retinol
Expert: Jaap Gerrijts | 22 november 2022 | Leestijd: 8 minuten

Retinol

Retinol is een ander woord voor vitamine A. Wist je dat deze vitamine enorm belangrijk is voor een goede werking van je netvlies? Het draagt bij zowel mannen als vrouwen bij aan het behoud van een normale vochtbalans van de ogen. Retinol zit in dierlijke producten zoals vis, eieren, vlees, kaas en melk.  

 

Wat is retinol? En waarom is het zo belangrijk voor een goede werking van je netvlies? In dit uitgebreide artikel leggen we dat aan je uit. Lees je mee?!

Retinol

Retinol is een ander woord voor vitamine A. De stof is in het jaar 1913 ontdekt en word sindsdien toegepast bij verschillende aandoeningen. Retinol is een in vet oplosbare vitamine. Dit betekent dat het door vet kan reizen en langer in vet kan worden opgeslagen. 

Het voordeel van vet oplosbare vitamines is dat ze dwars door een cel kunnen gaan. In water oplosbare vitamines kunnen dit niet. In vet oplosbare vitamines kunnen de diepe delen van de cel en het DNA op deze manier beïnvloeden.

In het lichaam word retinol omgezet in tretinoïne en deze stof is nog krachtiger dan retinol. Tretinoïne helpt de structuur van de huid verbeteren en dit helpt het jong, elastisch en strak er uit blijft zien. Het word vaak in huidcrèmes gebruikt. De reden dat tretinoïne krachtiger is komt omdat retinol nog omgezet moet worden in retinoïnezuur.

Retinol is betrokken bij:

Ogen

Wondheling

Voortplanting

Groei en ontwikkeling

Immuunsysteem

Celdeling

Genexpressie

Huid

Tandvlees

Toepassing van ijzer

Voorkomen van bloedarmoede

Longfunctie

Slijmvliezen

Botontwikkeling

 

”Retinol behoort tot een familie genaamd retinoïden”

Retinol voor de huid

Retinol is een vorm van vitamine A die hoort bij de familie retinoïden. Het kan helpen bij het verhogen van het vernieuwen van de huid en cellen. Zo kan het helpen bij huidveroudering en verkleuring van de huid. Als je last hebt van rimpels rond de ogen, de mondhoeken en andere plekken dan kan retinol hier bij helpen. 

Er bestaan crèmes met retinol en onderzoek heeft laten zien dat deze kunnen helpen met het verminderen van fijne rimpels die  geassocieerd zijn met natuurlijke veroudering. Zo zijn er ook huidcrèmes met tretinoïne en deze zijn in vergelijking met retinol alleen maar verkrijgbaar via de apotheker. 

Het is de zwaardere variant en mag daarom alleen maar door een arts worden voorgeschreven. Het gebruik van tretinoïne kan zo heftig voor de huid zijn dat het belangrijk is dat je het gebruik onder begeleiding doet.

Dit is slechts één manier waarbij retinol een rol kan spelen in het verbeteren van de huid.

Als je deze rimpels probeert te verwijderen dan wil je je concentreren op het verstevigen van het interne deel van het lichaam, aangezien crèmes slechts een klein effect hebben.

Als je kraaienpootjes, rimpels aan de buitenste mondhoeken of lijnen aan de buitenkant van de neus heeft dan is het probleem hetzelfde. Namelijk een verouderende huid die van binnenuit moet worden verjongd. De meeste mensen richten zich op de “outside-in” benadering. Dit doen ze door crèmes op de huid aan te brengen en richten zich niet op de binnenkant van het lichaam. 

Retinol is een belangrijke voedingsstof die de huid helpt. Wij raden je aan om je huid te verjongen en verstevigen door het eten van eidooiers, boter en kabeljauwlever.

De voordelen van het combineren van zowel dierlijk als plantaardig vitamine A voedsel zullen je huid enorm kunnen helpen. Eet daarom extra boerenkool, peterselie en spinazie.

Je kunt ook collageenpeptiden gebruiken als grondstof om een gezonde huid op te bouwen. Dit kun je makkelijk als supplement kopen. Het is zelfs aangetoond dat het rimpels van binnenuit kan helpen verminderen.

Ook wil je een teveel aan insuline vermijden want insulineresistentie kan retinol blokkeren. Combineer vlees en groente met intermittent fasting want dan zet je autofagie aan. Dit is een recyclingproces van je cellen, waar je een mooie gezonde huid van kunt krijgen. 

Vermijd ook zoveel mogelijk stress om te veel aanmaak van cortisol te verminderen. Ook als je een laag galgehalte hebt door verwijdering van de galblaas, trage galblaas of leververvetting dan kan het innemen van gezuiverde galzouten helpen. Gal helpt namelijk de opname van in vet oplosbare vitaminen te verhogen.

 

 

”Retinol werkt van binnenuit en houd je huid op deze manier gezond”

Retinol voor de ogen

Vitamine A is belangrijk voor gezonde ogen en zorgt er voor dat je goed kunt zien. Het woord retinol komt van het woord retina wat netvlies in het Engels betekent. Retinol heeft alles te maken met de ondersteuning van het netvlies. Het netvlies is een verlengstuk van het centrale zenuwstelsel dat diep in je oog uit je schedel steekt. Het heeft bepaalde receptoren die gevoelig zijn voor licht waardoor je kunt zien.

Retinol helpt bij het vormen van lichtgevoelig pigment in het netvlies dat visueel paars of rodopsine wordt genoemd. Dit pigment zet licht om in elektrische signalen. Een van de eerste symptomen van een retinol tekort is het verlies van nachtzicht. Retinol helpt je namelijk goed te kunnen zien in het donker. Wanneer je voor een lange periode last hebt van een vitamine A tekort dan kun je hier zelfs permanent blind door raken.

 

 

”Een tekort aan retinol kan een schilferende huid veroorzaken”

Symptomen van een retinol tekort!

Een tekort aan retinol komt niet snel voor omdat je lichaam de stof kan opslaan. Toch is er volgens verschillende onderzoeken aangetoond dat een groot deel van de Nederlandse bevolking dagelijks te weinig vitamine A binnen krijgt. Als je een maagverkleining hebt ondergaan, alcoholist bent of een leverpatiënt bent dan heb je meer kans op een tekort. 

Een tekort aan retinol kan van invloed zijn op je huid zodat het op genetisch niveau verandert. Andere symptomen van een retinol tekort kunnen zijn:

 • Schilferende huid

 • Witte stippen op de huid

 • Roos

 • Dof en futloos haar

 • Gezichtsproblemen zoals nachtblindheid

 • Infecties

 • Slecht werkend immuunsysteem

 • Gebrek aan smering van het oog of de mond

 

 

”Vegetariërs hebben eerder een tekort aan retinol”

Wat veroorzaakt een tekort aan retinol?

Een tekort aan retinol kan verschillende oorzaken hebben. In de meeste gevallen komt het omdat iemand niet genoeg voedsel eet waar vitamine A in zit. Vegetariërs eten geen dierlijk voedsel en daarom hebben zij meer kans op een tekort dan mensen die dit wel doen.

Andere oorzaken van een tekort aan retinol zijn:

 • Geen voedsel nuttigen dat rijk is aan de actieve vorm van vitamine A

 • Previtamine A niet omzetten in de actieve vorm. Dit heeft te maken met een spijsverteringsprobleem

 • Een gebrek aan gal en/of galblaas

 • Een verstopte lever

 • Alcoholisme

 • Diabetes

 

 

”Retinol behoort tot een familie genaamd retinoïden”

Waar zit retinol in?

We krijgen in Nederland retinol voornamelijk binnen via zuivel, groente en vetten zoals roomboter en margarines. De mensen die de meeste retinol binnen krijgen eten regelmatig vlees en orgaanvlees wat de belangrijkste bronnen van retinol zijn in Nederland.

Belangrijke bronnen van retinol met hoge doseringen zijn:

 • Levertraan

 • Lever

 • Boter

 • Eieren, vooral de dooier

 • Kaas

Er zijn ook voedingsmiddelen die previtamine A bevatten. Dit betekent dat het moet worden omgezet in de actieve vorm vitamine A. Deze omzetting vindt slechts in bepaalde delen van het lichaam plaats met bepaalde percentages. 

Bronnen van previtamine A:

 • Boerenkool

 • Spinazie

 • Wortels

 • Zoete aardappelen

 • Groenten

Je kunt de benodigde retinol niet volledig uit groenten halen. Groenten vormen de voorloper van vitamine A die in het lichaam moeten worden omgezet. Maar het word slechts in een zeer kleine hoeveelheid omgezet. In het beste geval zet je slechts 3% van de voorloper van vitamine A oftewel bètacaroteen die in groenten zit om. 

Bovendien kunnen maar heel weinig mensen previtamine A daadwerkelijk omzetten in de actieve vorm van vitamine A. Dit is voor vegetariërs dan ook een punt om goed op te letten.

De beste bron van de actieve vorm van retinol is levertraan. Levertraan bevat ook vitamine D en omega-3-vetzuren met DHA en EPA. 

Wees erop verdacht dat retinol en bètacaroteen bestand zijn tegen temperaturen tot 100 graden Celcius. Wanneer je eten voor een langere periode gaat verwarmen op hogere temperaturen dan gaan er minimaal 40% van de voedingsstoffen verloren.

Hoeveel retinol heb je nodig per dag?

Er is onlangs een nieuwe dagelijkse aanbevolen hoeveelheid retinol vastgesteld voor alle Leeftijdscategorieën. Deze waardes lees je hieronder in de tabel.

Geslacht                    Leeftijd                 ADH in microgram 

Jongens                              2-5 jaar                            350 

Meisjes                               2-5 jaar                            350 

Jongens                              6-9 jaar                            400 

Meisjes                               6-9 jaar                            400 

Jongens                              10-13 jaar                        600 

Meisjes                               10-13 jaar                        600 

Geslacht                    Leeftijd                 ADH in microgram         % onder gemiddelde          

Jongens                             14-17 jaar                          600                          43

Meisjes                              14-17 jaar                          500                          42

Mannen                             18-50 jaar                          615                          27

Vrouwen                            18-50 jaar                          525                          33

Mannen                              51-70 jaar                          615                          16

Vrouwen                             51-70 jaar                          525                         19

Mannen                               71-79 jaar                          615                         13

Vrouwen                              71-79 jaar                          525                         15

Het percentage onder gemiddelde geeft aan hoeveel procent van deze leeftijdsgroep gemiddeld te weinig retinol op een dag krijgt.

Deze waardes zijn vrij specifiek weergegeven. Je kunt als volwassene een algemene vuistregel onthouden en dat is 800 tot 1000 microgram en vrouwen 700 tot 800 microgram retinol per dag. Deze waardes zijn hoger dan de tabel maar op deze manier kom je zeker geen tekort aan retinol.

Neem sowieso nooit meer dan 3000 microgram retinol op een dag want deze waardes zullen op de lange termijn voor gezondheidsproblemen zorgen.

 

 

”Retinylpalmitaat is de minst efficiënte vorm”

Retinol als supplement

Retinol kan ook als supplement gebruikt worden en in een huidcrème. Het is belangrijk om de juiste vorm van retinol te kiezen voor de beste opname.

De synthetische versie van retinol heet retinylpalmitaat en deze moet drie keer in het lichaam omgezet worden voor het van nut kan zijn voor de huid. Het is daarom een vorm die absoluut niet efficiënt is en zelfs complicaties kan geven. De stabiliteit van retinylpalmitaat is ook beperkt, het kan niet goed tegen zonlicht en de houdbaarheid is ook erg kort.

Het grote probleem van retinol als huidcrème is dat het enorm snel oxideerd. Hierdoor is de kans vrij klein dat de werkbare stof lang houdbaar en bruikbaar is. Daarnaast zijn de concentraties vaak te laag om genoeg effect te hebben. 

De beste vorm van retinol als supplement zijn levertraan capsules. Je kunt deze het beste tijdens een maaltijd innemen. Deze bevatten niet alleen retinol, er zit ook veel vitamine D in en gezonde omega 3 vetzuren EPA en DHA. Op deze manier heb je een grote dosis retinol in een natuurlijke vorm zodat het veel beter en efficiënter omgezet kan worden.

Retinol word niet alleen voor de huid gebruikt het word ook ingezet voor:

 • Retinol tekort

 • Verminder het risico op infectie

 • Ondersteunt gezonde slijmvliezen

 • Voorkomt droge ogen

 • Vermindering van de symptomen en complicaties van mazelen

 • Alcoholisme

 • Herstel na ooglaseren 

 • Cataract

 • Retinitis

 • Glaucoom

 • Nachtblindheid

 • Xerophtalmie

 • Maculadegeneratie

 • Acne

 • Eczeem

 • Psoriasis

 • Brandwonden

 • Dementie

 • Diabetes mellitus

 • Hypothyreoïdie

 • Leverziekten

 • Taaislijmziekte

Tips:

1) Vlees, orgaanvlees, eieren en boter zijn goede bronnen van Retinol

2) Vermijd de synthetische vorm retinylpalmitaat en kies voor een natuurlijk supplement zoals levertraan

3) Laat bij twijfel je waardes controleren bij de huisarts om er achter te komen of je een tekort hebt

4) Neem nooit meer dan 3000 microgram per dag in want dit kan allerlei gezondheidsproblemen veroorzaken

5) Gebruik geen retinol in een huidcrème in combinatie met een crème met vitamine C of een andere zuur er in

Tot slot

Retinol stond centraal in dit artikel. Heb jij weleens symptomen van een retinol tekort ervaren? Welke klachten had je dan? Eet je voldoende orgaanvlees, eieren en boter per week? Wij vinden het fijn als je een reactie achterlaat onderaan deze pagina.

Als je dit artikel waardevol vindt voor je gezondheid en vitaliteit help dan mee dit te verspreiden door het te delen met je vrienden. Dit kan doormiddel van de social media knoppen. We zijn je zeer erkentelijk!

Anderen lezen ook

Waar zit magnesium in?

Is kruidnagel gezond?

Waar. zit vitamine C in?

Bronnen:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *