rhodiola
Expert: Jaap Gerrijts | 25 augustus 2023 | Leestijd: 8 minuten

Rhodiola

Rhodiola is een plant die groeit in koude, bergachtige gebieden van Europa en Azië. De wortels van de plant worden gebruikt als natuurlijk middel om stress te verminderen en vermoeidheid te bestrijden. Rhodiola wordt ook wel rozenwortel, gouden wortel of arctische wortel genoemd en het is een adaptogeen, wat betekent dat het het lichaam helpt om zich aan te passen aan extreme situaties.

Rhodiola kent verschillende gezondheidsvoordelen. In dit uitgebreide artikel leggen we uit welke dat zijn en vertellen we hoe je rhodiola het beste kunt gebruiken. Lees je mee?!

Rhodiola verbetert de gemoedstoestand

Rhodiola

Rhodiola is een kruidachtige plant die al eeuwenlang in de traditionele geneeskunde wordt gebruikt vanwege zijn potentiële adaptogene en geneeskrachtige eigenschappen. De wetenschappelijke naam is Rhodiola Rosea en word ook wel rozenwortel of gouden wortel genoemd. De plant komt oorspronkelijk uit het barre klimaat van Siberië, het Noordpoolgebied en de bergachtige streken van Europa en Azië. 

Rhodiola heeft de aandacht gekregen van wetenschappers vanwege zijn vermogen om te gedijen in extreme omstandigheden en daarnaast verschillende gezondheidsvoordelen te bieden.

De geschiedenis van Rhodiola gaat terug tot de oudheid toen het door traditionele genezers werd gebruikt om fysieke en mentale stress te bestrijden, de energie te stimuleren en het algehele welzijn te verbeteren. Het neemt een plaats in in de traditionele geneeskunde van landen als Rusland, China en Scandinavië.

In de traditionele Russische geneeskunde werd Rhodiola gebruikt om de weerstand tegen verschillende stressoren te verbeteren, vermoeidheid te bestrijden en de cognitieve functie te verbeteren. Het werd vaak gebruikt door Siberische jagers en herders om het uithoudingsvermogen te vergroten en zich aan te passen aan de uitdagende omgeving.

Rhodiola’s reputatie als adaptogeen wat een stof is die het lichaam helpt zich aan te passen aan stress en het evenwicht te bewaren, leidde ook tot het gebruik ervan in de traditionele Chinese geneeskunde. Het werd gewaardeerd vanwege zijn potentieel om de veerkracht van het lichaam tegen fysieke, emotionele en omgevingsstressoren te versterken.

Na verloop van tijd trok het therapeutische potentieel van Rhodiola de belangstelling van moderne onderzoekers en wetenschappelijke studies begonnen de bioactieve verbindingen en werkingsmechanismen ervan te onderzoeken. Uit deze onderzoeken is gebleken dat Rhodiola verschillende actieve stoffen bevat zoals rosavins en salidroside, waarvan wordt aangenomen dat ze bijdragen aan de adaptogene effecten en potentiële gezondheidsvoordelen.

De afgelopen jaren heeft Rhodiola aan populariteit gewonnen op het gebied van alternatieve geneeswijzen en natuurlijke supplementen. Het is nu overal verkrijgbaar als voedingssupplement in verschillende vormen zoals capsules, extracten en thee. Mensen gebruiken Rhodiola vaak om:

Stress te beheersen

Humeur te verbeteren

Energie te stimuleren

Mentale helderheid te vergroten 

Het fysieke uithoudingsvermogen te ondersteunen

Hoewel de geschiedenis van Rhodiola doordrenkt is van traditioneel gebruik, blijft deze evolueren naarmate lopend onderzoek licht werpt op de mogelijke toepassingen en mechanismen van de ruim 140 actieve bestandsdelen. Van de Vikingen en sherpa’s zijn nu wereldwijd allerlei verschillende mensen geïnteresseerd in de werking van deze populaire kruid en zal het steeds meer kunnen worden toegepast voor een verscheidenheid aan lichamelijke en geestelijke klachten.

Waar Rhodiola allemaal nog meer goed voor is lees je verderop in dit artikel!

 

 

”Helpt de spijsvertering en bevat veel antioxidanten”

Wat zijn de mogelijke gezondheidsvoordelen van Rhodiola?

Rhodiola wordt gebruikt in de traditionele geneeskunde en heeft de laatste jaren veel aandacht gekregen vanwege de potentiële gezondheidsvoordelen ervan. Hoewel het onderzoek nog steeds aan de gang is en er meer bewijs nodig is, zijn hier enkele van de mogelijke gezondheidsvoordelen die verband houden met Rhodiola.

 

Adaptogene effecten

Rhodiola staat bekend om zijn adaptogene eigenschappen en dit betekent dat het het lichaam kan helpen beter om te gaan met fysieke, emotionele en omgevingsstressoren door de stressreactie van het lichaam te moduleren.

Verminderde vermoeidheid

Rhodiola kan mentale en fysieke vermoeidheid helpen bestrijden wat leidt tot een verhoogd energieniveau en een verbeterde algehele vitaliteit.

Verbeterde stemming

Sommige onderzoeken suggereren dat Rhodiola stemmings verbeterende effecten kan hebben en gunstig zou kunnen zijn bij het beheersen van symptomen van milde tot matige depressie en angst.

Verbeterde cognitieve functie

De plant is ook in verband gebracht met verbeteringen in de cognitieve functie, zoals een betere focus, geheugen en mentale helderheid.

Vermindering van stress 

De adaptogene eigenschappen van Rhodiola kunnen de impact van chronische stress op het lichaam helpen verminderen en de veerkracht tegen stressoren verbeteren.

Verbeterde trainingsprestaties

Er wordt aangenomen dat de kruid het fysieke uithoudingsvermogen verbetert waardoor het mogelijk gunstig kan zijn voor atleten en mensen die zich bezighouden met zware fysieke activiteiten.

Cardiovasculaire gezondheid

Sommige onderzoeken suggereren dat Rhodiola kan helpen bij het reguleren van de hartslag en bloeddruk waardoor de kruid bijdraagt aan de cardiovasculaire gezondheid.

Antioxidanten

Rhodiola bevat verbindingen met antioxiderende eigenschappen die de cellen in je lichaam helpen beschermen tegen oxidatieve stress en schade veroorzaakt door vrije radicalen.

Immuunondersteuning

De plant kan immuun modulerende effecten hebben waardoor het vermogen van het immuunsysteem om op uitdagingen te reageren wordt ondersteund.

Bloedsuikerregulatie

Voorlopig onderzoek suggereert dat het kan helpen de bloedsuikerspiegel te reguleren door de insulinegevoeligheid te verbeteren.

Ontstekingsremmende effecten

Sommige onderzoeken geven aan dat Rhodiola ontstekingsremmende eigenschappen heeft die zouden kunnen bijdragen aan de potentiële gezondheidsvoordelen.

Neuroprotectie

De bioactieve verbindingen in de plant kunnen neuro-protectieve effecten hebben wat mogelijk de gezondheid van de hersenen ten goede komt en het risico op neurodegeneratieve ziekten vermindert.

Hormoonbalans

Het kruid is onderzocht vanwege zijn potentieel om hormonen in evenwicht te brengen en symptomen van hormonale onevenwichtigheden te verlichten.

Verbeterde slaap

De stress verminderende effecten van Rhodiola kunnen indirect een betere slaapkwaliteit ondersteunen door angst te verminderen en ontspanning te bevorderen.

 

* Het is belangrijk om te begrijpen dat hoewel Rhodiola veelbelovend is op deze gebieden, er meer onderzoek nodig is om de werkingsmechanismen ervan volledig te begrijpen en de effectiviteit ervan voor verschillende gezondheidsproblemen vast te stellen. 

 

 

”Goed voor de concentratie en heeft een gunstige invloed op de slaapfunctie”

Welk effect hebben rosavins en salidroside?

Rosavins en salidroside zijn een groep bioactieve stoffen die voorkomen in Rhodiola. Deze verbindingen worden vaak toegeschreven aan de meeste van de positieve effecten die gepaard gaan met suppletie met Rhodiola. Rosavins zijn van nature voorkomende polyfenolverbindingen die aanwezig zijn in de wortels van Rhodiola.

Hier zijn enkele potentiële voordelen van rosavins:

Adaptogene effecten

Stressvermindering

Verbeterde cognitieve functie

Stemmingsverbetering

Verbeterd fysiek uithoudingsvermogen

Neuroprotectie

Cardiovasculaire gezondheid

Ontstekingsremmende effecten

Immuun ondersteuning

Antioxidantbescherming

Hormonale balans

 

Salidroside is een andere bioactieve stof die voorkomt in Rhodiola rosea. Het is een natuurlijk voorkomende fenolverbinding die voorkomt in de wortels van de plant. Ook deze stof wordt vaak in verband gebracht met enkele van de positieve effecten die worden toegeschreven aan suppletie met Rhodiola. 

Hier zijn enkele potentiële voordelen van salidroside:

Adaptogene effecten

Stressvermindering

Verbeterde cognitieve functie

Stemmingsverbetering

Fysiek uithoudingsvermogen

Neuroprotectie

Cardiovasculaire gezondheid

Ontstekingsremmende effecten

Antioxidantbescherming

Immuun ondersteuning

Bloedsuikerregulatie

Hormonale balans

Anti-verouderingseffecten

Botgezondheid

 

 

”Goed voor de concentratie”

Hoe kan je Rhodiola gebruiken?

Rhodiola kan in verschillende vormen worden gebruikt zoals capsules, tabletten, extracten, tincturen en thee. Wanneer je Rhodiola gebruikt is het belangrijk om de aanbevolen instructies op te volgen die op het etiket staan of zoals geadviseerd word door een specialist. 

Hoe kan je Rhodiola het beste gebruiken?

Kies een gerenommeerd product

Selecteer een hoogwaardig Rhodiola supplement van een gerenommeerd merk dat voldoet aan alle kwaliteitsnormen. Zorg ervoor dat het product gestandaardiseerde hoeveelheden van de belangrijkste actieve stoffen bevat zoals rosavins en salidroside.

Begin met een lagere dosis

Als je Rhodiola voor de eerste keer probeert dan is het een goed idee om met een lagere dosis te beginnen om zo de reactie en tolerantie van je lichaam te beoordelen. Volg de instructies op het etiket en stem daar de lagere dosering op af.

Innemen met voedsel

Rhodiola supplementen worden over het algemeen met voedsel ingenomen om maagklachten te helpen voorkomen. Dit kan ook de opname van de actieve verbindingen verbeteren.

Consistentie is de sleutel

Gebruik Rhodiola consequent als onderdeel van je dagelijkse routine voor de beste resultaten. Als je zich aan een regelmatig doseringsschema houdt dan kun je in de loop van de tijd de potentiële voordelen ervan ervaren.

Observeer hoe je je voelt

Let goed op hoe je lichaam reageert op Rhodiola. Sommige mensen ervaren verbeteringen in energie, humeur of stressbestendigheid, terwijl anderen mogelijk geen aanzienlijke effecten opmerken.

Vermijd gebruik in de avond

Vanwege de potentiële stimulerende effecten is het raadzaam om Rhodiola niet ‘s avonds of vlak voor het slapengaan in te nemen omdat dit je slaap kan verstoren.

Dosering aanpassen

Als je niet de gewenste effecten ervaart dan kun je de dosering geleidelijk aanpassen binnen het aanbevolen bereik. Vermijd echter dat de maximaal aanbevolen dosering wordt overschreden.

Raadpleeg een arts of specialist

Als je onderliggende gezondheidsproblemen hebt, medicijnen gebruikt, zwanger bent of borstvoeding geeft, of je zorgen maakt over het gebruik van Rhodiola raadpleeg dan een arts of specialist voordat je met suppletie begint.

Let op bijwerkingen

Houd eventuele nadelige effecten in de gaten zoals maag-darmklachten, rusteloosheid of overstimulatie. Stop met het gebruik als je negatieve reacties ervaart.

Wees geduldig

Hoewel sommige mensen relatief snel merkbare effecten kunnen ervaren, hebben anderen mogelijk enkele weken consistent gebruik nodig voordat ze veranderingen opmerken.

Combineer met een gezonde levensstijl

Rhodiola supplementen zijn geen vervanging voor een gezond dieet, regelmatige lichaamsbeweging en andere aspecten van een evenwichtige levensstijl. Het combineren van Rhodiola met een gezonde levensstijl kan de potentiële voordelen ervan vergroten.

 

* Houd er rekening mee dat individuele reacties op supplementen kunnen variëren. Het is daarom belangrijk om de dosering en vorm van Rhodiola te vinden die voor jou het beste werkt. Als je twijfels of zorgen hebt dan kun je het beste eerst advies inwinnen bij een arts of specialist.

 

 

”Bij onrust en bij vermoeidheid”

Wat zijn de mogelijke nadelen van Rhodiola?

Hoewel Rhodiola over het algemeen voor de meeste mensen als veilig wordt beschouwd wanneer het op de juiste manier wordt gebruikt, zijn er een aantal mogelijke nadelen en overwegingen waar je rekening mee moet houden. We hebben ze voor je op een rij gezet.

Mogelijke allergische reacties

Sommige mensen kunnen allergisch zijn voor Rhodiola. Als je de volgende symptomen ervaart na het gebruik van Rhodiola producten, stop dan met het gebruik en zoek medische hulp.

Jeuk

Huiduitslag

Zwelling 

Ademhalingsmoeilijkheden

Interacties met medicijnen

Rhodiola kan een wisselwerking hebben met bepaalde medicijnen zoals:

Antidepressiva

Bloeddrukmedicijnen 

Bloedverdunnende medicijnen

Raadpleeg altijd een arts als je deze medicijnen gebruikt en voordat je Rhodiola wilt gaan gebruiken.

Stimulerende effecten

Rhodiola heeft adaptogene eigenschappen die het energieniveau kunnen helpen verbeteren. Bij sommige personen kan het overstimulatie veroorzaken of het slaappatroon verstoren.

Bipolaire stoornis

Er is beperkt bewijs dat suggereert dat Rhodiola de symptomen zou kunnen verergeren bij mensen met een bipolaire stoornis. Het is daarom raadzaam voor de mensen met deze aandoening om Rhodiola te vermijden of het onder medisch toezicht te gebruiken.

Maag en darmklachten

Bij sommige mensen kan suppletie met Rhodiola leiden tot milde gastro-intestinale klachten zoals maagklachten, misselijkheid of diarree.

Hormonale effecten

De effecten van Rhodiola op hormonen zijn nog niet volledig bekend. Het is aan te raden dat mensen met hormoongevoelige aandoeningen zoals borstkanker, baarmoederfibromen of endometriose om eerst een arts te raadplegen voordat ze Rhodiola gaan gebruiken.

Zwangerschap en borstvoeding

Er is op dit moment onvoldoende wetenschappelijk bewijs om de veiligheid van Rhodiola tijdens de zwangerschap en borstvoeding vast te stellen. Het wordt aanbevolen om het gebruik ervan tijdens deze perioden te vermijden om potentiële risico’s te vermijden.

Auto-immuunziekten

De immuun modulerende effecten van Rhodiola zijn mogelijk niet geschikt voor mensen met auto-immuunziekten omdat het mogelijk de activiteit van het immuunsysteem zou kunnen verergeren.

Chirurgie

Rhodiola kan de bloedsuikerspiegel en bloeddruk beïnvloeden. Als je een operatie moet ondergaan dan is het belangrijk om je arts te informeren over het gebruik van Rhodiola. Dit is belangrijk omdat de kruid een wisselwerking kan hebben met anesthesie en andere medicijnen die tijdens de procedure worden gebruikt.

Individuele variabiliteit:

Zoals bij elk supplement kunnen individuele reacties op Rhodiola variëren. Wat voor de één goed werkt, is voor de ander niet gegarandeert hetzelfde.

Tips:

1) Kies voor een hoogwaardig Rhodiola supplement van een gerenommeerd merk die zich houd aan kwaliteitsnormen en transparantie bied over inkoop- en productieprocessen

2) Bepaal je gezondheidsdoelen bij het gebruik van Rhodiola. Het wordt vaak gebruikt voor stressvermindering, energie en cognitieve ondersteuning, maar het kan ook andere potentiële voordelen hebben

3) Volg altijd de aanbevolen instructies op het etiket of zoals geadviseerd wordt door een arts of specialist

4) Rhodiola supplementen kun je het beste met voedsel innemen om maagklachten te voorkomen. Dit kan ook de opname van de actieve verbindingen verbeteren

5) Het kan enige tijd duren voordat natuurlijke supplementen zoals Rhodiola resultaat laten zien. Geef het daarom een periode de tijd om de effecten ervan op je lichaam te beoordelen

6) Het is raadzaam om Rhodiola niet gedurende langere perioden continu te gebruiken zonder medische begeleiding. Kortdurend gebruik gevolgd door pauzes kan worden aanbevolen

Rhodiola vermindert vermoeidheid, angst en slapeloosheid

Tot slot

Rhodiola stond centraal in dit artikel. Ben jij weleens of vaak gestrest? En heb je weleens nagedacht om een rhodiola supplement te nemen? Wij vinden het fijn als je een reactie achterlaat onderaan deze pagina. 

Als je dit artikel waardevol vindt voor je gezondheid en vitaliteit, help dan mee dit te verspreiden door het te delen op social media. Dit kan doormiddel van de social media knoppen. We zijn je zeer erkentelijk!

Anderen lezen ook

Bachbloesem

Passiebloem

Echinacea

Bronnen:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *