rhodiola rosea
Expert: Jaap Gerrijts | 21 mei 2023 | Leestijd: 7 minuten

Rhodiola rosea

Rhodiola rosea is een plant die groeit in koude en bergachtige gebieden van Europa en Azië. Een andere naam voor deze plant is rozenwortel en het wordt al eeuwenlang gebruikt als natuurlijk middel om stress te verminderen, stemmingen te verbeteren en de mentale en fysieke prestaties te verhogen.

 

Rhodiola rosea kent vele gezondheidsvoordelen. In dit uitgebreide artikel leggen we uit welke dat zijn en vertellen we waar je het allemaal voor kunt gebruiken. Lees je mee?!

Rhodiola Rosea

Rhodiola rosea word ook wel ook gouden wortel of rozenwortel genoemd. Het is een plant die oorspronkelijk in het Himalayagebergte en andere delen van Azië en Oost-Europa groeit. Het is een adaptogeen kruid waarvan wetenschappers hebben ontdekt dat het ruim 140 actieve bestanddelen heeft. Deze stoffen hebben een enorme vet verbrandende, energie verhogende en hersen stimulerende kracht waar je later meer over leest.

Rhodiola rosea is een vetplant die in de koude en rotsachtige gebieden groeit. De wortels geven een typische rozengeur af en ook van de wortels word een extract gemaakt en veel verwerkt in supplementen.

Wat doet een Rhodiola rosea supplement?

Studies hebben laten zien dat Rhodiola rosea enorm veel chemische verbindingen bevat. De actieve bestanddelen die in de plant en wortel worden aangetroffen en die verantwoordelijk zijn voor deze effecten zijn rosavin en salidroside. Rosavin is het enige bestanddeel dat uniek is voor Rhodiola rosea binnen de Rhodiola-plantenfamilie, terwijl salidroside gebruikelijk is voor de meeste andere rhodiola soorten.

Rosavin wordt in hogere concentraties aangetroffen dan salidrosides, met een gemiddelde verhouding van ongeveer 3:1 in Rhodiola rosea. In dierstudies is gebleken dat rosavin bijdraagt aan de voordelen van rhodiola door verschillende effecten zoals:

Stimulerende

Antidepressivum  

Adaptogene

Anxiolytische 

Als een adaptogeen en een natuurlijk kruiden product dat niet giftig is in normale doses is het zeer nuttig voor het verbeteren van zowel fysieke en mentale energie en voor het bestrijden van de negatieve effecten van stress.

Rhodiola word veel als supplement gebruikt voor verschillende klachten zoals:

Verbeteren van fysieke en mentale energie

Bestrijden van stress

Bescherming van de lichaamscellen tegen oxidatieve stress

Verbeteren van slaap

Verbeteren van de concentratie, stemming en geheugen

Hoe helpt Rhodiola bij stress?

Rhodiola helpt je lichaam zich aan te passen aan stress door hormonale veranderingen die verband houden met langdurige stress te verminderen of te voorkomen. Onderzoek wijst uit dat het dit onder meer doet door in te werken op bèta-endorfines en opioïde neuropeptiden om de stresstolerantie te verbeteren en door een positieve invloed uit te oefenen op andere stressadaptatiefactoren.

Word Rhodiola al lang gebruikt?

Rhodiola word al heel lang gebruikt in de traditionele Chinese geneeskunde waarbij het vooral word gebruikt voor het verbeteren van het uithoudingsvermogen en het verminderen van stress. De Vikingen gebruikten rhodiola ook om fysieke kracht te vergroten. De Sherpa in het Himalaya gebergte gebruikten het om op grote hoogte te klimmen en zelfs om de Mount Everest te bedwingen.

De afgelopen 70 jaar hebben de Russen de kruid uitgebreid onderzocht waarbij voornamelijk werd gekeken naar:

Verbeteren van de werkprestatie

Verbeteren van het uithoudingsvermogen 

Bestrijden van slapeloosheid

Vermoeidheid

Angst 

Depressie 

Het is daarnaast ook ongezet om het lichaam te reinigen, kanker te bestrijden en tuberculose helpen te behandelen.

 
 

”Rhodiola word veel gebruikt bij stress, vermoeidheid en depressie”

5 gezondheidsvoordelen van Rhodiola rosea!

Rhodiola rosea is een kruid dat al lang wordt gebruikt voor allerlei soorten klachten. Het is een beschermende antioxidant voor onze lichaamscellen en helpt de lichamelijke en geestelijke balans in het lichaam te ondersteunen. Het houdt de geest helder, is opbeurend en daarnaast ook nog eens goed voor het concentratievermogen. 

De verschillende eigenschappen die aan deze plant worden toegekend zijn enorm veelzijdig en inmiddels ook wetenschappelijk onderzocht. Om je een idee te geven wat voor voordelen de Rhodiola kan bieden hebben we er enkele voor je op een rij gezet.

Wat zijn de gezondheidsvoordelen van Rhodiola rosea?

Kan helpen bij het bestrijden van mentale en fysieke vermoeidheid

Het kruid kan niet alleen fysieke vermoeidheid helpen verminderen, maar het kan ook mentale vermoeidheid en symptomen zoals hersenmist of gebrek aan concentratie verminderen.

Rhodiola wordt ook vaak gebruikt om mensen te helpen uitputting te overwinnen door laag intensieve oefeningen te doen. Van Rhodiola is aangetoond dat het de prestaties op de werkplek verbetert en de effecten vermindert die slaapgebrek op het lichaam kan hebben.

Een review van 11 gerandomiseerde, gecontroleerde onderzoeken die zich richtten op de anti-vermoeidheidseffecten van rhodiola vond dat het kruid nuttig kan zijn voor het verbeteren van fysieke prestaties en het verlichten van mentale vermoeidheid. Op dit gebied moet er nog wel meer onderzoek gedaan worden om te kijken hoe het precies werkt en effectief in de praktijk kan worden toegepast.

Verhogen van energie en sportieve prestaties

Onderzoek laat zien dat als je op zoek bent naar een natuurlijke manier om energie te krijgen en sportieve prestaties wilt verbeteren, rhodiola misschien iets voor jou is. Wist je dat tegenwoordig één van de meest populaire toepassingen van rhodiola het vergroten van energie, uithoudingsvermogen en kracht is?

Rhodiola kan helpen je uithoudingsvermogen en energie te vergroten door het aantal rode bloedcellen te verhogen en oxidatieve schade te verminderen. Rode bloedcellen vervoeren zuurstof naar de spieren en een hoger aantal kan de prestaties van een atleet aanzienlijk verbeteren en daarnaast vermoeidheid helpen verminderen. Rhodiola komt ten goede door het stimuleren van EPO, ook wel bekend als erytropoëtine. Deze stof stimuleert de productie van rode bloedcellen.

Volgens een recente studie heeft rhodiola ontstekingsremmende voordelen die helpen bij een snel herstel van spieren en het verbeteren van het uithoudingsvermogen. Een andere studie uitgevoerd op ratten liet zien dat suppletie met rhodiola het uithoudingsvermogen zou kunnen vergroten waardoor de dieren 25 procent langer konden zwemmen. De verbeteringen vonden plaats omdat rhodiola de synthese van ATP bleek te verhogen en dit proces is enorm belangrijk voor cellulaire energie.

Kan helpen bij het bestrijden van depressie en het verbeteren van de hersenfunctie

Verschillende onderzoeken hebben laten zien dat rhodiola helpt bij het verbeteren van het cognitief functioneren en dat het helpt als een natuurlijk middel tegen depressie.

Het kruid kan helpen om de gevoeligheid van je hersen,- en zenuwcellen te verhogen. Dit zorgt er voor dat de twee neurotransmitters serotonine en dopamine beter aangemaakt kunnen worden en beter werken. Deze neurotransmitters staan erom bekend de focus, het geheugen, het plezier en de algehele verbetering van de stemming te vergroten. Deze stoffen zijn zoals je kunt begrijpen enorm belangrijk voor het voorkomen van angst en depressie.

In onderzoek onder dieren is ook aangetoond dat rhodiola helpt bij het herstellen van beschadigde neuronen in de hippocampus. Dit is een hersengebied dat wordt beschouwd als het centrum voor emotie, geheugen en de regulering van het autonome zenuwstelsel.

Veel artsen schrijven rhodiola inmiddels voor als een effectief natuurlijk alternatief voor antidepressiva. Dit werkt omdat rhodiola de gevoeligheid voor dopamine kan verhogen, waarvan is aangetoond dat het de gemoedstoestand verbetert en ook helpt bij het bestrijden van hunkeren naar voedsel en verslavingen.

In een kleine studie werd rhodiola getest met het medicijn sertraline. Dit medicijn word vaak voorgeschreven om depressie te behandelen. Samen met rhodiola en een placebo werden 58 volwassenen met milde tot matige depressieve stoornis getest. De resultaten lieten zien dat alle behandelingen even effectief waren in het verminderen van depressieve symptomen maar de deelnemers die rhodiola gebruikten hadden minder bijwerkingen dan degenen die sertraline gebruikten.

Kan rhodiola ook angst verlichten? Uit een onderzoek met 80 mensen met lichte angst klachten bleek dat in vergelijking met de controlegroep, de experimentele groep die Rhodiola rosea nam in de vorm van een dosis van 2 × 200 mg een aanzienlijke vermindering vertoonde van angst, stress, woede, verwardheid en depressie na 14 dagen en een aanzienlijke verbetering van de gemoedstoestand. Er werden geen relevante verschillen in cognitieve prestaties tussen de rhodiola- en onbehandelde groepen waargenomen. Rhodiola-suppletie bleek ook een gunstig veiligheidsprofiel te hebben.

Een andere kleine studie met 10 volwassenen met angst ontdekte dat suppletie met 360 milligram rhodiola per dag gedurende 10 weken leidde tot een aanzienlijke verbetering van de symptomen van gegeneraliseerde angststoornis.

Helpt het stress hormoon cortisol in het lichaam te verlagen

Rhodiola word enorm veel gebruikt om de cortisolspiegels in balans te houden. Dit kan gunstig zijn voor enorm veel mensen want het is een veelvoorkomend probleem.

Verschillende onderzoeken laten zien dat rhodiola nuttig kan zijn om je lichaam te kalmeren wanneer je zenuwstelsel in de “vecht- of vlucht”-modus gaat als gevolg van alledaagse stressoren.

Wanneer het stress hormoon cortisol gedurende een lange periode te hoog is, bijvoorbeeld door emotionele of fysieke stress dan kan het stress gerelateerde symptomen veroorzaken zoals:

Hormonale onbalans

Schildklier problemen

Verlaagde bloedglucoserespons

Slecht geheugen

Verzwakte weerstand

Abdominale gewichtstoename

Door je cortisolspiegels in balans te houden kun je je gezondheid op verschillende manieren verbeteren. Het kan vooral helpen om je jonger en energieker te voelen. Hoge cortisolspiegels gedurende een langere periode kunnen bijdragen aan:

Vermoeidheid

Gewichtstoename

Slechtere cognitieve prestaties

Versnelde tekenen van veroudering

Hogere niveaus van psychosociale stress

Afname van geheugen gerelateerde hersenstructuren

Dit is dan ook precies de reden waarom rhodiola een nuttig anti-verouderingssupplement kan zijn.

Helpt bij het verbranden van buik vet 

Eén van de vele krachtige eigenschappen van rhodiola is dat het je lichaam kan helpen opgeslagen vet efficiënter als brandstof te verbranden. We weten allemaal dat lichaamsbeweging vetverlies kan vergroten, maar als je dit wilt vergroten dan kan rhodiola samen met regelmatige lichaamsbeweging helpen bij het versnellen van gewicht verliezen.

Wat zorgt er voor dat rhodiola kan helpen buikvet te verliezen? Verschillende dierstudies hebben bewijs gevonden dat Rhodiola rosea visceraal wit vetweefsel zou kunnen verminderen en hypothalamus noradrenaline zou kunnen verhogen om door voeding veroorzaakte obesitas te helpen voorkomen.

Rosavin is rhodiola’s meest actieve stof waarvan is aangetoond dat het een vet verbrandende reactie veroorzaakt. Omdat het helpt de cortisolspiegel te normaliseren, kan rhodiola ook het verlangen naar ongezond eten verminderen en de vetophoping vertragen die verband houdt met hoge cortisolspiegels wat vooral rond de buik voorkomt.

Rosavin is een stof dat werkt door het stimuleren van een enzym genaamd hormoongevoelige lipase. Deze lipase heeft het vermogen om vet af te breken dat is opgeslagen in vetweefsel voornamelijk in de buikstreek. Sommige bronnen suggereren dat als je rhodiola-extract combineert met matige lichaamsbeweging het ervoor kan zorgen dat de afbraak van buik vet nog meer toeneemt.

 
 

”Rhodiola word al honderden jaren gebruikt in de thee”

Hoe maak je Rhodiola rosea thee?

Naast het gebruik van een supplement is er een andere manier om te profiteren van rhodiola namelijk het drinken van Rhodiola rosea thee. Al vele jaren word dit gebruikt om de zenuwen te kalmeren, angst te verminderen en een goede nachtrust te bevorderen. Om zelfgemaakte rhodiola thee te zetten moet je wel eerst gedroogde en gemalen rhodiola wortels kopen.

Hoe maak je Rhodiola rosea thee?

1) Week ongeveer vijf gram rhodiola wortels in heet water. Gebruik een zeef of theezakje met de wortels erin

2) Zorg ervoor dat het water niet erg kookt, en houd het niet hoger dan 30 graden Celsius. Laat de wortels voor het beste resultaat ongeveer vier uur trekken

Om dit proces te versnellen kun je ook rhodiola-tincturen en vloeibaar extract gebruiken.  Deze kunnen worden toegevoegd aan warm water met citroen of een andere kruidenthee zoals kamille of groene thee.

 

”De juiste dosering is belangrijk om het beste effect te ervaren”

Wat is de juiste dosering voor Rhodiola rosea?

Rhodiola word veel als supplement verkocht waarbij de wortel word gebruikt om een extract van te maken. Je kunt het ook als tinctuur nemen maar de meeste mensen vinden capsules het handigst.

Wat is de juiste dosering voor Rhodiola rosea?

Zoek naar Rhodiola rosea als SHR-5-extract met ongeveer 3 procent rosavins en 1 procent salidroside er in.

De aanbevolen dosis Rhodiola rosea-extract is in totaal ongeveer 250 tot 700 milligram per dag. Dit word meestal opgesplitst in 1 tot 2 doseringen.

Verschillende onderzoeken hebben een reeks doseringen bestudeerd voor de behandeling van aandoeningen zoals depressie en vermoeidheid. Het Rhodiola rosea-extract word vaak in doses tussen de 350 en 1500 milligram per dag gebruikt. Er is zelfs aangetoond dat doseringen van slechts 8 tot 300 milligram per dag vermoeidheid kan helpen verminderen. Het wordt aanbevolen dat je niet meer dan 1000 milligram per dag inneemt zonder dit eerst met een arts of specialist te overleggen.

Voor hulp bij afvallen hebben onderzoeken aangetoond dat het nemen van een combinatie van C. aurantium  en Rhodiola rosea-extract kan helpen bij zwaarlijvigheid en gezondheidsproblemen die erdoor veroorzaakt worden.

Op welk tijdstip moet ik Rhodiola rosea innemen?

Je kunt rhodiola het beste ongeveer 15 minuten voor een maaltijd innemen. Hogere doseringen moeten in tweeën worden gesplitst om de opname te bevorderen. Neem dan bijvoorbeeld één dosis voor het ontbijt en één voor het avondeten.

Volgens de traditionele Chinese geneeskunde en de ayurvedische geneeskunde worden kruiden, wortels en paddenstoelen beter opgenomen als ze worden ingenomen samen met een verwarmend kruid zoals zwarte peper en met één of ander gezond vet. Rhodiola-supplementen die dit soort ingrediënten bevatten kunnen efficiënter worden opgenomen hoewel dit nog niet voldoende is onderzocht.

Het innemen van rhodiola in gefermenteerde vorm kan ook helpen bij de opname. 

Zorg er altijd voor dat je de gebruiksaanwijzing goed leest en de beschrijving goed opvolgt om problemen en bijwerkingen te voorkomen.

 
 

”Rhodiola geeft weinig tot geen bijwerkingen bij de gemiddelde persoon”

Wat zijn de bijwerkingen van Rhodiola?

Rhodiola word over het algemeen door de meeste mensen goed verdragen en volgens sommige onderzoeken heeft het minder kans op bijwerkingen dan de meeste geneesmiddelen op recept zoals antidepressiva.

Wanneer rhodiola oraal wordt ingenomen dan kan het mogelijk bijwerkingen veroorzaken zoals:

Duizeligheid

Droge mond

Hoofdpijn

Slapeloosheid

Als deze bijwerkingen aanhouden dan moet je onmiddenlijk stoppen met het gebruik van rhodiola en contact opnemen met de huisarts. Als je al medicijnen gebruikt en geïnteresseerd bent in het proberen van rhodiola als alternatief dan kun je het beste eerst met de arts overleggen voordat je met deze medicatie gaat stoppen.

Tips:

1) Het kan soms enkele weken duren voordat je het beste resultaat ervaart tijdens het gebruik van een rhodiola supplement. 

2) Neem rhodiola niet te laat op de dag in anders kan het zijn dat je er minder goed van kunt slapen

3) Wees voorzichtig met het combineren van medicatie en adaptogene kruiden zoals rhodiola. Overleg eerst met je arts voor je het gaat combineren

4) De beste rhodiola schijnt uit Siberië te komen. Kies altijd voor een kwalitatief hoogwaardig product en let goed op de manier waarop het bereid is. De beste rhodiola supplementen zijn gemaakt van een gevriesdroogde plant

Tot slot

Rhodiola rosea stond centraal in dit artikel. Ervaar jij vaak stress in je dagelijkse leven? En wat doe je om de stress tegen te gaan? Wij vinden het fijn als je een reactie achterlaat onderaan deze pagina. 

Als je dit artikel waardevol vindt voor je gezondheid en vitaliteit help dan mee dit te verspreiden door het te delen op social media. Dit kan doormiddel van de social media knoppen. We zijn je zeer erkentelijk!

Anderen lezen ook

Wat doet angst met je lichaam?

Vermoeidheid bij ouderen

Ben ik depressief?

Bronnen:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *