q10

Q10 | wat is het en waar is het goed voor?

Q10 is een vitamine-achtige stof dat erg belangrijk voor je lichaam is. Het speelt namelijk een rol in de energieproductie van je cellen. Zonder energie is er immers geen leven! Q10 is ook belangrijk omdat het een antioxidant is. Antioxidanten ‘vangen’ vrije radicalen in je lichaam. Vrije radicalen spelen een rol bij het verouderingsproces.  

Wat is Q10, waar is het goed voor en in welke voeding zit het allemaal? Dat vertellen we je in dit uitgebreide artikel. Lees je mee?!

Wat is Q10

Q10 is een co-enzym wat in je lichaam wordt aangemaakt vanuit een aminozuur genaamd tyrosine. Hierbij heeft je lichaam niet alleen tyrosine nodig maar ook verschillende vitamines zoals B2, B3, B5, B6, B12, C,  foliumzuur en spoorelementen.

Een co-enzym is er om andere enzymen in je lichaam te helpen goed te kunnen functioneren. Het co-enzym Q10 is enorm belangrijk voor het aanmaken van energie in cellen van je spieren, hart, lever en nieren.

Q10 is namelijk op celniveau nauw betrokken bij de energiestofwisseling en verschillende organen, zenuwstelsel, spieren en je immuunsysteem hebben het nodig om goed te kunnen functioneren.

Je hart heeft extra veel Q10 nodig omdat hier de meeste energie wordt geproduceerd in je hele lichaam. Zonder voldoende Q10 kan het voorkomen dat je problemen met je hart krijgt en dit wil je zoveel mogelijk voorkomen. Q10 is een afkorting voor ubiquinon en wordt nadat je het hebt ingenomen omgezet in ubiquinol.

Ubiquinol is de kleinere anti-oxidatieve vorm van Q10 en onmisbaar voor je lichaam. Wanneer je ouder wordt dan is je lichaam steeds minder goed in staat om Q10 aan te maken en ubiquinon om te zetten in ubiquinol.

Vanaf je 25ste levensjaar neemt de aanmaak van Q10 in je lichaam af. Hoe ouder je bent des te moeilijker het is voor je lichaam om de stof aan te maken.

Q10 behoort tot een groep van vet-oplosbare stoffen wat veel weg heeft van vitamines. Het co-enzym heeft de mogelijkheid om makkelijk elektronen op te nemen en af te staan en is een goede elektronendrager waardoor het een antioxiderende werking heeft.

De letter Q staat voor de groep chinonen en het cijfer 10 voor de tien verschillende isopreen eenheden die in de staart van de verbinding voorkomen.

 

”Co-enzym Q10 is belangrijk voor de energieproductie van je cellen”

Waar is Q10 goed voor?

Q10 is in 1957 ontdekt door professor Fred L. Crane en zijn collega’s aan de Universiteit van Wisconsin-Madison Enzyme Institute. Hier wisten ze het co-enzym te isoleren uit de mitochondriën van een runderhart.

Er zijn vele studies gedaan naar de voordelen van Q10 en er moet nog meer onderzoek gedaan worden naar de werkzaamheid van Q10 in het lichaam. Q10 is enorm belangrijk voor het goed werken van je hart en andere belangrijke organen. 

Daarnaast is het in staat om vrije radicalen weg te vangen waardoor het een antioxiderende werking heeft.

Verschillende onderzoeken hebben bepaalde situaties aangetoond waarbij Q10 verantwoordelijk is voor het beter functioneren van je lichaam. Het co-enzym is onder andere betrokken bij de volgende punten:

 

Bloeddruk helpen te verlagen

Helpt bijwerkingen van statines te verlagen

Vermindert oxidatieve stress van je hart

Betrokken bij de samentrekking van je hartspier

Helpt de energiecapaciteit in je hart te behouden

Beschermt je hart tegen spierzwakte, spierbeschadiging, spiervermoeidheid en spierontsteking

Ondersteunt de endotheelfunctie

Het co-enzym Q10 wordt toegepast bij verschillende aandoeningen zoals:

Hart- en vaataandoeningen

Chronische ontstekingsziekten 

Ziekte van Parkinson, ziekte van Alzheimer, ALS, Ataxie van Friedreich

Parodontitis 

Diabetes mellitus 

Ziekte van Lyme 

Reumatoïde artritis 

Remmen van veroudering

Metabool syndroom / overgewicht

Chronische vermoeidheid

Spierdystrofie 

Sarcopenie 

Fibromyalgie 

Pre-eclampsie 

HIV/AIDS 

Migraine

Tinnitus

Vertigo 

Astma

COPD

Ulceratieve colitis 

Traumatisch hersenletsel 

Psoriasis 

Mitochondriale disfunctie 

Preventie van myopathie door het gebruik van statines 

Cystische fibrose 

Chronisch nierfalen en na een niertransplantatie

 

Ook sporters gebruiken steeds vaker Q10 om beter te herstellen, het verhogen van de inspanningsintolerantie en het remmen van de bloedafbraak.

 

”Een tekort aan Q10 komt het meest bij ouderen voor”

Q10 tekort

Een gezond persoon heeft slechts een hele kleine kans om een echt tekort aan Q10 te krijgen. In de meeste gevallen zijn het ouderen die de grootste kans hebben om een Q10 tekort op te lopen.

De top vijf van dingen die je lichaam uitputten van Q10 zijn:

1) Leeftijd

2) Chronische ziekte zoals diabetes en Ulceratieve colitis 

3) Stress

4) Statines

5) Te laag vitamine B6 gehalte

Ook overgewicht, roken, alcohol, intensief sporten en het eten van voeding wat weinig Q10 bevat zijn redenen waardoor je lichaam sneller een tekort aan het co-enzym Q10 kan krijgen.

Bij verschillende aandoeningen is aangetoond dat hier vaak lage concentraties aan co-enzym Q10 in het lichaam zit. Denk hierbij aan hoge bloeddruk, hart- en vaatziekten, aids en paradontitis.

Statines die gebruikt worden om de aanmaak van cholesterol te verlagen zorgen er voor dat de aanmaak van Q10 in je lichaam wordt geremd. Omdat Q10 en cholesterol uit dezelfde stof (mevalonaat) worden aangemaakt, zal een remming van de aanmaak van statines leiden tot een remming van de aanmaak van Q10.

Mensen die statines gebruiken hebben daarom vaak een lager Q10 gehalte in hun bloed en spieren door het gebruik van dit medicijn. Op het moment wordt er volop onderzoek gedaan naar Q10 en statines om de problemen die dit geeft in de toekomst te voorkomen.

 

”Bij mensen met hartspierzwakte is het co-enzym Q10 gehalte verlaagd”

Q10 tekort symptomen

Wanneer je een tekort hebt aan Q10 dan zal je dat niet snel door hebben. Dit komt omdat de klachten die je ervaart zo algemeen zijn dat je niet direct aan Q10 denkt.

Algemene klachten die vaak bij een Q10 tekort voorkomen zijn chronische vermoeidheid, hoofdpijn, prikkelbaarheid en een lage weerstand. Andere symptomen die bij een Q10 tekort kunnen ontstaan zijn:

Vergeetachtigheid

Mentale traagheid

Migraine

Brainfog

Depressie

Fibromyalgie

Spier- en/of gewrichtspijn

Hoge bloeddruk

 

Als je twijfelt of je een tekort hebt aan Q10 laat dan een onderzoek doen bij je arts.

 

”Groene bladgroenten zijn een goede bron van Q10”

In welke voeding zit Q10?

Je lichaam maakt zelf Q10 aan maar haalt het ook uit voeding. In sommige gevallen is je lichaam minder goed in staat om Q10 zelf aan te maken en heb je voordeel aan voeding waar extra veel Q10 in zit.

Maar in welke voeding zit Q10?

Voeding wat het rijkst aan Q10 is zijn dierlijke producten.

Voeding wat een hoog gehalte aan Q10 bevat zijn:

Runderhart

Runderlever

Groene bladgroenten

Algen

Vis met rood vlees zoals de geelvintonijn

Orgaanvlees

Kipfilet

Rundvlees

Gevogelte

Natto

Zoete aardappel

Broccoli

Bloemkool

Vette vis zoals haring, wilde zalm, makreel, sardines en forel

Noten zoals hazelnoten, pistachenoten, amandelen en walnoten

Boter

Ei

Avocado

Zwarte bessen

Appel

Grapefruit

Aardbeien

Zaden zoals hennepzaad en chiazaad

Extra vierge olijfolie

Wanneer je deze voeding in je dagelijkse maaltijden verwerkt krijg je niet alleen genoeg Q10 binnen, het zit boordevol belangrijke vitamines, vezels en ook mineralen zoals kalium, magnesium, selenium en zink.

Zorg er voor dat je zo min mogelijk gefrituurd eten nuttigt. Door het frituren van je eten gaat er namelijk veel Q10 verloren. Wanneer je je eten kookt blijft het Q10 gehalte wel goed.

 

”Q10 helpt schade door vrije radicalen en oxidatie tegen te gaan”

Q10 en cholesterol

Q10 en cholesterol worden al jaren nauwkeurig onderzocht. Dit heeft vooral te maken met het gebruik van statines die de productie van cholesterol laag te houden. Als bijwerking ziet men dat de meeste statine gebruikers een laag Q10 gehalte in het lichaam heeft door het gebruik van dit medicijn.

Het kan daarom zijn dat je als statine gebruiker last kunt krijgen van spierpijn en spierzwakte doordat het Q10 gehalte in je lichaam te laag is. Verschillende onderzoeken hebben uitgewezen dat een Q10 supplement kan bijdragen aan het verhogen van het HDL-cholesterol en het verlagen van de totale en LDL-cholesterolspiegel.

Men heeft ook aangetoond dat Q10 suppletie het verlagen van de Lp(a)- en triglyceridenspiegel kan veroorzaken. Proefpersonen die extra Q10 kregen toegediend hadden vaak tot wel 40% minder last van spierpijn en spierzwakte.

Q10 en parodontitis

Als je last hebt van paradontitis dan kan dit erg pijnlijk en vervelend zijn. In een onderzoek is gebleken dat ruim 90% van de proefpersonen met paradontitis een te laag Q10 gehalte in het paradontium had.

Dit had te maken met het eten van voeding met weinig Q10, maar ook ouderdom en andere onderliggende ziektes kunnen de aanleiding van dit tekort zijn. Het co-enzym Q10 zorgt ervoor dat je tandvlees sterk blijft en men raadt aan om eventueel extra te supplementeren bij paradontitis.

Q10 en diabetes

Extra Q10 bij diabetes type 2 kan een voordeel hebben omdat het mogelijk een verbetering van je bloedsuikerregulatie geeft. Het helpt je lichaam ook bij je bloeddruk en het helpt de werking van insuline te verbeteren.

Daarnaast kan het helpen bij het verbeteren van afwijkende spiegels van bloedvetten. Een ander voordeel die men heeft opgemerkt is het verminderen van oxidatieve stress in je lichaam en het ondersteunen van je mitochondriën in de insuline-producerende bètacellen.

Co-enzym Q10 kan je lichaam ook helpen bij het verminderen van complicaties bij diabetes.

Q10 en bloeddruk

In het jaar 1972 hebben onderzoekers voor het eerst een tekort aan Q10 bij mensen met hartzwakte ontdekt. Men is dit beter gaan onderzoeken en kwamen erachter dat het ontbreken van dit belangrijke co-enzym de reden was voor meer onderliggende hart- en vaatproblemen.

In verschillende onderzoeken heeft men aan kunnen tonen dat extra suppletie met Q10 bij mensen met een hoge bloeddruk de waardes heeft kunnen verlagen.

Hierbij werden geen bijwerkingen gevonden maar men moet dit nog beter onderzoeken om het standaard aan te kunnen bevelen.

Q10 en spierziekten

Er is in verschillende onderzoeken naar voren gekomen dat mensen met spierziekten vaak een tekort aan Q10 hebben en daarbij vaak een mitochondriale disfunctie. Dit houd in dat de cellen in de spieren niet goed energie om kunnen zetten en gebruiken. 

Men ziet dit tekort vaak bij mensen met ALS, spierdystrofie, Friedreich’s ataxie, metabole myopathie en de ziekte van Huntington. Of het nemen van extra Q10 in de vorm van een supplement zin heeft bij deze aandoeningen moet nog verder worden onderzocht.

Q10 en de hersenen

Mensen met dementie en andere ziektes in de hersenen hebben vaak een laag Q10 gehalte. In een onderzoek bij mensen met de ziekte van Parkinson is aangetoond dat met een hoge dosering van 1200 milligram Q10 per dag de vordering van het beginstadium met ruim 40% kon vertragen.

Men is dit nog verder aan het onderzoeken en vermoedt wordt dat Q10 een erg belangrijk supplement kan gaan worden in allerlei vormen van dementie.

Q10 en migraine

In een onderzoek onder 42 mensen met migraine die 300mg Q10 per dag namen werd een aanzienlijke verbetering aangetoond. Na drie maanden gebruik van het co-enzym Q10 had ruim een derde van de testgroep een daling van 50% van migraineaanvallen.

Men denkt dat een mitochondriale disfunctie in het lichaam een rol kan spelen bij migraine waarbij Q10 mogelijk kan helpen. Ook hier moet nog meer onderzoek naar gedaan worden echter de resultaten tot nu toe zijn veelbelovend!

Q10 en metabool syndroom

Wanneer je last hebt van het metabool syndroom dan is er een afwijking in de werking van je stofwisseling doordat je minder gevoelig bent voor het belangrijke hormoon insuline.

Door het nemen van voeding met veel Q10 en supplementen kan je de werking van je stofwisseling verbeteren en je insulinegevoeligheid verbeteren.

Er moet nog meer onderzoek gedaan worden naar het effect van Q10 en het metabool syndroom. De werking van het co-enzym Q10 staat er om bekend dat het kan bijdragen aan vermindering van oxidatieve stress en het helpt je bloedsuiker te reguleren.

Q10 en het immuunsysteem

Als je ouder wordt dan heb je meer kans om ziek te worden omdat je immuunsysteem minder goed werkt als voorheen. Ook de aanmaak van het co-enzym Q10 wordt minder wanneer je ouder word en juist dit co-enzym helpt je afweersysteem goed te functioneren.

En juist Q10 is een belangrijke schakel in je immuunsysteem net zoals zink, selenium, magnesium, omega 3 en vitamine D een grote rol spelen. Vooral bij een chronische belasting van je immuunsysteem is Q10 extra belangrijk en daarom is het belangrijk om dit voldoende binnen te krijgen op latere leeftijd.

Op dit moment zijn er volop studies bezig welke de effecten van een tekort aan Q10 op je immuunsysteem moet aantonen.

Bij ziektes zoals AIDS en kanker zijn onderzoeken gaande waarbij het immuunsysteem een boost krijgt door dagelijks extra Q10 te supplementeren.

Of het in de toekomst standaard word voorgeschreven is nog niet bekend. Er moet eerst nog meer onderzoek naar worden gedaan.

”Co-enzym Q10 wordt in elke cel van je lichaam aangetroffen”

Is het innemen van Q10 gevaarlijk?

Wanneer je Q10 gebruikt als supplement dan is het volledig veilig als je de voorgestelde doseringen niet overschrijdt.

In het algemeen geeft Q10 geen bijwerkingen maar in een enkel geval kan iemand last krijgen van huiduitslag of lichte maagdarmklachten.

Wanneer je last krijgt van deze bijwerkingen dan kun je deze verminderen door de dosering geleidelijk over de dag te verspreiden.

Heb je een leverziekte of ernstige leverfunctiestoornissen dan is het gebruik van co-enzym Q10 niet aan te raden. Wil je wel gebruik maken van Q10 neem dan altijd eerst contact op met je arts voor je hier aan gaat beginnen.

Ook mensen die last hebben van een galwegobstructie moeten oppassen met het supplementeren van Q10. Een te hoog gebruik kan namelijk de aminitransferaspiegel verhogen. Neem ook in dit geval altijd eerst contact op met je arts voor je Q10 gaat gebruiken.

Ben je zwanger of geef je borstvoeding dan is het belangrijk om uit te kijken met het tegelijktijdig innemen van Q10. Dit omdat er nog te weinig onderzoek is gedaan naar de werking van deze stof bij zwangere of borstvoeding gevende vrouwen. Er zijn verder geen vrouwen die bijwerkingen hebben gehad maar vermijd altijd hoge doseringen.

”Je kunt extra Q10 via voeding en supplementen binnen krijgen”

Hoeveel Q10 heb je per dag nodig?

Als je het co-enzym Q10 wilt gaan gebruiken als preventief middel zoals bij ouderdom of een slecht werkend immuunsysteem dan is een dosering van 30 tot 100 milligram per dag voldoende.

Gebruik je Q10 omdat je een bepaalde aandoening hebt dan wordt over het algemeen een dosering van 100 tot 300 milligram voor volwassenen aanbevolen. De absolute maximale dosering die je dagelijks kunt nemen is 3000 milligram. Dit is een veilige grens maar wordt over het algemeen nooit aangeraden.

Kinderen mogen dagelijks 1-10 milligram per kilogram gewicht per dag. Normaal gesproken wordt Q10 niet voor kinderen aanbevolen tenzij zij een bepaalde aandoening hebben waar het voor kan worden ingezet.

Gebruik je statines dan raad men 200 / 400 milligram per dag aan. Als je last hebt van een hoge bloeddruk dan adviseert men 100 / 350 milligram per dag. Als je niet zeker weet welke dosering goed is voor jou, twijfel niet en neem contact op met je huisarts.

Welke Q10 is het beste?

Het beste kun je Q10 via de natuurlijke weg binnen krijgen namelijk via gezonde voeding. Groene bladgroenten, orgaanvlees, vis, zaden en noten zijn voeding wat genoeg Q10 bevat en ook andere belangrijke vitamines en mineralen.

Als je op zoek bent naar een goed supplement met Q10 dan is het merk Kaneka Q10® een aanrader.

Kaneka Q10® is een Japans bedrijf wat Q10 maakt van natuurlijk gefermenteerd gist. Juist door deze fermentatieproces is dit product zuiver en van zeer hoge kwaliteit.

Ook de vele onderzoeken die hebben plaatsgevonden zijn veelal met Kaneka Q10® gedaan. 

Wanneer iemand last heeft van neurodegeneratieve ziektes en mitochondriale disfunctie dan raadt men suppletie met ubiquinol aan in plaats van het gewone ubiquinon. Dit zorgt er namelijk voor dat je lichaam de stof niet meer hoeft om te zetten in de kleinere anti-oxidatieve vorm van Q10 en heeft dan waarschijnlijk meer effect bij deze aandoeningen.

Waar kan je Q10 kopen?

Je kunt Q10 in allerlei soorten supplementen kopen in de drogisterij en online. Let erop dat het een zuiver product is welke op een goede manier gefermenteerd zijn.

Je kunt co-enzym kopen in capsules met lage doseringen zoals 40 milligram en ook in grote doseringen zoals 400 milligram.

Volg altijd de gebruiksaanwijzing en overschrijdt de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid nooit.

Tot slot

Q10 wat is het en waar is het goed voor stond centraal in dit uitgebreide artikel. Ben jij je bewust van het belang van Q10? Heb je weleens een Q10 supplement gebruikt? Zo ja, welke gebruik je? Wij vinden het fijn als je een reactie achterlaat onderaan deze pagina.

Als je dit artikel waardevol vindt voor je gezondheid en vitaliteit help dan mee dit te verspreiden door het te delen met je vrienden. Dit kan doormiddel van de social media knoppen. We zijn je zeer erkentelijk!

Anderen lezen ook

Bronnen:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *