Hoe weet ik of ik restless legs heb?
Als je restless legs hebt dan voel je een drang om je armen en benen te bewegen. Als je stil zit of ligt dan heb je hier het meeste last van. Het merendeel van de mensen met RLS ervaren vaak last in bed tijdens hun slaap.
Je benen en soms ook armen kunnen jeuken en je voelt een drang om je te bewegen. Als je je beweegt dan neemt het kriebelige gevoel, irritatie en drang af.
Een arts kan niet testen met een laboratoruimtest of je restless legs hebt. Meestal moet je vragen beantwoorden waaruit je arts een oordeel geeft of het waarschijnlijk restless legs is of niet.
De arts zal je vragen of je last hebt van andere aandoeningen die wellicht de oorzaak van je aandoening kunnen zijn. En vervolgens een lichamelijk onderzoek om een andere oorzaak uit te wijzen. Wanneer je slecht slaapt dan zou je een slaaponderzoek kunnen doen waar er wordt gekeken naar restless legs.
”10 tot 15% van alle Nederlanders heeft RLS”
Hoeveel mensen hebben restless legs?
Veel mensen hebben last van restless legs en lopen met klachten rond zonder dit te melden. Volgens statistieken komt het rusteloze benen syndroom voor bij 10 tot 15% van de Nederlandse bevolking. Van deze groep heeft 3% ernstige last en ervaart dagelijks klachten waardoor ze minder goed functioneren.
Vrouwen hebben vaker last van RLS dan mannen.
Wist je dat het rusteloze benen syndroom ruim 7 keer meer voorkomt bij mensen met een glutenintolerantie?
”Periodieke ledemaatbewegingen komt bij 80% van alle mensen met RLS voor”
Periodieke ledemaatbewegingen
Mensen met periodieke ledemaatbewegingen hebben vaak restless legs maar het is niet dezelfde aandoening. Tachtig procent van de mensen met restless legs heeft last van periodieke ledemaatbewegingen.
Periodieke ledemaatbewegingen is een soort slaapstoornis wat gebeurt tijdens je slaap. Niet alleen je benen maar ook je armen maken strekkende en buigende bewegingen waarbij er kleine schokjes door je lichaam schieten. Deze stuiptrekkingen kunnen voor veel last zorgen omdat je er zelf wakker van kunt worden maar ook je partner.
Periodieke ledemaatbewegingen komen vaak voor bij mensen met ADHD, slaapapneu, polyneuropathie en de ziekte van Parkinson.
Restless legs en slapen
Restless legs is een slaapstoornis waar je overdag ook last van kunt hebben. De meeste mensen met restless legs hebben hier in de avond en nacht de meeste klachten van. Als je ‘s nachts vaak wakker wordt dan kun je ernstig vermoeid raken waardoor je overdag minder goed kunt functioneren.
Dit is bij veel mensen de grootste klacht waar ze op de lange het meest last van hebben. Als je niet goed kunt slapen dan heeft dit een ernstig negatief effect wat de klachten van restless legs zelfs kan verergeren.
De klachten verschillen per persoon, de één kan juist moeilijk in slaap komen en de ander wordt ‘s nachts de hele tijd wakker.
”Een vast ritme en regelmatig bewegen helpt tegen restless legs”