riboflavine
Expert: Jaap Gerrijts | 10 december 2022 | Leestijd: 7 minuten

Riboflavine

Riboflavine is nodig voor de energievoorziening van je lichaam. Riboflavine is ook bekend als vitamine B2 en het zit vooral in melk en melkproducten, maar ook in vlees en vleeswaren, groente, fruit en brood en graanproducten. Een tekort aan riboflavine kan voor verdelende huidafwijkingen of ontstekingen zorgen.

Riboflavine is een belangrijk vitamine! In dit uitgebreide artikel leggen we je uit wat de gezondheidsvoordelen zijn. In welke voeding riboflavine zit. En hoe je een tekort herkent. Lees je mee?!

Riboflavine

Riboflavine is een in water oplosbare vitamine die ook vitamine B2 word genoemd. Je hebt het dagelijks nodig omdat je lichaam de stof niet in reserves kan opslaan. De vitamine speelt een belangrijke rol bij de productie van energie in de cellen van het lichaam. 

Het helpt bij de omzetting van koolhydraten in suiker, die veel functies in het lichaam van brandstof voorziet. Riboflavine speelt ook een actieve rol in de elektronentransportketen die cellulaire energie produceert. Verder helpt het bij de verwerking van aminozuren en vetten. 

De vitamine kan ook dienen als een antioxidant die kan het tempo van veroudering kan helpen vertragen. 

Andere belangrijke taken van riboflavine zijn:

Reguleren van hormonen 

Betrokken bij de ontwikkeling en groei

Kalmeren van het zenuwstelsel

Omzetten van andere B-vitamines in de actieve vorm

Helpt cellen beschermen tegen oxidatieve schade

Helpt de huid en slijmvliezen gezond houden

Zorgt voor een goed ijzergehalte in het bloed

Helpt de ogen gezond houden

Speelt een rol bij de aanmaak van hemoglobine

Helpt bij de opname van calcium en zink

 

 

”Riboflavine is betrokken bij veel processen in het lichaam”

Gezondheidsvoordelen van riboflavine

Riboflavine speelt een sleutelrol bij het behoud van de gezondheid. De vitamine is essentieel bij verschillende processen zoals energie, hormonen, bloed, groei, huid en de zenuwen. 

De belangrijkste gezondheidsvoordelen van riboflavine zijn: 

Bevorderen van de groei en ontwikkeling

De vitamine zorgt er onder andere voor dat er voldoende collageen in het lichaam is. Collageen is niet alleen goed voor je huid maar ook botten, spieren en ander lichaamsweefsel heeft deze stof nodig. Riboflavine is enorm belangrijk voor een goede groei en ontwikkeling van:

Voortplantingsorganen  

Immuunsysteem

Huid, haar en nagels 

Bindweefsel 

Slijmvliezen

Ogen 

Zenuwstelsel 

 

Verhogen van de bloedcirculatie

Riboflavine is essentieel voor de vorming van verse rode bloedcellen en antilichamen in het lichaam. Deze functie zorgt er voor dat de bloedsomloop en zuurstoftoevoer naar verschillende organen van het lichaam verhoogt word. De stof zorgt er ook voor dat er voldoende ijzer in het bloed zit waardoor er geen bloedarmoede ontstaat.

 

Verhogen van energie

Riboflavine speelt een belangrijke rol bij de productie van energie door te helpen bij het metabolisme van vetten, koolhydraten en eiwitten. Het is enorm belangrijk voor de energie die op celniveau word gemaakt. Het gaat hier over ATP wat staat voor adenosinetrifosfaat. Zonder voldoende energie in de cellen werkt je lichaam minder goed en dit kan een vermoeid gevoel geven. 

 

 

Helpt de activiteit van de schildklier reguleren

Riboflavine helpt de schildklieractiviteit reguleren zodat de schildklier en bijnieren hormonen kunnen produceren. Samen met vitamine B6 en B12 helpt het de schildklier goed functioneren. 

 

Verzorging van de huid

Riboflavine helpt de slijmafscheiding van de huid te verbeteren en kan puisten helpen verminderen die vaak voorkomen bij acne. Het helpt ook bij het regelen van collageenspiegels in het lichaam zodat de huid strakker waardoor je er langer jong uit blijft zien.

 

Beschermt ogen

De vitamine speelt een belangrijke rol bij het zorgen voor gezonde hoornvliezen en een goed zicht. De stof kan ook in druppelvorm aangebracht worden op het hoornvlies zodat het hoornvlies sterker kan worden.

 

Bescherming van het zenuwstelsel

De stof kan helpen bij het verlichten van symptomen van verschillende aandoeningen van het zenuwstelsel zoals angst en gevoelloosheid. Riboflavine word vaak samen met vitamine B6 ingezet voor de behandeling van carpaal tunnel syndroom. Het helpt ook de zenuwen te beschermen doordat het helpt bij het vormen van de stof myeline. Myeline zit om de zenuwen heen zodat ze goed kunnen werken en niet beschadigd raken.

 

Versterken van het immuunsysteem

Riboflavine helpt ook de natuurlijke immuniteit te versterken door de antilichaam reserves te versterken. Het zorgt er ook voor dat het afweersysteem beter tegen infecties bestand is. Samen met stoffen zoals vitamine D, magnesium, zink en selenium kan riboflavine de weerstand helpen verbeteren zodat je minder vatbaar bent voor ziekte, virussen en bacteriën.

 

Verhoging van de opname van vitamines en mineralen

Het helpt bij de opname van verschillende voedingsstoffen zoals vitamines B1, B3, B6m, foliumzuur en ijzer, calcium en zink.

Helpt ziekten voorkomen

De vitamine kan veel voorkomende aandoeningen helpen voorkomen zoals:

Chronische vermoeidheid

Eczeem

Dermatitis

Acne

Migraine 

Staar

Glaucoom

Reumatoïde artritis 

 

Herstellen van weefsels

Riboflavine speelt een belangrijke rol bij het herstel van weefsel in het lichaam. Het is betrokken bij de genezing van wonden en andere verwondingen die lang kunnen duren om volledig te herstellen.

 

Bescherming van het spijsverteringskanaal

Riboflavine speelt een belangrijke rol bij het onderhouden en beschermen van de slijmvliezen in het spijsverteringsstelsel. Hierdoor kunnen mensen die last hebben van ziektes van de maag en darmen baat hebben bij deze stof. 

 

 

”Een tekort kan verschillende oorzaken hebben”

Riboflavine tekort

Een tekort aan riboflavine kan de stofwisseling van vetten, koolhydraten en eiwitten belemmeren. De vitamine is namelijk enorm belangrijk voor een volledig metabolisme. 

Symptomen van een tekort aan riboflavine zijn onder andere:

Slechte spijsvertering 

Gespleten nagels

Uitgedroogde lippen

Ontstekingen in de mond 

Pijnlijke tong

Bloeddoorlopen ogen

Branderig gevoel in de ogen

Hoge gevoeligheid voor licht

Dof of vettig haar

Haaruitval

Vroegtijdige rimpels 

Migraine

Hoofdpijn

Duizeligheid

Slaapgebrek

Verminderde zenuwfunctie

Een tekort aan riboflavine  kan leiden tot het niet goed functioneren van de bijnieren. Dit kan leiden tot verschillende aandoeningen zoals chronisch vermoeidheidssyndroom, bloedarmoede en de ontwikkeling van cataract. 

Een tekort word vaak veroorzaakt door een slechte opname via de darmen. Ook ouderdom, teveel alcohol en schade aan de lever zijn redenen waarom het lichaam de stof niet goed kan opnemen.

 

 

”1,6 milligram riboflavine per dag is voldoende voor volwassenen”

Hoeveel riboflavine per dag?

Omdat riboflavine een wateroplosbare vitamine is kan een teveel makkelijk via de nieren worden afgescheiden. De stof kan niet goed worden opgeslagen in het lichaam en daarom is het belangrijk om er genoeg van binnen te krijgen via dagelijkse voeding. Om je een idee te geven wat de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid is hebben we hier een overzicht voor je gemaakt:

Leeftijd en geslacht            ADH riboflavine in milligram 

6 – 11 maanden                                  0,4 mg

1 – 3 jaar                                               0,5 mg

4 – 8 jaar                                               0,7 mg

9 – 13 jaar                                             1,0 mg

Vrouwen

14 – 17 jaar                                             1,1 mg

18 jaar en ouder                                   1,6 mg

Mannen

14 – 17 jaar                                             1,5 mg

18 jaar en ouder                                    1,6 mg

Tijdens zwangerschap                        1,4 mg

Tijdens borstvoeding                           1,7 mg

 

 

”Riboflavine is nodig voor de energievoorziening van het lichaam”

Belangrijke bronnen van riboflavine

Riboflavine is te vinden in verschillende soorten voedsel. Het is belangrijk om er genoeg van binnen te krijgen want het zit meestal in kleine hoeveelheden in voeding. Enkele goede bronnen van riboflavine zijn:

Zuivelproducten

Voedingsgist

Vis 

Lever

Eieren

Schaaldieren

Groenten 

Fruit

Zaden 

Volkoren granen

Het voordeel van de vitamine is dat er tijdens het koken niet veel verloren gaat door hoge temperaturen. De stof is wel gevoelig voor zuiveringszout en sterk licht zoals UV stralen.

 

 

”Een teveel aan vitamine B plas je uit”

Wat is een goed supplement?

De beste manier om riboflavine aan te vullen is via de voeding. Wanneer dit onvoldoende is kan je er voor kiezen om voedingsgist te nemen. Voedingsgist is een natuurlijke manier om verschillende vitamines B zoals riboflavine binnen te krijgen. 

Je kunt er ook voor om een supplement in capsule vorm te nemen. In dit geval kan het raadzaam zijn om te kiezen voor een vitamine B-complex. Hier zitten alle b-vitaminen in en dit zorgt er voor dat de opname beter verloopt. Daarnaast helpen de vitamines niet alleen bij een goede opname maar door de synergie werken ze ook beter.

Wil je er voor zorgen dat je dagelijks genoeg vitamines en mineralen binnen krijgt als onderhoudsdosis dan is een hoogwaardige multivitamine ook een goede optie.

Tips:

1) Riboflavine zit in allerlei soorten voeding, Zorg dat je gevarieerd eet zodat je er voldoende van binnen krijgt

2) Voedingsgist is een prima natuurlijke aanvulling van verschillende B-vitamines

3) Natrium riboflavine-5-Fosfaat is een goede vorm van riboflavine die je in supplementen kunt vinden

4) Twijfel je of je een tekort hebt aan riboflavine? Neem contact op met de huisarts voor een test

Tot slot

Riboflavine stond centraal in dit artikel. Eet jij altijd gezond en gevarieerd? Een B-vitamine is een prima aanvulling op je dagelijkse voeding maar mag nooit een vervanging zijn! Wij vinden het fijn als je een reactie achterlaat onderaan deze pagina. 

Als je dit artikel waardevol vindt voor je gezondheid en vitaliteit help dan mee dit te verspreiden door het te delen met je vrienden. Dit kan doormiddel van de social media knoppen. We zijn je zeer erkentelijk!

Anderen lezen ook

Waar zit magnesium in?

Rood licht-therapie

Is levertraan gezond?

Bronnen:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *