Resveratrol is een polyfenische bioflavonoïde antioxidant die wordt aangemaakt door bepaalde planten en wordt aangetroffen in voedingsmiddelen en dranken waarvan bekend is dat ze de effecten van veroudering tegengaan. Resveratrol word gezien als een fyto-oestrogeen vanwege zijn vermogen om op een positieve manier te communiceren met oestrogeenreceptoren.
Chemisch gezien is resveratrol een stilbenoïde verbinding dat gekenmerkt word door zijn structuur met twee aromatische ringen verbonden door een dubbele binding.
Planten die resveratrol en andere soorten antioxidanten produceren doen dit gedeeltelijk als een beschermend mechanisme en reactie op stressfactoren in hun omgeving. Dit zorgt ervoor dat straling, de aanwezigheid van insecten of andere roofdieren, verwondingen en schimmelinfecties worden geweerd.
Tegenwoordig ziet men resveratrol als één van de krachtigste polyfenolen en één van de sterkste beschermers tegen symptomen die verband houden met veroudering en schade door vrije radicalen.
Onderzoek laat zien dat de meest natuurlijk voorkomende bronnen van resveratrol planten zijn zoals:
• Schil van rode druiven
• Rode wijn
• Rauwe cacao
• Donkere bessen – bosbessen en moerbeien
Rode wijn is waarschijnlijk de bekendste bron van resveratrol vanwege het hoge gehalte dankzij het fermentatieproces waarbij druivensap word omgezet in alcohol. Tijdens de productie van rode wijn fermenteren druivenpitten en druivenschillen in het druivensap en dit heeft positieve effecten op het gehalte en de beschikbaarheid van resveratrol. Resveratrol die je vind in supplementen wordt voornamelijk geïsoleerd uit Japanse duizendknoop.
De vele voordelen van resveratrol werden voor het eerst ontdekt toen onderzoekers ontdekten dat gist, microben, insecten en dieren die resveratrol kregen langer leefden. Verschillende studies bleven vervolgend de verbazingwekkende anti-verouderingsvoordelen bevestigen. Inmiddels is aangetoond in studies op fruitvliegen, vissen, muizen en nematodenwormen dat deze allemaal langer leefden in vergelijking met controlegroepen die niet met deze fytonutriënt werden behandeld.
Hoewel resveratrol veelbelovend is, is het belangrijk op te merken dat veel onderzoeken zijn uitgevoerd in laboratoriumomgevingen of diermodellen. Dit betekent dat er meer onderzoek nodig is om de volledige effecten ervan bij mensen te begrijpen.
”Helpt ontstekingen te verminderen”