rauwe cacao
Expert: Jaap Gerrijts | 12 oktober 2022 | Leestijd: 6 minuten 

Rauwe cacao

Rauwe cacao. Wie is er nou niet dol op een lekker stuk chocolade?! Helaas zijn repen die je in een supermarkt koopt niet echt gezond te noemen omdat ze toevoegingen als suikers en vetten bevatten. Chocolade in zijn puurste vorm is wel gezond! Onverhitte cacaoproducten, rauwe cacaobonen en cacaonibs mogen met trots het predicaat superfood dragen!

Waarom is rauwe cacao eigenlijk zo gezond? En welke gezondheidsvoordelen heeft rauwe cacao? In dit uitgebreide artikel leggen we dat haarfijn aan je uit. Lees je mee?!

Rauwe cacao

Nederland speelde vroeger een belangrijke rol in de cacaohandel en nog steeds worden er schepen vol gelost in de haven van Amsterdam. Cacao is de rauwe boon die wordt gefermenteerd en verwerkt tot chocolade. 

Gewone cacao is de conventionele variant die je vind in de supermarkt en deze is gebrand. Cacaonibs worden hierbij eerst verhit en daarna vermalen tot cacaopoeder. De meeste vitaminen, mineralen en enzymen gaan helaas verloren door verhitting.

Cacaonibs bevatten cafeïne en wanneer deze cacaonibs worden verhit dan wordt het effect van de cafeïne versterkt. En cafeïne is helaas niet het gezonde deel van cacao. Er ontstaan daarnaast ook koolstofverbindingen door het verhitten en deze koolstofverbindingen zijn slecht voor je gezondheid.

Rauwe cacao is niet verhit, bewerkt of geraffineerd. Het komt tijdens het verwerken niet boven een temperatuur van 42 graden. Hierdoor heeft rauwe cacao een veel hogere voedingswaarde dan cacao wat gebrand is.

Die bitterheid die je proeft als je cacao eet is een goede zaak. Die bitterheid zijn de polyfenolen, flavonoïden, flavonolen, catechine, epicatechine en procyanidinen. Dit zijn de stoffen die een krachtig effect kunnen hebben op je lichaam. 

Rauwe cacao heeft veel verschillende voordelen. Waar waarschijnlijk het meest over gesproken wordt is het antioxidantvoordeel. Rauwe cacao heeft één van de hoogste absorptiescores die zuurstofradicalen kan hebben. Dit betekent dat het de mogelijkheid heeft om vrije radicalen echt heel goed te neutraliseren. Maar dat is een wereld die we licht moeten betreden als we erover praten. 

Antioxidanten zijn gewoon een moeilijk iets om over te praten omdat het nog steeds onderzocht word hoe het precies werkt en wat de voordelen zijn. Later in dit artikel gaan we dieper in op verschillende stoffen die rauwe cacao zo populair maakt.

  

”Cacao, voedsel van de goden”

11 gezondheidsvoordelen van rauwe cacao

Laten we het hebben over de gezondheidsvoordelen van rauwe cacao en pure chocolade. Cacao en pure chocolade zitten beide boordevol fytonutriënten. Ze bevatten zelfs grotere hoeveelheden dan bosbessen of açaí-bessen.

Mogelijke gezondheidsvoordelen van pure chocolade en cacao:

1. Verlaagde bloeddruk

Het eten van cacao zorgt voor verhoogde stikstofmonoxide waardes die helpen je aders van binnen glad te houden. Daarnaast zit er veel magnesium in cacao wat enorm goed voor je bloeddruk is

2. Cholesterol

Verhoogd je HDL-cholesterol en verlaagd je LDL-cholesterol en dan met name geoxideerd LDL

3. Verminderd risico op hartaandoeningen 

De antioxidanten in rauwe cacao beschermt de binnenkant van je aders en dit zorgt voor een verminderde endotheel disfunctie

4. Verminderd de aanmaak van cortisol en adrenaline in je lichaam

Het eten van rauwe cacao en pure chocola helpt stress verminderen

5. Verminderd risico op bepaalde vormen van kanker

Onderzoeken hebben aangetoond dat flavonoïden het risico op kanker helpen verminderen

6. Verminderde insuline 

Kan de insulineresistentie in je lichaam verbeteren

7. Verminderd risico op beroertes

Onderzoek aan de Universiteit van Aberdeen heeft laten zien dat het eten van donkere chocola het risico op een beroerte tot wel 23% kan verlagen

8. Beter humeur en kan werken als een antidepressivum

Ondanks de vele onderzoeken weet men nog steeds niet zeker waarom je humeur verbetert door het eten van cacao. Men denkt dat dit komt doordat je meer serotonine aanmaakt tijdens het eten van cacao. Dit kan komen door de polyfenolen of theobromine

9. Verhoogde fysieke prestaties

Flavanolen verbeteren de biologische beschikbaarheid van stikstofmonoxide en dit kan leiden tot betere fysieke prestaties

10. Verhoogde huidcirculatie, textuur, hydratatie

Men denkt dat dit veroorzaakt word door de verhoogde stikstofmonoxide waardes 

11. Verminderd metabool syndroom

Hierdoor heb je minder kans op type 2 diabetes, dementie, hart- en vaatziekte, kanker, polycysteus ovariumsyndroom, niet-alcoholische leververvetting of een verhoogde bloeddruk

 

 

”Rauwe cacao bevat enorm veel magnesium”

Cacao is een magnesium bommetje!

Rauwe cacao bevat maar liefst 520 milligram magnesium per 100 gram. Dit is enorm veel en daarom mag je cacao een echte superfood noemen. Het magnesium in cacao is goed opneembaar en nuttig bij enorm veel aandoeningen. 

Ook als je gezond bent dan heb je enorm veel aan magnesium want je lichaam kan het zelf niet aanmaken en heeft het mineraal altijd nodig voor enorm veel verschillende functies. 

Magnesium helpt je spieren, hersenen, hart- en bloedvaten, energie, botten, DNA en ga zo maar door. Vrouwen eten vaak cacao tijdens de menstruatie want het magnesium helpt de kramp die hierbij voorkomt te verminderen. Zo heb je nog meer goede redenen om wat vaker een reep pure chocola te eten!

 

”Hoe donkerder de chocolade, hoe meer antioxidanten!”

Waarom is chocolade zo verslavend?

Ben je gewoon dol op chocolade? Er is een reden waarom! Chocolade bevat ingrediënten die je een genotssensatie geven. Het heeft meer dan 380 chemicaliën en 3 hiervan zorgen  voornamelijk voor het plezier dat je ervaart als je het eet.

Fenylalanine

De eerste is fenylalanine, een van de bouwstenen voor dopamine wat een stemmingsverbeteraar is. Het verhoogt ook de aanmaak van endorfines wat chemische verbindingen zijn die een staat van euforie veroorzaken. Fenylalanine kan ook noradrenaline verhogen en dit is een neurotransmitter die je helpt wakker te blijven.

Theobromine

Het volgende is theobromine en deze stof heeft een vergelijkbare chemie als cafeïne. Theobromine is een stimulerend middel dat je mentale helderheid en focus verhoogt. Het werkt als een diureticum waardoor je meer moet plassen. Daarnaast is het een vaatverwijdend middel die je bloedvaten helpt ontspannen.

Tryptofaan

En dan zit er het aminozuur tryptofaan in wat een voorloper is van serotonine. Serotonine is een neurotransmitter die een staat van welzijn produceert. Het helpt je om je kalm te voelen en het vermindert stress en angst. Als je depressief bent, zal het je humeur helpen verbeteren. Dit is de reden waarom mensen chocola consumeren als ze zich down voelen.

  

”Vroeger waren cacaobonen een betaalmiddel”

6 cacao mythes

1) Cacao eten maakt je niet high. Je zult er kilo’s van moeten opeten voor dit het geval is

2) Theobromine en cafeïne komen in kleine hoeveelheden voor in cacao en zijn niet verantwoordelijk voor overspannen of zenuwachtig gedrag

3) Cacao verhoogt je slechte cholesterol niet. Het bevat een vetzuur genaamd stearinezuur die ervoor zorgt dat je geen extra LDL-cholesterol aanmaakt

4) Je krijgt geen puisten van cacao. Suiker wat in chocola zit zorgt ervoor dat je puisten krijgt

5) Als je te laat op de dag cacao eet dan kun je er moeilijker door in slaap komen. Dit komt door de stof theobromine die een stimulerend effect heeft

6) Er word beweert dat chocola kan werken als  afrodisiacum maar dit is tot heden nog niet wetenschappelijk bewezen

  

”Een Europeaan eet gemiddeld bijna 6 kg chocola per jaar”

Hoeveel rauwe cacao per dag mag je eten?

Je kunt dagelijks cacao eten als je er van houd. Het zit vol gezonde mineralen zoals zink, selenium, kalium, calcium, magnesium en koper. Voedingsspecialisten raden aan om 20 tot 30 gram per dag te eten. De makkelijkste manier om cacao binnen te krijgen is met een chocoladereep of rauwe cacaonibs.  

Wil je een reep kopen dan kun je het beste een pure reep kopen die minstens 70% cacao bevat. Zoek naar een biologische variant die het liefst geen suiker bevat. Deze zijn erg moeilijk te vinden omdat in bijna alle repen wel suiker wordt verwerkt. 

Zoek naar soorten met gezonde suikervervangers zoals lucuma, yaconsiroop, stevia, of kokosbloesemsuiker.

Er zijn ook zakken met pure rauwe cacaopoeder te koop en dat kun je gemakkelijk door allerlei soorten eten mengen en op deze manier consumeren.

  

”Hoe puurder de chocola des te langer je het kunt bewaren”

Waar kun je rauwe cacao voor gebruiken?

Rauwe cacao heeft een wat bittere smaak en niet iedereen houd hier van. Als je toch cacao wilt eten dan is het de kunst om het te mengen met andere voeding zodat het lekker smaakt en gezond is!

Je kunt rauwe cacao op vele manieren gebruiken:

 – Smoothie

 – Yoghurt / kwark

 – Mengen met warm water, honing en kruiden

 – Maak je eigen chocoladereep

 – Koffie

 – Havermout

 – Op je brood met pindakaas

 – Samen met melk maak je je eigen chocolademelk

 – Maak er ijs van 

 – Mengen met vers fruit

Wanneer moet je geen cacao eten?

Ondanks dat cacao heel gezond voor je is kan het voorkomen dat je er niet goed tegen kan. Het kan gebeuren dat je er misselijk van word, maagpijn krijgt of constipatie. Wanneer je niet goed tegen cafeïne kan dan kun je beter geen rauwe cacao eten. 

Cacao en pure chocolade bevatten veel oxalaten. Als je risico loopt op nierstenen, wil je misschien geen van beide consumeren.

Het kan voorkomen dat als je een leverbeschadiging hebt, een leververvetting of cirrose, je lichaam theobromine en cafeïne niet zo snel kan verwijderen als nodig is.  Pas ook op met teveel theobromine want dit kan schadelijk zijn voor je DNA.

Heb je reuma, hartritmestoornissen, diabetes, prikkelbaar darmsyndroom, migraine, ben je zwanger of geef je borstvoeding? Neem dan eerst contact op met je huisarts voor je rauwe cacao wilt gaan eten.

Als je laat op de dag chocola eet, kan het je slaap verstoren omdat verschillende stimulerende middelen in je lichaam blijven.

Er zijn veel voedingsstoffen in chocolade die goed voor je zijn. Zolang je er niet te veel van eet dan komt het goed. Eet het alleen niet te laat op de dag!

Tips:

1) Kies rauwe cacaopoeder wat niet boven de 42 graden is verwerkt

2) Kies biologische cacaoproducten met minimaal 70% cacao en geen suiker

3) Je kunt cacao makkelijk verwerken in smoothies, havermout, kwark, koffie, vers fruit, ijs of melk

4) Eet chocola niet te laat op de dag want dan kan het je slaap beïnvloeden

 

Tot slot

Rauwe cacao stond centraal in dit artikel. Super gezond en bovendien lekker maar was je ook bekend met de vele gezondheidsvoordelen van rauwe cacao? um dolor sit amet, consectetur adipose. We vinden het fijn als je een reactie achterlaat onderaan deze pagina.

Als je dit artikel waardevol vindt voor je gezondheid en vitaliteit help dan mee dit te verspreiden door het te delen met je vrienden. Dit kan doormiddel van de social media knoppen. We zijn je zeer erkentelijk!

Anderen lezen ook

Waar zit magnesium in?

Kramp in de benen bij ouderen

Waar is omega 3 goed voor?

Bronnen:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *