder verklaring of steeds erger wordt dan is het een goed idee om naar de dokter te gaan.

 

Je moet ook onmiddelijk medische hulp inroepen als je de volgende symptomen ervaart:

Benauwdheid 

Jeuk in de keel

Moeilijkheden met ademhalen

Koorts

Toenemende pijn of verkleuring in het huiduitslaggebied

Zwelling van het gezicht of ledematen

Verwarring

Duizeligheid

Ernstige hoofd- of nekpijn

Herhaaldelijk braken 

Diarree

Neem contact op met een arts als je zowel huiduitslag als keelpijn, gewrichtspijn, een recente tekenbeet, een recente dierenbeet of rode strepen of gevoelige plekken in de buurt van de uitslag hebt.

Tips:

1) Zorg dat je niet een te hete douche neemt als je last hebt van huiduitslag

2) Ga niet krabben aan de huiduitslag want dan kan je het vaak alleen maar erger maken

3) Draag luchtige kleding zodat het niet gaat schuren en je huid goed kan blijven ademen

4) Bescherm je huid en smeer het in met een verkoelende zalf zoals Aloë Vera

Tot slot

Rode vlekken op de huid stond centraal in dit artikel. Heb jij last van rode vlekken op de huid? En weet je daar de oorzaak van? Wij vinden het fijn als je een reactie achterlaat onderaan deze pagina. 

Als je dit artikel waardevol vindt voor je gezondheid en vitaliteit help dan mee dit te verspreiden door het te delen op social media. Dit kan doormiddel van de social media knoppen. We zijn je zeer erkentelijk!

Anderen lezen ook

Wat is vitamine A?

Waar zit vitamine C in?

Wat is vitamine K?

Bronnen:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *