
Restless legs
Bij restless legs voel je een onbedwingbare onrust in de benen. Je ‘moet’ bewegen om een vervelend tintelend gevoel in de benen kwijt te raken. Natuurlijk is dit erg vervelend maar gelukkig kan de aandoening op zich geen kwaad.
Hoe ontstaan restless legs? In dit artikel leggen we de mogelijke oorzaken uit en geven je advies hoe je de klachten kunt verminderen of voorkomen. Lees je mee?!
Restless legs syndroom
Restless legs syndroom is een aandoening van het zenuwstelsel. Dan heeft iemand een niet te onderdrukken drang om de benen, en soms ook andere lichaamsdelen, te bewegen. De klachten ontstaan of zijn erger in de avond of nacht. Iemand krijgt klachten in situaties van rust of de klachten worden erger in rust. De klachten worden minder of verdwijnen door te bewegen.
We weten nog niet precies wat oorzaak is van restless legs. Het verschilt per persoon hoe vaak en hoeveel last iemand ervan heeft.
Vaak maken mensen met restless legs tijdens de slaap spontane bewegingen met hun benen. Mensen met restless legs kunnen ook last hebben van slapeloosheid. Slapeloosheid en RLS zijn in verband gebracht met veranderingen in de bloeddruk tijdens de nacht. Dit kan leiden tot meer kans op hart- en vaatziekten. Er is nog verder onderzoek nodig om uit te zoeken hoe dit precies zit. Maar het is wel belangrijk dat je arts hiervan weet.
Restless legs syndroom kan op iedere leeftijd beginnen, maar rond de 20 jaar en rond de 40 jaar komt het extra vaak voor.
Mensen die RLS krijgen voordat ze ongeveer 45 jaar zijn, hebben vaker ook familieleden met RLS. Dit noemen we familiaire RLS.
Meestal worden hun klachten minder snel erger vergeleken met mensen die ouder waren dan 45 jaar toen ze de eerste klachten kregen. Deze oudere mensen hebben ook vaker andere ziekten waarvan RLS een kenmerk kan zijn. Zij hebben bijvoorbeeld te weinig ijzer in het lichaam, nierfalen, hart- en vaatziekten of diabetes.
Restless legs oorzaak
Het kan erg vervelend zijn als je niet kunt slapen omdat je benen jeuken en je ze moeilijk stil kunt houden. Vaak wordt je er onbewust wakker van en hierdoor kun je erg vermoeid raken.
Maar wat veroorzaakt rusteloze benen precies? Er is op dit moment niet één duidelijke reden waarom je rusteloze benen kunt hebben. Er zijn vele oorzaken die deze aandoening kunnen veroorzaken.
Men vermoedt dat bij de helft van alle mensen met restless legs de aandoening erfelijk bepaald is. Dit wordt ook wel primaire RLS genoemd.
Men denkt dat de oorzaak van RLS in je hersenen zit maar het kan ook een gevolg zijn van een ziekte of aandoening. Men noemt dit ook wel secundaire RLS.
Enkele mogelijke oorzaken van restless legs:
Middelbare leeftijd
Zwangere vrouwen
Ijzertekort
Magnesiumtekort
Bloedarmoede
Vitamine B11, B12 tekort
Nierfalen
Neurologische stoornissen
Diabetes
Schildklieraandoeningen
Parkinson
Medicijnen
Zo zijn er verschillende mogelijkheden waarom je last kunt hebben van restless legs.
Onlangs hebben onderzoekers een verstoorde dopaminehuishouding als oorzaak gevonden.
Deze onderzoekers denken dat een verstoorde dopaminehuishouding in je hersenen mogelijk een effect heeft op dit syndroom. Dit zorgt namelijk voor een verstoring in de overdracht van signalen tussen je zenuwcellen.
Restless legs medicatie
welke medicijnen veroorzaken restless legs?
Als je last hebt van restless legs dan kan dit verband hebben met medicijngebruik. Verschillende medicijnen zoals SSRI’s en antipsychotica kunnen restless legs verergeren omdat het een antidopaminergewerking heeft op je hersenen.
Daarnaast zijn er medicijnen tegen verkoudheid, misselijkheid, pijnstillers en antihistamines die RLS kunnen veroorzaken. Gebruik je medicijnen? Lees dan goed in de bijsluter of restless legs een bijwerking kan zijn. Je zou met je arts kunnen overleggen of er andere medicijnen zijn die deze bijwerking niet hebben.
”Medicijnen kunnen je klachten verminderen maar niet helemaal verhelpen”
Welke medicatie tegen rusteloze benen?
De slaapstoornis rusteloze benen is niet te genezen maar de symptomen kunnen wel verlicht worden met medicijnen.
Medicijnen die gebruikt worden bij de ziekte van Parkinson en epilepsie worden ook voorgeschreven voor mensen met restless legs. Daarnaast worden er opioïden en pijnstillers voorgeschreven.
Voorbeelden hier van zijn: Pramipexol, Ropinirol, Rotigotine pleister, Levodopa, Gabapentine, Pregabaline, Oxycodon, Clonazepam en Valproïnezuur chrono.
Het is belangrijk om te beginnen met een lage dosering en dit rustig te verhogen. Als er geen vermindering van klachten is dan kun je het beste stoppen met de medicatie. Daarnaast zijn er vaak negatieve bijwerkingen die een medicijn geeft dus hou daar rekening mee.
Hoe weet ik of ik restless legs heb?
Als je restless legs hebt dan voel je een drang om je armen en benen te bewegen. Als je stil zit of ligt dan heb je hier het meeste last van. Het merendeel van de mensen met RLS ervaren vaak last in bed tijdens hun slaap.
Je benen en soms ook armen kunnen jeuken en je voelt een drang om je te bewegen. Als je je beweegt dan neemt het kriebelige gevoel, irritatie en drang af.
Een arts kan niet testen met een laboratoruimtest of je restless legs hebt. Meestal moet je vragen beantwoorden waaruit je arts een oordeel geeft of het waarschijnlijk restless legs is of niet.
De arts zal je vragen of je last hebt van andere aandoeningen die wellicht de oorzaak van je aandoening kunnen zijn. En vervolgens een lichamelijk onderzoek om een andere oorzaak uit te wijzen. Wanneer je slecht slaapt dan zou je een slaaponderzoek kunnen doen waar er wordt gekeken naar restless legs.
”10 tot 15% van alle Nederlanders heeft RLS”
Hoeveel mensen hebben restless legs?
Veel mensen hebben last van restless legs en lopen met klachten rond zonder dit te melden. Volgens statistieken komt het rusteloze benen syndroom voor bij 10 tot 15% van de Nederlandse bevolking. Van deze groep heeft 3% ernstige last en ervaart dagelijks klachten waardoor ze minder goed functioneren.
Vrouwen hebben vaker last van RLS dan mannen.
Wist je dat het rusteloze benen syndroom ruim 7 keer meer voorkomt bij mensen met een glutenintolerantie?
”Periodieke ledemaatbewegingen komt bij 80% van alle mensen met RLS voor”
Periodieke ledemaatbewegingen
Mensen met periodieke ledemaatbewegingen hebben vaak restless legs maar het is niet dezelfde aandoening. Tachtig procent van de mensen met restless legs heeft last van periodieke ledemaatbewegingen.
Periodieke ledemaatbewegingen is een soort slaapstoornis wat gebeurt tijdens je slaap. Niet alleen je benen maar ook je armen maken strekkende en buigende bewegingen waarbij er kleine schokjes door je lichaam schieten. Deze stuiptrekkingen kunnen voor veel last zorgen omdat je er zelf wakker van kunt worden maar ook je partner.
Periodieke ledemaatbewegingen komen vaak voor bij mensen met ADHD, slaapapneu, polyneuropathie en de ziekte van Parkinson.
Restless legs en slapen
Restless legs is een slaapstoornis waar je overdag ook last van kunt hebben. De meeste mensen met restless legs hebben hier in de avond en nacht de meeste klachten van. Als je ‘s nachts vaak wakker wordt dan kun je ernstig vermoeid raken waardoor je overdag minder goed kunt functioneren.
Dit is bij veel mensen de grootste klacht waar ze op de lange het meest last van hebben. Als je niet goed kunt slapen dan heeft dit een ernstig negatief effect wat de klachten van restless legs zelfs kan verergeren.
De klachten verschillen per persoon, de één kan juist moeilijk in slaap komen en de ander wordt ‘s nachts de hele tijd wakker.
”Een vast ritme en regelmatig bewegen helpt tegen restless legs”
RLS
Restless legs tips
Restless legs is een vervelende aandoening waar je vooral zelf wat aan kunt doen om de symptomen zoveel mogelijk te verminderen.
Bewegen
Probeer overdag veel te bewegen zodat je lichaam in de avond moe is en je beter kunt slapen. Bewegen helpt de rusteloosheid tegen te gaan.
Koffie en nicotine
Koffie drinken en roken kunnen de symptomen van restless legs verergeren. Als je minder koffie drinkt en stopt na twee uur in de middag dan heb je hier ‘s avonds minder last van. Helemaal stoppen is nog beter. Nicotine lijkt ook een slechte invloed te hebben, als je hier mee kunt stoppen dan kan dit helpen je klachten te verminderen.
Stress
Vermijdt stress door over je problemen te praten en krop niks op. Je kunt ademhalingsoefeningen, yoga, wandelen in de natuur of een sauna nemen om je stress te verlichten. Probeer in de avond altijd zoveel mogelijk te ontspannen.
Zitten
Sommige mensen hebben veel last van rls als ze zitten. Zorg daarom voor een afleiding als je voor lange tijd zit. Dit zal helpen om je niet te focussen op je rusteloze benen.
Ritme
Hou vaste tijden aan wanneer je naar bed gaat en weer opstaat. Dit zorgt ervoor dat je beter slaapt omdat je een vast ritme aanhoudt. Ook eten en bewegen op vaste tijden helpt je lichaam aan een vast ritme. Probeer suiker en geraffineerde koolhydraten zoveel mogelijk te vermijden.
Vitamines en mineralen
Als je last hebt van restless legs dan is de kans aanwezig dat je een ijzertekort hebt. Vrouwen die zwanger zijn hebben vaak een magnesium en ijzertekort waardoor ze tijdens de zwangerschap klachten ervaren. Vitamine B11 en B12 aanvullen helpt ook vaak tegen de klachten.
Restless legs en magnesium
Magnesium is een mineraal dat je lichaam niet zelf kan aanmaken. Het is enorm belangrijk bij enorm veel processen waaronder het ontspannen van je spieren. Calcium is verantwoordelijk voor het aanspannen van je spieren en magnesium voor het ontspannen. Als je niet voldoende magnesium in je lichaam hebt dan wil het ontspannen van je spieren soms moeilijker lukken. Je merkt dit aan een trillend ooglid, kramp in je kuiten, rusteloze benen en kramp tijdens het slapen.
In een zuivelland als Nederland heb je bijna nooit een calciumtekort maar wel een magnesiumtekort. Extra calcium heb je dus in de meeste gevallen niet nodig.
Wist je dat ruim 60% van alle Nederlanders een magnesiumtekort heeft?
Door een tekort kunnen er allerlei klachten en aandoeningen ontstaan en restless legs is daar één van.
Als je medicijnen gebruikt dan kan dit ook voor een tekort aan magnesium zorgen. Verder speelt leeftijd een rol, maar ook ziektes die de opname van magnesium verminderen. Alcohol gebruik, veel sporten, zwangere vrouwen en vrouwen in de overgang hebben ook vaak een tekort.
Het mineraal helpt ook bij de aanmaak van dopamine. Dit is het stofje wat volgens onderzoekers een mogelijke oorzaak kan zijn bij restless legs.
Wat bij veel mensen voor verlichting zorgt is een voetbad met magnesium kristallen. Via je huid neemt je lichaam het mineraal goed op en vervoert het direct naar je bloedbaan. Je zult merken dat je spieren er van ontspannen en je slaapt er vaak ook beter door.
heb al vanaf mijn 20e last van restless legs en ben nu 63, vooral s avonds wanneer ik lekker op de bank zit en graag rustig een boek wil lezen en/of tv kijken manifesteert het zich. Soms loop ik dan van pure ellende een blokje om of doe wat oefeningen thuis maar als ik daarna weer een poosje zit begint het weer… gelukkig s nachts in bed weinig last van, ik slaap over het algemeen vrij goed.
Heb nu magnesium olie gekocht om te kijken of de klachten zo verminderen. Slik al een aantal jaren magnesium tabletten maar kan niet zeggen dat het erg veel helpt.
Als sinds mijn eerste zwangerschap last van restless legs. Frustrerend omdat vrijwel niets lijkt te helpen en ik soms wekenlang veel wakker lig. Ik hoop dat mensen wat hebben aan mijn tips:
Bij bloedonderzoek bleek mijn ijzer wat aan de lage kant met 7.3. De dokter vond dat niet genoeg om er iets mee te doen. Pas toen hij nog meer zakte en de klachten toenamen kreeg ik ijzertabletten. Dat hielp veel. Uiteindelijk zat het in de hevige menstruaties die ik telkens had. Pas als de waarde veel hoger is, rond 8 heb ik geen last meer. Mijn arts vindt dat echter te hoog om tabletten voor te schrijven. Hou vol! Het maakt echt verschil!
Stoppen met eten van suiker heeft mij enorm geholpen! Sindsdien is het aantal dagen per maand dat ik last heb van RL verminderd naar ongeveer vier.
Ik merk zelf dat er balans moet zijn tussen mijn calcium waarde en magnesium. Er zit een subtiel verschil in wat ik voel aan mijn benen wat maakt dat ik weet welk tablet ik moet kiezen. Kies ik verkeerd dan heb ik pech en nemen de klachten juist toe.
Sterkte allemaal, en als je weer eens wakker ligt, weet dat je niet de enige bent!