pu erh thee
Expert: Jaap Gerrijts | 20 augustus 2023 | Leestijd: 8 minuten

Pu erh thee

Pu erh thee is een soort gefermenteerde thee die oorspronkelijk uit China komt. Het wordt gemaakt van de bladeren van de Calellia sinensis plant, die ook gebruikt wordt voor andere theesoorten zoals, groene, zwarte en. witte thee. Pu erh thee wordt echter op een speciale manier verwerkt, waardoor het een unieke smaak, kleur en gezondheidsvoordelen krijgt. Hoe ouder de pu erh thee, hoe beter de kwaliteit en hoe hoger de prijs.

Welke gezondheidsvoordelen kent pu erh thee? In dit uitgebreide artikel leggen we dat aan je uit en vertellen we.... Lees je mee?!

Pu erh thee bevat een hoog gehalte aan antioxidanten

Pu erh thee

Pu erh thee komt oorspronkelijk uit de provincie Yunnan in China en word daar al gedronken sinds de oostelijke Han-dynastie in het jaar 25–220 n.Chr. Destijds bevredigde pu erh het verlangen naar een thee die lang houdbaar was, omdat deze gefermenteerde thee niet bederft. Het leek zelfs beter te worden met de jaren en daarom wordt pu erh tot op de dag van vandaag op dezelfde manier gerijpt en gewaardeerd als wijn. Je kunt zelfs pu erhs kopen die maar liefst een halve eeuw oud zijn.

Pu erh wordt vaak ten onrechte geclassificeerd als zwarte thee maar het is eigenlijk een donkere thee. De donkere kleur betekent dat het een gefermenteerde thee is. Sommige mensen vinden dat het een aparte categorie verdient omdat het zo’n unieke thee is.

Pu erh thee doorloopt zowel een fermentatieproces als gevolg van organismen die in de thee groeien en ook oxidatie. Dit unieke proces creëert een eindproduct van thee dat duidelijk verschilt van andere soorten.

De bron is een grote bladvariëteit van Camellia sinensis genaamd Dayeh. Oude Dayeh struiken en bomen kunnen tussen de 500 en 1000 jaar oud zijn. Ze hebben grote bladeren die voor en na het brouwen een goud tot rode kleur hebben.

De optimale tijd voor het oogsten van Dayeh bladeren voor is halverwege de lente. Het is ook mogelijk om de bladeren op elk moment van het jaar te verzamelen. Afhankelijk van factoren zoals omgevingsomstandigheden kan de smaak van pu erh variëren. Het wordt vaak beschreven als aards of turfachtig, maar het kan ook fruitig, grasachtig of kruidachtig smaken.

 

 

”Bevat verschillende krachtige antioxidanten”

Wat zijn de mogelijke voordelen van pu erg thee?

Pu erh thee is een drankje boordevol gedurfde, aardse smaken en het bevat verschillende gezondheid bevorderende antioxidanten. We hebben enkelen van de meest onderzochte voordelen voor je op een rij gezet!

 

Verbeteren van de spijsvertering

Constipatie is een veelvoorkomend probleem. Pu erh thee staat erom bekend dat het constipatie helpt verlichten en de stoelgang stimuleert.

Pu erh thee kan worden gedronken om te helpen constipatie af te weren en te overwinnen. Een studie liet zien hoe het drinken van de thee constipatie kan voorkomen, samen met conventionele medicijnen zoals bisacodyl.

Het is ook een gefermenteerd voedsel en daarom kan een algemene boost geven aan de spijsvertering. Enkele van de belangrijkste micro-organismen die betrokken zijn bij de fermentatie van pu erh thee zijn:

Penicillium

Aspergillus gloucus

Aspergillus niger

Saccharomyces

Rhizopus

 

Mogelijk positieve effecten tegen overgewicht

Over het algemeen is het vervangen van suikerhoudende dranken zoals frisdrank door caloriearme dranken zoals water en thee een goed idee voor gewichtsbeheersing. 

In een gerandomiseerde, dubbelblinde, placebo-gecontroleerde studie kregen 59 proefpersonen met overgewicht of licht obesitas of drie gram pu erh extract per dag of een placebo gedurende een periode van 20 weken. De onderzoekers ontdekten dat het thee-extract geassocieerd was met aanzienlijk gewichtsverlies in vergelijking met het placebo.

Vetverlies werd waargenomen in de armen, benen, heup en buik van de proefpersonen. Milde verlagingen van cholesterol werden ook waargenomen bij de proefpersonen die het extract gebruikten.

Een onderzoek benadrukt dat de catechinen, cafeïne en theanine van Pu erh thee bijdragen aan de potentiële voordelen van gewichtsverlies.

 

Verminderen van angst en stress 

Pu erh thee bevat gamma-aminoboterzuur wat je misschien ook wel kent als GABA. GABA staat inmiddels bekend om zijn anti-angst effecten.

Onderzoek laat zien dat het GABA-gehalte en de neuroprotectieve voordelen van de thee ook gunstig kunnen zijn voor mensen met epilepsie.

 

Vol met verschillende antioxidanten

Net als zwarte en groene thee zit Pu erh thee boordevol krachtige antioxidanten. Onderzoek laat zien dat pu erh de volgende stoffen bevat die kunnen helpen je lichaam te beschermen tegen oxidatieve schade.

Ascorbinezuur

Epicatechine

Flavonoïde

Polyfenolverbindingen 

 

Verlagen van het cholesterol

Een recente studie onthulde de anti-obesitas en cholesterol verbeterende effecten van pu erh thee op proefdieren met obesitas.

In een periode van acht weken verminderden proefdieren die hun dieet hadden aangevuld met matige of hoge doses Pu erh thee extract hun totale lichaamsgewicht aanzienlijk. De proefdieren hadden ook verlagingen van hun:

LDL cholesterol

Triglyceriden

Totale cholesterolwaarden

 

Verbeteren van de bloedsuikerregulatie

Uit een dieronderzoek blijkt dat het nuttigen van Pu erh thee na een maaltijd met koolhydraten ervoor kan zorgen dat de bloedsuikerspiegel niet stijgt. Dit onderzoek wijst op de mogelijkheid dat het drinken van Pu erh thee gunstig kan zijn voor mensen met type 2 diabetes.

Uit analyse blijkt namelijk dat Pu erh thee het vermogen heeft om nuchtere bloedglucose te verlagen. Het benadrukt ook dat een hogere dosis pu erh de nuchtere bloedglucose aanzienlijk kan verlagen.

 

Eigenschappen tegen kanker

Pu erh thee kan misschien worden ingezet tegen kanker. In-vitro-onderzoek laat namelijk zien dat het de groei van tumoren in menselijke cellijnen kan remmen bij onder andere  maagkanker en leukemie. Er zal hier in de toekomst eerst meer onderzoek naar gedaan moeten worden om de exacte werking bij mensen vast te stellen.

 

Bestrijden van bacteriën 

Een studie liet zien hoe pu erh antibacteriële activiteiten heeft tegen E. coli. Dit is een door voedsel overgedragen bacterie die vervelende darminfecties kan veroorzaken.

 

Beschermen van de huid

Een studie vond een hoge concentratie huidversterkende polyfenolen in Pu erh thee. Ze vonden zelfs meer polyfenolen dan er in groene thee zitten!

Pu erh lijkt ook een specifieke samenstelling met catechine te bevatten die huid beschermende voordelen kan bieden. Catechinen staan bekend om hun krachtige antioxiderende werking.

Dit recente onderzoek liet ook zien dat pu erh huidontgifting kan bevorderen en tegelijkertijd kan beschermen tegen elastine verlies. Elastine is een eiwit in je huid dat het elasticiteit en veerkracht geeft. Deze stof wordt steeds waardevoller naarmate je ouder worden.

Pu erh kan op de huid worden aangebracht of worden gedronken en op deze manier de huid een handje helpen!  

 

 

”Pu erh blaadjes kan je meerdere keren gebruiken”

Hoe zet je pu erh thee?

Pu erh thee is verkrijgbaar als samen geperste theeblaadjes, losse theeblaadjes of in theezakjes. Voor een kopje thee is een theelepel met bladeren of een theezakje voldoende.

Traditioneel wordt deze thee gemaakt met behulp van een yixing theepot of een gawain theekom. Het wordt dan ook traditioneel geslurpt door de Chinezen. Hoewel dit voor sommigen misschien vreemd klinkt, zou het slurpen de smaken van de thee verbeteren, dus misschien wil je het eens proberen.

Je kunt voor deze thee elk type theepot gebruiken om pu-erh te zetten.

Hoe Pu Erh thee zetten?

1) Breng water aan de kook 

2) Spoel de pu erh bladeren voor het brouwen snel af met heet water. Dit helpt de bladeren wakker te maken en stof op het oppervlak te verwijderen

3) Doe 1 theelepel theeblaadjes in een theepot

4) Vul je theepot met gekookt water en giet het water direct over de theebladeren

5) Laat het drie tot vijf minuten trekken afhankelijk van hoe sterk je het wilt drinken

Schenk een kopje thee in en geniet!

Extra tip! Zet rauwe pu erh met iets koeler water van ongeveer 80-90°C om bitterheid te voorkomen. Rijpe pu erh kan heter water aan van 95-100°C.

Je kunt de thee ook in een kopje zetten met behulp van een theebol. Welke manier je ook kiest, de blaadjes zijn een paar keer te gebruiken en zo kun je er meerdere koppen thee van zetten.

Als je ervoor kiest om pu erh te maken in de traditionele gonfu-stijl waarbij de trektijd slechts 10 seconden per keer is dan kun je de smaak van de thee tot 10 keer behouden, of zelfs meer.

 

 

”Pu erh thee bevat cafeïne”

Bevat pu erh thee cafeïne?

Per kopje bevat pu erh thee gemiddeld 65 milligram cafeïne. Als je dezelfde theeblaadjes voor meerdere kopjes thee gebruikt dan bevat het eerste kopje het meeste cafeïne. Daaropvolgende schenkingen bevatten aanzienlijk minder cafeïne. Een kopje pu erh thee zal ook meer of minder cafeïne kunnen bevatten, afhankelijk van de steilheid. 

Als je het langer laat trekken dan zal het meer cafeïne bevatten. Het cafeïnegehalte kan ook variëren afhankelijk van de leeftijd van de thee.

  

”Er zijn verschillende soorten Pu erh thee”

Welke pu erh theesoorten zijn er?

Naast het oogstjaar kan pu erh worden ingedeeld op: 

Theebron

Regio

Vorm

Teelt

Verwerkingsmethode

Kwaliteit

Seizoen

Er zijn twee soorten pu erh thee: 

Rauw / sheng  

Rijp /shou

Deze classificatie wordt bepaald door de verwerking die plaatsvindt nadat de theebladeren zijn geplukt en verwelkt.

Hoe word rauwe pu erh gemaakt?

Rauwe pu erh wordt gemaakt door theebladeren te plukken en ze te laten verdorren waarna ze vervolgens in stapels worden gelegd zodat ze kunnen rusten en bacteriële fermentatie kan plaatsvinden. Het lijkt wel een beetje op composteren wat je in de tuin met oude bladeren kan doen. Nadat de bladeren zijn gefermenteerd worden ze net lang genoeg in de pan gebakken om de enzymactiviteit te stoppen. Vervolgens worden ze opgeslagen om geleidelijke oxidatie mogelijk te maken. Als laatste wordt een pu erh theecake gevormd, of het wordt achtergelaten als losse thee.

Er bestaat ook een gekookte variant waarbij bacteriële fermentatie wordt geïnduceerd. De oxidatie vindt tot 40 dagen plaats en daarna worden de bladeren gebakken. Dit is een snellere manier om pu erh te maken. Een derde variant van pu erh is een mix van rauwe en gekookte bladeren.

Wat kost pu erh thee?

De prijzen kunnen aanzienlijk variëren, afhankelijk van de leeftijd van de thee. Het kan daarom goedkoop of erg prijzig zijn.

 

 

”Wanneer het met mate word gedronken is het voor de meeste mensen veilig”

Wat zijn de risico's en bijwerkingen van pu erh thee?

Het drinken van pu erh thee is voor de meeste volwassenen veilig wanneer het in gematigde hoeveelheden van maximaal vier kopjes per dag wordt gedronken. Vanwege het cafeïnegehalte wordt het niet aanbevolen om deze theesoort vlak voor het slapen gaan te drinken.

Het drinken van grote hoeveelheden kan ongewenste bijwerkingen veroorzaken vanwege het cafeïnegehalte zoals:

Hoofdpijn

Duizeligheid

Verwarring

Nervositeit

Prikkelbaarheid

Slaapproblemen

Brandend maagzuur

Braken

Diarree

Oorsuizen

Onregelmatige hartslag

Tremor

Convulsies 

Zwangerschap

Cafeïne consumptie voor zwangere vrouwen kan variëren, maar meestal is de bovengrens 150 tot 300 milligram per dag, wat neerkomt op maximaal drie kopjes pu erh thee per dag. Beperkte cafeïne consumptie wordt ook aanbevolen voor vrouwen die borstvoeding geven. 

Ziekte en medicatie

Raadpleeg je arts voordat je pu erh thee gebruikt als je een medische aandoening hebt en met name één van de volgende:

Diabetes

Prikkelbare darm syndroom 

Angststoornis

Bloedstoornis

Glaucoom

Hartaandoening

Hoge bloeddruk

Osteoporose

Raadpleeg je arts voordat je pu erh gebruikt als je medicijnen gebruikt en met name één van de volgende:

Anticonceptiepillen

Medicijnen tegen diabetes

Astmamedicatie / bèta-adrenerge agonisten

Medicijnen voor depressie / MAO-remmers

Cimetidine 

Efedrine

Adenosine 

Chinolon antibiotica

Clozapine 

Disulfiram 

Oestrogeen

Fluvoxamine 

Lithium

Anticoagulantia / plaatjesaggregatieremmers

Pentobarbital 

Fenylpropanolamine

Riluzol 

Theofylline

Verapamil 

Fluconazol 

Mexiletine 

Terbinafine 

Tips:

1) Kies pu erh uit gerenommeerde bronnen om er zeker van te zijn dat je echte thee krijgt. Zoek naar goed bewaarde en goed gerijpte thee voor de beste smaak en aroma

2) Pu erh bladeren zijn robuust en kunnen meerdere keren worden gebruikt om thee van te zetten. Begin met korte weektijden van 10 tot 20 seconden voor de eerste paar infusies en verhoog deze geleidelijk voor de volgende

3) Pu erh’s diepte van smaak maakt het een geweldige optie om te combineren met rijk en hartig voedsel zoals geroosterd vlees, dim sum of donkere chocolade

4) Bewaar de thee op een koele, donkere en goed geventileerde plaats en uit de buurt van sterke geuren. Een goede opslag kan de smaak na verloop van tijd zelfs verbeteren

Pu erh thee kan helpen bij de vetverbranding en om af te vallen

Tot slot

Pu erh thee stond centraal in dit artikel. Drink jij graag een kopje thee? En welke thee drink je dan graag? Wij vinden het fijn als je een reactie achterlaat onderaan deze pagina. 

Als je dit artikel waardevol vindt voor je gezondheid en vitaliteit help dan mee dit te verspreiden door het te delen op social media. Dit kan doormiddel van de social media knoppen. We zijn je zeer erkentelijk!

Anderen lezen ook

Zwarte thee

Groene thee

Witte thee

Bronnen:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *