Hoewel kleine hoeveelheden suiker eten mogelijk geen groot risico voor je gezondheid is als je ervan uit gaat dat wat je voor de rest eet en drinkt over het algemeen rijk aan voedingsstoffen is, zijn er nu gelukkig veel suikervervangers beschikbaar die je kunnen helpen de inname te verminderen.
Wat is een goed alternatief voor suiker?
Rauwe honing
Rauwe honing bevat nuttige enzymen, antioxidanten, ijzer, zink, kalium, calcium, fosfor, vitamine B6, riboflavine en niacine. Het staat relatief laag op de glycemische index en kan voordelen bieden zoals het ondersteunen van de gezondheid van de huid en is goed voor de weerstand.
Stevia
De steviaplant bevat stevioside en dit is een element in de bladeren dat het meer dan 200 keer zo zoet maakt als suiker. Het is verkrijgbaar in verschillende vormen en bevat nul calorieën en geen koolhydraten en is daarom ideaal voor diabetici of mensen die op dieet zijn.
Monniksfruit
Deze plant bevat verbindingen die wanneer ze worden geëxtraheerd maar liefst 300 tot 400 keer de zoetheid van rietsuiker opleveren. Monniksfruit bevat geen echte suiker of calorieën en heeft geen effect op de bloedsuikerspiegel.
Organische zwarte bandmelasse
Deze soort is een goede bron van koper, calcium, ijzer, kalium, mangaan, selenium en vitamine B6. Het heeft wel een effect op de bloedsuikerspiegel en bevat ook aardig wat calorieën.
Kokossuiker
Kokossuiker wordt gemaakt door sap uit de bloei van de kokosnoot te halen en vervolgens te verwarmen. Het bevat polyfenolen, ijzer, zink, calcium, kalium, antioxidanten, fosfor en andere fytonutriënten.
Suikeralcoholen
Deze groep omvat onder andere xylitol, erythritol en mannitol. Deze stoffen komen van nature in kleine hoeveelheden voor in sommige voedingsmiddelen en planten zoals bessen, zeewier, ananas, olijven, asperges en zoete aardappelen. Ze worden echter geïsoleerd en in een laboratorium gemaakt. De meeste hebben een vergelijkbare zoete smaak als suiker en zijn meestal niet-calorisch of bevatten zeer weinig calorieën. Ze verhogen ook niet de bloedsuikerspiegel zoals gewone suiker maar ze kunnen voor sommige mensen wel moeilijk te verteren zijn.