reishi
Expert: Jaap Gerrijts | 24 april 2023 | Leestijd: 8 minuten

Reishi

Reishi is een paddenstoel en één van de meest gebruikte medicinale en geneeskrachtige paddenstoelen die in Aziatische landen wordt gebruikt. In China wordt deze paddenstoel ook wel de ‘koning’ der paddenstoelen genoemd en wordt daar al duizenden jaren gebruikt.  

Reishi kent vele gezondheidsvoordelen. In dit uitgebreide artikel leggen we uit welke dat zijn en vertellen we je hoe je het kunt gebruiken. Lees je mee?!

Reishi

Reishi paddenstoelen komen oorspronkelijk uit China, Korea en Japan en andere delen van Azië. Je kunt ze eten maar ze komen het meeste voor in supplement-, tinctuur- of poedervorm.

Reishi paddenstoelen worden in het Latijns Ganoderma lucidum genoemd en groeien boven de grond. Ze produceren een paddenstoel samen met mycelium genaamd die worden gebruikt in verschillende kruidengeneesmiddelen, tincturen, theeën, poeders en extracten.

Reishi word ook wel lingzhi paddenstoel genoemd en worden al heel lang in China gebruikt vanwege de gezondheidsvoordelen. Volgens de traditionele Chinese geneeskunde worden volgroeide reishi paddenstoelen gedroogd, in plakjes gesneden, gekookt in heet water en vervolgens geweekt om een helende thee of soep te maken. 

Tegenwoordig gebruiken fabrikanten een verwerkingstechniek waarbij reishi meerdere keren onder hoge druk wordt gekookt. Dit zorgt er voor dat de actieve ingrediënten kunnen worden geëxtraheerd om zo een tinctuur te maken.

De geconcentreerde verbindingen in reishi bevatten mogelijke voordelen zoals:

Bescherming tegen tumorvorming

Verbeterde leverfunctie

Betere gezondheid van het hart

Verbeterde bloedsuikerspiegel 

Verminderd risico op astma, allergieën en infecties

 

 

”Reishi word ook wel de koning der paddenstoelen genoemd”

Waar wordt reishi voor gebruikt?

Er zijn de afgelopen tientallen jaren verschillende onderzoeken gedaan naar de paddenstoel waarbij naar voren is gekomen dat het bescherming kan bieden tegen tal van ziekten en aandoeningen zoals:

Voedselallergieën

Huidaandoeningen

Astma

Ontsteking

Vermoeidheid 

Infecties 

Leverziekte

Spijsverteringsproblemen

Maagzweren 

Lekkende darmsyndroom

Tumorgroei en kanker

Auto-immuunziekten

Diabetes

Virussen zoals de griep, hiv of hepatitis

Hartaandoeningen

Hoge bloeddruk 

Hoog cholesterol

Slaapstoornissen 

Angst en depressie

De paddenstoel werkt als een immuunmodulator waardoor het kan helpen bij:

Herstellen van de hormonale balans te herstellen

Lichaam terug brengen naar de homeostase 

Activiteit van het immuunsysteem te reguleren

Hierdoor kan het helpen bij het bestrijden van tumoren en kankercellen.

Onderzoek laat zien dat de bestandsdelen in de paddenstoel werken als een normaliserende stof die verschillende cellulaire functies en systemen reguleert. Zo helpt het je endocriene, immuun-, cardiovasculaire, centrale zenuwstelsel en spijsverteringsstelsel.

Het mooie van reishi is dat het voor veel dingen kan worden gebruikt en bijna geen bijwerkingen heeft! In vergelijking tot traditionele medicijnen is het zo anders dat dit de reden is waarom het immens populair is geworden.

De meeste mensen merken een snelle verbetering van hun energieniveau, mentale focus en stemming. Daarnaast kunnen ze ook een vermindering van pijn, allergieën, spijsverteringsproblemen en infecties ervaren.

Wat is nou het grote geheim van deze paddenstoel? De verschillende actieve ingrediënten die  reishi bevat zijn hiervoor verantwoordelijk.

Het bevat verschillende helende stoffen zoals:

Bèta-glucanen

Plantensterolen

Polysacchariden

Triterpenen 

Recente onderzoeken suggereren dat reishi ontstekingen kan helpen verminderen en de afgifte van natuurlijke killercellen kunnen verhogen die werken om verschillende soorten gemuteerde cellen uit het lichaam te verwijderen. Dit maakt reishi ideaal voor het voorkomen van hartaandoeningen en werkt daarnaast als een natuurlijke kankerbehandeling.

Enkele manieren waarop reishi werkt zijn:

Versterking van de immuunrespons

Remming van celproliferatie

Cytotoxische receptoren activeren, NKG2D/NCR 

Onderdrukking van de vasculaire endotheliale groeifactor

Toenemende plasma-antioxidantcapaciteit

Omzetten van overtollig testosteron in dihydrotestosteron

 

Hoe dit allemaal in de praktijk werkt lees je verderop!

 

 

”Lever, hart, allergie, bloedsuiker, hormonen, astma, virussen en kanker”

7 gezondheidsvoordelen van reishi!

Zoals je inmiddels hebt gelezen bevat de paddenstoel enorm veel stoffen die een gezonde uitwerking op het lichaam kunnen hebben. Deze uitwerkingen zijn uitvoerig bestudeerd en wij hebben de belangrijkste voor je op een rij gezet!

 

Verbetert de werking van de lever

De lever is één van de meest vitale organen in het lichaam. Het is verantwoordelijk voor het helpen bij ontgifting en helpt bij het reinigen, verwerken, opslaan en circuleren van gezond bloed en voedingsstoffen.

Reishi werkt als adaptogeen om de leverfunctie te helpen verbeteren en leverziekte te voorkomen. Het stelt je lichaam in staat gifstoffen en bacteriën efficiënter uit te spoelen en verbeteren de immuniteit tegen ziekten die zich in de loop van de tijd kunnen ontwikkelen.

In een onderzoek werd ontdekt dat reishi hepatoprotectieve effecten op acute leverbeschadiging induceert omdat het antioxiderende stoffen bevat en schadelijke immuunresponsen bestrijdt die de leverfunctie vertragen. 

 

Stabiliseert de bloedsuikerspiegel

Het hebben van hoge bloedsuikerspiegels kan nadelige gevolgen hebben voor de algehele gezondheid. Het kan onder andere zorgen voor:

Gewichtsverlies

Frequent urineren

Vermoeidheid

Sommige onderzoeken tonen aan dat reishi anti-diabetische eigenschappen kan hebben. Hierdoor kan een normale bloedsuikerspiegel worden gehandhaafd en nadelige bijwerkingen worden voorkomen.

Een onderzoek toonde aan dat de paddenstoel de niveaus van zowel de bloedsuikerspiegel als insuline bij muizen kon verlagen. Het hielp ook bij het wijzigen van de niveaus van bepaalde enzymen die betrokken zijn bij de controle van de bloedsuikerspiegel en verbeterden de manier waarop het lichaam insuline gebruikt om suiker van de bloedbaan naar de weefsels te transporteren om als brandstof te worden gebruikt. Ook hier moet in de toekomst nog meer onderzoek naar worden gedaan om te kijken joe het kan worden toegepast bij mensen met deze problemen.

 

Brengt de hormoonhuishouding in balans

Reishi werkt als een adaptogeen. Het kan je lichaam helpen efficiënter met stress om te gaan en helpen bij het in balans brengen van de hormonen en hiermee de gezondheid optimaliseren.

Het onderzoek is momenteel nog beperkt tot voornamelijk diermodellen. Toch geven sommige onderzoeken aan dat het extract van reishi kan helpen bij het normaliseren van de niveaus van bepaalde receptorhormonen en dit kan gunstig zijn bij de behandeling van kanker.

Andere onderzoeken laten zien dat reishi het hormonale systeem kan beschermen en positief kan beïnvloeden. Dit kan verstrekkende gevolgen hebben voor veel aspecten van de gezondheid, aangezien het endocriene systeem een directe invloed heeft op de stofwisseling, groei, slaap, stemming en seksuele functie.

 

Bevordert de gezondheid van het hart

De triterpenen in de paddenstoel kunnen bloeddrukverlagende eigenschappen hebben en  voordelen voor de bloedstolling en cholesterol. Dit komt waarschijnlijk omdat ze ontstekingen in bloedvaten en slagaders helpen verminderen en tegelijkertijd de hormonale balans herstellen.

Hoge bloeddruk en hoog cholesterol kunnen soms worden veroorzaakt worden door hormonale problemen zoals schildklieraandoeningen of te veel stress. Reishi helpt bij het herstellen van optimale hormonale niveaus en kan hierdoor het cardiovasculaire systeem versterken.

Naast het verlagen van de bloeddruk kan reishi-extract:

Ontstekingen verminderen 

De bloedsomloop verbeteren 

Verstopte slagaders voorkomen door cholesterol onder controle te houden 

 

Bescherming tegen virussen en infecties 

Reishi wordt beschouwd als natuurlijke antivirale, antibacteriële en schimmelwerende paddenstoel dankzij de actieve stoffen die het bevat. Naast het verlichten van allergieën bieden triterpenen ook bescherming tegen microbiële, virale en schimmelinfecties.

Triterpenen zijn te vinden in verschillende soorten plantaardig voedsel dat enigszins bitter smaakt. Dit is een teken dat ze beschermend van aard zijn en de plant verdedigen tegen dieren zoals insecten.

Reishi paddenstoelen kunnen de bloedcirculatie verbeteren en ontstekingen verminderen waardoor ze helpen infecties sneller op te lossen, pijn te verminderen en vermoeidheid te bestrijden. De paddenstoelen zijn zelfs gebruikt om symptomen en onderliggende oorzaken van urineweginfecties, hepatitis en zelfs HIV / AIDS te behandelen.

 

Bestrijdt astma en allergieën 

Triterpenen zijn actieve ingrediënten in reishi paddenstoelen. Het is een soort ganoderinezuur dat verband houdt met een vermindering van allergieën en histaminereacties die geassocieerd worden met astma.

Dit is een reden waarom de paddenstoel vaak word gebruikt als een veilige en natuurlijke remedie tegen astma. Triterpenen zijn in staat allergische reacties te verminderen vanwege de manier waarop ze:

De afgifte van histamine remmen

De darmwand beschermen

Het immuunsysteem beïnvloeden

De spijsverteringsorganen versterken

Ontstekingen verminderen

Zuurstofverbruik verbeteren 

Leverfuncties verbeteren

 

Bevat beschermende eigenschappen tegen kanker

Net als andere ontstekingsremmende voedingsmiddelen zit reishi vol belangrijke voedingsstoffen zoals antioxidanten, bètaglucanen en aminozuren. Onderzoekers zijn van mening dat enkele van de meest heilzame onderdelen van de reishi paddenstoel de polysacchariden zijn.

Polysacchariden zijn in water oplosbare voedingsstoffen die worden aangetroffen in koolhydraatrijk voedsel waarvan bekend is dat ze antitumorvermogen hebben. Polysacchariden zijn immuunmodulerende stoffen en komen ook voor in andere heilzame plantaardige voeding zoals zoete aardappelen of bieten. Het zijn verbindingen die reishi helpen het DNA te beschermen en celmutaties te blokkeren, terwijl gezonde cellen in het lichaam behouden blijven.

Volgens sommige studies helpen bepaalde medicinale paddenstoelen kanker te bestrijden omdat polysacchariden belangrijke biologische voordelen hebben zoals:

Neuro-beschermend

Anti-diabetes

Anti-osteoporose 

Antioxiderend

Anti-vermoeidheid 

Daarnaast tonen laboratoriumtests aan dat de triterpenen die in reishi worden aangetroffen mogelijk ook kanker bestrijdende eigenschappen hebben. Dit is één van de redenen waarom felgekleurde en bitter smakende, antioxidantrijke voedingsmiddelen zoals pompoen, bessen en zwarte rijst de reputatie hebben de gezondheid te bevorderen.

Triterpeenverbindingen lijken tumorvorming en metastasen te remmen door de hechting van kankercellen aan endotheelcellen te beperken. Bèta-glucanen kunnen ook helpen bij het bestrijden van kankervorming door de groei en verspreiding van kankercellen te blokkeren en de activiteit van het immuunsysteem te verhogen.

Onderzoek heeft veelbelovende resultaten opgeleverd over het verband tussen de paddenstoel en kankerpreventie. Het is met succes gebruikt om kanker van de borsten, eierstokken, prostaat, lever en longen te helpen bestrijden in in-vitro-onderzoeken en soms in combinatie met andere behandelingen.

Ander onderzoek bij kankerpatiënten suggereert dat reishi antiproliferatieve en chemopreventieve effecten heeft. Het helpt hiermee bij het verlichten van bijwerkingen van chemotherapie zoals lage immuniteit en misselijkheid.

Dit alles maakt reishi tot één van de krachtigste kanker bestrijdende voedingsmiddelen die er zijn en toont aan dat de voordelen van reishi onder meer het ondersteunen van immuniteit is zodat chronische ziekten kunnen worden bestreden op een natuurlijke manier.

 

 

”Eén van de meest gebruikte paddenstoelen”

Reishi als supplement

Reishi bevat in supplementvorm weinig tot geen calorieën en slechts een kleine hoeveelheid voedingsvezels en eiwitten. De echte gezondheidsvoordelen komen echter van de ingrediënten die niet op de verpakking staan.

Als supplement word meestal het fruitlichaam en het mycelium gebruikt waardoor je het volledige spectrum aan stoffen kunt binnen krijgen.

De supplementen zitten vol antioxidanten en gezondheids bevorderende verbindingen zoals polysacchariden en triterpenen. Deze verbindingen zijn gekoppeld aan een aantal gezondheidsvoordelen en er is aangetoond dat ze verantwoordelijk zijn voor veel van de ontstekingsremmende, kanker bestrijdende en anti-diabetische eigenschappen van de paddenstoel.

In de traditionele Chinese geneeskunde word de paddenstoel al duizenden jaren gebruikt als hoofdbestandsdeel voor enorm veel klachten en aandoeningen. Er wordt ook gezegd dat het kalmte en ontspanning bevordert en vaak word gebruikt als aanvulling op spirituele oefeningen.

De reishi in supplementen worden meestal onder gecontroleerde omstandigheden gekweekt voor de beste kwaliteit.

 

 

”Lion’s mane, Shiitake, Chaga en Gewoon elfenbankje”

Wat zijn medicinale paddenstoelen?

Paddenstoelen kunnen erg giftig zijn maar sommige soorten bevatten stoffen die juist goed voor je kunnen zijn. Het is niet de bedoeling dat je het bos in gaat en zomaar wat paddenstoelen gaat plukken en proberen want dit kan erg gevaarlijk zijn.

We hebben een kort overzicht gemaakt van populaire paddenstoelen die ook een medicinale werking hebben.

Lion’s Mane paddenstoel

Beschermt de hersenfunctie 

Verlicht ontstekingen

Bestrijdt de vorming van vrije radicalen

Goed voor de spijsvertering  

Gewoon elfenbankje 

Voedt de goede bacteriën in je darmen

Voorkomt infecties  

Bestrijdt kankercellen

Shiitake paddenstoel

Ondersteunt de weerstand

Bestrijdt kankercellen

Bevordert de gezondheid van de huid en levert een stevige dosis 

Bevat belangrijke B-vitaminen om het energieniveau op peil te houden

Chaga paddenstoel

Verbetert het uithoudingsvermogen

Vermindert ontstekingen

Stimuleert de immuunfunctie 

Bevat antivirale eigenschappen

Reishi paddenstoel

Brengt de hormoonspiegels in evenwicht

Verbetert de hart- en leverfunctie

Stabiliseert de bloedsuikerspiegel 

Bestrijdt allergieën, astma en infecties

Daarnaast hebben deze paddenstoelen duidelijke verschillen in de manier waarop ze worden gebruikt en genoten. Reishi, gewoon elfenbankje en chaga worden bijvoorbeeld het meest gevonden in supplementvorm, terwijl Lion mane en shiitake smakelijker zijn en kunnen worden ingewisseld voor andere paddenstoelen in je favoriete recepten.

 

 

”Ga voor biologisch en kwaliteit”

Waar moet je op letten bij het kopen van reishi?

Dankzij de groeiende populariteit kom je reishi tegen in allerlei soorten supplementen zoals poeder, capsules of extracten. Je kunt ze makkelijk online vergelijken en kopen.

Het is wel belangrijk om de aanwijzingen zorgvuldig te lezen. Kijk goed naar de aanbevolen dosering want deze kan per soort en per product verschillen. De kans op bijwerkingen kan namelijk toenemen als je er te veel van inneemt.

Als je groene vingers hebt dan kun je de rode reishi paddenstoel ook thuis kweken door reishi sporen online te kopen.

Zoek bij het kopen van reishi naar producten die gecertificeerd puur zijn en geproduceerd in Aziatische landen en in de vorm van extracten. Er zijn veel verschillende soorten reishi producten verkrijgbaar die allemaal verschillende niveaus van actieve ingrediënten bevatten. Ze worden beïnvloed door factoren zoals de moederschimmels van de plant, de groeiomstandigheden en de verwerkingsmethode die wordt gebruikt om de reishi te extraheren. Dit betekent dat ieder product weer kan verschillen qua sterkte en dus werking op het lichaam.

Producten uit Japan worden beschouwd als enkele van de puurste en worden meestal gekweekt met behulp van technieken die de delicate verbindingen in reishi behouden. Controleer de etiketten van het product voor:

Soort Ganoderma lucidum

Extractverhouding 

Land van herkomst 

Of er vulstoffen aan zijn toegevoegd

Er wordt vaak gezegd dat Reishi het meest effectief is als je ze ‘s ochtends op een lege maag inneemt. Het drinken van water samen met reishi lijkt te helpen het beste te absorberen. ook het combineren met voeding met veel vitamine C kan voor een goede opname van de actieve ingrediënten en antioxidanten zorgen.

Je kunt reishi ook gebruiken om een kopje paddenstoelenthee of Ganoderma-koffie te zetten om je ochtend goed te beginnen.

 

 

”Kan helpen om beter te slapen”

Wat zijn de risico's en bijwerkingen van reishi?

Reishi word al vele duizenden jaren gebruikt bij allerlei soorten patiënten en er zijn nog maar heel weinig bijwerkingen geregistreerd. Reishi is geclassificeerd als Klasse 1 en dit betekent dat ze veilig kunnen worden geconsumeerd als ze op de juiste manier worden gebruikt.

Af en toe kunnen lichte spijsverteringsproblemen en huiduitslag optreden maar deze bijwerkingen lijken snel te verdwijnen en vormen doorgaans alleen een bedreiging bij mensen met een verzwakt immuunsysteem.

Hoewel de paddenstoelen veilig en effectief zijn en door de meeste mensen goed worden verdragen zijn er enkele gevallen waarin je een arts wilt raadplegen voordat je ze gebruikt. Volgens onderzoek lijkt de paddenstoel veilig te zijn voor volwassenen wanneer deze oraal wordt ingenomen in de juiste doses gedurende maximaal een jaar.

Het is mogelijk dat reishi in poedervorm in zeldzame gevallen sterker of besmet zijn. Dit kan het risico op toxiciteit vergroten en wees daarom voorzichtig en koop reishi poeder van een gerenommeerd bedrijf.

Als je één van de volgende bijwerkingen opmerkt stop dan onmiddellijk met het gebruik en bezoek je arts om er zeker van te zijn dat je geen allergische reactie of levertoxiciteit ervaart:

Huiduitslag

Droge mond

Droge of jeukende keel

Jeuk rondom het neusgebied

Bloedneus

Slechte spijsvertering

Brandend maagzuur 

Maagklachten

Bloederige ontlasting

Als je zwanger bent of borstvoeding geeft dan raad men het gebruik van reishi af tenzij het onder medisch toezicht plaatsvind. Er is nog niet voldoende onderzoek gedaan naar de veiligheid en langetermijneffecten voor deze categorie.

Vermijd reishi ook bij het volgende:

Als je enige vorm van bloedingsstoornis hebt gehad

Problemen heeft met de bloedstolling 

Recentelijk bent geopereerd

Bloeddrukmedicatie

Bloedverdunners

Medicijnen voor chemotherapie 

Immunosuppressiva 

Reishi kan de bloeddruk verhogen, bloedstolling beïnvloeden en het risico op bloedingen kunnen vergroten.

Als je twijfelt neem dan eerst contact op met de huisarts voor je een supplement met reishi gaat gebruiken.

 

 

”Kan angst en stress helpen verminderen”

Wat is de juiste dosering van reishi?

De aanbevolen dosis kan variëren op basis van het type supplement dat je gaat gebruiken. Als het vers wordt gegeten dan kan de dosering variëren van 25 tot 100 gram per dag.

Capsules, poeders en extracten bevatten daarentegen meer geconcentreerde doses. Ganoderma-extract en andere supplementen hebben kleinere hoeveelheden nodig om dezelfde resultaten te bereiken.

De meeste onderzoeken hebben laten zien dat twee tot negen gram paddenstoelenextract in de vorm van reishi paddenstoelenpoeder, capsules of tincturen voldoende is om de gezondheid positief te beïnvloeden. Supplementen kunnen echter verschillende hoeveelheden bevatten en daarom is het beste om de gebruiksaanwijzing van het supplement op te volgen.

Als je de dosering verdeelt over de dag dan kan je lichaam het goed opnemen en heb je er het meeste voordeel van!

Tips:

1) Stop af en toe een paar dagen met het supplement om te voorkomen dat je lichaam eraan gewend raakt en de werking minder word

2) Als je reishi thee maakt zorg dat het water iets afkoelt zodat de bestandsdelen nog steeds krachtig werken en actief blijven

3) Er zijn ook supplementen te koop met meerdere paddenstoelen erin zodat het een nog betere geneeskrachtige werking heeft

4) Als je medicatie gebruikt of een aandoening hebt en twijfelt of je reishi veilig kunt gebruiken vraag dan eerst aan de apotheker of huisarts 

Tot slot

Reishi stond centraal in dit artikel. Heb je weleens een paddenstoelen supplement gekocht? En wat zijn je ervaringen daarmee? Wij vinden het fijn als je een reactie achterlaat onderaan deze pagina. 

Als je dit artikel waardevol vindt voor je gezondheid en vitaliteit help dan mee dit te verspreiden door het te delen op social media. Dit kan doormiddel van de social media knoppen. We zijn je zeer erkentelijk!

Anderen lezen ook

Auto-immuunziekte

Lever ontgiften

Bloedsuikerspiegel

Bronnen:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *