resveratrol
Expert: Jaap Gerrijts | 18 juni 2023 | Leestijd: 7 minuten

Resveratrol

Resveratrol is een natuurlijke stof die voorkomt in sommige planten, zoals de schil van blauwe druiven. Het behoort tot de groep polyfenolen, die een ongekend krachtige antioxidante werking hebben en je lichaam beschermen tegen schadelijke invloeden. Er wordt al jaren onderzoek gedaan naar resveratrol vanwege de mogelijke gezondheidsvoordelen voor de mens, zoals het voorkomen van hart- en vaatziekten, kanker en veroudering.

Resveratrol kent vele voordelen voor je gezondheid. In dit uitgebreide artikel leggen we uit welke dat zijn en vertellen we in welke voeding het allemaal zit. Lees je mee?!

Resveratrol

Resveratrol is een natuurlijk voorkomende stof die in verschillende planten voorkomt. Het staat erom bekend dat de polyfenol met name in de schil van druiven, rode wijn en sommige bessen zit. Het heeft de afgelopen jaren steeds meer aandacht gekregen voor zijn potentiële gezondheidsvoordelen en is veel bestudeerd voor zijn verschillende toepassingen. 

Resveratrol komt veel voor in de schil van blauwe druiven. De concentratie ervan hangt enorm af van het soort druif maar ook de locatie waar het groeit. Het gehalte in wijn hangt daarnaast sterk af van de fermentatietijd. Nou is gebleken dat resveratrol in rode wijn het risico op hartaandoeningen en andere veelvoorkomende gezondheidsproblemen kan helpen verminderen.

De bijzondere antioxidant is ook onderzocht op andere eigenschappen zoals:

Neuroprotectieve eigenschappen

Studies op dieren hebben gesuggereerd dat resveratrol een positieve invloed kan hebben op de gezondheid van de hersenen door het te beschermen tegen leeftijds gerelateerde cognitieve achteruitgang en neurodegeneratieve ziekten zoals Alzheimer en Parkinson.

Anti-verouderingseffecten

In sommige onderzoeken is de stof in verband gebracht met anti-verouderingseffecten. men vermoed dat dit  gebeurt door bepaalde genen en eiwitten te activeren die geassocieerd zijn met een lang leven en cellulaire herstelprocessen. De exacte mechanismen en effecten op veroudering moeten nog verder worden onderzocht.

Antioxiderende en ontstekingsremmende eigenschappen

Resveratrol staat bekend om zijn antioxiderende eigenschappen waarbij het cellen kan helpen beschermen tegen schade dat veroorzaakt word door vrije radicalen. Het heeft ook ontstekingsremmende effecten waardoor het kan helpen bij het verminderen van ontstekingen in het lichaam.

Hart en bloedvaten

Resveratrol is inmiddels veel onderzocht vanwege zijn potentiële cardiovasculaire voordelen. Sommige onderzoeken suggereren dat de stof kan helpen bij:

Verlagen van de bloeddruk

Verlagen van het cholesterolgehalte

Vorming van bloedstolsels te voorkomen

Verbeteren van de bloedstroom

Deze positieve effecten kunnen bijdragen aan de algehele gezondheid van het hart.

Kanker

Resveratrol is ook onderzocht vanwege zijn eigenschappen tegen kanker. In laboratoriumstudies en diermodellen heeft men laten zien dat het de groei van kankercellen kan remmen en tumorvorming kan helpen verminderen. Er is echter meer onderzoek nodig op dit gebied om de effecten ervan bij mensen volledig te begrijpen.

 

 

”Polyfenol dat werkt als een krachtige antioxidant”

Wat is resveratrol?

Resveratrol is een polyfenische bioflavonoïde antioxidant die wordt aangemaakt door bepaalde planten en wordt aangetroffen in voedingsmiddelen en dranken waarvan bekend is dat ze de effecten van veroudering tegengaan. Resveratrol word gezien als een fyto-oestrogeen vanwege zijn vermogen om op een positieve manier te communiceren met oestrogeenreceptoren. 

Chemisch gezien is resveratrol een stilbenoïde verbinding dat gekenmerkt word door zijn structuur met twee aromatische ringen verbonden door een dubbele binding. 

Planten die resveratrol en andere soorten antioxidanten produceren doen dit gedeeltelijk als een beschermend mechanisme en reactie op stressfactoren in hun omgeving. Dit zorgt ervoor dat straling, de aanwezigheid van insecten of andere roofdieren, verwondingen en schimmelinfecties worden geweerd. 

Tegenwoordig ziet men resveratrol als één van de krachtigste polyfenolen en één van de sterkste beschermers tegen symptomen die verband houden met veroudering en schade door vrije radicalen.

Onderzoek laat zien dat de meest natuurlijk voorkomende bronnen van resveratrol planten zijn zoals:

Schil van rode druiven

Rode wijn

Rauwe cacao 

Donkere bessen – bosbessen en moerbeien 

Rode wijn is waarschijnlijk de bekendste bron van resveratrol vanwege het hoge gehalte dankzij het fermentatieproces waarbij druivensap word omgezet in alcohol. Tijdens de productie van rode wijn fermenteren druivenpitten en druivenschillen in het druivensap en dit heeft positieve effecten op het gehalte en de beschikbaarheid van resveratrol. Resveratrol die je vind in supplementen wordt voornamelijk geïsoleerd uit Japanse duizendknoop.

De vele voordelen van resveratrol werden voor het eerst ontdekt toen onderzoekers ontdekten dat gist, microben, insecten en dieren die resveratrol kregen langer leefden. Verschillende studies bleven vervolgend de verbazingwekkende anti-verouderingsvoordelen bevestigen. Inmiddels is aangetoond in studies op fruitvliegen, vissen, muizen en nematodenwormen dat deze allemaal langer leefden in vergelijking met controlegroepen die niet met deze fytonutriënt werden behandeld.

Hoewel resveratrol veelbelovend is, is het belangrijk op te merken dat veel onderzoeken zijn uitgevoerd in laboratoriumomgevingen of diermodellen. Dit betekent dat er meer onderzoek nodig is om de volledige effecten ervan bij mensen te begrijpen. 

 

 

”Helpt ontstekingen te verminderen”

Wat is de werking van resveratrol?

Resveratrol werkt door ontstekingen in het lichaam om te draaien en het heeft ook andere positieve effecten op onder andere de:

Vetopslag

Productie van hormonen

Bloedcirculatie

Verschillende studies laten zien dat resveratrol op een aantal van de volgende manieren lijkt te werken.

Resveratrol beperkt het vermogen van het lichaam om sfingosinekinase en fosfolipase D te produceren. Dit zijn twee moleculen waarvan bekend is dat ze ontstekingen veroorzaken. Studies hebben laten zien dat het vermogen van resveratrol om de expressie en activiteit van cyclo-oxygenase-enzymen te onderdrukken die zijn gekoppeld aan ontstekingsreacties die weefsel door het hele lichaam beschadigen. 

Het lichaam produceert van nature ontstekingen als middel om zichzelf te genezen en te beschermen. Dit doet het bijvoorbeeld om bacteriën en virussen te weren als onderdeel van het immuunsysteem. Wanneer er echter sprake is van chronische of constante ontsteking dan verhoogt dit het risico op bijna elke ziekte.

Het is gebleken dat resveratrol het insulinegehalte verlaagt wat belangrijk is om jong te blijven, een gezond gewicht te behouden en ziekten zoals diabetes te bestrijden. In verschillende proeven ontdekte men dat degenen met diabetes die resveratrol gebruikten lagere glucose- en insulinespiegels hadden, waardoor het een krachtig hulpmiddel was voor een gezonde levensstijl. 

Resveratrol heeft ook positieve effecten op de van de hersenen afgeleide neurotrofe factor die betrokken is bij de pathogenese van obesitas, diabetes type 2 en het metabool syndroom. Onderzoekers hebben vastgesteld dat de BDNF-waarden lager zijn bij mensen met diabetes mellitus type 2 en andere insuline gerelateerde problemen.

Daarnaast vergemakkelijkt het de mitochondriale ademhaling en gluconeogenese. Met andere woorden, resveratrol helpt het “krachtpatser” gedeelte van cellen namelijk wat men ook wel de mitochondriën noemt. Het zorgt ervoor dat het de cellen voorziet van voldoende energie om optimaal te kunnen werken.

Resveratrol houdt ook de bloedsomloop soepel, voorkomt schade in de aders en biedt bescherming in de hersenen tegen geheugenverlies en aandoeningen zoals de ziekte van Alzheimer. Het kan ook andere aandoeningen helpen voorkomen zoals:

De ziekte van Huntington

Beroerte

Ischemie

Depressie

Bipolaire stoornis 

Autisme

Schizofrenie

Het is aangetoond dat resveratrol positieve effecten heeft het herstel van beschadigde bloedvaten.

Omdat het de afgifte van pro-inflammatoire moleculen regelt heeft resveratrol dus voordelen voor het voorkomen van auto-immuunziekten. Het lijkt ook de darmmicrobiota positief te veranderen en de proliferatie en differentiatie van stamcellen te beïnvloeden.

Ten slotte bestrijdt resveratrol als krachtige antioxidant voortdurend schade door vrije radicalen die het risico op kanker kunnen verhogen. Het dringt diep door in de kern en de mitochondriën van elke cel en helpt bij het herstellen van schadelijke effecten als gevolg van schade door vrije radicalen die het DNA kan veranderen. Het beïnvloed ook de vernietiging van schadelijke cellen en lijkt daarom kanker bestrijdende eigenschappen te hebben. 

Studies hebben bewijs gevonden dat resveratrol apoptose van geactiveerde T-cellen veroorzaakt en de groei van tumoren onderdrukt, naast het werken tegen kanker. In de toekomst zal hier nog meer onderzoek naar gedaan moeten worden om te kijken hoe de stof effectief kan worden ingezet.

 

 

 

”Versterkt de weerstand en helpt virussen te bestrijden”

Waar kan je resveratrol voor gebruiken?

Zoals je kunt zien aan alle hierboven beschreven voordelen is resveratrol en de bronnen die het leveren meer dan alleen krachtige hartbeschermers. Ze zijn ook goed voor de hersenen, bloedsuikerspiegel en lichaamscellen. Mensen gebruiken resveratrol vaak voor anti-veroudering maar ook het versterken van de weerstand. 

Onderzoek suggereert dat resveratrol kan helpen bij:

Verbeteren van de energie en het uithoudingsvermogen

Ondersteuning van de gezondheid van cellen en weefsels

Ondersteuning van antioxidanten

Vergroten van het vermogen van het lichaam om oxidatieve stress te bestrijden

Bescherming tegen kanker

Bevorderen van een betere bloedsomloop

Bescherming tegen suikerziekte

Bescherming van het geheugen, de cognitieve gezondheid en helpt bij het voorkomen van de ziekte van Alzheimer 

Het voorkomen van voortijdige tekenen of symptomen die verband houden met veroudering zoals ontstekingen die leiden tot arteriële schade en gewrichtsproblemen

Ondersteunen van een gezond spijsverteringsstelsel en verbetering van de afvoer van afvalstoffen of giftige stoffen

Beschermen van de effecten van straling

 

 

”Goed voor hart, bloedvaten, hersenen en mensen met diabetes”

Wat zijn de gezondheidsvoordelen van resveratrol?

Zoals je inmiddels hebt gelezen is resveratrol een stof dat mensen gebruiken vanwege de gezondheids bevorderende eigenschappen. De stof is inmiddels veel onderzocht en hier zijn interessante punten bij ontdekt. 

Bescherming van de hersenen 

Resveratrol is uniek omdat de antioxidanten de bloed-hersenbarrière kunnen passeren en op deze manier de hersenen en het zenuwstelsel beschermen. Recent Engels onderzoek liet zien dat resveratrol de bloedtoevoer naar de hersenen merkbaar verhoogde en dit wijst op een aanzienlijk voordeel voor een gezonde hersenfunctie en neuroprotectieve eigenschappen.

Dit betekent dat het consumeren van resveratrol de bescherming kan verhogen tegen cognitieve en mentale problemen zoals de ziekte van Alzheimer, dementie en nog veel meer. Andere resultaten toonden aan dat zelfs een enkele infusie van resveratrol neuroprotectieve effecten op cerebraal neuronaal verlies en schade kan opwekken. 

 

Anti-veroudering en kanker bestrijdende effecten

Resveratrol is een krachtige antioxidant die vrije radicalen neutraliseert die worden geproduceerd in het dagelijks leven zoals eten en sporten. Schade door vrije radicalen wordt versneld als gevolg van slechte leefgewoonten zoals:

Ongezond eten

Roken

Alcohol

Milieuvervuiling en toxiciteit

Als ze niet in bedwang worden gehouden dan kunnen vrije radicalen cellen in het lichaam beschadigen en worden ze beschouwd als een oorzaak van levensbedreigende ziekten en zelfs vervroegd overlijden. Het is aangetoond dat het eten van plantaardig voedsel met veel antioxidanten en fytonutriënten antioxidatieve, anticarcinogene en antitumorale voordelen biedt die volwassenen helpen beschermen tegen verschillende ouderdomsziekten. 

Volgens een Spaans is één van de meest opvallende biologische activiteiten van resveratrol die de laatste jaren degelijk is onderzocht het kanker-chemopreventieve potentieel. Onlangs is zelfs aangetoond dat de stof het meerstapsproces van carcinogenese in verschillende stadia blokkeert: 

Initiatie

Promotie 

Progressie van de tumor

Er wordt gedacht dat de mechanismen voor zijn kanker beschermende activiteiten neerwaartse regulatie van de ontstekingsreactie omvatten door remming van synthese en afgifte van pro-inflammatoire mediatoren.

 

Bescherming van het hart en bloedvaten

Vanwege zijn ontstekingsremmende werking is aangetoond dat resveratrol bescherming kan bieden tegen:

Slagaderverkalking 

Hoog LDL-cholesterol

Vorming van bloedstolsels 

Hartinfarct

Er is ook aangetoond dat het consumeren van resveratrol de bloedsomloop helpt verbeteren en gunstige effecten heeft op het glucose- en lipidenmetabolisme bij mensen met een hoger risico op het metabool syndroom. 

Itadori-thee is een belangrijke bron van resveratrol en dit wordt al heel lang in Aziatische landen zoals China en Japan gedronken als een traditioneel kruidengeneesmiddel voor het voorkomen van hartaandoeningen en beroertes.

 

Kan obesitas helpen voorkomen

Resultaten uit dierstudies hebben laten zien dat resveratrol gunstige effecten heeft op knaagdieren die een calorierijk dieet krijgen. De stof zorgde ervoor dat vetopslag in het lichaam wordt voorkomen en het insulinegehalte wordt gereguleerd. Ander onderzoek heeft laten zien dat resveratrol kan helpen het lichaamsgewicht en de vetzucht bij zwaarlijvige dieren te verminderen. Volgens sommige deskundigen is dit het gevolg van de activering van het SIRT1-gen waarvan wordt aangenomen dat het het lichaam beschermt tegen de gevolgen van obesitas.

Het is nog niet helemaal duidelijk hoe dit zich vertaalt naar mensen die voedsel of dranken zoals wijn en bessen consumeren maar studies hebben verbanden gevonden tussen volwassenen die een uitgebalanceerd dieet volgen met matige hoeveelheden wijn en een gezonder lichaamsgewicht. Ook dit zal in de toekomst op mensen moeten worden getest om te kijken in hoeverre dit kan worden toegepast om overgewicht te voorkomen.

 

Diabetes en prediabetes

Studies met diabetische ratten hebben aangetoond dat resveratrol mogelijk hyperglykemie kan verminderen en mogelijk ook kan worden gebruikt bij het voorkomen en/of behandelen van zowel obesitas als diabetes.

Resveratrol kan nuttig zijn voor mensen met diabetes en prediabetes door complicaties zoals zenuwbeschadiging en schade aan het hart te verminderen en de insulinespiegels te helpen beheersen. Het is bekend dat dit fyto-oestrogeen een positieve invloed heeft op de insulinesecretie en de insulineconcentraties in het bloed zoals blijkt uit verschillende dierstudies. 

 

 

”Komt veel voor in bessen, cacao en verschillende noten”

Waar zit resveratrol in?

Nu je de voordelen van resveratrol kent is de grote vraag waar zit resveratrol in? Hieronder hebben we de beste voedingsmiddelen en dranken die resveratrol bevatten voor je op een rij gezet.

Rode druiven 

Rode wijn

Bepaalde theesoorten zoals Itadori-thee

Rauwe cacao 

Bosbessen

Blauwe bessen 

Rode bessen

Aardbeien

Moerbeien

Cranberry

Pistaches

Pinda

Verschillende planten leveren verschillende vormen van resveratrol. Zo bevatten druiven, pinda’s en Itadori-thee voornamelijk trans-resveratrolglucosiden. Rode wijn is vooral een bron van de aglyconen cis- en trans-resveratrol.

Studies laten zien dat zowel Itadori-thee als rode wijn relatief hoge concentraties resveratrol leveren in vergelijking met de meeste andere voedingsmiddelen. Itadori-thee is een goede optie voor kinderen of mensen die geen alcohol drinken.

 

 

 

”Resveratrol is een nog krachtiger antioxidant dan vitamine C of vitamine E”

Resveratrol als supplement?

De meningen over het gebruik van een resveratrol supplement zijn verdeeld omdat het resultaat bij mensen kan verschillen. Zoals met de meeste kruiden en extracten weten we niet exact hoe effectief het product is.

Wanneer je resveratrol als supplement koopt dan zie je dit vaak in de vorm van een natuurlijk trans-resveratrol extract uit Japanse duizendknoop.

Wat is de juiste dosering van een resveratrol supplement?

De aanbevolen dosering varieert afhankelijk van de reden waarvoor het supplement word gebruikt. Bij de meeste resveratrol supplementen word aanbevolen om tussen de 250 en 500 milligram per dag te nemen. Op dit moment is het niet duidelijk of het nemen van zeer hoge doseringen veilig is.

Sommige mensen nemen dagelijks doseringen tot 2000 milligram. In een Amerikaans onderzoek is aangetoond dat resveratrol veilig is en redelijk goed wordt verdragen bij doseringen tot 5000 milligram per dag. Let er wel op dat deze hoge doseringen alleen maar mag worden ingenomen onder toezicht van een arts.

 

  

”Kan bij hoge doseringen matige bijwerkingen geven”

Wat zijn de bijwerkingen van resveratrol?

Je hebt gelezen dat rode wijn veel resveratrol bevat maar dit wil nog niet zeggen dat het verstandig is om hier veel van te gaan drinken. Hetzelfde geld voor cacao en daarom is de beste manier om de voordelen van resveratrol te verkrijgen door middel van balans en matiging. Als je van wijn drinken houd dan raden wij aan om ongeveer één glas per dag of minder te consumeren. 

Wat zijn de bijwerkingen van resveratrol?

Het is op dit moment nog steeds niet helemaal bekend hoe verschillende mensen reageren op resveratrol en of sommigen er meer baat bij hebben dan anderen. Mensen met bestaande gevallen van diabetes of metabole defecten moeten bijvoorbeeld mogelijk hogere doses nemen dan gezonde volwassenen om dezelfde effecten te krijgen. 

Over het algemeen zijn de meeste voordelen van resveratrol aangetoond studies onder dieren en bij hoge doseringen. Resveratrol is dan ook geen wondermiddel die het leven zomaar met enkele jaren kan doen verlengen. 

Als je hogere doseringen neemt dan kan dit in sommige gevallen voor matige bijwerkingen zorgen. Deze bijwerkingen zijn:

Maag- en darmklachten

Diarree

Duizeligheid

Lage bloeddruk

Men raad dan ook aan om altijd met een lage dosering te beginnen en deze rustig op te bouwen. Hou je dan ook aan de aanbevolen dagelijkse dosering die op de verpakking vermeld staat.

Heeft een resveratrol supplement ook interacties met medicijnen?

Resveratrol supplementen kunnen mogelijk interageren met bloedverdunners, ontstekingsremmende medicijnen en NSAID-pijnstillers. Zorg er daarom voor dat je ze niet tegelijkertijd gebruikt. Neem daarom altijd contact op met je arts als je van plan bent supplementen te gebruiken en al andere medicijnen gebruikt. Als je zwanger bent of borstvoeding geeft dan kun je het gebruik van een resveratrol supplement het beste vermijden.

Tips:

1) Als je resveratrol via wijn wilt consumeren zorg er dan voor dat je dit met mate doet

2) Eet gezond en gevarieerd. Probeer resveratrol altijd via voeding tot je te nemen

3) Als je een resveratrol supplement zoekt kies dan voor een natuurlijk extract met trans-resveratrol uit Japanse duizendknoop 

4) Houd je altijd aan de gebruiksaanwijzing en vraag advies aan de specialist als je een onderliggende ziekte hebt of medicatie gebruikt

Tot slot

Resveratrol stond centraal in dit artikel. Eet jij altijd gezond en gevarieerd? En drink je af en toe ook een glaasje rode wijn? Wij vinden het fijn als je een reactie achterlaat onderaan deze pagina. 

Als je dit artikel waardevol vindt voor je gezondheid en vitaliteit help dan mee dit te verspreiden door het te delen op social media. Dit kan doormiddel van de social media knoppen. We zijn je zeer erkentelijk!

Anderen lezen ook

Brianfood

Auto-immuunziekte

Natuurlijke ontstekingsremmers

Bronnen:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *