Kruiden > rode klaver

rode klaver
Expert: Jaap Gerrijts | 7 maart 2023 | Leestijd: 8 minuten

Rode klaver

Rode klaver is een plantje uit de natuur met een hoog gehalte aan isoflavonen in de paarse bloemen. Het wordt al sinds de oude Grieken en Romeinen gebruikt voor het behandelen van verschillende aandoeningen. Tegenwoordig vind je het in capsules en wordt het veel gebruikt bij overgangsklachten.

 

Rode klaver kent vele gezondheidsvoordelen. In dit uitgebreide artikel leggen we uit welke dat zijn en krijg je als 'bonus' een heerlijk rode klaver recept van ons. Lees je mee?!

Rode klaver bevat verschillende B vitamines en vitamine C

Rode klaver

Rode klaver word in het Latijns Trifolium pratense genoemd. De plant groeit in Azië en Europa in het wild en je hebt hem vast wel eens gezien. Het word steeds vaker ingezet als supplement waarbij de bloemen worden gebruikt vanwege de grote hoeveelheid isoflavonen die het bevat. Isoflavonen worden ook wel fyto-oestrogenen genoemd en dit zijn antioxidanten die bij de groep flavonoïden horen. 

Fyto-oestrogenen staan bekend om de positieve werking bij overgangsklachten en het word ook ingezet voor andere aandoeningen.

Wist je dat de gemiddelde Nederlander slechts 1 milligram isoflavonen per dag binnen krijgt? Als je dit vergelijkt met de gemiddelde Japanner dan zie je dat deze tussen de 50 en 100 milligram per dag binnen krijgt. Rode klaver bevat daarnaast ook andere stoffen die goed voor je zijn zoals bèta-caroteen, verschillende vitamines B, C , magnesium, kalium, calcium, chroom en choline.

Maar wat is rode klaver precies?

De rode klaver behoort eigenlijk tot de peulvruchtenplantenfamilie en is een plant uit de botanische familie Fabaceae. In het wild zijn veel dieren er gek op, van herten tot koeien, konijnen en bijen. Vroeger werd de plant gebruikt in de vorm van thee en tincturen wat al terug gaat in de tijd van de oude Grieken en Romeinen. In de Middeleeuwen werd het veel gebruikt als middel tegen wonden, brandwonden en andere huidaandoeningen. 

Tegenwoordig word het veel gebruikt om extracten en kruidensupplementen van te maken die steeds populairder worden.

Het word onder andere gebruikt voor:

Overgangsklachten

Huid

Behoud van sterke botten

Ondersteuning van de hart en bloedvaten

Ondersteuning van de lever en longen

Spijsvertering

Wij gaan straks dieper in op wat de voordelen kunnen zijn van deze bijzondere plant!

 

 

”Rode klaver word veel gebruikt bij een onbalans van de hormonen”

Verhoogt rode klaver oestrogeen?

Veel vrouwen gebruiken rode klaver om hun oestrogeen te ondersteunen tijdens de overgang. Maar verhoogt rode klaver oestrogeen? 

De voordelen van rode klaver zijn met name te danken aan isoflavonen. Dit zijn plantaardige chemicaliën die oestrogeenachtige effecten in het lichaam produceren. De belangrijkste isoflavonen die in rode klaver worden aangetroffen zijn:

Biochanine

Daidzen

Formononetine

Genisteïne

Deze stoffen bootsen de effecten na van natuurlijk oestrogeen dat zowel mannen als vrouwen produceren. Niet alleen teveel oestrogeen kan een probleem zijn ook te weinig oestrogeen in het lichaam is niet goed voor je.

Samen met verbindingen die flavonoïden en coumestrols worden genoemd zijn isoflavonoïden van rode klaver de belangrijkste actieve stoffen. Onderzoek heeft aangetoond dat deze kunnen helpen bij sterkere botten bij oudere volwassenen, een verminderd risico op het ontwikkelen van verschillende soorten kanker bij vrouwen en helpt bij ondersteuning voor de gezondheid van de prostaat. 

Deze isoflavonen hebben oestrogeenachtige eigenschappen door het activeren van oestrogeenreceptoren. Ze worden in landen als Japan in grote hoeveelheden geconsumeerd. Hier word voedsel waar van nature voorkomende isoflavonen uit gefermenteerde sojaproducten en ander gefermenteerd voedsel veel gegeten.

 

 

”Isoflavonen zijn de belangrijkste stoffen in rode klaver”

6 gezondheidsvoordelen van rode klaver!

In de 19e eeuw werd rode klaver steeds populairder als natuurlijk middel tegen overgangsklachten. Men geloofde dat het de hormoonspiegels in balans bracht en opvliegers en andere symptomen die bij mannen voorkomen verlichtte.

Onderzoek suggereert dat rode klaver zich gedraagt als een natuurlijk diureticum. Dit  betekent dat het de urineproductie verhoogt en het vochtgehalte in het lichaam in evenwicht houdt. Er wordt ook aangenomen dat het de immuunfunctie verbetert door het lichaam te helpen overtollig slijm en gifstoffen die zich in het lichaam kunnen ophopen kwijt te raken. 

Volgens onderzoekers in Amerika zijn enkele manieren waarop rode klaver kan helpen bij het bestrijden van ontstekingen, infecties en hormonale onevenwichtigheden:

Verbetering van symptomen bij een goedaardige prostaatvergroting 

Het imiteren van de effecten van het vrouwelijk hormoon oestrogeen. Dit kan helpen om symptomen van de menopauze te verminderen

Het reguleren van het cholesterolgehalte 

Vrijmaken van de longen, sinussen en luchtwegen van overtollig slijm. Dit kan helpen bij de behandeling van hoest en luchtweginfecties en andere griepklachten 

Verbetering van de doorbloeding

Ontsteking van de huid en aandoeningen zoals eczeem en psoriasis 

 

Welke onderzoeken zijn er gedaan naar rode klaver?

Symptomen van menopauze

Rode klaver kan goed zijn voor vrouwen die te maken hebben met symptomen van de menopauze. Isoflavonen kunnen namelijk positieve effecten hebben bij het verminderen van symptomen die verband houden met oestrogeenverlies. 

Enkele voorbeelden hiervan zijn:

Slaapproblemen

Gewichtstoename

Opvliegers

Nachtelijk zweten

Botverlies

Botontkalking

Ontsteking van de gewrichten

Onderzoeken waarbij de effecten van rode klaver bij de behandeling van symptomen van de menopauze onderzoeken zijn enigszins gemengd. Vele hebben binnen enkele maanden wel verbeteringen van de symptomen laten zien en dit zonder bijwerkingen.

Eén van de meest populaire toepassingen van rode klaver is het behandelen van opvliegers. Verschillende onderzoeken hebben laten zien dat ook vrouwen met ernstige opvliegers enorm baat hadden bij het gebruik van de plant.

Onderzoekers kwamen er ook achter dat supplementen met rode klaver werkte bij:

Vaginale cytologie

Totaal cholesterol

LDL-cholesterol 

Triglycerideniveaus

Gezondheid van hoofdhuid, huid en haar 

Vermindering van collageenverlies

Laag libido

Vermoeidheid

 

Bestrijden van luchtweginfecties 

Extract en thee van rode klaver wordt gebruikt voor de preventie en behandeling van luchtwegaandoeningen zoals:

Verkoudheid

Bronchitis

Astma 

Kinkhoest

Het kan hierbij helpen om ongemak tijdens ziekte te verminderen en slijm in de keel en luchtwegen los te maken.

Het kan in sommige gevallen bronchiale spasmen verminderen, extra slijm en vocht uit de luchtwegen wegspoelen en de kwaliteit van slaap verbeteren. Het word daarom al vele eeuwen voor deze klachten met succes gebruikt.

 

Gezondheid van hart en bloedvaten

Extreem lage oestrogeenspiegels verhogen niet alleen de kans op het ontwikkelen van botontkalking, maar ze verhogen ook het risico op hart- en vaatproblemen. Dit geld helemaal voor postmenopauzale vrouwen.

Onderzoeken hebben aangetoond dat rode klaver:

De gezondheid van de bloedvaten ten goede komt

Het risico op slagaderverkalking vermindert

De bloedsomloop stimuleert

Een te hoog cholesterolgehalte kan helpen beheersen 

Coronaire hartziekten kan helpen voorkomen

De meeste onderzoeken zijn uitgevoerd op dieren en men zal in de toekomst meer onderzoek gaan doen bij mensen. Men is er in ieder geval vrij zeker van dat de grote oorzaak in deze positieve resultaten de isoflavonen zijn. Deze zijn enorm belangrijk voor de gezondheid van hart en bloedvaten.

 

Behoud van botsterkte

Onderzoek toont aan dat het meest voorkomende type botontkalking het type is dat geassocieerd wordt met ovariële hormoondeficiëntie tijdens de menopauze. Rode klaver kan daarom een geweldige aanvulling zijn op elk osteoporose-dieet.

Het risico van een vrouw om osteoporose te ontwikkelen stijgt tijdens de menopauze aanzienlijk. Dit komt omdat oestrogeen belangrijk is voor botmineralisatie. Premenopauzale vrouwen met lage oestrogeenspiegels of lage botdichtheid kunnen ook baat hebben bij supplementen met rode klaver.

 

Kan het risico op bepaalde vormen van kanker helpen verlagen

In de Chinese geneeskunde word rode klaver al heel lang gebruikt bij het helpen voorkomen van kanker en het zuiveren van het bloed.

Onderzoekers hebben ontdekt dat isoflavonen in rode klaver lijken te helpen voorkomen dat kankercellen zich vermenigvuldigen of groeien en mogelijk ook apoptose kunnen veroorzaken. De soorten kanker die het meest waarschijnlijk worden beïnvloed door rode klaver zijn: 

Borstkanker

Prostaatkanker

Baarmoederkanker

Op dit moment geven experts aan dat er nog steeds veel onbekend is als het gaat om het begrijpen van alle effecten van oestrogeen op borstkanker. Daarom worden mensen met een voorgeschiedenis of een hoog risico op borstkanker wordt geadviseerd om rode klaver niet te gebruiken totdat er meer onderzoek is gedaan.

 

Kan huidontsteking en huidaandoeningen helpen behandelen

Er zijn verschillende aanwijzingen dat isoflavonen nuttig kunnen zijn voor het vertragen van tekenen van huidveroudering en het verminderen van inflammatoire huidaandoeningen zoals eczeem, psoriasis en verschillende soorten huiduitslag.

Onderzoek op de effecten van rode klaver op oestrogeenspiegels laten zien dat het de volgende eigenschappen heeft:

Ontstekingsremmend

UV-beschermend

Wond helend

Collageen stimulerend

Bij oudere volwassenen vermindert rode klaver de effecten van huidveroudering veroorzaakt door oestrogeendeprivatie en kan het de collageenproductie helpen stimuleren.

Het kan volgens onderzoek ook worden toegepast bij de behandeling van wonden of brandwonden. De stoffen in rode klaver helpen namelijk bij het verbeteren van de elasticiteit, dikte en hydratatie van de huid.

Volgens sommige onderzoeken kan de plant de gezondheid van niet alleen de huidzakjes bevorderen, maar ook de hoofdhuid en nagels. Deze studies zijn beperkt, toch suggereren sommige bevindingen dat het aanbrengen van producten met rode klaver-extract op de hoofdhuid de haargroei kan verhogen bij mensen met haaruitval, vooral bij postmenopauzale vrouwen. Hier moet nog wel meer onderzoek naar gedaan worden om het eventueel in de toekomst in te gaan zetten als behandel methode.

 

Het is belangrijk op te merken dat er meer onderzoek nodig is om de potentiële voordelen van rode klaver volledig te begrijpen. Als je tode klaver wilt gaan gebruiken bij een bepaalde ziekte overleg dan ook met de arts of dit verstandig is en wat de beste dosering kan zijn.

 

 

”Houd je aan de gebruiksaanwijzing voor veilig gebruik”

Wat is de juiste dosering van rode klaver?

Rode klaver supplementen zijn te koop in extractvorm of capsules. De isoflavonen in rode klaver supplementen zijn erg krachtig en daarom zijn veel lagere doses nodig dan wanneer het hele kruid wordt geconsumeerd.

Verschillende onderzoeken zoals die met postmenopauzale vrouwen hebben verschillende doseringen van rode klaver gebruikt. Hoewel de dosering afhangt van waarvoor je het gebruikt zijn de aanbevelingen als volgt:

Gebruik indien niet anders voorgeschreven 2 tot 3 maal daags 2 capsules. Bij voorkeur rond een maaltijd. Het gaat hier om capsules van 400 milligram rode klaver met 8% isoflavonen. Het is belangrijk dat je de dosering niet overschrijd. 

Kijk goed op de verpakking wat er in een supplement zit. Meestal staat er bij hoeveel procent isoflavonen er in zitten. Meestal ligt dit tussen de 8 en de 10%. Als een capsule 400 milligram bevat waarvan 8% isoflavonen dan betekent dit dat één capsule 32 milligram isoflavonen bevat.

Het gebruik tot 85 milligram isoflavonen één keer per dag lijkt veilig te zijn voor de meeste volwassenen die rode klaver gebruiken voor hulp bij hormonale onbalans. Doseringen kunnen echter variëren van 40 tot 160 milligram isoflavonen per dag.

In tinctuurvorm met een verhouding van 1:5 en 30 procent alcohol. Begin met één tot driemaal daags innemen van 60 tot 100 druppels.

Gebruik voor de huid een zalf met 10 tot 15 procent rode klaver bloemen en breng deze rechtstreeks op een open wond aan. Doe dit altijd in overleg met een arts.

Houd er rekening mee dat bij dagelijks gebruik het tot drie maanden kan duren voordat je  het volledige resultaat hebt. Gun het daarom enige tijd om te werken.

 

 

”Zelf gemaakte rode klaver thee”

Hoe maak je rode klaverthee?

Je kunt theezakjes met rode klaver kopen in natuurvoedingswinkels, online of zelf thuis thee maken met gedroogde kruiden. Je kunt zowel de bloemetjes als de blaadjes drogen om klaverthee te maken. Klaverthee wordt ook vaak gemixt met munt en andere kruiden. De meeste mensen gebruiken enkel de bloemen om geneeskrachtige klaverthee te maken omdat de klaverbloemen veel meer fytonutriënten, vitaminen en mineralen bevatten.

Gebruik voor het maken van rode klaverthee één tot twee theelepels gedroogde bloemen gedrenkt in 250 milliliter heet water.

Deze hoeveelheid kan tot drie keer per dag worden geconsumeerd.

Kan je rode klaver ook eten?

Rode klaver kan worden gegeten als wilde groente. Je hoeft het slechts kort te blancheren voor je het kunt eten. Je kunt klaverblaadjes ook in rauwe vorm door de salade doen maar het is nog lekkerder om de rode zoetige klaverbloemetjes door een salade te doen.

 

 

”Rode klaver is veilig maar kan in sommige gevallen bijwerkingen geven”

Wat zijn de bijwerkingen van rode klaver?

Rode klaver bevat isoflavonen die de effecten van het hormoon oestrogeen nabootsen zodra ze het lichaam binnenkomen. Om deze reden blijft de veiligheid van rode klaver bij patiënten met borst- of baarmoederkanker controversieel. Het is mogelijk dat de kruid deze aandoeningen compliceert en behandelingen verstoort, of erger nog het risico verhoogt dat ze zich überhaupt ontwikkelen.

Sommige mensen melden dat ze oestrogeenachtige bijwerkingen ervaren bij het nemen van rode klaver zoals:

Hoofdpijn

Gevoelige borsten

Opgeblazen gevoel

Stemmingswisselingen

Veranderingen in de menstruatie

Als je deze bijwerkingen ervaart dan kan dit tijdelijk zijn maar ook langer aanhouden. Overleg daarom met de arts of specialist wat in dit geval het beste is.

Aan de andere kant lijkt rode klaver voor de meesten neutraal, veilig en zelfs heilzaam te werken. Er zijn aanwijzingen dat isoflavonen kunnen bijdragen aan reproductieve problemen bij bepaalde dieren. Verschillende onderzoeken hebben grote hoeveelheden isoflavonen in verband gebracht met reproductief falen en complicaties zoals leverziekte als gevolg van oestrogeenachtige activiteiten. In kleinere doses lijkt het echter veilig te zijn voor de meeste volwassenen die niet zwanger zijn, borstvoeding geven of een hoog risico lopen op borstkanker. Ook hier is het belangrijk om je aan de juiste dosering te houden om eventuele problemen te vermijden.

Rode klaver kan ook het risico op bepaalde bloedingsstoornissen verhogen vanwege de bloed verdunnende effecten bij mensen met een abnormale bloedstolling of die net een operatie hebben ondergaan. Het gebruik van dit kruid moet in deze gevallen worden vermeden.

Het is daarom raadzaam als je rode klaver wilt gaan gebruiken en een onderliggende aandoening hebt en/of medicatie gebruikt om eerst met de arts te overleggen voor je het gaat gebruiken.

Tips:

1) Rode klaver kan je prima in de tuin of natuur vinden. Droog ze na het plukken en bewaar ze luchtdicht en in het donker

2) Rode klaver is prima te combineren in een salade, garnering of in de thee

3) Zorg dat je bij een onderliggende aandoening en/of medicatiegebruik eerst overlegt met de arts voor je een rode klaver supplement gaat gebruiken

4) Houd er rekening mee dat het enkele maanden kan duren voor rode klaver een positief effect heeft op je klachten

Rode klaver wordt vaak toegepast bij een onbalans van de hormonen

Tot slot

Rode klaver stond centraal in dit artikel. Ervaar jij klachten bij de overgang? Heb je ooit rode klaver overwogen om deze klachten te verminderen? Wij vinden het fijn als je een reactie achterlaat onderaan deze pagina. 

Als je dit artikel waardevol vindt voor je gezondheid en vitaliteit help dan mee dit te verspreiden door het te delen met je vrienden. Dit kan doormiddel van de social media knoppen. We zijn je zeer erkentelijk!

Anderen lezen ook

Waterkers

Cayennepeper

Peterselie

Bronnen:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *